Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:28, 10 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dzisiejsze fotki śliczne, ładny masz widok z kuchni.

Ana, czy potrafisz określić, jak po 3 latach szeroki jest miskant? Nie określam dokładnej nazwy, bo jeszcze nie wiem, jaki posadzić. Zrobiłam schemat mojej rabatki i wszystko pomierzyłam liczę się z tym, Że raz na jakiś czas będzie trzeba trawy wysadzić i odmłodzić.
od dołu w tej chwili nie są jakieś olbrzymie ok 60-70cm, ale jak zaczną wypuszczać źdźbła i się przewieszać to zajmują drugie tyle
Ogród tworzony z pasją 06:52, 10 kwi 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Rabatki ładnie uporządkowane
U mnie miskanty już zaczynają powoli wyuszczać kiełki - wiosna, wiosna, wiosna

U mnie jeden miskant też już zaczyna puszczać.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:33, 09 kwi 2015

Do góry
Dzisiejsze fotki śliczne, ładny masz widok z kuchni.

Ana, czy potrafisz określić, jak po 3 latach szeroki jest miskant? Nie określam dokładnej nazwy, bo jeszcze nie wiem, jaki posadzić. Zrobiłam schemat mojej rabatki i wszystko pomierzyłam liczę się z tym, Że raz na jakiś czas będzie trzeba trawy wysadzić i odmłodzić.
Kwitnące skarpy 22:17, 09 kwi 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
Cześć Paweł, nie jestem ekspertem, ale podoba mi sie Miskant Morning light, niższe to Rozplenice a z przodu zimozielone Carexy.

Dziękuję za propozycję lecz trawy które wymieniłeś mam już w innych miejscach ja zastanawiam się nad połączeniem miskantów typu purple fall oraz Wodan plus rozplenica black beauty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:58, 09 kwi 2015

Do góry
Na początek krokusiki, które u mnie dopiero zakwitły, ślicznie wyglądają między bukszpanami w 10 kępkach, jednak trudno to złapać na zdjęciu.

No i dzisiejsze zakupy.
Przetacznik Red Fox
Dwie odmiany ostróżek.
Floks Purple FLame
Pysznogłówka Kardinal.
Rozplenica Moudry
Miskant Morning Light.
Wszystko zgodnie z planem i na nic nie dałem się skusić, a było na czym zawiesić oko
Kwitnące skarpy 20:06, 09 kwi 2015

Do góry
Cześć Paweł, nie jestem ekspertem, ale podoba mi sie Miskant Morning light, niższe to Rozplenice a z przodu zimozielone Carexy.
Ogródek Iwony 23:29, 08 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwonko jakoś trzeba przemyśleć ustawienia na tej rabatce. Bo sam miskant będzie wielki. No werbena wejdzie, bo to patyki, ale kępy perovskiej to nie wiem. Albo 2 miskanty najbardziej z tyłu a pomiędzy nimi perowskia ale nieco z przodu, a werbena gdzie zostanie miejsce. Bo 3 rzędy to nie wejdą.

Małgosiu, dokładnie tak. Zdjęcie trochę spłaszcza, do róż od płotu jest ponad metr miejsca, ale jutro dokładnie zmierzę. Myślę o przeplatanych nasadzeniach. Perovska u mnie też to patyczki, dlatego się nią tak nie przejęłam. Tą w szkółce jak zobaczyłam, to się zdziwiłam, ze taka ładna może być. Chciałam kupić od razu, ale pani mówiła, że po przycięciu ją zmroziło i żeby poczekać na zakup, aż wystartuje, bo wtedy będzie można wybrać najładniejsze sadzonki
Nawet się zastanawiałam, czy róż nie przesunąć bardziej do przodu, ale pomyślałam, ze najwyżej za rok będę poprawiać. Ale chyba powinno się wszystko wpasować. Za różami na pewno dwa rzędy się zmieszczą.
Ogródek Iwony 23:15, 08 kwi 2015

Do góry
Iwonko jakoś trzeba przemyśleć ustawienia na tej rabatce. Bo sam miskant będzie wielki. No werbena wejdzie, bo to patyki, ale kępy perovskiej to nie wiem. Albo 2 miskanty najbardziej z tyłu a pomiędzy nimi perowskia ale nieco z przodu, a werbena gdzie zostanie miejsce. Bo 3 rzędy to nie wejdą.
Ogród na glinie 22:34, 08 kwi 2015

Do góry
to jednak nie jestem taka ostatnia z tym cięciem

różowe tulipany mają duże pąki, a fioletowe małe

miskant ML ruszył i berberys Admiration
Ogródek Iwony 21:32, 08 kwi 2015

Do góry
Potem zajęłam się drugą rabatą. Wykopałam różę New Dawn, która nijak tam pasowała do żółtej Beroliny. Przycięłam bukszpany, trochę się ucieszyłam, że większość żółtych fragmentów bukszpanów wylądowała w worku ze ścinkami, a buksiki zrobiły się trochę bardziej zielone. Potem wygrabiłam taczkę kory z rabaty (głupi mnie pokusił chyba, aby na tej rabacie wysypać korę jesienią ), nigdy więcej
Przycięłam i przesadziłam lawendę dalej od bukszpanów, mniej więcej w połowie odległości między różami i obwódką bukszpanową. Lawenda na tej rabatce, to roczna Viva z Obi. Jest ładniejsza po zimie, niż Hidcoce. Choć ta druga ładniej kwitła w zeszłym roku.
Moje sadzonki perovskiej wylądowały w doniczkach. Są malutkie, a w sobotę planuję tam dosadzić w plecy trawy i bałam się, że je zadepczę
Na koniec przycięłam trawę robiąc kanciki i podlałam bukszpany biohumusem. Zobaczę za jakiś czas, czy przyniesie to jakiś efekt

Plan na tę rabatę jest taki: w plecach Miskant (zielony, może gracilimus, albo inny podobny), przed nim Werbena Patagońska (mam sadzonki) i Perovska (mam 4 mizerne sztuki, jak by co gotowa jestem dokupić, w szkółce widziałam śliczne egzemplarze). Przed nimi żółta róża Berolina, przed nią stipa i lawenda, wszystko ujęte w obwódce bukszpanowej.
Inspiracja znana wszystkim: https://www.pinterest.com/pin/529876712382556976/

Tak wyglądała dzis rabatka po uporządkowaniu:

Berolina w zeszłym roku kwitła tak, ale trochę słabo. Ciekawa jestem, czy w tym roku będzie lepiej:
U mnie, na wsi 19:05, 08 kwi 2015

Do góry
witam. I ja przychylam się do opinii, że hortensje na słonecznym stoku to nie jest dobry pomysł.
Poczytaj jakie rośliny na miejscu nasłonecznionym (zdaje się, że jest taki artykuł Danusi.
Poza tym weż pod uwagę jaką tam masz ziemię.
Ja robię tak, że tam gdzie mam cień i raczej kwaśną ziemię staram się sadzić rośliny cieniolubne i kwaśnolubne (rododendrony, pierisy, hortensje).
Jesli jest miejsce nasłonecznione, a wygląda, że ten stok jest nasłoneczniony to raczej szukaj roślin odpowiednich na tego rodzaju miejsce. Nie warto roślin na siłę uszczęśliwiać tym czego nie lubią, bo nie odpłacą nam pięknym rozwojem.
Zamiast tuj na górze dałabym choinę kanadyjska.(tsuga canadensis fastigiata).
też można ją ciąć i pięknie się zagęszczą.
Pozostawiłabym też poz.4, 5, 6 i 9.
Szczególnie lawenda będzie się tam dobrze czuła.Dałabym tam też irgę płożącą i niskie berberysy tunberga.
Tyle na razie, będę jeszcze myśleć..
Pozdrawiam
PS

Koniecznie jakieś trawy (rozplenieca, miskant, imperata cylindrica Red Baron (jest czerwona - fajna)dałabym też proso rózgowe.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 21:12, 03 kwi 2015

Do góry
Gosiu No właśnie nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej - jedna szkółka prowadzi, ale tylko na paletach... Więc nie wiem, czy aż tyle miskantów ci potrzeba Tam były po 10zł, ale na żywo ich nie widziałam - podejrzewam jednak że mogą być tak duże i ładne jak pozostałe rośliny, co tam kupowałam. Jak chcesz mogę ci dać namiary, to możesz się z nimi skontaktować i zapytać o wysyłkę

W miejscu, gdzie dla Margo kupowałam 3 miskanty, były sadzonki bardzo ładne po ok. 11 i 15zł (zależnie od wielkości). Tutaj ich zeszłoroczne zdjęcia. A tutaj mój miskant (niedługo po wsadzeniu) dokupiony tam rok temu:

To całkiem spore sadzonki, przynajmniej w porównaniu z tym, co kupiłam raz przez internet (5 razy mniejszy za 10zł..)... Ale może po prostu źle trafiłam W każdym razie w razie czego daj znać
Na Łowieckiej 14:40, 03 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)
I są:

Mam jeszcze po jednej takiej mniejszej donicy i jednej całkiem malutkiej. Planuję w nich posadzić dwie trawy miskant morningligtht i dwie hortensje... Mam nadzieję, że razem to będzie wyglądało ładnie i elegancko...
Zaraz przystępuję do dalszych zmian;-D

Witam,

chciałam się przywitać; właśnie trafiłam na Twój wątek; gratuluję pięknego ogrodu; będę czytać wszystko od początku; proszę powiedz co do za donice - są cudowne (długo czegoś szukałam a te baaardzo przyciągają uwagę) - info może być na priva namiar z namiarem na sprzedawcę jeśli to problem

bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę rodzinnych Świąt
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:49, 02 kwi 2015

Do góry
lilia napisał(a)
Cieszę się, że udało się ze stipą. A u mnie oprocz stipy rosnie też miskant i rozplenica w doniczkach. Wszystko mam na razie na parapetach.
Werbenę chyba za wcześnie posiałaś. Irenka z Miłkowa poleca siać w kwietniu bezpośrednio do gruntu, jak jest już w miarę ciepło. No ale jak już wschodzi, to wszysto na dobrej drodze.

Dorotko, muszę powsadzać do gruntu wszystko co mam w doniczkach na balkonie, a sporo tego jest. Jak mi coś u Ciebie na wiosnę wpadnie w oko, a czego masz dużo, to Cię poproszę

Pozdrawiam!

Czytałam na forum, że trzeba wcześniej posiać werbenę patagońską, bo kapryśnie wschodzi, czasem nawet po pół roku. Podobno też długo rośnie zanim zakwitnie, dlatego wysiałam 2 lutego. U mnie minęło 2 miesiące jak zaczęły pojawiac się małe siewki, tylko ciekawe, czy to werbena?
Ogródek Iwony 16:38, 02 kwi 2015

Do góry
Promyczki słońca w trawach To chyba Frosted Curls. Kupiłam ją jesienią w szkółce jako stipę

A tutaj Miskant Gracilimus chyba się obudził:

ML jeszcze śpi.
Ogródek Iwony 12:04, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

O matko! Ale lista!
Bogata rabata.

Bergenię trzeba koniecznie odmładzać, stare egzemplarze kiepsko wyglądają i gorzej rosną.
Lifting starego ogródka 11:33, 02 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Ludwika jak jak masz dylematy, czy zostawić trawę i chcesz rh to może zaplanuj dywan z runianki japońskiej.Maz bedzie miał zielono. zobacz sobie u Sylwii rh z runianką

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2570-wizytowka-ogrod-sylwii-od-poczatku

Witaj, kurcze, chyba za bardzo mieszam i niedokładnie tłumaczę ...
Spróbuję jeszcze raz

Mam do zagospodarowania dwie strony chodnika - lewą i prawą

RH będą na tej części po lewej, bo jeden już tam rośnie, a jest tam cień, więc myślę, że będą tam miały dobrze Tam rabata będzie wydzielona kostką granitową, tak jak narysowałam i będzie wysypana korą. Pozostała część to na stówę będzie trawnik.

Problem z trawnikiem albo jego brakiem pojawia się po prawej stronie chodnika.

Pierwotny plan miałam mniej więcej taki:
LEWA strona: Hort. LL i miskant gracillimus pod płotem, pod nimi żurawki lub lawenda lub wrzosy, potem w lewo jest ten jeden RH (biały) - tam chciałam dodać jeszce jeden biały RH i kilka azalii japońskich niskich.
PRAWA strona: pod płotem Hort. LL i miskant gracillimus+ żurawki - żeby te strony miała jakiś element wspólny, potem trawnik w środku i bliżej domu stożek bukszpanowy + kule + coś na pniu

Teraz pod wpływem pomysłów moich miłych gości zaczęłam rozmyślać nad trawnikiem w PRAWEJ części ... i myślę, czy by nie wysypać środkowej części korą i dać jakieś 3 drzewka na pniu. Taki plan już wklejałam tu gdzieś. Tylko wtedy nie bardzo mamy spójność między prawą i lewą stroną.

A gdyby zostawić te hortensje pod płotem i po prawej i po lewej stronie a tam po prawej posadzić trzy drzewka trochę przesunięte. Ta środkowa część niestety będzie dużo większa niż te krańcowe ze żwirem, więc w niej można by umieścić dwa drzewka i jedno w żwirze przy domu.
jakoś tak by to wyglądało:

Nie wiem, czy coś z tego jest zrozumiałe... ale starałam się bardzo
Nadzieja na piękny ogród 09:53, 02 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)
A myślałaś o czymś konkretniejszym? Np. brzozy doorenbos? Na tle żywotników pięknie by wyglądała biała kora. Wśród pni fajny byłby miskant morninglight a na zakończenie obwódka z trzmieliny lub bukszpanu... W dodatku dają taki przyjemny delikatny cień i wspaniale szumią nawet przy drobnym wietrzyku. Siedząc na huśtawce można by się zrelaksować na całego...

Brzoza niestety odpada bo syn jest uczulony
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:26, 02 kwi 2015

Do góry
Cieszę się, że udało się ze stipą. A u mnie oprocz stipy rosnie też miskant i rozplenica w doniczkach. Wszystko mam na razie na parapetach.
Werbenę chyba za wcześnie posiałaś. Irenka z Miłkowa poleca siać w kwietniu bezpośrednio do gruntu, jak jest już w miarę ciepło. No ale jak już wschodzi, to wszysto na dobrej drodze.

Dorotko, muszę powsadzać do gruntu wszystko co mam w doniczkach na balkonie, a sporo tego jest. Jak mi coś u Ciebie na wiosnę wpadnie w oko, a czego masz dużo, to Cię poproszę

Pozdrawiam!
Lifting starego ogródka 00:17, 02 kwi 2015

Do góry
Ewelinko, a czy te drzewa w takim razie planujesz ciąć czy chcesz właśnie, żeby się koronami spotkały?

RH planuję w tej drugiej części - na lewo od chodnika. Tam już jeden biało kwitnący rośnie. Chciałabym mu dać drugi też biały i otoczyć je niskimi azaliami japońskimi kwitnącymi na różowo, najlepiej ciemnoróżowo.

Coś tam nabazgrałam na zdjęciu zrobionym dzisiaj (widać, jak połowę rabaty mam tylko szpadlem przekopaną i nie ma kiedy dokończyć ją czyścić i równać, bo ciągłe deszcze, grad i wichury). Pod płotem przy drodze widziałabym sprawdzony duet Hortensje Limelight i miskant gracillimus + coś pod nogi - żurawki albo lawenda. Potem w lewo jest ten RH i obok dorysowałam drugiego, pod nimi kilka azalii a jeszcze dalej w lewo hosty (nie narysowałam już) bo tam ciągle jest cień. No a najbardziej na lewo już będzie ten taras - tam trochę widać paliki, którymi póki co jest to ogrodzone.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies