Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Droga do spełnienia 20:45, 11 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

Kami cudnie
To fioletowe to co? Szałwia czy przetacznik? Poproszę nazwę

I nie śmiać się proszę, uczę się dopiero bylin
Dla odmiany czas na zmiany... 20:17, 11 cze 2017

Do góry
dzisiejsze

szałwia zaczyna

trzcinniki i molinia

Droga do spełnienia 19:07, 11 cze 2017

Do góry
Pięknie, kolorowo Lato w pełni.
Miło popatrzeć, trudy zostały nagrodzone
Widzę szałwia w pełni rozkwitu, a moja coś się ociąga!
Ogród - Brzóstowa 15:57, 11 cze 2017

Do góry
Inne nowości w moim ogrodzie

Przetacznik Aztec Gold - bardzo urokliwy ( żółte liście i niebieskie kwiatki)

Jarzmianka Roma

Jarzmianka Moulin Rouge

Szałwia Marcus - niebieska miniatura

Z ogródka na wsi 12:42, 11 cze 2017

Do góry
Clemek dostał podpory, wspiął się i ma pączki

Aminek podrósł- czy jest szansa na kwitnienie?

Szałwia powabna jest jednoroczna czy nie? Bo aktualnie jest taka i jestem ciekaw czy w przyszły roku zakwitnie czy nie
Ogród Małej Mi 2017 12:19, 11 cze 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

jeśli to to samo co u mnie rośnie to przetacznik ożankowy

a szałwia, której nazwy zapomniałaś to szałwia okręgowa

Na foto to przetacznik i tak podpisałam, ale Kasia nie zauważyła
A szałwie mam kupowane w 2009 roku , tak jak i przetacznik... i odmiany po prostu nie znam. Wtedy nie bawiłam się w takie rzeczy

Takie malutkie sadzonki były w 2009 roku I szałwia i przetacznik były tylko raz przesadzane Chyba w 2014.

Edit.... już załapałam o której szałwii piszesz Tak to jest jak zaglądamy na szybko

Ta nowa szałwia to okręgowa.. o tej piszesz

Ogród Małej Mi 2017 06:28, 11 cze 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Zapraszam.

Łubiny.. jeden kwitnie cudnie, drugi przekwitł

Niebieskie?? Które.. bo pokazywałam niebieskie przetaczniki i prawie niebieskie (dla mnie fioletowe) bodziszki.

Ta kocimiętka stoi dość ładnie
To przetacznik

jeśli to to samo co u mnie rośnie to przetacznik ożankowy

a szałwia, której nazwy zapomniałaś to szałwia okręgowa
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 05:39, 11 cze 2017

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Anusia piękne zakupki Ogrodeczek cieszy oczeta. Pozdrawiam.

Dziękuję Basiu Wreszcie 'odbija' od ziemi. Moja szałwia dla Ciebie, miłego dzionka.

Zakątek z fioletową ławeczką 00:20, 11 cze 2017

Do góry
Dorotko ale fajnie zaaranżowane ciurkadełko Podoba mi się ta różowa szałwia, zbierz nasionka pleees
Zakątek z fioletową ławeczką 23:58, 10 cze 2017

Do góry
Renatko, fotki są i będą jeszcze
Szczerze Ci powiem, że ja na mojej różance powsadzałam co miałam i co dostałam. Nie myślałam, jak będzie ona wyglądać, jak będzie kwitnąć i kiedy. Po prostu wsadzałam roślinki, żeby ziemi nie było widać na rabacie Teraz zrobiłabym ją bardziej z głową. Pewnie wykopałabym pęcherznice albo perukowca, bo trochę miejsca zajmują na rabacie i roślinki trochę przeginają się do słoneczka. Wczoraj dosadziłam tam trzy róże, bo trzeba było miejsce na ciurka-źródełko zrobic i nie wiem jak będzie, gdy się to rozrośnie
U mnie na różance rosną: wiadomo róże (chyba 9szt.), naparstnica(nie wiem skąd?), lawenda, szałwia, duuużoo jeżówek, trawy, orliki(już przekwitają),wielosił, bodziszek, ostróżka. I faktycznie, jedna roślina przekwita, druga zaczyna kwitnąć, a na końcu chyba jeżówki będą. A, jeszcze dosadziłam cebule tulipanków, żeby na wiosnę coś było. Ja bardzo lubię orliki, same się sieją, ostróżki po kwitnięciu ścinasz i znowu będą kwitły, szałwie też fajnie wyglądają. Musisz dobrać sobie też kolorystycznie
A kratkę kupiłam na wyjeździe, w Aldi
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:51, 10 cze 2017

Do góry
Moje zakupy, Część zaplanowana czyli berberysy oraz szałwia. Żałuję, że nie kupiłam szałwii w kolorze ciemnego różu chyba tak mogę ten kolor określić.

Ogród z widokiem na jezioro 22:34, 10 cze 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Błękitna ładna nie narzekaj
Ja mam 2 bodziszki od Karoli - oba różowe i jeden biały mod Bogdzi, wspaniałego nie mam.
Żylistek znałam tylko z obrazka, nigdy na żywo nie widziałam. A on pachnie ?
Twoja biała szałwia u mnie się nie przyjęła... zginęła po zimie, nie wzeszła- widocznie jej te moje syberyjskie warunki nie odpowiadały...a wydawało się że się przyjęła bo przecież sądziłam ja we wrześniu to do prawdziwej zimy miała czas się zadomowić.

Żylistka jeszcze nie wąchałam, więc nie wiem. Szałwię i bodziszka dowiozę (szałwia możliwe, że przestraszyła się, że będzie służyć do okadzania )
Ogród Małej Mi 2017 22:24, 10 cze 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Czy niebieskie to bodziszki? Piękny łan. A kocimiętka przepiękna i wcale się nie rozchodzi na boki jak ta zwyczajna z siewu. I wydaje mi się, że jest od niej sporo wyższa. Wygląda jak w angielskich ogrodach.
Aniu czy szałwia kwitnie już u ciebie? A te łubiny, które na wiosnę kupowałaś u Pana Bylinowego?
Kukam do ciebie wirtualnie prawie codziennie i mam cichą nadzieję, że i w realu się znowu zobaczymy. A twój ogród zachwyca o każdej porze roku. Dobranoc.

Zapraszam.

Łubiny.. jeden kwitnie cudnie, drugi przekwitł

Niebieskie?? Które.. bo pokazywałam niebieskie przetaczniki i prawie niebieskie (dla mnie fioletowe) bodziszki.

Ta kocimiętka stoi dość ładnie
To przetacznik

Ogród z widokiem na jezioro 22:20, 10 cze 2017

Do góry
Błękitna ładna nie narzekaj
Ja mam 2 bodziszki od Karoli - oba różowe i jeden biały mod Bogdzi, wspaniałego nie mam.
Żylistek znałam tylko z obrazka, nigdy na żywo nie widziałam. A on pachnie ?
Twoja biała szałwia u mnie się nie przyjęła... zginęła po zimie, nie wzeszła- widocznie jej te moje syberyjskie warunki nie odpowiadały...a wydawało się że się przyjęła bo przecież sądziłam ja we wrześniu to do prawdziwej zimy miała czas się zadomowić.
Co się stało kwiatom ... 21:08, 10 cze 2017

Do góry
Piękna piwonia Ta szałwia, to chyba ta sama, którą miałam w ubiegłym roku - też ją pokochałam, ale niestety jest jednoroczna.

Jak Twoja Edenka? Szykuje się?
Ogród w Cichym Dworku 15:56, 10 cze 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Szałwia rośnie u nas bez problemu. Na słoneczne stanowiska.

Aniu dzięki już własnie dziś zakupiłam szałwie ale nie wiem jaka nazwa bo kupiona na rynku
Moja bajka 13:59, 10 cze 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

Ewciu te obco brzmiące nazwy to róże?

Nie Zaproponowałam byliny Caradonna to szałwia a Scabiosa to .... driakiew gołębia , właśnie sprawdziłam
Ogród w Cichym Dworku 12:50, 10 cze 2017

Do góry
Szałwia rośnie u nas bez problemu. Na słoneczne stanowiska.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:04, 10 cze 2017

Do góry
Co to za konstrukcja nowa ? Pokazuj kochana to cudo
Od szałwii aż słodko Wspaniale z evergoldami zestawiona, że też nie pomyślałam o takim
Jak to jest, że gdzie nie spojrzę tam szałwia przepiękna a u mnie mnie nie bierze.
Pozdrawiam cieplutko
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:45, 10 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
ciekawa jestem jak ci będzie szałwia rosla. ja kiedyś dostałam siewki od Edytki i drugi rok siedzą w ziemi i ursoły dosłownie na 5 cm od ziem. nie wiem co jest grane.

Też jestem ciekawa.Sadzonki dorodne,już je widać na rabacie,ale efekt i tak będzie pewnie w przyszłym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies