Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:45, 16 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie kosmosu to wyrastają na 2 metry i specjalnie nie kwitną.
W tym roku siąlam 2 razy sonatę i dwa razy bez sukcesu a takie piękne.

Dorotka dekoracje jak zwykle zachwycające.
A co się dzieje z tym adresem.
Nieraz tak bywa że chce się coś dobrze zrobić a efekt odwrotny.

Dostałam na święta telefon super nowoczesny zdjęcia wychodzą jak żyleta. Nie używam go bo nikt nie potrafi mi zgrać do nowego telefonu to co mam na starym. Musiałabym go zostawić w serwisie, ale nie mogę bo różne sprawy tam trzymam. I dalej posługuje się starym.

Dorotka zdrowia życzę pozdraeism
Swoje kosmosy długo podlewałam co dzień, później było sporo deszczów. Kwitną nieprzerwanie bardzo długo. Sama jestem nimi zauroczona.
Jak Ronin będzie miał czas, to się tym zajmie. Jak się nie da to założę drugi wątek.
Co do starego telefonu, może zgraj sobie wiadomości z niego na komputer, a później na pendriwe z wejściem do telefonu. W razie czego będziesz mogła sobie podpiąć i wyświetlić na telefonie zawartość z pendriwe.

Dziękuję za pochwałę
Wykorzystuję wszystkie ciepłe chwile na pobyt w ogrodzie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:43, 15 paź 2021

Do góry
U mnie kosmosu to wyrastają na 2 metry i specjalnie nie kwitną.
W tym roku siąlam 2 razy sonatę i dwa razy bez sukcesu a takie piękne.

Dorotka dekoracje jak zwykle zachwycające.
A co się dzieje z tym adresem.
Nieraz tak bywa że chce się coś dobrze zrobić a efekt odwrotny.

Dostałam na święta telefon super nowoczesny zdjęcia wychodzą jak żyleta. Nie używam go bo nikt nie potrafi mi zgrać do nowego telefonu to co mam na starym. Musiałabym go zostawić w serwisie, ale nie mogę bo różne sprawy tam trzymam. I dalej posługuje się starym.

Dorotka zdrowia życzę pozdraeism
Ogród w Klein Kottorz 22:33, 15 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Myślałam o przykryciu butelką plastikową, dobrze wiedzieć, że to nie działa.

Kilka razy próbowałam ukorzenić hortensje i zero efektów.
Nie będę się więcej w to bawić, poza tym mam wystarczającą ilość hortensji.

Jakieś wygibusy z rozmnażaniem hortensji robicie. Najlepiej rozmnażać przez odkłady. Wiosna przysypać kilka pędów i następnej wiosny odciąć od macierzystej i cała filozofia.

Już tyle patyków wysadzilam że powinnam mieć obecnie plantację hortensji i ani jeden patyk nie przeżył.

Róże też można rozmnażać przez odkłady. Zostawić jeden pęd wiosna końcówkę przycisnąć do ziemi przysypać i puści korzenie.
Ptasi gaj 22:24, 15 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
U mnie zwykły tulipanowiec w tym sezonie urósł ponad metr.
Cieszę się z tego, bo chcę żeby mnie zasłonił od okien sąsiadki.

A jakiego masz kolumnowego.

Tak najważniejsze aby się zaaklimatyzował w ziemi jak mu podpasuje to rośnie jak szalony. Jest to bardzo ładne drzewo. Może jeszcze dokupie jak gdzieś dorwę.

Dzisiaj przyzwoitą pogoda aż się musiałam rozbierać. Wywozilam ziemię kompostowa na rabaty. Potrzebne miejsce na liście i inne ścięte.
Końca robot nie widać. Wczoraj zgrabilam liście dzisiejszy wiatr znowu nawiał jest gorzej niż wczoraj.

Zaczyna być sucho miało padać a tu guzik. Ja utri trzeba podlać zimowe.
Mirkowy ogród (początki) 20:39, 15 paź 2021

Do góry
Bardzo lubię te hortki koronkowe. Są bardziej delikatne. Napalilam się na limelingi a one maja duże kwiaty i są ciężkie przy deszczowej pogodzie to się pokładają a te koronkowe stoją.

Elu ja już mam sporo hortensji głównie Limki i Wanilki teraz kupuję tylko ażurowe .
W tym roku wyjątkowo były dobre warunki dla hortensji.
Moje też się pokładały a minie to nie przeszkadza.
Rozchodniki jako podpory
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:14, 15 paź 2021

Do góry

Między tymi dwoma odmianami są minimalne różnice. Sprawdzałam więc łatwo o pomyłkę. Mimo wszystko są bardzo ładne.. bardzo lubię te koronkowe hortensje.
Mam chyba z 5 szt ale każda inna.

Mnie w ogóle jest cięzko rozróznic hortki ale lubie mieć zaznaczone nazwy bo sprawdzam sama jak rosną . Z nazwami to jest tak ze czasami połapać się nie można.

W ogródku Martki 18:12, 15 paź 2021

Do góry
Martka zawzielas się i sądzisz. Jednak przekonałas się do róż. U mnie pierwszymi zakupami jakie poczyniłam to były róże. Do dzisiaj rosną staruszki 15 lat.
Były w stanie agonalnym przez pierwsze lata nie miałam o nich pojecia. Opadały z liści nie wiedziałam co się dzieje. Zaczęłam czytać okazuje się, że kupiłam róże najbardziej podatne na choroby grzybowe.
Teraz wczesna wiosna pryskam miedzianem.
To fakt ogród bez róż to nie ogród

Elu, sadzę róże Nawet ... rozważam, czy z jednej rabaty nie wyeksmitować hortensji Annabelle, a posadzić tam Desdemonę. Planując w zimie nie wzięłam pod uwagę, że latem ta rabata będzie bardzo nasłonecznioną, bo słońce wysoko. Róże miałyby tam lepiej. Annabelle z kolei w mniej słonecznym miejscu. Tylko... to oznacza kopanie nowych rabat pod hortensje... z tym już gorzej. Twoje róże dopieszczone
Te trawy przy podjeździe zamówiłam jako gracillimusy, ale kwitną co roku, więc dziewczyny mi oznajmiły, że nie mam oryginalnych tylko podróbki. Nie przejmuję się tym w ogóle
Edit do editu: dziękuję, już czaję, o co z tym chodzi  sporo tych trików różanych, ale chyba z czasem da się zapanować.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:49, 15 paź 2021

Do góry
Duża baza różana. Mam 3 z nich. Lubię róże Kordesa. Moge jeszcze polecić kilka. Jednak z nadmiaru można dostac zawrotu głowy. Moje roze co niektóre były w agonii jak zadbałam to wyrosły z nich piękne krzewy.

Też ostatnio zaglądam do Kordesa. Dużo róż z tych dołowanych mam z Niemiec, różne, niemieckie i inne, nawet mam kanadyjskie.
Ptasi gaj 15:59, 15 paź 2021

Do góry

Tak bardzo lubię tego tulipanowca. W ogóle drzewa kolumnowe są ładne pasują wszędzie.

Chodzić z telefonem po działce trochę nie wygodne, boje się że z kieszeni wypadnie. Nie mam w roboczych zamykanych kieszeni. Biorę zawsze na działkę tableta w razie czego abym mogła zadzwonić do siebie jak telefon zgubię . Starość nie radość trzeba się zabezpieczać.

Liści jak co roku o tej porze ilość nie zmniejsza się. wrzucam do kompostu gorzej z igliwiem.

Ja mam starą kamizelkę po synku, idealna, no i kieszeni full. Ale i tak z telefonem nie lubię łazić.
U mnie też liści full, a to dopiero początek, co sprzątnę, są znowu. Na razie sobie odpocznę, wyjazdowo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:50, 15 paź 2021

Do góry
Duża baza różana. Mam 3 z nich. Lubię róże Kordesa. Moge jeszcze polecić kilka. Jednak z nadmiaru można dostac zawrotu głowy. Moje roze co niektóre były w agonii jak zadbałam to wyrosły z nich piękne krzewy.
Ptasi gaj 12:14, 15 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu, ostatnio patrzyłam w szkółce na takiego tulipanowca, miał może z 50 cm. Ile lat masz już swojego i jaki jest wysoki?

Asiu mój był jednak wyższy ok 1,5 metra. Drzewo przez 2 lata prawie się przyjmuje wiąże się z ziemią potem już rośnie bez problemu. Posadziłam już sporo drzew. Kupiłam z liściastych tylko jednego drobiazga dąba Minument miał ok 50 cm i dwie łodygi teraz to olbrzymie drzewo kolumnowe.

Tutaj tulipanowiec z 2016 roku w środku słabo go widać w środku na tle brzozy.

Tutaj z 2018 roku jest różnica

Tutaj w zeszłym roku on ma obecnie przyrosty ok 60 cm

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:54, 15 paź 2021

Do góry

Między tymi dwoma odmianami są minimalne różnice. Sprawdzałam więc łatwo o pomyłkę. Mimo wszystko są bardzo ładne.. bardzo lubię te koronkowe hortensje.

Mnie w sumie to nie za bardzo obchodzą odmiany jak nie znam to nie ma bólu . Najważniejsze aby się podobały i rosły na moich piaskach.
Ps EluHortensja Gred Star ma zupełnie inne kwiaty niż Kjusju.Mam obie to widzę.
Miłego weekendu Halinko
Ptasi gaj 09:46, 15 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu kiedyś pisałaś, że chcesz przesadzić świerka wężowego.
Czy to ten na zdjęciu powyżej?
On nie jest taki duży, przesadzałabym go bez obaw.

Tak. Coś trzeba będzie z nim zrobić bo nie pasuje mi w tym miejscu. Nie jest taki mały. Zrobię totke z innej strony.
Wczoraj przesadzalam ze skalniaka dwa jałowce zaczęły przeszkadzać.

Nie padało u nas 2 tygodnie i zaczyna być na podwyższeniach sucho.
Dzisiaj podleje rododendrony.

U nas od dawna w nocy nie było 11 stopni dzisiaj taka temperatura była.
Ptasi gaj 09:41, 15 paź 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Masz kondycję Elu, tylko pozazdrościć.
Planowałam sobie sprawdzić ile kroków robię w ogrodzie, bo też łazi się na okrągło, w końcu to sprawdzę.
Dęby masz cudowne. Kolumnowy tulipanowiec to strzał w 10, bo normalne drzewa rosną ogromne i liści full, a kwiaty i tak ledwo widoczne.

Tak bardzo lubię tego tulipanowca. W ogóle drzewa kolumnowe są ładne pasują wszędzie.

Chodzić z telefonem po działce trochę nie wygodne, boje się że z kieszeni wypadnie. Nie mam w roboczych zamykanych kieszeni. Biorę zawsze na działkę tableta w razie czego abym mogła zadzwonić do siebie jak telefon zgubię . Starość nie radość trzeba się zabezpieczać.

Liści jak co roku o tej porze ilość nie zmniejsza się. wrzucam do kompostu gorzej z igliwiem.
Ptasi gaj 06:18, 15 paź 2021

Do góry

Danusiu tylko po płaszczyznach chodzę. Nogi mam wychodzone idę równo z eM jeszcze on nieraz zamna pomyka. Pod górkę tylko sapie.
Wczoraj zrobiłam ponad 17 tys kroków. Tak codziennie robię ok 15 tys. Jak jestem w Wawie. Na działce też pewnie tyle robię bo czegoś zapomnę to lecę po kilka razy w jedno i to samo miejsce.

Tak Maja bardzo fotogeniczna jaka minę by nie zrobiła to dobrze wychodzi. Schudła trochę to portki znowu wchodza. Nie to co ja.
Oj Danusiu dbamy o nią. Różnie dzieciaki mają widzę to prawie codziennie.

Masz kondycję Elu, tylko pozazdrościć.
Planowałam sobie sprawdzić ile kroków robię w ogrodzie, bo też łazi się na okrągło, w końcu to sprawdzę.
Dęby masz cudowne. Kolumnowy tulipanowiec to strzał w 10, bo normalne drzewa rosną ogromne i liści full, a kwiaty i tak ledwo widoczne.
Mirkowy ogród (początki) 23:43, 14 paź 2021

Do góry
Bardzo lubię te hortki koronkowe. Są bardziej delikatne. Napalilam się na limelingi a one maja duże kwiaty i są ciężkie przy deszczowej pogodzie to się pokładają a te koronkowe stoją.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:35, 14 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

W ogródku Martki 23:15, 14 paź 2021

Do góry
Jeszcze miałam zapytać zapomniałam w poprzednim wpisie.
Czy te trawy przy wjeździe to gracilimusy one u ciebie kwitną?

A jeszcze jedno poziomo prowadzić róże tzn róże się kulkuje przywiązuje koniec badyla do ziemi. Zresztą zobacz w necie kulkowa nie róż.
Ptasi gaj 23:10, 14 paź 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, tulipanowiec kolumnowy - nie wiedziałam, że taka forma tego drzewa istnieje. Okazały, świetnie go wpasowałaś. Trzcinnik krótkowłosy robi furorę na Ogrodowisku, jest zachwycający. Jaka to odmiana klonika? Pracowicie u Ciebie, masz wszystko pod kontrolą  

Tulipanowiec rośnie u mnie z 7 lat czekam na kwitnienie, ale chyba się nie doczekam. Podobno te z nasion kwitną ok 29 roku a te szczepione na pniu kwitną wcześniej. U mojego nie mogę się doszukać szczepienia więc marne szanse na kwitnienie.

Bo trzcinniki to piękne trawy bez problemowe i w dodatku ładne zielone i jak się przebarwiają.

Ten klon to Red sunset u mnie 3 sezon. Ma 2 szt ten drugi jeszcze zielony. A ten z foty od początku września już czerwony. Przestraszyłam się myślałam, ze liście straci a on 1,5 mca tak się dobrze trzyma.

Ha ha daleko od kontroli. Mimo przymrozków jeszcze coś tam kwitnie. Też miałam szron na roślinach.
Ptasi gaj 22:26, 14 paź 2021

Do góry
Haniu pięknie. Liście niby opadają, ale jeszcze dużo zielonych.

Ja to nie przycinam traw dopiero wiosną trawy tnę. Ogród to worek finansowy bez dna. Każdy grosz się liczy. Jakby miała wszystko kupić słono by zapłaciła.
Byłam kiedyś na takim weselu że dekoracja była jesienna przepięknie zrobiona.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies