Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

paulina_ns 19:05, 18 kwi 2015

jolka napisał(a)

Co do kawki ... chętnie Co do pogody - dramat!!
Nie kombinuj już z tymi rabatami dzisiaj, tylko uciekaj do domu, bo się pochorujesz

Na dzisiaj już koniec Jolu, ściąganie trawy to ponad moje siły, M miał pomóc, ale wyszedł na chwilę, stwierdził, że zimno i poszedł spowrotem do domu No to zapraszam jak będziesz miała chwilkę
katarzynkak 09:19, 19 kwi 2015

jolka napisał(a)

Myślę, że będziesz zadowolona z ML, i dzięki za miłe słówka.
Wczoraj wszystko sypnęliśmy nawozem, dziś popadało, mam więc nadzieję że ładnie ogród ruszy i się zazieleni. A Doorenbosów to ja w swojej okolicy w ogóle nie widziałam. Jak coś znajdę internetowo, to oczywiście podrzucę. I 180 zł.. wydaje mi się dość drogo. Pozdrówka Kasia

Jolu ja już zdobyłam swoje brzózki
Coprawda nie są to olbrzymy, ale już od dołu zaczynają sie wybielać. Kupiłam je po 12 zł
Trzymam kciuku, żeby i Tobie udało sie kupić.
Agania 13:50, 19 kwi 2015

Ale cudownie u Ciebie, podobają mi się te rabatkę w kostce i kulasy górą
jolka 14:20, 19 kwi 2015

katarzynkak napisał(a)

Jolu ja już zdobyłam swoje brzózki
Coprawda nie są to olbrzymy, ale już od dołu zaczynają sie wybielać. Kupiłam je po 12 zł
Trzymam kciuku, żeby i Tobie udało sie kupić.

W szoku byłam że w tak niskiej cenie brzózki kupiłaś!
Pokaż, pokaż pliss

jolka 14:23, 19 kwi 2015

Agania napisał(a)
Ale cudownie u Ciebie, podobają mi się te rabatkę w kostce i kulasy górą

Dzięki Agania Mnie oczarował Twój spektakl magnoliowy i sasanki.
U mnie zaledwie jedna magnolia a sasanek wcale - mus nadrobić
Kwiatuch malutki dla Ciebie

jolka 20:25, 21 kwi 2015

Dziewczyny, błagam o pomoc M. się tak narobił, że nie mogę tego zepsuć
Mam przekopany 3x, rozluźniony ogromnymi ilościami piasku, wybrany perz - pas o długości 15 metrów i szerokości 2,60 m. Jest to południowa strona, wzdłuż domu.

Chcę tu posadzić w roli głównej hortensje wanille fraise.
Myślałam, żeby dać po trzy wanilki (4x3) w jednym rzędzie, przeplecione miskantem gracilimusem. Miskant byłby trochę cofnięty do tyłu, i malowniczo się przewieszał nad hortensjami. U AnyArt jest taka piękna rabatka z wanilkami i z gracilimusem właśnie. Co sądzicie, czy to dobry pomysł??

I pytanie co dać z przodu, przed hortensjami, na lini trawnik/rabata? Coś zimozielonego? Czy może kulisty berberys admiration? Nic jeszcze nie kupiłam, liczę na Waszą pomoc w zaplanowaniu tego kawałka!! Z góry dziękuję!!

paulina_ns 20:50, 21 kwi 2015

jolka napisał(a)
Dziewczyny, błagam o pomoc M. się tak narobił, że nie mogę tego zepsuć
Mam przekopany 3x, rozluźniony ogromnymi ilościami piasku, wybrany perz - pas o długości 15 metrów i szerokości 2,60 m. Jest to południowa strona, wzdłuż domu.

Chcę tu posadzić w roli głównej hortensje wanille fraise.
Myślałam, żeby dać po trzy wanilki (4x3) w jednym rzędzie, przeplecione miskantem gracilimusem. Miskant byłby trochę cofnięty do tyłu, i malowniczo się przewieszał nad hortensjami. U AnyArt jest taka piękna rabatka z wanilkami i z gracilimusem właśnie. Co sądzicie, czy to dobry pomysł??

I pytanie co dać z przodu, przed hortensjami, na lini trawnik/rabata? Coś zimozielonego? Czy może kulisty berberys admiration? Nic jeszcze nie kupiłam, liczę na Waszą pomoc w zaplanowaniu tego kawałka!! Z góry dziękuję!!

Hortensje i trawki - już mi się podoba ja bym dała coś zimozielonego, żeby zimą ładnie wyglądało, jak hortki będą spały
nicol21 21:18, 21 kwi 2015

WOW - taki luby to jest to! Się chłop nakopał że hoho! A myślałaś nad Morning Light zamiast gracków?
Przed dałabym kulki bukszpanowe albo cisowe.

ale tak sobie myślę.. przy takiej długości to zrobi Ci się mur, wczesną wiosną będzie łyso [trawy wycięte i hortki też przycięte.].
Nie wiem jaki masz budżet,ale jeśli masz czas to może warto posadzić coś zimo zielonego w plecach - nie mówie o murzę, ale to tu, to tam - np kuka na patyku, czy też stożek. Coś co odciągnie wzrok od pustki w okresie wiosennym.
a w nóżkach, pomiędzy kulkami, może kilka róż np bonica czy inne, małe, pokładające się i do nich stipa i ewentualnie szałwia to tu to tam? Choć może to wszystko by się gryzło - róże i szałwia to rabata bardziej angielska, a tu hortki...
Ale wiesz- moja propozycja to tkaie gdybanie. Ciężko u mnie z wyobraźnią.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
jolka 21:47, 21 kwi 2015

Dziewczyny, tak jak piszecie - coś zimozielonego by się przydało. Tyle, że bukszpanów już chyba wystarczy (mam ok.45), a cisów/kulek u nas nie uświadczy. Hmm...danica?? W sumie u Moniki w bacówkowym raju fajnie wygląda... No i te berberysy mi chodzą po głowie, bo by się kolorystycznie z wanilkami zgrały.
Ale też nie wykluczone, że się na kulkach bukszpanowych skończy (jakieś 16 by weszło), jako klasyka ogrodowa, ładnie się ze wszystkim komponująca. Jeszcze mi gdzieś po głowie chodziła opcja z kulkami z sosenki varelli.

Ewelina, wiosną będzie tam może.. morze tulipanów Najgorsza zima.
O Morning Light nie myślałam tutaj, mam go w limkach, więc chciałam trochę odmiany.
No i gracek jest wyższy, więc nie zgubi się w hortnesjach.

Finansowo dam rady, o ile będę miała spójny plan. Nie muszę wszystkiego od razu kupić, mogę ew. mniejsze.. ale żeby było wiadomo jaki ma być efekt i co dokładnie potrzeba. Żeby też za bardzo nie namieszać..

wiunia 22:16, 21 kwi 2015

A nie myślałaś o trzmielinie ciętej docelowo w kulki lub żywopłocik?Ta zielono - biała nie pamietam nazwy,żółta pewnie nie za bardzo kolorystycznie by pasowała...chociaż? Byłoby trochę inaczej może niż wszędzie, to wdzięczna roślinka