Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój ogród pod górkę... 21:30, 18 lut 2015

Do góry
Składam rewizytę.
Byłam u ciebie już wcześniej, ale anonimowo.

Widzę, że zdecydowałaś się na projekt Danusi. SUPER!!!
Ubóstwiam ogrody projektowane przez Szefową, a jeszcze na tak niebanalnych podstawach to będzie zjawiskowe.

Będę zaglądać i podziwiać.

Trafiłam na gorący moment.
Koniecznie daj znać jak wrażenia.
Mój ogród pod górkę... 18:26, 17 lut 2015

Do góry
I jeszcze ten projekt Danusi, ale będzie super!
Ogród Mirelli 17:32, 17 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ty chyba czytasz w moich myślach . Właśnie kombinuję jak zrobić dwupoziomową tą rabatę i chyba da rade . Ale mnie podbudowałaś pomysłami Faktycznie górną część odgrodzić,a z dolnej wybrać ziemię, wyrównać i obsadzić U Ciebie ten uskok ładnie się prezentuje. Sami to zrobiliście czy ekipa?
Jeże chodzi o rabatę z hortensjami to jest im tam super dobrze. Trochę słońca rano i trochę więcej po południu. Nie są na pełnym słońcu. Skoro nie chcesz zakładać jeszcze swojego wątku to zaglądaj często do mojego Zapraszam A czy masz rabatę z wrzosami?

Dziękuję, będę zaglądać i wspierać
Projekt kostki rozrysowałam sama, a układała ekipa, ale nie byłam z niej zadowolona. W pewnym momencie nadmiar promili i brak elementarnej wiedzy matematycznej pogrążył panów. Kazałam im wszystko rozebrać, wzięłam te ich wszystkie sprzęty, sama powyznaczałam linie kostki a potem stałam nad nimi i palcem pokazywałam co gdzie kłaść. Jak poszli to i tak część musiałam sama poprawić. Wiosną jeszcze schody wejściowe są do zrobienia. W wakacje postawiliśmy na podwórku altanę i tam podłogę ułożyłam z tej samej kostki sama i wyszło mi super. Kolega tylko mi pomógł przygotować podłoże, a mąż kostkę dowoził, bo ciężka jak pierun.
Rabatę z wrzosami mam tylko tą jedną, której zdjęcie tu wkleiłam. Niestety wrzosy kupowałam w pączkach i jeden kolor jest nietrafiony, do wymiany jesienią na ciemniejszy. Na tym wrzosowiska mam 3 gatunki wrzosa po 12 szt. z każdego,Stipę, 2 kosodrzewiny. Pomiędzy wsadziłam jesienią dużo krokusów, już wychodzą. Planuje jeszcze jedną rabatę wrzosową z boku domu. Tam będą tylko wrzosy i karłowowate świerki, a co jeszcze to zobaczę.
Ogród Mirelli 10:29, 17 lut 2015

Do góry
Masz tu linki do tych artykułów, jeżeli ich nie czytałaś to zrób to koniecznie, od deski do deski.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu

Zajrzyj do Ogrodu w Puszczykowie, tam teraz Wietrzyk przerabia układ rabat, zobacz jak ma rozrysowany projekt.
Narysuj sobie plan całej działki. Jeżeli mogę doradzić to ja zrobiłam tak, że narysowałam plan całego podwórka w skali, naniosłam wszystkie elementy stałe, tj. podjazd, budynek gospodarczy, duże drzewa, ścieżki, szambo, zaznaczyłam na obrysie domu gdzie mam okna, kierunki świata. Potem zrobiłam sobie kilka egzemplarzy xero tego rozrysowanego planu i na tych kserówkach mogłam mazać i wycierać ile wlezie swoje projektowane rabaty. To pozwoli Ci zachowac odpowiednie proporcje.
Ogród w Puszczykowie 18:09, 16 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Wiesz co... Patrzę na ten Twój projekt i zastanawiam się, czy nie będzie Ci brakowało dojścia z tarasu /środkiem/ w lewo do różanki?

I jeszcze tak patrzę na linię przy domu... Pozwolisz, że nabazgrolę coś?

edit:
nie będę bazgrać. Napiszę, o co mi chodzi. Kiedy wytyczałam swoją ścieżkę przy domu, to nie byłam z niej zadowolona, dopóki nie nabrała kształtu wstążki o jednakowej szerokości. Moim zdaniem będzie Cię drażniło to, że trawnik w tym miejscu będzie miał nierówne brzegi. Może poszerzyć część przed rozplenicami? W każdym razie poszłabym tropem jednej szerokości. Nawet, gdyby miała meandrować, to jednak tak regularną linią "brzegową". Zrozumiałaś coś z tego? Bo coś nie idzie mi opisanie tego, co oczyma wyobraźni widzę

Siur,
bazgraj!
Jakby co z tarasu w lewo mam schodki. Nie ma ich na planie, bo były dorobione w ubiegłym roku.

Chyba rozumiem. Chodzi o ten wąski kawałek przy boku tarasu? Tam jeszcze Martusiu jak wytężysz zwrok to widać tak słabo narysowane kółka. Chciałabym tam dac, przed żywopłotem grabowym szpaler z 7 szt drzew (Dorenbosy, grusze Chantecleer, Umbry, jeszcze nie zdecydowałam)
Tak miałoby to wyglądac:

Z czasem nie wykluczam powiększenia rabat z obu stron, czy to miałaś na myśli?
Ogród w Puszczykowie 17:59, 16 lut 2015

Do góry
Wiesz co... Patrzę na ten Twój projekt i zastanawiam się, czy nie będzie Ci brakowało dojścia z tarasu /środkiem/ w lewo do różanki?

I jeszcze tak patrzę na linię przy domu... Pozwolisz, że nabazgrolę coś?

edit:
nie będę bazgrać. Napiszę, o co mi chodzi. Kiedy wytyczałam swoją ścieżkę przy domu, to nie byłam z niej zadowolona, dopóki nie nabrała kształtu wstążki o jednakowej szerokości. Moim zdaniem będzie Cię drażniło to, że trawnik w tym miejscu będzie miał nierówne brzegi. Może poszerzyć część przed rozplenicami? W każdym razie poszłabym tropem jednej szerokości. Nawet, gdyby miała meandrować, to jednak tak regularną linią "brzegową". Zrozumiałaś coś z tego? Bo coś nie idzie mi opisanie tego, co oczyma wyobraźni widzę
Ogród Mirelli 17:11, 16 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Mój projekt. Oczywiście będą też na wiosnę kwiaty cebulowe

Rabata ma 7 metrów, o ile pamiętam. Wydaje mi się, że żurawek i carexów będzie za mało - za rzadko będą.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:21, 15 lut 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

To może lepiej nie zaglądaj na Pinteresta

Tylko z drugiej strony, wolę teraz pogłówkować niż żałować później jak już zrobimy projekt nawadniania. Oj ciężki orzech do zgryzienia mam ...
A teraz przerabiam ten wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=35
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:50, 14 lut 2015

Do góry
Wstawiam projekt z wymiarami rabat, gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł

I pozdrawiam wszystkich WALENTYNKOWO

Już doczytałam u Madżenki, że brzozy teraz tniemy .Potem puszczą soki.
Niedługo wyjdę w plener, ale fajnie

To tu... 08:19, 14 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mad żaznaczam watek i bedę podziwiać tworze ie pieknego ogrodu!!
Dom i dziłak nad wodą zachwycają! Nic tylko piekny ogrod trzeba tu stworzyć.
Widziałam sliczne bukszpany w rewelaycjnej cenie i jakie gustowne ubranka !
Ale nie mogę doczytać czy masz projekt czy nie Danusi?

Jak miło Cię gościć u siebie. Rewelacji jeszcze nie ma ale mam nadzieje, że to kwestia czasu.
Tak, też czekam na projekt od Danusi.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:11, 14 lut 2015

Do góry
Projekt coraz bardziej ciekawy się robi
To tu... 07:36, 14 lut 2015

Do góry
Mad żaznaczam watek i bedę podziwiać tworze ie pieknego ogrodu!!
Dom i dziłak nad wodą zachwycają! Nic tylko piekny ogrod trzeba tu stworzyć.
Widziałam sliczne bukszpany w rewelaycjnej cenie i jakie gustowne ubranka !
Ale nie mogę doczytać czy masz projekt czy nie Danusi?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:24, 14 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Boszszsz... jaka ty jesteś zdeterminowana. U mnie było bardzo zimno, delikatny mrozik. Jestem pod wrażeniem. A z tą nowoczesnością....zaraz pęknę ze śmiechu Rozbawiłaś mnie tak, że aż mąż spytał z czego tak chichoczę. Thuje masz przecudne, stanowią tło ogrodu, a teraz możesz szaleć według wszelkich trendów. Myślałam, że to ja ciągle coś wymyślam i zmieniam, ale dzięki Tobie wiem, że ze mną nie najgorzej. Do rzeczy. Przejrzałam wątek i nie wiem do końca o którą rabatkę chodzi. Wklej link. Myślę, że Twój pomysł z tą rabatką przed domem nie jest zły. Do żółtego żywotnika nie dawałabym pomarańczowych żurawek, tylko np. borowe, filetowe. Ale to moje zdanie. Jak Ci się podobają bukszpany to zamiast kosodrzewiny i tego cyprysiaka posadź ze trzy kule i w to wkomponuj żurawki, żeby dopelnić kształt rabaty. To Ty tu rządzisz. Narysuj coś odręcznie, łatwiej będzie rozmawiać.

Rozszyfrowałaś mnie - tak mam, że ciągle coś bym zmieniała, poprawiała ...
No ale niestety dziś mój mąż stwierdził, że chyba zwariowałam jeśli chciałabym coś zmieniać z żywopłotem. No wiem, że jest wiele innych rzeczy do zrobienia - bo planujemy nawadnianie (w przyszłym tygodniu może dostaniemy projekt) i zmianę tarasu no i jeszcze trawnik trzeba założyć drugi raz od podstaw.
Dlatego teraz skupiam się nad planowaniem rabat.
Jutro spróbuję wkleić to zdjęcie i mój projekt rabat od frontu.
Dzięki za odwiedziny.
Papa
Ogród Mirelli 17:00, 13 lut 2015

Do góry
Mój projekt. Oczywiście będą też na wiosnę kwiaty cebulowe

To tu... 11:26, 12 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Po jakim czasie od wysiewu wzeszły Ci rozplenice? Chcę jeszcze z moimi spróbować, a nie mam doświadczenia.

No i oczywiście jak tam projekt muszę zapytać? Oprawiony na ścianie już wisi? Domyślam się, że nie możesz się doczekać wiosny

Po tygodniu od wysiania rozplenice zaczęły pokazywać kiełki (zdjęcie ze str. 31).

Ad projektu to czekam teraz na Autocadową, czarno-białą wersję.

A wiosny pożądam straszliwie, bardziej niż pączka w tłusty czwartek.

Dzięki za odpowiedziny i pozdrawiam!
To tu... 11:21, 12 lut 2015

Do góry
Po jakim czasie od wysiewu wzeszły Ci rozplenice? Chcę jeszcze z moimi spróbować, a nie mam doświadczenia.

No i oczywiście jak tam projekt muszę zapytać? Oprawiony na ścianie już wisi? Domyślam się, że nie możesz się doczekać wiosny
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:23, 12 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Wrzucę już naprawdę ostatnie.Obiecuję i idę spać.

Podoba mi się ten projekt trzy katalpy? po prawej podsadzone bukszpanami i dalej trzy wiśnie podobnie podsadzone. Z przodu po lewej stronie gdzie jest teraz różowa kropka pasowałby dla mnie jakiś ogrodniczy "rarytasik" jakiś bonsai za 5000, a poza tym rękami i nogami popieram radę Iwony o tym że szczegóły dopracowuje się podczas działania Pozdrawiam
Mały ogród, ale duuużo radości 09:11, 12 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Przesiedzialam kilka ostatnich dni nad wątkiem "projektowanie ogrodów", podglądaniu Waszych ogrodów. Poprawiłam kształat rabat i planuję trochę poprzesadzać, powysadzać i podosadzać. Będę wdzięczna za każdą opinię na temat moich wypocin.
Tak jest obecnie:

A tak planuję zmienić

Co o tym sądzicie?

Danusiu bardzo podoba mi się Twój projekt. Nie myślałam, że w tak zadbanym ogrodzie można jeszcze coś zmienić a tu proszę. Miałaś rację.
Moje hortki będą miały za towarzystwo hosty i tylko hosty, może dołożę dwa żywotniki? Jak myślisz? Chodzi mi o coś zimozielonego bo kiedy zostaną same patyki to będzie łyso. Jeśli chodzi o podłoże zrobię tak jak piszesz. Czeka mnie ogrom pracy a przede wszystkim taczkowania
No i odradzam zakładanie jakiejkolwiek foli. W jednym z wątków widziałam jakie robi spustoszenie.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:08, 11 lut 2015

Do góry
Danusiu dziękuję za linka, już tam kiedyś spacerowałam. Podobają mi się białe rabaty. Najważniejsze aby uporządkować teren, wyłonić odpowiedni kształt. Duużo pracy to sama widzisz. Ciekawy projekt u Ciebie się szykuję zajżę jutro w wolnej chwili, dzisiaj jestem w niedoczasie.
Mój ogród pod górkę... 19:52, 11 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ale na taki projekt, to warto zaczekać.

Toż czekam, ale babska natura chciałaby tu i teraz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies