Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

agapant 16:35, 20 cze 2017

Piękne szałwie, duże okazałe plamy. Super, jestem pod wrażeniem. Możesz napisać coś więcej. Jakie odmiany i ich wysokości. Zachwycił mnie bodziszek, jaka to odmiana? Ania ma racje pisząc te słowa, ja się pod nimi podpisuję.
Kindzia 11:39, 21 cze 2017

Matko i córko...jak pięknie!!!!!!!!!!

Masz już jakiś kolor z tych nowych jeżówek? Dziewczynom te pierwsze żółte zakwitły, u mnie jeszcze.

Piszę priva.
Gocha 12:49, 21 cze 2017

ewsyg napisał(a)
Małgosiu, dawno u Ciebie ie byłam a tu tak pięknie. Też mam jagodę kamczacką i to trzy krzaki, ale zastanawiam się po co mi tyle. Chyba bardziej smakuje mi borówka amerykańska

Ewa ja mam dużo więcej jagody bo chyba z 10 krzaków. Ja lubię sobie ja poskubać pod warunkiem że nie zapomnę o niej. Właśnie sobie przypomniałam że o niej zapomniałam i pewnie wszystkie owoce opadły już. Krzaki nie są jeszcze duże więc owoców też nie ma za dużo. Ale jedną odmianę mam taką która ma naprawdę słodkie owoce- to odm. Leningradskij Velikan. Polecam bo naprawdę pyszna. Borówkę amerykańska też mam kilkanaście sztuk i też ją uwielbiam
Gocha 12:51, 21 cze 2017

AgataP napisał(a)

wiesz u mnie też lista się nie kończy, wciąż się coś wykreśla , a w to miejsce coś innego wpada nie ukrywam że to ja wciąż coś wymyślam, no ale jak tak żyć w maraźmie ogrodowym
U mnie w warzywniku płyty chodnikowe będą, jak na ścieżkach przy domu tylko bez podkładów. Są naszykowane, może do końca sezonu uda się mężowi je ułożyć, ja będę brukować kamieniami Między skrzyniami na razie leży włóknina, co potem nie wiem. U mnie dużo liści jesienią będzie więc kora się nie sprawdzi.

Ja też w upały nie teges - najlepiej na tarasie w cieniu, wieczorem lub o poranku obchód robie i małe pielenie. Coraz mniej chce mi się duże projekty tykać starzeję się czy co ?

Agatko Ty jesteś strasznie pracowita, mnóstwo poczyniłaś w swoim ogrodzie i teraz ten przecudny taras- po prostu szacun bo wiem że mnóstwo sama zrobiłaś na nim. A w ogrodzie Twoim przepięknie Buziaczki
Gocha 12:52, 21 cze 2017

anabuko1 napisał(a)
Gosiu witaj!
Ale ty masz tam pięknie wzorcowo.
Podobają mi się i to bardzo takie kontrastowe zestawienia.
Iryski piękne. Fajnie je tak razem podadzilas. Ja mam taki biały.
Pozdrawiam cieplutko

Anu dziękuję . Jeżeli chodzi o te iryski to nawet nie pamiętałam że takie sadziłam więc to była dla mnie miła niespodzianka i fajnie że różna kolorki.
Gocha 12:55, 21 cze 2017

yolka napisał(a)

U Ciebie też niebiesko, uwielbiam Twój ogród, moje kolory, moje klimaty, postaram się być częściej, zawodowa jeszcze jestem i z czasem się wciąż ścigam. Pozdrawiam

Jolu ja też dopiero po pracy jak przyjadę to mogę coś porobić w ogrodzie. I w upały niestety nie funkcjonuję. Więc nie ma za dużo czasu na prace w ogrodzie. Dobrze że mój M. dużo pomaga. A to połączenie fioletu z zielono-żółtym bardzo mi się podoba i w sumie dosyć długo cieszy oko. To cieszę się że Tobie też przypadło do gustu. Pozdrawiam
Gocha 13:04, 21 cze 2017

Kasik napisał(a)
Ta szałwia z przywrotnikiem - miodzio.
Jestem ciekawa czy często wracasz do zdjęć przed metamorfozą Twojego ogrodu? Różnica przeogromna.

Dobór na rabatach przemyślany a kolorystyka taka "moja"

Jeżówki u mnie : 3 żółte, 2- jeszcze koloru nie pokazały.

Dzięki Kasiu. Wstawiłam zdjęcia ale z zupełnego początku ogrodu. Różnica ogromna ale to wiadomo bo minęło ponad 10 lat. Jeżówki u mnie też niektóre żółte i pomarańczowe. Mam nadzieję że żółte będą Ci też pasowały. Buziaki
anabuko1 13:12, 21 cze 2017

Gosiu ja też tylko po pracy albo w wekendy,czyli głównie soboty mam pracujące ogrodowo. Także wszystko rozumiem. I dobrze;że też mam polegającego męża.
Dlatego bardzo podziwiam twoje bardzo urokliwe, piękne zakątki, roslin u cały ogród.
Jagody kamczackie mam 3 krzaczki i 3 odmiany różne. Też bardzo lubimy je podjadac prosto z krzaczka.
Swoje już oberwalam. Lubię też ciasto z jagodami. A borówek mam chyba z 6 krzaczkow. Ale te młode i jeszcze mało owoców mają
Gocha 13:14, 21 cze 2017

anabuko1 napisał(a)
Ależ cuudnie widoki z twojego ogrodu.
To szałwia ta fioletowa?
Mam zamiar swoją kepke rozsadzic.
Lada chwila i będą śliczne widoki liliowe.
Piękne te piwonie.
Ta żółta w szczególności
Wielkie piękne kwiaty.
Ja kupowałam żółta A okazała się inną, białą

Aniu po pierwsze dziękuję za tak miłe słowa. Fioletowe to w tym momencie w większości szałwie tylko różne odmiany,różnią się wzrostem i porą kwitnienia. Spróbuję pogrzebać i znaleźć jakie to odmiany tylko nie wiem czy mi się to uda. Ja niestety nie przywiązuję wagi do odmian a wiem że powinnam bo innym może się to przydać. Wiosną jak tylko szałwie ruszyły to zastanawiałam się czy je podzielić czy raczej zostawić takie duże kępy i jakoś tak zeszło a później było za późno na podział i tak już zostały ale w tej chwili nie żałuję. Myślę że jak będę chciała je jeszcze gdzieś sadzić to po prostu kupię nowe sadzonki.
Gocha 13:40, 21 cze 2017

agapant napisał(a)
Piękne szałwie, duże okazałe plamy. Super, jestem pod wrażeniem. Możesz napisać coś więcej. Jakie odmiany i ich wysokości. Zachwycił mnie bodziszek, jaka to odmiana? Ania ma racje pisząc te słowa, ja się pod nimi podpisuję.

Agnieszka udało mi się znalęźć w wątku bo w telefonie nie mam zdjęć tej szałwi- chyba wykasowałam. Tylko nie wiem która jest która. To zdjęcie z czerwca 2014 r. Pierwsza z brzegu najpóźniejsza z nich i najjaśniejsza, następna trochę z prawej to najwcześniejsza i najniższa z tych trzech. Na końcu najciemniejsza i najwyższa

Takie odmiany wtedy kupiłam

I tylko ta niebieska chyba jest posadzona w innym miejscu - taka zwarta kępa przy nowym Artemisie. Na tym zdjęciu w głębi zwarta kępa