Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodowe przygody 21:53, 14 sty 2015

Do góry
Magda, ja też pierwszy raz w tym roku sadziłam lilie mam je w ziemi nie w koszyczkach też jestem ciekawa czy wyjdą w tym rok.
Jeśli chodzi o floksy to rosną mi ładnie te, których sadzonki kupiłam były ładne i wyrośnięte. Mają już 3 sezon. W tym roku dokupiłam jeden przez internet i mam taką małą sadzonkę i na razie stoi w miejscu.
Na wiosnę podsypię troszkę azofoską
Ogrody inspirowane naturą 18:29, 12 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
...ogród, aby wyglądał doskonale - wymaga ogromnej pracy, wiedzy, doświadczenia. W ogrodach angielskich często wycina się np. co tydzień część kępy np. dzielżanów aby cała kępa kwitła w różnym czasie. W puste miejsca wsadza się dalie, kosmosy lub inne rośliny sezonowe. Ciągle coś się wykopuje (np. tulipany) aby w ich miejsce posadzić coś, co uzupełni kwitnienie w późniejszym czasie.

Właśnie wypełnienie luk po przekwitniętych bylinach stwarza mi najwięcej problemów w rabacie bylinowej. Dlatego zlikwidowałam swoją typową bylinówkę umieszczając część roślin na rabacie z trawami (jeżówki, floksy, dzielżany) lub na rabacie z krzewami - rozchodniki, marcinki. Ciekawy sposób z przecinaniem kęp. Spróbuję w tym roku przedłużyć kwitnienie roślin.
Ogródek Iwony 17:44, 07 sty 2015

Do góry
W sierpniu doszły jeżówki, floksy, posadziłam róże: New Dawn i Bonikę, przesadziłam jedną różową różę NN, chwilę później też kwitła. Zostawiłam na rabacie sadzonkę hortensji annabel, którą dostałam od szwagierki
Na rozsadniku wysiałam naparstnicę i łubin, które później też tutaj trafią.
SIERPIEŃ:

Moja New Dawn dostała podpórkę Ja zachwycałam się jeżówkami i motylkami:

Przesadziłąm na rabatę duży bukszpan, prawie kulę, który rósł sobie gdzieś w ogrodzie. Doszła trawa ML. Pod koniec sierpnia uporządkowałam rododendrony, podsypałam odpowiednią ziemią, pamiętając o zaleceniach Bogdzi.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:25, 07 sty 2015

Do góry
Przemku na chwilę obecną mi nie pasują do bukszpanowego bo ja nie mam w ogrodzie słońca prawie wcale, poza tym to już dla mnie stara historia, ja nawet bokonię to już 30 lat temu uprawiałam, więc nie lubię wracać do roślin które mnie zniechęciły dawno temu Ale... może w następnym ogrodzie ? ale raczej nie, jakoś nie mogę się przekonać i imam tyle innych propozycji, aby było tylko gdzie sadzić. Ale swoją drogą zdjęcie piękne i odcienie mi się podobały i z tyłu chyba ciemne floksy? Piekne były.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:29, 03 sty 2015

Do góry
Pisałam o tym, że z sasanki będę robićobwódkę rabaty różowo – fioletowej. Tylko nie wiem gdzie wysadzę lwie paszcze. Nie uważacie że piękne zestawienie.

Może zrobię podwójną obwódkę na pierwszym planie sasanki a w drugim rzędzie lwie paszcze? Jak myślicie będzie ładnie?
To zdjęcie rabaty gdy była zakładana w zeszłym roku.

Jest tam posadzona w drugim rzędzie z lewej strony bukszpan formowany na stożek, obok ketmia o różowych pełnych kwiatach ( niestety nie znalazłam zdjęcia, chyba ma za ciemno bo słabo kwitnie,) obok róża Exelsa ( nie polecam – co roku bardzo choruje na mączniaka), po środku róża Bonica a z prawej wierzba Hakuro Nishik i kończy się ona budleją Dawida kwitnąca na fioletowo.
Z przodu mamy floksy, jeżówki i krzewuszki.

Budleja będzie przesadzana bo urosła duża, ma ponad 2,5m i ocienia mi następną rabatę. W to miejsce przesadzę jeżówki bo zasłaniają mi bonicę. Tylko co wsadzę w miejsce jeżówki?
Jakieś sugestie? Może fioletowe niskie marcinki?

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:34, 03 sty 2015

Do góry
Astrid to ta po lewej.

Po prawej Florentina

Na tej rabacie są jeszcze (ale nie mogę znaleźć zdjęcia): juka ogrodowa, żurawki o liściach zbliżonych do koloru czerwonego, białego anemona, floksy, białe i ciemnoróżowe piwonie ( na zdjęciu wyglądały jak czerwone – potem dopiero wyczytałam że nie ma czerwonych piwonii), cosmos

Koraliki wiciokrzewu.
Mój ogród 12:37, 28 gru 2014

Do góry
Witam wszystkich poświątecznie. Trochę mnie nie było, ale życie sprawia nam nieraz przykre niespodzianki. 16 grudnia zmarła moja mama, święta były smutne. Na dodatek te ostatnie dni były takie ponure, na szczęście to się zmieniło. Dzisiaj świeci słońce, przydałoby się więcej śniegu. Życie toczy się dalej, a po nowym roku myśli coraz częściej będą się zwracać ku ogrodowi. A dzisiaj wspominki o lecie.
Biała maruna sama sobie znajduje miejsce, ciekawe gdzie znajdzie sobie miejsce w to lato?

Floksy kochamy za zapach, wybaczając im skłonności do mączniaka.

Te lilie kwitły pięknie u mnie dwa sezony, a już myślałam że z nich nic nie będzie.

Margarytki, te dostałam niedawno, duże kwiaty, długo kwitną.

A to moje pierwsze zimowe fotki zrobione w niedzielę.
Oszroniona trawa zalany słońcem pobliski lasek.

Suche trawy na jeziorze.

Droga przez las.

Jezioro widziane przez drzewa.

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:26, 27 gru 2014

Do góry
Po obejrzeniu Twej wizytówki stwierdziłam, ze uwielbiam Twoje kokoszenie.

Ps. Dzięki Tobie mam floksy
Ogrodowe przygody 19:15, 18 gru 2014

Do góry
W tym roku floksy kwitły zjawiskowo
Niestety te z bylinowego były małe więc mam nadzieję, że w tym roku podrosną.
Te mają już 3 lata i kwitły sporą kępą.

Są różowe, kupione jako pepper twist, ale to taki zwykły.
Drugi fioletowy, jest niższy

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:31, 17 gru 2014

Do góry
A teraz przypadkowe detale z rabaty wiosną
Jedna z dwóch magnolii

Tulipany i floksy

4 pory roku w ogrodzie 23:24, 17 gru 2014

Do góry
Udało mi sie zebrać fotki do kolejnej rabaty.. z trawami.
Wszystkie foty z tego roku, tylko zima wcześniejsza.
Zima normalna

Zima czyli luty 2014

Marzec (krokusy, magnolia) rabata się powiększyła i kamienna ławeczka poszła na środek

Kwiecień - floksy szydlaste tulipany magnolie

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:09, 17 gru 2014

Do góry
Udało mi sie zebrać fotki do kolejnej rabaty.. z trawami.
Wszystkie foty z tego roku, tylko zima wcześniejsza.
Zima normalna

Zima czyli luty 2014

Marzec (krokusy, magnolia) rabata się powiększyła i kamienna ławeczka poszła na środek

Kwiecień - floksy szydlaste tulipany magnolie

O....! 07:19, 27 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

A teraz na szczegóły, to jest z początku sierpnia.

