Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:42, 25 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
moje takie były we wrzesniu

ciąć już czy nie ???

ja swoje cięłam od malutkich [sama hodowałam z patyczków] ,zwykłymi nożyczkami i nie mialam zielonego pojęcia jak to się robi i jakoś wyszło wstawie u siebie zdjecie
Typografia ogrodu 14:40, 25 sty 2016

Do góry
przypomniało mi sie że kiedys w Zielonym Centrum we Wroclawiu mieli facet mi robił foty tych klonów
i cena było ok jakaś
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:08, 25 sty 2016

Do góry
moje takie były we wrzesniu

ciąć już czy nie ???
W oflisowym ogrodzie 14:07, 25 sty 2016

Do góry
LenaMagda napisał(a)
O widzę Kamila, że już zakupy robisz fajnie powojniki piękne, a trawka tworzy fajną czuprynkę oby dobrze rosły

Fotki dla odświeżenia
Bronze

wczesna wiosna

i kuzynka Turzyca Buchannana

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:01, 25 sty 2016

Do góry
wycinają mi drzewa w parku

W oflisowym ogrodzie 13:48, 25 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Czytam, że nasiona kupiłaś Bardzo fajne kupiłaś. A powojniki gdzie posadzisz? Ja nie mam tych kwiateczków, bo jakoś miejsca dla nich nie widzę w moim ogrodzie.

Ja muszę trochę przystopować z zakupami, bo kasa rozchodzi się jak woda. Niestety jak wpadnę w trans to nie znam umiaru.
Wszystkie pieniądze co odłożyłam pod koniec roku na ogród to wydałam.
Teraz znowu odkładam, żeby mieć na to co potrzebuję pilnie do ogrodu np.na trawnik i nowe narzędzia i to co jest na liście ogrodowej, a jest sporo

Doskonale Cię rozumiem brak umiaru jest wykańczający
Powojniki... to zależy ile ich będę miała trochę w donicach myślałam na bambusach w stożek, i przy płocie w pobliżu warzywnika, chodź jeszcze nie czytałam czy nie będą sobie szkodzić

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:43, 25 sty 2016

Do góry
Będąc w sklepie, sprzedawczyni nie pozwoliła sfotografować sowy więc kupiłam ją dla siebie. Wymiary: wys. 21cm, szer. 13cm. Przy Twoich zdolnościach sama ją wykonasz...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:42, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Klon Shirasawy

Zdecydowanie wolę, gdy ma takie słoneczne liście. To przepiękne drzewo, rozświetla ogród i daje wiele radości.

O, o takich marzę Parasoleczki pięknie zwisające. I ten kolor! Znów się u Ciebie Danusiu gapię. A wiosną będę polować na takiego. Piękny!
Droga do spełnienia 13:03, 25 sty 2016

Do góry
wiem że to brzydkie ale nie będę się rozpisywac dlaczego tu są
są i tyle

u Danusi widziałam w donicy irgę major
i tak się zastanawiam czy można połączyć z trzmieliną
chodzi mi o to żeby rosło coś w dół zasłaniając beton
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:49, 25 sty 2016

Do góry
Witam. Chciałabym posadzić jakieś rośliny tam gdzie jest trzepak, żeby dokończyć rabatę. Są tam 3 śliwy wiśniowe Nigry, które jak urosną mają zasłaniać budynki sąsiada i oczywiście hortensje. Wymyśliłam sobie, żeby obok hortensji posadzić 2 szt. tui Golden Tuffet, następnie modrzew europejski pendula i znowu 2 szt. Golden Tuffet. Modrzew bardzo mi się podoba i chciałabym go mieć. Ile trzeba miejsca na modrzewia, bo wyczytałam, że ok. 150 cm? Trzepaka oczywiście tam nie będzie. To drzewko na końcu to zwykła wiśnia owocowa, którą chyba wytnę. Za wiśnią jest kojec dla mojego psa. Myślę jeszcze, żeby na miejsce wiśni posadzić świerk Inversa lub inne drzewko iglaste albo liściaste o wąskim pokroju/ może wiśnia Amanogawa /, żeby zasłonić nieco kojec dla psa. Bardzo proszę o Wasze pomysły, jakie rośliny by tam fajnie wyglądały. Jest tam bardzo słonecznie. Wstawiam zdjęcia dla pokazania tego miejsca. Na tym zdjęciu żywopłot jest przed cięciem i dodam jeszcze, że rabata będzie wysypana korą.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:33, 25 sty 2016

Do góry
A u mnie wieje sypie ehhh i ogród biały, nie lubię tej pogody
Ale coraz bliżej wiosna

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:04, 25 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
namazałam o czym piszę- rzucik

Aaa ... już rozumiem ... fajnie Podoba mi się
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:59, 25 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, dziękuję za opis Louise. Na drugim zdjęciu na pierwszym planie masz następną piękność. Co to ?

Pnace
To róża Rosarium Uetersen produkcji Kordesa z 1977, malinoworóżowa, kwiaty spore ok Ø 10 cm, pełne, zebrane w duże kwiatostany. Zapach ma silny, ładny, kwitnie obficie i ma dużo mniejszą przerwę w kwitnieniu niż LO. Jest to róża pnąca ale ponieważ ma sztywniejsze pędy niż LO a ja mam mało miejsca to prowadze ją jako parkową. Podobno może osiągać do 4,5 m - u mnie ze względu na cięcie ma ok. 2m. Dobrze zimuje podobno do -29°C, nie jest okopczykowana.

Kiedyś miała ADR ale zabrali jej bo czasami łapie czarną plamistość.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:39, 25 sty 2016

Do góry
namazałam o czym piszę- rzucik
Ogród Orion-od projektu 11:39, 25 sty 2016

Do góry
Dodam jeszcze rzut na tylna część działki pogubiony (może teraz będzie lepiej widać), z podstawowymi wymiarami i z podziałką na marginesie, od kreski do kreski jest 1m.

Mój mały ogródeczek :) 11:33, 25 sty 2016

Do góry
Ogród Orion-od projektu 11:29, 25 sty 2016

Do góry
Wymiar działki podawałem w drugim poście, przypomnę szer.23m, długość 45m.
Od domu do granicy w tył jest jakieś 25m, szerokość stała ~23m. Po umiejscowieniu rabat wg Twojej propozycji z tyłu zostałoby niespełna 12m na sad, warzywniak, całą graciarnie typu kompostownik, drewutnia/narzędziownia itd.

Wstępną listę drzewek owocowych podaję poniżej, tu muszę uwzględnić wzajemne zapylanie (u sąsiadów coraz mniej drzewek owocowych), stąd najlepiej byłoby sadzić parami i myślałem o odmianach półkarłowych.

Powierzchnia warzywniaka około 25m2.
W tej chwili mamy o wymiarach 7x3,5 i jest w sam raz.

Ogrodowe przygody 11:02, 25 sty 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)

Właśnie też pomyślałam o pęcherznicy. Jesli to ona to zdradź sposób jak udaje się ją Tobie utrzymać w takiej ładnej formie.
Ja swoje dwie wielkie ( już kilku letnie obgoliłam do zera) powypuszczały znów nowe pędy i teraz chce je mieć takie małe ale bardzo często trzeba do nich zagladać z sekatorem, bo nadal rośnie jak oszalała

to prawda tnę i tnę i tnę
Przyjmę liliowce w kolorze róż, fiolet, krem 10:51, 25 sty 2016

Do góry
Kremowe lub kremowe z obrzezami w kolorze rózowym to takze moje marzenie

Ogród z tatarakiem w tle 10:49, 25 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wieki mnie nie było.. i aż zdębiałam..bo nie wiedziałam gdzie jestem.. ależ zmiany. Dla mnie bomba..
Jedynie te czerwone żurawki mi nie leża z tymi agawami. Jak już musisz je mieć to może spróbuj je zatopić w innych roślinach. Zimą plac nie będzie taki pusty, a latem te doniczki nie będą dominować na rabacie.
Szukałam czegoś by pokazać o co mi chodzi..
Fota stąd wyszperana /url]

A to w stipie

[url=https://in.pinterest.com/pin/400679698072697728///]inspiracje

Sorki za moje uwagi, ale pytałaś się co zrobić...

Może czerwone żurawki zastąpić miłką, ale nie tą wielką tylko taką niższą.. widziałam takie w Wojsławicach..
Idę szukać foci. Mam focie, ale brak mi nazwy .

A może trawa red baron. Doniczki z agawą fajnie by mogły wyglądać w lawendzie.. kocimiętce, ale tej odmianowej (wysokiej)

I w zależności co zrobisz pasuje to powtórzyć przy drzewkach

Ale czy z żurawkami czy bez.. jest super.. a stipa lubi się wysiewać , kiepsko zimuje, po przekwitnięciu brzydka.. ale inspiracja fajna

Aniu dziekuje za wizyte i cenne jak zawsze uwagi.
Musze pomysleć o zatopieniu tych agaw w trawakch, bo faktycznie wygląda to świetnie. Moze jakies wieksze donice uda mi sie tam zakupic i przesadzic agawy.
Te zurawki nie są czerwone-są pomaranczowe i rózowe. Moze moj aparat troche przekłamuje kolory.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies