Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród w Tarnowie 13:08, 28 sie 2013

Do góry
Tawuły świetne, ja już 3 albo 4 raz ciąłem bardzo szybko rosną
Ogród w Tarnowie 18:55, 27 sie 2013

Do góry
Dzisiaj drugi raz przyciełem tawuły i berberysy bo za bardzo się rozrosły a miejsca mało.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:24, 24 sie 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Czas pokazać moją trawkę i nie tylko

Prawa strona zasiana no jeszcze środkowy pas się odróżnia bo najpózniej był obsiany I co jest róznica prawda? Juz się u mnie zieleni ,nareszcie nie piach i chwasty i wszystko zrobiłam sama bez niczyjej pomocy a ile radości przy tym miałam

Pięknie sobie radzisz,dywan wzorcowy,czas na koszenie.Super wiedoczek i hortki pięknie kwitną.Może ci się spodobają w tym hortensjowym szpalerku turzyce-sina lub złota ew.popatrz na tawuły drobne Goldmund i Gold princes.Oba gat.roślin niekłopotliwe.
Ogród z platanem. 14:53, 24 sie 2013

Do góry
Teraz pokarzę część, którą pokazuję rzadko dosyć. Nie mam czasu, żeby się nią zająć tak na porządnie. Rosną tam najróżniejsze krzaki, które mają zrobić barierę wysoką na 3 m i szeroką na 5 m Tak się teraz zastanawiam czy nie dać przed nimi obwódki z bukszpanu, ale to kiedyś dopiero, bo teraz nawet nie mam czasu zrobić przed nimi kancików porządnych! Rosną tam m. in. pęcherznice, derenie, perukowce i tawuły

Ogródek do zmian gotowy 23:38, 21 sie 2013

Do góry
kasiaa napisał(a)
Nie wiem jakie rabaty - podobają mi się łagodne łuki, ale czy to dobry wybór? Ze stylem jeszcze gorzej, bo i podobają mi się ogrody klimatyczne - z lawendą (śródziemnomorskie) i minimalistyczne (choć u mnie to pewnie nie ma szans na takowy). Zakładam więc, że styl mieszany, ale uporządkowany - dobra jestem, co?
Lubię żurawki, pęcherznice, tawuły, trawy, berberysy, no iglaki też.

Popatrz na ogród Any z tych wątków, które wkleiłam wyżej. Tam jest przedstawiona cała realizacja, a styl wydaje mi się, że bedzie Ci się podobał.
Ogródek do zmian gotowy 23:30, 21 sie 2013

Do góry
Nie wiem jakie rabaty - podobają mi się łagodne łuki, ale czy to dobry wybór? Ze stylem jeszcze gorzej, bo i podobają mi się ogrody klimatyczne - z lawendą (śródziemnomorskie) i minimalistyczne (choć u mnie to pewnie nie ma szans na takowy). Zakładam więc, że styl mieszany, ale uporządkowany - dobra jestem, co?
Lubię żurawki, pęcherznice, tawuły, trawy, berberysy, no iglaki też.
Bajkowy ogród Weroniki 00:42, 21 sie 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Horti rzeczywiście niesamowite, obok róż to najefektowniejsze rośliny dla mnie.

Grembosiu, dla mnie też hortensje, róże, lilie... a przecież azalie też piękne, konwalie, bzy, kaliny, głogi,tawuły wczesne...

Begonie też lubię.

Nawet groszki pachnące są śliczne, i pachną.

A słoneczniczki jakie radosne.
Malutki Ogródek też chce byc piękny - pomocy!!! 20:27, 20 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich miłośników ogrodów! Dosłownie przez przypadek znalazłam się na tej stronie ale czytam już kolejna godzinę i nie wierzę, jakie cuda tu się tworzą. Nabrałam wielkiej motywacji. Również posiadam ogródek, jednak jest on naprawdę bardzo malutki.
Od dłuższego czasu zastanawiam się co zrobić aby wszystko miało ład i skład. Obecnie rośnie w nim drzewko bonsai, migdałek i jabłonka a przy płocie pnie się trzmielina żółta. Jabłonka była formowana w kólkę, jednak po zimie nie wyrosły żadne listki za to wypuściła trzy nowe gałązki w połowie pnia. Nie mam pomysłu, czy je przyciąc...czy zupełnie usunąc. Podobnie z migdałkiem. W zeszłym roku miał ładne różowe kwiatki w tym roku niestety żadnych nie wypuścił
Po lewej stronie przy płocie w rogu stoi mała kulka tuja obok niej po prawej i lewej stronie małe krzaczki tawuły.

Chciałabym aby ogródek nabrał życia i przesiadywanie w nim stało się przyjemnością. POMOCY!

Obecnie wygląda to tak....
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 22:28, 19 sie 2013

Do góry
A to rabata okamyczkowana (jeszcze pewnie zmienię kształty, nie podobają mi się).

A tu lepiej widoczne co gdzie itd. Sorry za ten "artyzm" a la Picasso, ale w tym programie graficznym tylko na tyle mnie stać Zielone linie to granice rabat, białe i szare to ścieżki. Czerwone to hamak w przyszłym kąciku wypoczynkowym.

I z innych stron (rosliny stoją bo bylam w czasie dumania i projektowania, nie zwracajcie na nie uwagi ):

(z tą rabatą też mam problem, myślałam aby tu na rogu odciąć kawałek trawnika i coś posadzić, a na zielonej wstążce co by została po odcięciu ułożyć płaskie kamienie co pół metra i zrobić ścieżkę w trawie):

Na tych rabatach chciałabym posadzić róże The Fairy i Bonica, które mam po 3 (zawsze mogę dokupić więcej) oraz trawy i roślinki kwitnące latem w rodzaju szałwi. Przy bliższej sośnie, tej z lewej przy kąciku wypoczynkowym, muszę posadzić coś wyższego aby trochę zasłonić kącik. Chciałam tam dać jałowce wyższe albo jakąś tuję czy coś innego wyższego plus kilka róż Bonica. Do dyspozycji mam jeszcze tawuły, trzmieliny, jałowca płożącego Blue coś tam. Na pewno muszę tam wcisnąć róże, a reszta to się mogę dopasować

Błagam pomocy!
Moje trudne początki, domek przy lesie. 21:20, 18 sie 2013

Do góry

Trawa rośnie kiepsko, ale nic z tym nie zrobie narazie, bardziej nie pdooba mi się to, są 2 jałowce, a między nimi tawuły, które chyba pochorowały po wsadzeniu, i w środku juki, i niewiem jak tą rabate wykończyć, bo wyglada kiepsko, (te deseczki wsadziłam na czas obsiewania trawą), pomyślałam że możez jakiś żywopłot wkoło, np z tzrmieliny. Poradzcie coś, prosze.
Proszę o pomoc : bardzo wąska rabata. 23:01, 17 sie 2013

Do góry
Dziekuję serdecznie,pisałam wcześniej ,że murek w trakcie budowy(z bloczka betonowego) zdjecie zrobię jak będzie gotowy .Obok murka jest ta wąska rabata,nie chcę sadzić tam zwykłej trawy ,ale zaczęłam myśleć o trawkach.Ścieżka z kostki betonowej jest ze spadkiem ,więc nie będzie problemu ze śniegiem.Fajnie by było zasłonić murek całorocznie ,jeśli sie uda.Bukszpany równiez brałam pod uwagę ale ta strona jest bardzo odsłonięta w zimę i mam z nimi problemy.U mnie zimy są dosyc mroźne.Może rzeczywiscie cos lisciastego ,boję się tylko czestego przycinania .Tawuły przycinam trzy razy w roku.A niskimi dereniami muszę sie zainteresować.Dziekuję slicznie .Adrianna.
Ogród przy potoku 22:22, 17 sie 2013

Do góry
Brysiu przepięknie u Ciebie, potok cudnej urody. Podjęłaś słuszną decyzję by nie walczyć z naturą w jego okolicy. Pisałaś tylko, że planujesz derenie, jeśli mogę doradzić, to dereń biały sibrica, zielony, naturalny, wpasuje się w otoczenie, fajnie się przebarwia jesienią i ma cudne czerwone pędy, które zdobią zimą. Kolorowe derenie moim zdaniem nie pasowałyby, za sztuczne. Tawuły chyba też. W Twoim ogrodzie ze stodołą koniecznie musi być dużo bylin, żeby było tak wiejsko - sielsko. I widzę, że tak tworzysz. Masz w spadku tylko nieco za dużo iglaków, zwłaszcza jałowców, jakiś tui chyba, średnio pasują, ale można je "oswoić" bylinami, trawami i tak widzę robisz, więc będzie pięknie. Tam gdzie cieniście, tworzysz naturalne zakątki - paprocie, różaneczniki. Cudny, dojrzały ogród !
Proszę o pomoc : bardzo wąska rabata. 21:40, 17 sie 2013

Do góry
Pierwsze pytanie: dlaczego chcesz zasłaniać ten murek? Z czego jest zbudowany? Może taniej i lepiej będzie go wykończyć tak aby pełnił też funkcje estetyczne a nie tylko podpierające. Drugie: gdzie idzie śnieg ze ścieżki w zimie?
Trzecie: Czy murek ma być zasłonięty w zimie? Spływanie jałowców nastąpi po kilku latach, a róże i trawy nie zasłonią Ci tego murka w zimie.
Niski żywopłot strzyżony może być dobrym rozwiązaniem. Może gęsty żywopłot liściasty. Zimozielony z bukszpanów. A z innych liściastych np. tawuły lub niskie derenie. Takie cięte żywopłoty również w stanie bezlistnym dobrze się prezentują.
Ja nie znam pojącia nuda w przypadku roślin, ponieważ one są zmienne choćby w różnych porach roku. Jeżeli chcesz uniknąć monotoni można taki żywopłot ukształtować w fale lub kostki różnej wysokości.
Chory ogród i dylemat z przycinaniem na jesień 19:22, 16 sie 2013

Do góry
Wycięcie porażonych części z pewnością nie zaszkodzi, nawet jest zalecane, nawet u różaneczników.
Dziwne jest to, że chorują Ci aż tyle różnych gatunków roślin, w tym takie, które ogólnie są uznawane za bezproblemowe w uprawie, jak derenie, pęcherznice czy tawuły.
Musi być tego jakaś przyczyna!
Napisz z jakiego rejonu jesteś, czy ogród jest młody czy też rozrośnięty, mocno zagęszczony, jaką masz glebę, jak pielęgnujesz swoje rośliny, czy je nawozisz, jak często, jak u was z opadami?
Różaneczniki z pewnością wcina opuchlak ale z tego co opisujesz mają też braki nawozowe.
Zdjęcia z pewnością byłyby pomocne.
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 21:22, 13 sie 2013

Do góry
Będę czujna i okryję na bardzo niskie temperatury. 1.30m to dla mnie wysoki jak na krzew. Hortensja się tam już nie zmieści na pewno. Przed nimi posadziłam tawuły i trzmielinę. Obok czegoś na pniu będzie też trzmielina i jak dla mnie to wystarczająco jeśli chodzi o nasadzenia w tym miejscu. Chciałbym, żeby wszystko rosło swobodnie i miało swoje miejsce. Nie lubię gąszczu. Jutro cyknę fotkę.
Mój nowy stary ogród 00:04, 12 sie 2013

Do góry
Propozycja uporządkowania iglakowej rabaty

Wyśzły małe literki, więc jakby coś to pytaj (pomarańczowe kółka to tawuły japońskie, bordowe to posiadane przez Ciebie berberysy a ten z tyłu to do wstawienia np berbetys Atopurpurea, może być też dereń, żółte jaja to żywotniki wschodnie, zielone kulki to te co masz - tuje, świerki itp. Dołem fioletowe kulki to np barwinki, prymule, dąbrówki.

Ogródeczek na skarpie 11:23, 11 sie 2013
Do góry
Zrób sobie podpis swojego wątku,łatwiej będzie można trafić i sporo osób podpowie co i jak z rabatkami
Mnie też po wczorajszym bolą ale łopatki,przebierałam kamienie jak mąż z synciem kopali doły pod skrzynie rozsączające,teraz kamień na wagę złota Większość ma problem z brakującą ziemią w ogrodzie a my ją wywozimy
Rabatę pod ogrodzeniem widziałam,już nawet zrobiłaś sobie mały projekt.I podoba mi się.
Ja uwielbiam też tawuły,są u mnie na nowej rabacie (jedynie one pozostały z lawendami ze starszych roślin w tym miejscu )
Jutro zrobię zdjęcia gdzie wsadziłam lawendy u siebie
Bez pomocy ani rusz II... :) 21:10, 09 sie 2013

Do góry
Witam wszystkie ogrodniczki i ogrodników A może ktoś pomoże - biorę się za zmianę rabaty.

Jak narazie po lewej jest budleja, w rogu miłorząb, po prawej wierzba mandżurska i tawuły.

Chciałabym, by na tej rabacie znalazły się (te roslinki juz mam):
1 klon palmowy
1 hortensja limelight
miskant
2 pierisy
Nie wiem, co z ta budleja począc, bo nie bardzo tu pasuje...

Zastanawiam się, czy nie zrobić okręgu wysypanego żwirkiem i wstawić ławkę...

Ps. Nie patrzcie na oprawę, trawik, ciągle tworzę...
Mój nowy stary ogród 19:07, 09 sie 2013

Do góry
W rogu pod starym iglakiem posadziłam funkie, wszystko tego roczne, wiosenne. Pod samym murkiem tawuły takie co duże nie rosną podobno. Też pewnie za bardzo nadziubdziałam tego wszystkiego, tak?

Jeden ogród – dwie osobowości 15:45, 09 sie 2013

Do góry
Czyli mnie rozumiesz. Co zrobić, czasem do wymarzonego ogrodu trzeba iść dłuższą i bardziej krętą drogą.

Mój mąż preferuje bardziej symetryczne ogrody z dużą ilością trawnika ładnie przystrzyżonego, a ja raczej taki chaos leśny jak u kachat. Po prostu uwielbiam ogrody z duszą artystyczną, które wyróżniają się na tle innych ogrodów czymś niespotykanym.

Ale tak jak już napisałam, powoli brnę do celu. A moje kwiaty na rabacie mnie niezmiernie cieszą i moje krzewy - moje tawuły i pęcherznice i perukowce i trzmieliny i budleje i derenie praktycznie wszystko co mam i co ja wybrałam

A mój M się zgodził na kamienie teraz myślimy o ciurkadełku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies