Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 11:35, 15 sty 2022

Siedzę dziś od rana w sklepach internetowych z różami i oczywiście już coś zamówiłam

Instagram Ogrodowiska
antracyt 11:56, 15 sty 2022

Dobry czas na internetowe zakupy
Jak planujecie poradzić sobie z taką wodą?
Gardenarium 12:02, 15 sty 2022

Taka woda występuje w czasie oberwania chmury, (w każdym nawet suchym ogrodzie by stanęła) - po prostu rok był bardzo obfitujący w straszne burze i ulewy. My sobie już poradziliśmy, inaczej poradzić się już nie da. Ogród jest wyposażony w główną arterię odwodnieniową, doprowadzoną do jeziorka, do której podłączamy poszczególne kawałki ogrodu, gdzie ewentualnie występują takie zastoiny, bo jest niżej. Do rana woda znika.

Jednak nawet krókotrwałe stanie wody dla cisów nie jest obojętne, dlatego marzymy o suchym roku.

Instagram Ogrodowiska
Martka 20:50, 15 sty 2022

Ucieszyłam się, że kurki zobaczyłam! Zdrowe i piękne!
Nie sądziłam, że woda w jeziorku może podejść aż tak wysoko... Miejmy nadzieję, że w tym roku wody będzie tyle ile trzeba. Dobrze, że macie system odprowadzania wody.
Danusiu, czy nasiona jarzmianki to takie mikro-kuleczki, bardzo małe czarne? Zebrałam coś po sezonie, ale nie wiem czy to to i czy w ogóle wysiewać.
ElzbietaFranka 21:02, 15 sty 2022

Gardenarium napisał(a)
Naszym marzeniem jest uniknięcie takich sytuacji W 2021 było ich dużo i szkody były spore.

O jej to gorzej niż u mnie.
Danusiu mamy taki grunt jaki mamy. U mnie 2 sztychy szpadlem i dalej glina woda stoi. Inna sprawa, że w zeszłym roku burze nas nie oszczędzały

Kurki piękne i różne. Kiedyś u nas w domu były te szare nakrapiane.

Kosmosy - trzeba przypilnować bo mogą się wysiewać.

Pozdrawiam
Gardenarium 22:24, 15 sty 2022

Martka napisał(a)

Nie sądziłam, że woda w jeziorku może podejść aż tak wysoko... Miejmy nadzieję, że w tym roku wody będzie tyle ile trzeba. Dobrze, że macie system odprowadzania wody.
Danusiu, czy nasiona jarzmianki to takie mikro-kuleczki, bardzo małe czarne? Zebrałam coś po sezonie, ale nie wiem czy to to i czy w ogóle wysiewać.

To woda z ulewy, w jeziorku nigdy nie wystąpiła z brzegów, ale wysoko była.

Nasiona jarzmianki też mam, zobaczę jakie są i napisze, bo mam całe kwiatostany w koszyku, dopiero miałam wysypywać.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:25, 15 sty 2022

Elu, skoro mówisz że się wysiewają, to pewnie wypielone zostały a szkoda. Muszę wszystkiego pilnować, a się nie da

Instagram Ogrodowiska
basia3012 00:07, 16 sty 2022

Ja też miałam żółte pomidory, koktajlowe. Były tak słodkie jak owoce, smaczne bardzo. Uprawiałam je w donicach i bardzo plenne były. Jak ktoś lubi słodkie to polecam. Szkoda, że nie znam nazwy odmiany.
kasiek 15:03, 16 sty 2022

O rany, tak było mokro? To sam deszcze naprawde? Nie jeziorko wylało?
Monia81 17:15, 16 sty 2022

Tamtem rok był mokry, nawet u mnie na tym moim przepuszczalnym podłożu w pewnym momencie woda stała, już taki nadmiar był... kurki widać, że zdrowiutkie i im służy, to ile jeszcze w tym roku kurek więcej przybędzie? kosmosy u mnie się wysiewają, najbardziej w warzywniku