Składam rewizytę.
Byłam u ciebie już wcześniej, ale anonimowo.
Widzę, że zdecydowałaś się na projekt Danusi. SUPER!!!
Ubóstwiam ogrody projektowane przez Szefową, a jeszcze na tak niebanalnych podstawach to będzie zjawiskowe.
Będę zaglądać i podziwiać.
Trafiłam na gorący moment.
Koniecznie daj znać jak wrażenia.
Dziękuję, będę zaglądać i wspierać
Projekt kostki rozrysowałam sama, a układała ekipa, ale nie byłam z niej zadowolona. W pewnym momencie nadmiar promili i brak elementarnej wiedzy matematycznej pogrążył panów. Kazałam im wszystko rozebrać, wzięłam te ich wszystkie sprzęty, sama powyznaczałam linie kostki a potem stałam nad nimi i palcem pokazywałam co gdzie kłaść. Jak poszli to i tak część musiałam sama poprawić. Wiosną jeszcze schody wejściowe są do zrobienia. W wakacje postawiliśmy na podwórku altanę i tam podłogę ułożyłam z tej samej kostki sama i wyszło mi super. Kolega tylko mi pomógł przygotować podłoże, a mąż kostkę dowoził, bo ciężka jak pierun.
Rabatę z wrzosami mam tylko tą jedną, której zdjęcie tu wkleiłam. Niestety wrzosy kupowałam w pączkach i jeden kolor jest nietrafiony, do wymiany jesienią na ciemniejszy. Na tym wrzosowiska mam 3 gatunki wrzosa po 12 szt. z każdego,Stipę, 2 kosodrzewiny. Pomiędzy wsadziłam jesienią dużo krokusów, już wychodzą. Planuje jeszcze jedną rabatę wrzosową z boku domu. Tam będą tylko wrzosy i karłowowate świerki, a co jeszcze to zobaczę.
Zajrzyj do Ogrodu w Puszczykowie, tam teraz Wietrzyk przerabia układ rabat, zobacz jak ma rozrysowany projekt.
Narysuj sobie plan całej działki. Jeżeli mogę doradzić to ja zrobiłam tak, że narysowałam plan całego podwórka w skali, naniosłam wszystkie elementy stałe, tj. podjazd, budynek gospodarczy, duże drzewa, ścieżki, szambo, zaznaczyłam na obrysie domu gdzie mam okna, kierunki świata. Potem zrobiłam sobie kilka egzemplarzy xero tego rozrysowanego planu i na tych kserówkach mogłam mazać i wycierać ile wlezie swoje projektowane rabaty. To pozwoli Ci zachowac odpowiednie proporcje.
Siur,
bazgraj!
Jakby co z tarasu w lewo mam schodki. Nie ma ich na planie, bo były dorobione w ubiegłym roku.
Chyba rozumiem. Chodzi o ten wąski kawałek przy boku tarasu? Tam jeszcze Martusiu jak wytężysz zwrok to widać tak słabo narysowane kółka. Chciałabym tam dac, przed żywopłotem grabowym szpaler z 7 szt drzew (Dorenbosy, grusze Chantecleer, Umbry, jeszcze nie zdecydowałam)
Tak miałoby to wyglądac:
Z czasem nie wykluczam powiększenia rabat z obu stron, czy to miałaś na myśli?
Wiesz co... Patrzę na ten Twój projekt i zastanawiam się, czy nie będzie Ci brakowało dojścia z tarasu /środkiem/ w lewo do różanki?
I jeszcze tak patrzę na linię przy domu... Pozwolisz, że nabazgrolę coś?
edit:
nie będę bazgrać. Napiszę, o co mi chodzi. Kiedy wytyczałam swoją ścieżkę przy domu, to nie byłam z niej zadowolona, dopóki nie nabrała kształtu wstążki o jednakowej szerokości. Moim zdaniem będzie Cię drażniło to, że trawnik w tym miejscu będzie miał nierówne brzegi. Może poszerzyć część przed rozplenicami? W każdym razie poszłabym tropem jednej szerokości. Nawet, gdyby miała meandrować, to jednak tak regularną linią "brzegową". Zrozumiałaś coś z tego? Bo coś nie idzie mi opisanie tego, co oczyma wyobraźni widzę
Mad żaznaczam watek i bedę podziwiać tworze ie pieknego ogrodu!!
Dom i dziłak nad wodą zachwycają! Nic tylko piekny ogrod trzeba tu stworzyć.
Widziałam sliczne bukszpany w rewelaycjnej cenie i jakie gustowne ubranka !
Ale nie mogę doczytać czy masz projekt czy nie Danusi?
Rozszyfrowałaś mnie - tak mam, że ciągle coś bym zmieniała, poprawiała ...
No ale niestety dziś mój mąż stwierdził, że chyba zwariowałam jeśli chciałabym coś zmieniać z żywopłotem. No wiem, że jest wiele innych rzeczy do zrobienia - bo planujemy nawadnianie (w przyszłym tygodniu może dostaniemy projekt) i zmianę tarasu no i jeszcze trawnik trzeba założyć drugi raz od podstaw.
Dlatego teraz skupiam się nad planowaniem rabat.
Jutro spróbuję wkleić to zdjęcie i mój projekt rabat od frontu.
Dzięki za odwiedziny.
Papa
Podoba mi się ten projekt trzy katalpy? po prawej podsadzone bukszpanami i dalej trzy wiśnie podobnie podsadzone. Z przodu po lewej stronie gdzie jest teraz różowa kropka pasowałby dla mnie jakiś ogrodniczy "rarytasik" jakiś bonsai za 5000, a poza tym rękami i nogami popieram radę Iwony o tym że szczegóły dopracowuje się podczas działania Pozdrawiam
Danusiu bardzo podoba mi się Twój projekt. Nie myślałam, że w tak zadbanym ogrodzie można jeszcze coś zmienić a tu proszę. Miałaś rację.
Moje hortki będą miały za towarzystwo hosty i tylko hosty, może dołożę dwa żywotniki? Jak myślisz? Chodzi mi o coś zimozielonego bo kiedy zostaną same patyki to będzie łyso. Jeśli chodzi o podłoże zrobię tak jak piszesz. Czeka mnie ogrom pracy a przede wszystkim taczkowania
No i odradzam zakładanie jakiejkolwiek foli. W jednym z wątków widziałam jakie robi spustoszenie.
Danusiu dziękuję za linka, już tam kiedyś spacerowałam. Podobają mi się białe rabaty. Najważniejsze aby uporządkować teren, wyłonić odpowiedni kształt. Duużo pracy to sama widzisz. Ciekawy projekt u Ciebie się szykuję zajżę jutro w wolnej chwili, dzisiaj jestem w niedoczasie.