Witaj, kurcze, chyba za bardzo mieszam i niedokładnie tłumaczę ...
Spróbuję jeszcze raz
Mam do zagospodarowania dwie strony chodnika - lewą i prawą
RH będą na tej części po lewej, bo jeden już tam rośnie, a jest tam cień, więc myślę, że będą tam miały dobrze Tam rabata będzie wydzielona kostką granitową, tak jak narysowałam i będzie wysypana korą. Pozostała część to na stówę będzie trawnik.
Problem z trawnikiem albo jego brakiem pojawia się po prawej stronie chodnika.
Pierwotny plan miałam mniej więcej taki:
LEWA strona: Hort. LL i miskant gracillimus pod płotem, pod nimi żurawki lub lawenda lub wrzosy, potem w lewo jest ten jeden RH (biały) - tam chciałam dodać jeszce jeden biały RH i kilka azalii japońskich niskich.
PRAWA strona: pod płotem Hort. LL i miskant gracillimus+ żurawki - żeby te strony miała jakiś element wspólny, potem trawnik w środku i bliżej domu stożek bukszpanowy + kule + coś na pniu
Teraz pod wpływem pomysłów moich miłych gości zaczęłam rozmyślać nad trawnikiem w PRAWEJ części ... i myślę, czy by nie wysypać środkowej części korą i dać jakieś 3 drzewka na pniu. Taki plan już wklejałam tu gdzieś. Tylko wtedy nie bardzo mamy spójność między prawą i lewą stroną.
A gdyby zostawić te hortensje pod płotem i po prawej i po lewej stronie a tam po prawej posadzić trzy drzewka trochę przesunięte. Ta środkowa część niestety będzie dużo większa niż te krańcowe ze żwirem, więc w niej można by umieścić dwa drzewka i jedno w żwirze przy domu.
jakoś tak by to wyglądało:
Nie wiem, czy coś z tego jest zrozumiałe... ale starałam się bardzo
Cieszę się, że udało się ze stipą. A u mnie oprocz stipy rosnie też miskant i rozplenica w doniczkach. Wszystko mam na razie na parapetach.
Werbenę chyba za wcześnie posiałaś. Irenka z Miłkowa poleca siać w kwietniu bezpośrednio do gruntu, jak jest już w miarę ciepło. No ale jak już wschodzi, to wszysto na dobrej drodze.
Dorotko, muszę powsadzać do gruntu wszystko co mam w doniczkach na balkonie, a sporo tego jest. Jak mi coś u Ciebie na wiosnę wpadnie w oko, a czego masz dużo, to Cię poproszę
Ewelinko, a czy te drzewa w takim razie planujesz ciąć czy chcesz właśnie, żeby się koronami spotkały?
RH planuję w tej drugiej części - na lewo od chodnika. Tam już jeden biało kwitnący rośnie. Chciałabym mu dać drugi też biały i otoczyć je niskimi azaliami japońskimi kwitnącymi na różowo, najlepiej ciemnoróżowo.
Coś tam nabazgrałam na zdjęciu zrobionym dzisiaj (widać, jak połowę rabaty mam tylko szpadlem przekopaną i nie ma kiedy dokończyć ją czyścić i równać, bo ciągłe deszcze, grad i wichury). Pod płotem przy drodze widziałabym sprawdzony duet Hortensje Limelight i miskant gracillimus + coś pod nogi - żurawki albo lawenda. Potem w lewo jest ten RH i obok dorysowałam drugiego, pod nimi kilka azalii a jeszcze dalej w lewo hosty (nie narysowałam już) bo tam ciągle jest cień. No a najbardziej na lewo już będzie ten taras - tam trochę widać paliki, którymi póki co jest to ogrodzone.
A myślałaś o czymś konkretniejszym? Np. brzozy doorenbos? Na tle żywotników pięknie by wyglądała biała kora. Wśród pni fajny byłby miskant morninglight a na zakończenie obwódka z trzmieliny lub bukszpanu... W dodatku dają taki przyjemny delikatny cień i wspaniale szumią nawet przy drobnym wietrzyku. Siedząc na huśtawce można by się zrelaksować na całego...
wizytówka jest z 2013, przez rok roślinkoi poszły mocno w górę i wszeż nie mam czasu pozmieniać fotek na te z 2014.
co do Ml to ja bym z nich zrobiła plecy dla tych kulek, a nie sadziła na przemiennie, one wbrew pozorom potwory rosną. Niżze trawy hmmm poza rozplenicami nie mam nic innego o tej wysokości.
Na karteczce mam: 9 thuji smaragd, 5 hortencji bukietowych limelight, 1 RH biało kwietnący i 4 azalie japońskie kwitnące fuksjowo lub różowo. Potrzebuję też 5 wysokich traw, ale jeszcze nie do końca się wgłębiałam w ten temat, chyba miskant gracillimus będzie tym, czego w pierwszej kolejności będę szukała i 3 niskie (tu jeszcze muszę przez te dwa tygodnie doszukać, co konkretnego bym chciała). Poza tym 1 stożek bukszpanowy, 1 trzemielina na pniu i dwie lub trzy (zależy jakiej wielkości dostaniemy) kule bukszpanowe - nie wiem, czy bukszpany będą w szkółce, jak co to mamy już sprawdzone, że w Obi są to w ostateczności tam podjedziemy. Żurawki Łukasz radził kupować w późniejszym terminie, więc narazie się z tym wstrzymamy.
Myśleliśmy wysypać te dwie krańcowe rabaty białymi kamyczkami, dać obrzeża z kostki granitowej i w środku wysiać trawę.
Kurde, ale myślę jednak ciągle nad całością tego fragmentu. No fajnie by wyglądało, jakby to całe jakoś zakomponować, zwizualizowałam sobie właśnie takie równe podzielenie tego na 3 części tymi kostkami i środkowy kwadrat wysypać korą, a dwa krańcowe białym kamykiem. Tylko ja naprawdę cienki bolek jestem w tym ogrodnictwie i za nic nie wiem, jak by należało obsadzić taki duży i długi kawałek - 12 x 2,60 m. Może jakieś 3 takie same drzewka na pniu a między nie trawy i cosik jeszcze...
Tylko że mi się marzyło przy domu mieć coś na kształt choinki, żeby na to móc w grudniu powiesić lampki. Wymyśliliśmy z mężem właśnie stożek z bukszpanu i kulę na pniu (chyba trzmielina jakaś) i myślę, że jak się je gęsto owinie białymi światełkami to będą fajnie wyglądały. Ale to już zupełnie nie wiem jak pogodzić z obsadzeniem całości fragmentu, jeśli byśmy się jednak na to zdecydowali...
p.s. sprawę utrudnia też to, że tam jest różne nasłonecznienie. Przy furtce jest słońce niemal cały dzień, potem czym dalej od furtki tym słońce operuje krócej a kraniec przy domu ma słońce tylko przez ok 2 godziny ... jak więc z powtarzalnością roślin w takiej sytuacji ... ?
Gosia dziękuję za wizualizacje od razu łatwiej sobie wyobrazić, ale myślę, że wersja biało zielona wygląda lepiej . Fajnie wygląda ta trawa po lewej co ma imitować stipę bo wpada w żółty i fajnie ożywia . Myślę, że wykorzystam Sebka podpowiedź aby wybrać żółty tatarak. W paski biało- zielone będzie wtedy miskant dereń i hosty . Czy to aby jeszcze nie za wiele?A może miskanta dać inną odmianę???
Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie - najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia
Jaką trawę najlepiej posadzić między trzmieliny na pniu o wysokości 1,20? Chciałam posadzić miskant morning light, ale nie wiem czy nie zakryje kulek?
Jaką inną trawę niższą mogę posadzić? Najlepiej, żeby była o pokroju strzelistym, a nie rozłożystym, bo nie ma tam tyle miejsca.
Przed kulkami rosną hortensje ogrodowe, a przed hortensjami będzie trawa carex ice dance i żurawki.
Co radzicie?☺
Witaj ☺ Piękny ogród - dobrze, że jest wizytówka, bo ilość stron ogromna.
Mam do Ciebie pytanie odnośnie trawy miskant morning light. Mam do zrobienia rabatę na której rosną hortensje ogrodowe. Posadziłam 5 szt.kulek trzmielinowych na pniu wys.1,20, oczywiście będą trochę wyższe jak kulki się rozrosną. Między nie chce posadzić trawę ML. Zastanawiam się czy ona nie zasłoni kulek. Czytałam, że dorasta do 1,60. Co o tym sądzisz?
Może polecisz mi inną niższą trawę, ale nie rozplenice, bo tam trawa musi mieć pokrój strzelisty, a nie rozłożysty.
Zajrzyj proszę do mojego wątku str.19 projekt rabaty, a str.70 zdjęcie rabaty z hortensjami i kulkami.
I jeszcze jedno pytanie, czy trawa nie będzie wchodziła w korzenie hortensji i nie będzie im przeszkadzała rosnąć?
Możesz mi pomóc rozwiązać moje wątpliwości?☺
Parę dni temu było plus 16, teraz pada deszcz ze śniegiem i jest +3. Brrr. Ja chcę wiosnę!!!
Zakupy tegoroczne pod nowopowstałe rabaty. Piszę tu, żeby za rok nie zapomnieć, co kupiłam Zogdnie z sugestią Danusi przesadziłam Azalię i Budleję ze środka trawnika i wstawiłam w nowe rabaty. Mam nadzieję, że Dona mi ich nie wykopie
Azalia pomarańczowa
Jałowiec łuskowaty folreant
Trawa bambusowa All gold
Miskant chiński apache
Berberys thunberga pillar orange
W planach róża - chyba florentina.
Fotoleracja w optymalnych warunkach pogodnowych w terminie późniejszym - na razie berberysy w stanie bezlistnym są niewidoczne
Rozmnożyłam żurawkę, a raczej spróbowałam - zobaczymy, czy się przyjmie. Mam cichą nadzieję, że się uda i budżet przyszłoroczny nie zostanie uszczuplony o kilkanaście Marmelade
Aha. I tegoroczna wertykulacja trawnika też już zaliczona. Forsycje kwitną, trawa ruszyła w tym cieple, a teraz zima wraca w sam raz na święta wielkanocne. Jak stwierdził pan od wertykulacji, z koszyczkiem święcić to chyba sankami pojedziemy
Ewa, jaka szeroka jest ta rabata?
Poszukam kilka inspiracji i ci wrzucę u mnie. Mi dziewczyny proponowały dać gracki nie za, ale obok hortek, jeśli hortki miałyby tło. Problem w tym, że miskant gracilimus jest piękny i podobno za dwa-trzy lata będzie wielki i będzie konkurował z hortkami.
Jaką masz glebę? U mnie na piaskach by konkurowały o wodę. Przy moich hortensjach ja planuję posadzić obok.
I rozplenica: jest piękna, ale jeśli masz wysoką odmianę, to pożre ci hortensje. Musisz sprawdzić, jaką masz odmianę.
Na razie tyle mi przyszło do głowy. Może ktoś z dziewczyn dołoży się z własnym doświadczeniem. A ja poszukam inspiracji i za chwilę tu wkleję
Dziękuję za miłe przyjęcie do grona ogrodowiska, dodaję zdjęcia i liczę na pomoc. Pod tą ścianą są wsadzone trzy jałowce blue star szczepione na pniu i tuje danica. Między dwoma pierwszymi jałowcami mam zamiar wsadzić pięć sztuk traw red baron po skosie ekobordu. Srodkowa rabata będzie wysypana żwirem a dwie pozostałe korą. Chciałabym posadzić gdzieś tu także hosty, turzycę ice cream i ice dance. Co o tym myślicie? Jest to ściana gdzie słońce swieci od rana do popołudnia.
Na zdjęcia nr 2 i 3 posadzone są bukszpany uformowane w kule, nie wiem co między nimi wsadzić, czekam na porady z waszej strony.
Na zdjęciu nr 4 wsadzony jest rodendron i tuja danica. Tak, jak widac na zdjeciu jest to ciągłość fotografii nr 1. Mam do dyspozycji żurawki, trzmielinę emerald gold na pniu, bukszpany, klon palmowy, cyprysik fifernana, cyprysik groszkowy, azalie japońskie rokoko, lawendę, hortensje ogrodowe masja, 4 trawy rozplenice, tużycę ice cream ice dance, miskant zebrinuus, berberysy, świerk konika, tawułę. Jest to strona wschodnia. Tu słońce świeci do 12.