Są tu pastelowe floksy, ostróżki, róże i niebieskie agapanty, a pomiędzy nimi przetaczniki i przetacznikowce, wysokie dzwonki, penstemony i szałwie, białe zawilce, nisko jakieś typowe wypełniacze pierwszego planu - może te mniejsze przywrotniki i one dadzą dwa razy do roku tę seledynową żółć, szara rogownica, kocimiętka byłaby dobra, bodziszki, ale może nie wszystko na raz. Ostrogowce mogą się spokojnie wsiać. Lawenda nie - to nie ten klimat.
Zioła - oprócz kocimiętki może oregano jako wypełniacz, bo melissa zbyt ekspansywna.
Agapantów nie posadzisz, bo nie rozrosną się tak spektakularnie - więc żeby kwitło coś w drugiej połowie lata, może pastelowe (białe i różowe) niewysokie dalie? We wszystkich angielskich ogrodach one właśnie 'robią rabaty w sierpniu, a u nas się ich unika. Albo właśnie nie jasne, tylko pomponowe bordowe? Róże można odpuścić, chociaż mają tę zaletę, że kwitną bardzo długo, więc jakaś Mary Rose albo Cottage by się zmieściły - 2, 3 sztuki.
Żeby był piękny niebieski to na wiosnę irysy syberyjskie, łubiny, potem ostróżki niebieskie i przetaczniki, a jeszcze potem wysokie szałwie - różne, także takie niebieskie jednoroczne.

W maju kwitną tam fioletowe czosnki i wygląda to tak:

Mam nadzieję, że się przyda do przemyśleń.

W swojej wyobraźni dodałabym jeszcze byliny , których Gabrysia nie wymieniła, a na pewno pasują do naturalistycznej rabaty:
małe rdesty, agastache i odętki różowe i białe, liatry kłosowe, świecznice, sadźce, wiązówki, języczki, orliki i rutewki orlikolistne, ale niektóre z nich lubią wilgotne podłoże jak np. wiązówki, języczki, świecznice i sadźce, ale wytrzymują umiarkowaną suszę

O....! 21:34, 26 lis 2014

Do góry
Popatrz na rabatę po prawej stronie:

A teraz na szczegóły, to jest z początku sierpnia.

Są tu pastelowe floksy, ostróżki, róże i niebieskie agapanty, a pomiędzy nimi przetaczniki i przetacznikowce, wysokie dzwonki, penstemony i szałwie, białe zawilce, nisko jakieś typowe wypełniacze pierwszego planu - może te mniejsze przywrotniki i one dadzą dwa razy do roku tę seledynową żółć, szara rogownica, kocimiętka byłaby dobra, bodziszki, ale może nie wszystko na raz. Ostrogowce mogą się spokojnie wsiać. Lawenda nie - to nie ten klimat.
Zioła - oprócz kocimiętki może oregano jako wypełniacz, bo melissa zbyt ekspansywna.
Agapantów nie posadzisz, bo nie rozrosną się tak spektakularnie - więc żeby kwitło coś w drugiej połowie lata, może pastelowe (białe i różowe) niewysokie dalie? We wszystkich angielskich ogrodach one właśnie 'robią rabaty w sierpniu, a u nas się ich unika. Albo właśnie nie jasne, tylko pomponowe bordowe? Róże można odpuścić, chociaż mają tę zaletę, że kwitną bardzo długo, więc jakaś Mary Rose albo Cottage by się zmieściły - 2, 3 sztuki.
Żeby był piękny niebieski to na wiosnę irysy syberyjskie, łubiny, potem ostróżki niebieskie i przetaczniki, a jeszcze potem wysokie szałwie - różne, także takie niebieskie jednoroczne.

W maju kwitną tam fioletowe czosnki i wygląda to tak:

Mam nadzieję, że się przyda do przemyśleń.
O....! 20:48, 26 lis 2014

Do góry
Przywrotniki, wilczomlecze, tiarelki, liliowce, ostrogowce, żeleźniaki są fioletowe i żółte, kosaćce, przetaczniki viola, ostróżki, łubiny, ślazówki, floksy, rudbekie, jeżówki, goździki kamienne, zawilce, kamasja/cebule, jest tego trochę, a jeszcze jednoroczne wśród bylin i będzie szał, a Gabrysia ma inspiracji mnóstwo
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 19:19, 24 lis 2014

Do góry
Agcia napisał(a)

Absolutnie się z tym NIE zgadzam

Absolutnie to może być w jednym ogrodzie, ale nie w każdym.
Wystarczy zajrzeć na wątek o opuchlakach.. nie ja jedna sie tam żalę, że zrobiły sobie stołówkę na moich rozchodnikach. I to na wszystkich, a miałam ich dużo nawet na przedpłociu!!!
Kachat W pryzmie kompostowej opuchlaków nie ma, tam najczęściej żeruje kruszyca złotawka.. larwy ciut sie różnią. Też gdzieś było podane i to chyba przez Matyldę jak je odróżniać.

A to wyrywkowa lista co lubią opuchlaki:
Aster
Tawułka
Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska itd itp

Jesienią moje rozchodniki (to mniejsza kępa) były takie

A to w kwietniu ta sama kępa.... tylko tyle sie zostało!!!!! Strzałkami oznaczyłam absolutnie opuchlaka. I to jest absolutnie. Sprawdziłam pozostałe rozchodniki... były pod każdym... wybiłam po kilkaset z każdego kawałka.. zalałam nicieniami, w sezonie wrotyczem.... jesienią wykopałam by sprawdzić co słychać.. i słychać i widać.. Ręce mi opadły. Na liściach ani nacięcia świadczącego o larwach. Zresztą na żurawkach też nacięć liści nie ma..
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:54, 24 lis 2014

Do góry
Basiu - w sprawie topinamburu masz chyba rację.. posadziłam jako zdrowe warzywo.... bo ostatnie lata musimy sie ciągle naprawiać. Ale nawet zględny zdrowotne nei przeważą szali jego być albo nie być

Irenka - dobrze że sie nabiegam, taki fitnes na zimę Tawułki też przesadziłam. Na razie tymczasówka, ale już i tak lepiej bo większy cień mają..

Kasik - z mchem też mam problem... sypałam na rabaty dolomit aby odkwasić glebę.. nie wiem czy pomoże... i mam nadzieję, że nie zaszkodzi. Mech mi nawet zaatakowała floksy na skalniaku, gdzie słoneczko od rana do nocy, nie podlewam, wiec mokro też tam nie ma. W trawniku w miejscach cienisty też mam ten problem.. Jak dostaniesz dobre przepisy co z tym zrobić to podziel sie i ze mną.

Tess -byłam wczoraj, i chyba to kamasja.. jest ciut podobna do narcyzów, ale swoje oglądałam tak dawno temu.. Danusia jednak potwierdziła, że się nie myliłam..

Bdan Danka - rabaty bylinowe są trudne, ale ciut kwiatuszków warto posadzić i ... jak nie podejdą to można je po prostu komuś oddać
Podlewać rabaty można, ale po co ekstra płacić za wodę, marnować swój czas.. kiedy można posadzić coś co da sobie radę bez naszej pomocy. Przyjdzie tydzień upałów, pojedziesz na urlop.. i wszytko Ci padnie, jak posadzisz coś co wytrzyma.. to i 2 tygodnie bez podlewania przeżyje.. To duża rabata, wiec lepiej nie dokładać sobie niepotrzebnej roboty. Piszę już u siebie, bo u Ciebie zrobi się jakaś dyskusja, zupełnie niepotrzebna Dlatego bronię mojego zestawu roślin i upieram się, że rośliny do cienia na słoneczną rabatę to głupi pomysł. Masz duży ogród.. i po cholerę dokładać sobie roboty.

Aniu Tre - grunt do rozsądne działanie i bez histerii do ogrodu

Bociuś - jak fajnie, że Ty nie w ciepłych krajach...

Mariola - widocznie my lubimy siedzieć w lesie

Piotrek - bielą aż tak mocno sie nie zachwycam, kolor jak każdy inny, ja lubię wszystkie kolory Chociaż najbardziej to niebieski.

Karola - tak łapki zmarzły, że kopanie było najlepszą formą rozgrzewki.. dziś słoneczko, ale woda w kałuży zamarznięta.

Kindzia - próbuję już spowolnić wątek.. dlatego nawet hurtem odpisuje..

Ola babka- i w tym tkwi cała mądrość.. nie dajmy sie zwariować Ogró ma cieszyć, a nie smucić.. jak nei zrobię teraz zrobię wiosną.. jak padnie będzie miejsce na nowe.

Monika - auto musisz wysłać na poprawkowy kurs prawa jazdy...

Aneta - stipa potrafi wnerwiać... ale też potrafi cieszyć.. Chociaż wnerwiała pod koniec sezonu, to ileś siewek i kęp przesadziłam do szklarni, może przezimuje A może zimy znów nie będzie Chociaż mrozik by sie przydał, bo ślimaki mnie zjedzą, nie tylko roślinki, ale i mnie. Ogród bez bylin jest smutaśny... masz rację. Danusia w swoim bukszpanowym też sadzi bylinki tu i ówdzie.. Dlatego wybaczam bylinom okresy brzydkie...

Asia_K -

Teraz jak przeglądam foty to wybieram poszczególne ujęcia z wybranych rabat do prezentacji jak sie mieniają rabaty bylinowe w trakcie roku.. nie da sie przejrzeć wszytkich fotek na raz.. tu brakuje jeszcze innych miesięcy.. ale tak to będzie leciało.. brakuje mi jeszcze pozostałych miesięcy, trzeba odszukać.
LUTY - krokusy i oczar

KWIECIEŃ -

MAJ - piwownia

CZERWIEC lawenda i róże

PAŻDZIERNIK - lawenda, kolory liści

Siejsko czarodziejsko 00:34, 24 lis 2014

Do góry
Toszka - dzięki
popędziłam i czytam troszkę więcej niż kilka dni wstecz

przeklejam propozycję:
Planuje od wiosny dość sporą rabatę w podobnej kolorystyce tylko bez bieli. Dokładnie to róż purpura i fiolet. Planuje dość sporą listę roślin, ale chce by bylinówka cały sezon od końca maja cieszyła aż do jesieni.
Plany na roślinne mam takie : szałwie, ostróżki, piwonie, pysznogłówki, lilie 'Purple Eye', kilka róż, Miskanty Ml i jakieś wyższe zielone, jeżówki, rutewke kocimiętke, przetacznik 'Red Fox' i jakieś fioletowe, tawułki, werbena, może floksy i rozplenice jak zmieszczę. Z tego co analizowałem z własnego doświadczenia, cały czas coś powinno z tym zestawieniem kwitnąć co nie zmienia faktu, że strasznie tego dużo. Może się przyda
Rododendronowy ogród II. 20:46, 23 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)

To wiosną dzielę i chyba im miejsce zmienię. Na razie dzięki, bo miejsca mi brak..
Małgorzata fajna dziewczyna, uda się, miłej niedzieli

Irenko walczysz dzielnie z nasadzeniami i na ten rok pewnie dośc juz sie narobiłas wiec floksy spokojnie poczekaja , a Małgosia jest nadzieja że sie wybierze z nami....Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 20:44, 23 lis 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
U mnie i marcinki, i floksy białe były...to chyba jednak je mączniak dopadł..będę pryskać zapobiegawczo, po deszczach. A marcinki ciachnę w czerwcu/lipcu, Małgosia tak robi, nie wyrastają tak wysoko i zdrowe są.

Zamówienie na czekoladowy przyjęte

Buziolki

Jesli były białae to faktycznie był mączniak ale bardzo często ludzie mówia ze mają mączniaka na usychajace dolne liście a to już nieporozumienie.Dzięki za obietnicę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies