O to mi chodziło. Takim sadzeniem, jak teraz robisz nic nie osiągbniesz uwierz mi. Lepiej kup 11 jednakowych zurawek niż 11 każda inna. te same pieniądze a efekt znacznie lepszy.
Donica lub dwie na wejściu.
Trzmieliny pienne, ładne, proste pnie, nie jakieś krzywulce
Żurawki piękne, bordowe z lewej. Hortensje Bobo pomiędzy 3-5 szt.
Niebieskie? Kostrzewy, sesleria lub inny kolor trawek, ale jednakowe. I w to cebulowe.
W seslerie tulipany burgundowe, w żurawki tulipany białe. A pod hortensje narcyzy, będą kwitły gdy gołe gałęzie świeca pustkami wiosną.
I po robocie
Prawa strona żywopłot z choiny kanadyjskiej co by za tło robiła. Jakieś bordowe drzewo, może sliwa wiśniowa? Po prawej stronie.
Haha dlubanie to jest przy pikowaniu roslin.mojej a wlasciwie naszej dzisiejszej robocie do tego daleko.otrzechnelam reszte darni i po zaladowaniu M wszystko wywiozl.a malo tego nie bylo.
Potem jeszcze zaladowalismy dwie przyczepki ciezkiej ziemi spod wykopu fundamento wglebnika ktora w nim zalegala.masakra
Tydzien temu
Dzis (w tle widac przykryte biala folia mury wglebnika)
Wyjechalo
Teraz pozostaje grabic i równać do upadkego
Pozniej przenosze sie na druga strone działki bo tam jeszcze tez sporo przekopanego terenu czeka na czyszczenie.
Przywołana do tablicy pojawiam się z pomocą. Moja pomoc jest kreatywna a nie krytykująca
Mam pomóc, to pomagam.
To co masz na rabacie to kropla w morzu potrzeb. Malutkimi roślinkami i kilkoma żurawkami (w tym każda inna) nie załatwisz kompozycji tej rabaty.
Te pojedyncze bukszpany sa zupełnie niepotrzebne. Bo co z nich ma powstać?
Źle, że kupujesz po jednej żurawce, to kolekcja nie kompozycja. Mam nadzieję, że dalej znajdę jeszcze miejsca do rad.
Tutaj posadź np trzy trzmieliny na pniu, pod nimi 9 zurawek bordowych, przy pniu po jakiejś niskiej trawce po 2 - 4 szt w nogach trzmielin.
Nie wiem gdzie masz tutaj okna, ale trzmieliny raczej w tle ściany, nie okien., Może jeszcze w większych polach wolnych po 3 hortensje 'Bobo" ??
Magnolio dzięki za Twoje zdanie ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałam
"Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.":
Coś takiego?
A te tuje to posadzić mam tak jak narysowałam tą zielona linię czyli wzdłóż płotu?
A na razie planu tam nie mam
Mirelko, zaczęłam wcześnie, bo w dużym ogrodzie tej roboty full, miałam farta, bo pogoda dopisała
pograbione, rodkowa rabata i te pod murem w kondycji, teraz latanie z nawozem w kolejności
tu wycięte miskanty i rozplenice, bo cebulowe na potęgę idą
jeszcze poczyszczę, tawuły przycięte
Wydaje mi się, że - zmieniając nawyki domowników (co do wchodzenia na taras) należy poszerzyć i tutaj rabatę i dać coś, co ładnie zasłoni taras a wykończy rabatę, tam, gdzie czerwona kreska. Sprawi, że nie będzie on widoczny a raczej wydzielony.
Ale przejrzałam Twój wątek i stwierdzam że nie masz jeszcze zbyt wiele więc sobie tak poszalałam z rysunkami. Chciałam odbiec od zwykle spotykanych ogrodów nowoczesnych gdzie królują "kwadraty" i "prostokąty"
Ale nie musisz tego brać pod uwagę. To tylko takie moje wariacje
to te duze floksy ? musze sobie zapamietac jak wygladaja ale u mnie jeszcze nic
u ciebie azalie maja liscie a u mnie roze pomarzly...
i trawki maja eleganckkie fryzurki
Hej Edytko u ciebie tez kochaniutka mam zaległości...u wszystkich, ale powoli mam nadzieję, obrobię sięcmokam
zrobiłam wiosenne strzyżenie carexom Bronzita, Amazon Mist i Frosted Curls
Łapię trawy, jak w koński ogon i ucinam tak 10 cm suchych końcówek, zabieg powtarzam pod koniec lata, w sierpniu, są ładniejsze i zgrabniejsze, bo mnie denerwują te długie ich włosy, takie niechlujne mi sie wydają
na rabatach pusto, bo byliny i inne trawy wycięte, hortensje ścięte
Hanuś kochana, u ciebie tez mam zaległości, no nie wyrabiam jakoś, muszę się poprawic, ale jutro też odcięta od kompa i nie ma jak
Jeszcze w nocy z 5 dni ma się na minusie trafic, ale deszcze aż od 20 do 1 marca, czyli wiosennie już, buziak
floksy wyłażą
azalie japońskie i w pąkach i liście zachowały
i brunera w słoneczku
co innego zapowiadali, a co innego pogoda pokazała, było lepiej