Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Międzynarodowe Targi Tulipanów Królik 1 - 3 maja 2013 19:00, 12 kwi 2013

Do góry
Otrzymaliśmy zaproszenie na Międzynarodowe Targi Tulipanów KRÓLIK w dniach 1-3 maja 2013 w Chrzypsku Wielkim.

1 maja odbędzie się m.in. chrzest tulipana "Aleksander Kwaśniewski".

Pokazy prac polowych przy uprawie tulipanów z zastosowaniem maszyn holenderskich, gala florystyczna, występ zespołu "WEEKEND".

Szczegółowy plan na tej Stronie

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 17:48, 12 kwi 2013

Do góry
Podmarzł pewnie z tej strony co wiały wiatry zimne.
Ogród pod lipą z świerkowym żywopłotem 17:19, 12 kwi 2013

Do góry
Witaj, bukszpaniki wielkie, będziesz je ciął w kulki? teraz jest na to pora, aby zacząć je formować. Uwielbiam kulki
Trzeba zacząć wszystko od początku 17:18, 12 kwi 2013

Do góry
Sprawdź czy nie są posadzone na podmokłym gruncie, jeśli tak, to podnieś je wyżej.

Kurczę, juz o tym było, czyli jednak mokro

Musisz je ratować, podnieś teren podsypując wał i sadząc w dobrej ziemi - odkwaszonej nie kwaśnej.

Powinno pomóc, nie spisuj od razu na straty.
Gloriosa Rothschildiana - problem z bulwą 16:23, 12 kwi 2013

Do góry
Mnie się zdaje, że nic z tego, ona (bulwa) gnije chyba
Problemy z tujami 16:19, 12 kwi 2013

Do góry
Mnie się zdaje że będzie z tym problem.

Mam jedno pytanie czy to była sprawa chwilowa, czy one są przysypane cały czas.

Powiem, że miałam kiedyś dziwny przypadek, mieliśmy przesadzić tuje i okazało się że rosły dużo głębiej niż się spodziewaliśmy. Okazało się, że były mocno przysypane i rosły kilka lat, potem z pnia wypuściły całkiem nowe korzenie i żyły nadal, ale to były tuje Columna.

Wszystko zalezy od tego jaka jest gleba, jeśli przepuszczalna to mają jakieś szanse, a jeśli stoją w mokrym podłożu to może wdać się jakaś zgnilizna opieńkowa i po tujach.
Problemy z tujami 16:15, 12 kwi 2013

Do góry
Otrzymałam takie zapytanie

Jestem tutaj od niedawna i troszkę tak na razie z ukrycia przyglądam się waszym wszystkim działaniom. Zbieram zdjęcia mojego skromnego ogrodu by i z wami się nim podzielić, no ale i na to przyjdzie czas.
Piszę do Pani, gdyż mam pewien problem i przyznam szczerze, jest Pani moją jedyną nadzieją. Jeśli tylko zechciałaby Pani udzielić mi porady, byłabym chyba najszczęśliwsza.
Chodzi o to, że podczas budowy ogrodzenia żywopłot znajdujący się przy nim troszkę ucierpiał. Konkretnie chodzi o thuje 'Smaragd'. W pewnych miejscach został przysypany nawet 0,5 metrowa warstwą ziemi. Czy tak wysoki poziom gruntu może mieć negatywne odbicie względem bryły korzeniowej ? Na moja logikę boję się, że korzenie mogą zostać zainfekowane i przez duży rozwój bakterii i grzybów, moje żywotniki mogą zacząć chorować. Jeśli Pani fachowym okiem również istnieje takie zagrożenie, to bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego mojego nieszczęsnego problemu. Będę bardzo wdzięczna, jeśli zechce mi Pani podać przykład wyjścia z tej sytuacji.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za okazaną pomoc i wsparcie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:34, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, podaję Tobie dobre wieści dla Wrocławia. Ja dzisiaj pomyłam okna w garażu i mam nowe fotki porobiłam sobie troszku Ale nic mnie nie boli, choć ciężkie donice dźwigałam

http://www.yr.no/sted/Polen/Nedre_Schlesia/Wroc%C5%82aw/langtidsvarsel.html

Danusiu, normalnie ci zazdroszczę, jakoś tę moją zazdrość przeżyjesz
cieszę się, ze jednak kondycja jest i wszystko dobrze i wiosnę czynisz wkoło
prognozy super, cieszę się, bo liczę że choć na chwilkę wylizę
buziaki i zaraz jestem u ciebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:01, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

.....
Przezimowała trzmielina , co nigdy nie zimowała

Ależ pięknie przezimowała Ci trzmielina!!!!! moje są takie bordowe jeszcze , smutne, dlatego nie przepadam za trzmieliną, ale ta Twoja Danusiu jest urocza!

Danusiu czy Ty ten śnieg to suszarka topiłaś bo u mnie leży i leży i zniknąć nie chce zdradź metodę na pozbycie sie tego białego dziadostwa
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:43, 12 kwi 2013

Do góry
Przemieszaj, przygotuj się na niezłe podlewanie bo piasek będzie odprowadzał wodę. Nawożenie też będzie konieczne co miesiąc przynajmniej od maja do sierpnia, we wrześniu jesienny nawóz.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:41, 12 kwi 2013

Do góry
Promanalem pryskamy do 10 stopni, jak jest cieplej nie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:39, 12 kwi 2013

Do góry
Promanal do 10 stopni. W maju, albo jak objawy wystąpią wcześniej Polysect na przędziorki albo Talstar.

Potem będzie miodówka bukszpanowa i "listki kapusty" - więc Confidor lub Mospilan.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:44, 12 kwi 2013

Do góry
Cyprysa nie będę chować, już zostaje, wytrzyma jakiś minus na pewno, ale nie zapowiadają. U Irenki przeżył zimę

Co do Promanalu, to chyba zima nam popsuła szyki i już się nie da. Za ciepło.
Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 08:37, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
mWilQ podaj jak masz na imię, bo nick jest nie do wymówienia chyba że nazwę Cię "wilkiem"

Wilku będzie jak najbardziej trafne. To moje nazwisko i tak wszyscy się do mnie zwracają. Imię mam wpisane w profil - Marcin.
Ogród z lustrem 08:37, 12 kwi 2013

Do góry
Będą, jak tylko pojedziemy na konserwację
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 08:27, 12 kwi 2013

Do góry
Posadź je pod płotem wbij po krańcach paliki i rozciągnij estetycznie drut lub inny ograniczniki, będziesz do niego przywiązywała maliny.
Dereń biały - Cornus alba 08:25, 12 kwi 2013

Do góry
Derenie białe w większości mają ozdobne kolorowe gałązki i w większości tnie się je końcem zimy lub w marcu prawie do ziemi, wtedy wydają masę nowych zgrabnych fajnie wybarwionych gałązek, które dają równomierny krzew, o regularnej, kopulastym kształcie.

Ten rodzaj cięcia pokazany powyżej to cięcie mające na celu wykształcenie konkretnego pokroju - małego drzewka i widać że było robione latem, podcięto po prostu wszystkie gałęzie co pokładały się na ziemi, żeby podnieść koronę i prześwietlono pewnie też wnętrze korony.

Utworzono coś na kształt klonu palmowego Ładne małe drzewko.

Jaki efekt chcesz osiągnąć? Czy taki jak powyżej? To tnij wiosną na małe drzewko, jeśli krzew nigdy nie był cięty.

Albo zetnij nisko przy ziemi.

Cornus alba "Elegantissima"

Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 08:15, 12 kwi 2013

Do góry
mWilQ podaj jak masz na imię, bo nick jest nie do wymówienia chyba że nazwę Cię "wilkiem"

Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 08:13, 12 kwi 2013

Do góry
Podaj jaka jest powierzchnia działki, to ma istotne znaczenie.
Świerk serbski - Picea omorika 08:10, 12 kwi 2013

Do góry
Czasem jest tak ze zamiera główny przewodnik, albo się ułamie i wtedy wszystko wymyka się spod "instrukcji" Jak to z drzewami bywa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies