Jeśli nie ma wielkich chwastów wieloletnich typy ostrożeń czy jakieś bylice, to można jeszcze walczyć i ścinać, wygrabiać to co jest, zasypywać dołki, ale chyba najlepiej będzie to wszystko przekopać, wyrównać, użyźnić kompostem i posiać trawę, będzie przynajmniej równo. I młoda trawka świeżutka i pachnąca.
no tak - tylko zastanawiam się czy tak też nie zrobić, żeby efekt byl lepszy
byłam dziś w CO i zrobiłam część zakupów
z traw udało mi się dostać tylko Miskanta "Morning Light" - powiedzieli mi, że traw ogolnie jeszcze nie mają i będą pod koniec maja.. nie wiem czy tak wszędzie jest? niby przez to, że trawy jeszcze nie mają nic nad ziemią..
no ale zakupy i tak baardzo udane - kupiłam bardzo dorodne żurawki!
dwie odmiany:
do rabaty z fontanna odmianę "Red Flash"
oraz
Midnight Rose Select - do rabaty z hortensjami
było całe morze żurawek, ale niestety nie mieli tej, którą polecała mi Danusia "Georgia Peach"
i przy okazji dokupiłam borówki amerykańskie i jeżyny bezkolcowe
objeździłam też wszystkie centra w poszukiwaniu Hortensji Limelight ale nie mieli nigdzie.. w desperacji pojechalam nawet do Castoramy i Obi ale tam tez nie bylo...
jest ich spory wybór na allegro, ale boję się tam kupować rośliny - dwa razy już się sparzyłam ;/
za to pan w CO probował mnie namówić na inne odmiany - bo było ich całkiem sporo - argumentując, że Limelight jest kiepskie przez ogromne kwiatostany, które się łamią pod własnym ciężarem
i na koniec pytanie:
co to ca cudo? dostałam w spadku po poprzednich właścicielach.. rośnie w kącie ogrodu i chyba wykorzystam
jeden minus - niezby ładnie pachną jego liście..
Gardenarium to powiedz mi czy torf kwaśny wysoki można zmieszać tylko z obornikiem?
Bo w sumie nie wiem z czym go zmieszać ale może po za torfem i obornikiem nic wiecej nie trzeba ?
Teraz PH wynosi 7.
Rododendron ma prawie niezauwazalnie jasniejsze listki i ciemniejsze nerwy ale jeszcze nie jest to mocno zaawansowane.
Jak rude, a nie beżowe, to powinny odżyć, tylko florovitu daj potem jak zacznie rosnąć, dolistnie i doglebowo. Moim pomagało zawsze. Dzisiaj dwa wyrzuciłam - te co na schodach. Już mam nowe posadzone
Danusiu, a jak moje bukszpany są rude , chyba mają za mokro , to wyciąć to co szpetne , czy niech rosną .... sama nie wiem , czy je wykopać i wymieszać ziemię z próchnicą odkwaszoną ? jak je ratować ?
Musisz jeśli się da posadzić w poprzek zaporę wiatrochronną, szczelny żywopłot z iglaków (świerk serbski, cis) lub np. graba, a nawet dodatkowo, jeśli się da to za płotem.
Bez wielkich roślin będzie wiało, możesz zbudować lity mur jak ja, lub wysoki płot na 2.20 m.