Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród pod lasem 07:58, 14 cze 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Hej Gosia Ostatnio nie pisałam, ale zaglądałam po cichaczu
Te kulki to Elegantissima, o której już kiedyś rozmawiałyśmy - pisałam Ci chyba, że kupiłam je jak miały 3 gałązki na krzyż, a teraz już kształtu nabrały. Pamiętasz?
Ta fioletowa to szałwia, ale mam trochę zgryz, bo kupowałam wszystkie Ostfriesland, ale 4 wyrosły duuże, a reszta średnia... Szkółka wiarygodna, więc może po prostu sadzonki mają różne tempo. Zobaczymy.

No to mam jeszcze pytanie gdzie rosnie ta szałwia? Pytam Ciebie bo dziewczyny ze słonecznych ogrodów nie są miarodajneIm wszystko słońcolubne super rosnie
A ja w półcieniu mam miejsce dla szałwii i ...zonk
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:02, 14 cze 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Szałwia to tak naprawdę miała Caradonna-ale już się skończyła-to poszłam w tą Ostfriesland-w doniczkach wygląda już świetnie.

Ja tak szalwie mam. Wprawdzie nie dużo. Ale ładnie rośnie.. zamierzam ja trochę rozsadzic.
Nowe zakupy zawsze cieszą
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:23, 13 cze 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Mszycę na pomidorach udało mi się zlikwidować opryskiem z mydła potasowego. Użyłam tak na oko ale było o wiele więcej niż zalecane 2 łyżki na litr. Po dwóch dniach powtórzyłam i póki co spokój. Może na koperku też pomoże?

Pozdrawiam Haniu

Polinko, dziękuję za poradę. Mydło potasowe mam na podorędziu. Pomidorki, co prawda czyste jak łza, ale zrobię eksperyment na bobie i tych resztach koperku.
W podziękowaniu szałwia dla ciebie. A dla Makusipoziomki z tła (bo lubi)

Mój 4 arowy azyl... 23:18, 13 cze 2017

Do góry
Czyściec wielkokwiatowy

Złocienie

Ostróżki i Szałwia omszona

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:38, 13 cze 2017

Do góry
Kacha123 napisał(a)
U mnie ostróżki słabo, z siedmiu została mi jedna i pół
To się choć nacieszę Twoimi.
Widzę, że sezon kwiatowy u Ciebie rozpoczęty Różowa szałwia jest urocza!

Kasiu zapraszam. Moje ostróżki będę widziała dopiero jutro, ciekawe czy wiatr mi ich nie skosił już mam chyba 5 krzaczków, to mi się sieje w przeciwieństwie do werbeny
Ogród pod lasem 21:23, 13 cze 2017

Do góry
Hej Gosia Ostatnio nie pisałam, ale zaglądałam po cichaczu
Te kulki to Elegantissima, o której już kiedyś rozmawiałyśmy - pisałam Ci chyba, że kupiłam je jak miały 3 gałązki na krzyż, a teraz już kształtu nabrały. Pamiętasz?
Ta fioletowa to szałwia, ale mam trochę zgryz, bo kupowałam wszystkie Ostfriesland, ale 4 wyrosły duuże, a reszta średnia... Szkółka wiarygodna, więc może po prostu sadzonki mają różne tempo. Zobaczymy.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:04, 13 cze 2017

Do góry
Dziewanna

Szałwia

Mak polny w zbożu

Bodziszek

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 20:40, 13 cze 2017

Do góry
U mnie ostróżki słabo, z siedmiu została mi jedna i pół
To się choć nacieszę Twoimi.
Widzę, że sezon kwiatowy u Ciebie rozpoczęty Różowa szałwia jest urocza!
Zakątek z fioletową ławeczką 19:13, 13 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko ale fajnie zaaranżowane ciurkadełko Podoba mi się ta różowa szałwia, zbierz nasionka pleees

Sylwia nasionka postaram się zebraćbędę pamiętała, ale jakby co, to się przypominaj!
Ogród z widokiem na jezioro 17:24, 13 cze 2017

Do góry
ryska napisał(a)

Historia niesamowita, Ty jak zawsze pozytywy pokazujesz
Mam pytanie o nazwę roślinki nr 4 z białymi kwiatuszkami. To jakaś szałwia?
Z góry dziękuję i życzę niskiego rachunku za naprawę auta.

Oby twoje życznie się spełniło,
Biało kwitnąca to szałwia, ale nie wiem jaka
Droga do spełnienia 17:19, 13 cze 2017

Do góry
Kamila piękne zdjęcia pokazujesz róże, czosnki, szałwia wszystko mi się podoba.
Gdzie Twoja hacone, bo nie dojrzałam?
Kwiaty we włosach 12:11, 13 cze 2017

Do góry
Rzeczywiście szałwia piękna ale to krzewy rozrośnięte, dorodne przyciągają moją uwagę
Tu ma być ogród :) 11:03, 13 cze 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę

Szałwia to najlepiej jakaś w rozmiarze medium, tak do 50 cm będzie idealnie.

Co ile masz te hortensje posadzone, jaka odmiana czosnków?
Mam irysy trawolistne na tej rabacie z Heidi Klum, ale one są niskie może max do 30 cm liście mają, albo i mniej - wydaje mi się, że sa hortensjami je sadzić to nienajlepszy pomysł.
Jaką odmianę miskantów masz za hortkami i w jakich odległościach masz to wszystko od sibie posadzone?

Wrzuć fotkę tu u mnie, będzie prościej coś doradzić.

A seslerię jesienną przed hortensjami niedawno Jola pokazywała - jakoś na środku strony są zdjęcia, zobacz sobie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=540

Tu ma być ogród :) 10:56, 13 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę
Tu ma być ogród :) 10:36, 13 cze 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

nie wiem Mam pas hortensji za nimi kiedyś będą jak urosną miskanty a przed mam w tej chwili amazon mist ale cos mi nie pasuje, brakuje mi czegoś co będzie ładnie wyglądać nim ruszą hortensje bo na razie pusto - zielono - jednolicie nie chciała bym żurawek bo mam w innych miejscach a mam tez "trochę" opuchlaków wiec nie chciała bym im dostarczać dodatkowej stołówki

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.
Z Pszenicznej ... 10:28, 13 cze 2017

Do góry
A bylinówka nadaje się już do korekty - peonie czas przyciąć i resztki łubinów, kwitną bodziszki, ostróżki,szałwia, naparstnice, dzwonki, kolejne stoją w kolejce...

Ogród z widokiem na jezioro 09:57, 13 cze 2017

Do góry
yolka napisał(a)

Historia niesamowita, Ty jak zawsze pozytywy pokazujesz
Mam pytanie o nazwę roślinki nr 4 z białymi kwiatuszkami. To jakaś szałwia?
Z góry dziękuję i życzę niskiego rachunku za naprawę auta.
Ogródkowe perypetie:) 09:03, 13 cze 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Sorry, że Ci wtrynię fotę, ale to ta moja szałwia z siewek

a ta śliczna na niebiesko kwitnąca bylinka to kokorycz, ale jaka dokładnie - też zapomniałam. Mała Mi podarowała ją dla Igi i też mam .

Super..! ale ładny ma kolorek, nie?

A widzisz, kokorycz.. muszę doczytać. Kolor mi wpadł w oko bardzo. Choć na razie len od Sylwi nic nie przebije, jeśli chodzi o ten odcień niebieskiego
Moje małe wielkie marzenie 06:54, 13 cze 2017

Do góry
Ziółka pierwsza klasa Szałwia to tak jak mówiłam gdzie zajrzę tam i ona więc i ja się nią zaraziłam śliczna
Kwiaty we włosach 23:18, 12 cze 2017

Do góry
dalej

tawuła

perukowiec

niecierpek

szałwia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies