Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 20:41, 23 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)

Marzenko byłam dzisiaj w Starym Sączu,mają tam już duży wybór traw...miskant morning light mają w cenie 13 zł, bo pytałam, tylko nie przygotowałam się finansowo, bo miałam tylko zorientować się za to kupiłam ładne turzyce

W Parku M wybór trawek jest spory. Śliczne kupiłaś te turzyce Paula

Mam jeszcze do przetestowanie jedną szkółkę w Olszanie, WOLF - choinki, albo jakoś tak. To chyba trochę Twoje tereny, ponoć bardzo fajna. Pan od bukszpanów nam kiedyś polecał, i mi się przypomniało jak przeglądałam nr w telefonie

A ja dziś dostałam paczuszkę z zamówionymi roślinkami: 10 lawend, 3 miskanty silver spider oraz 3 białe ostróżki. Wszystko wsadzone Fotek już nie zdążyłam
jolka 20:45, 23 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
Jola hortensje i trawy to żelazny zestaw ogrodowiskowy, sadż w ciemno.
Trzmielina na obwódkę to piekny pomysł, ale potrzeba tam coś zima o duzych liściach. Moze dosadż rh?

Dzięki Madzen! Utwierdzasz mnie w słuszności planu W sobotę zamówię wanilki. Już nie chcę teraz zamawiać, żeby mi przez weekend gdzieś na poczcie nie leżały. Muszę zacząć tam działać, bo czas leci, deszczyk popada i niedługo znów będzie chwastowisko.

Co do RH.. pewnie nie doczytałaś, że to południowa strona

katarzynkak 23:04, 23 kwi 2015

jolka napisał(a)
Dziewczyny, błagam o pomoc M. się tak narobił, że nie mogę tego zepsuć
Mam przekopany 3x, rozluźniony ogromnymi ilościami piasku, wybrany perz - pas o długości 15 metrów i szerokości 2,60 m. Jest to południowa strona, wzdłuż domu.

Chcę tu posadzić w roli głównej hortensje wanille fraise.
Myślałam, żeby dać po trzy wanilki (4x3) w jednym rzędzie, przeplecione miskantem gracilimusem. Miskant byłby trochę cofnięty do tyłu, i malowniczo się przewieszał nad hortensjami. U AnyArt jest taka piękna rabatka z wanilkami i z gracilimusem właśnie. Co sądzicie, czy to dobry pomysł??

I pytanie co dać z przodu, przed hortensjami, na lini trawnik/rabata? Coś zimozielonego? Czy może kulisty berberys admiration? Nic jeszcze nie kupiłam, liczę na Waszą pomoc w zaplanowaniu tego kawałka!! Z góry dziękuję!!

Cześć Jolu.
Ale piękna rabata się szykuje

Mi sie Twój pomysł podoba i to bardzo. Vanilki widziałam u kogoś również z rozplenicami oraz z miskantem w paski.
Przed vanilki lub trawy możesz dać rozchodnik okazały- u Any_art tak ma wsadzone i fajnie to wygląda.
A jako najniższe piętro żurawki.

jolka 20:18, 24 kwi 2015

katarzynkak napisał(a)

Cześć Jolu.
Ale piękna rabata się szykuje

Mi sie Twój pomysł podoba i to bardzo. Vanilki widziałam u kogoś również z rozplenicami oraz z miskantem w paski.
Przed vanilki lub trawy możesz dać rozchodnik okazały- u Any_art tak ma wsadzone i fajnie to wygląda. A jako najniższe piętro żurawki.

Hej Kasia Wanilki już przesądzone. Rabatkę od Any znam na pamięć, śliczna jest.
Ale żurawek więcej kupować nie będę, bo mnie denerwują W dodatku robactwo do nich ciągnie jak do miodu!

jolka 20:31, 24 kwi 2015

Odwiedziłam dziś szkółkę iglaków WOLF w Olszanie. Przepiękne drzewka Pan ma, zdrowe i dorodne, jest też bardzo miły i zna się na rzeczy. Oprowadził nas po całym polu, poopowiadał o drzewkach. Ceny bardzo przystępne. Żeby wyprawa nie okazała się daremną, kupiliśmy piękniutką i okrąglutką sosnę himalajską Tę z drugiej fotki. Jutro wsadzanie. A poniżej parę widoczków ze szkółki, dla Koleżanek Sąsiadek

Miłego wieczorku
paulina_ns 20:44, 24 kwi 2015

Jolu, a gdzie ta Olszana jest, bo ja mało zorientowana jestem Mężowi nawet nie pokazuję, bo on w takich iglakach zakochany, a ja chce w końcu rabatę skończyć
jolka 20:54, 24 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)
Jolu, a gdzie ta Olszana jest, bo ja mało zorientowana jestem Mężowi nawet nie pokazuję, bo on w takich iglakach zakochany, a ja chce w końcu rabatę skończyć

Paulinka, w sumie nie jest to daleko, ode mnie jakieś 20 km. Trzeba się kierować na Czarny Potok. Pan nam kazał zatrzymać się koło kościoła w Czarnym Potoku i po nas przyjechał. Jak sam powiedział, ciężko za pierwszym razem do niego trafić

paulina_ns 22:11, 24 kwi 2015

jolka napisał(a)

Paulinka, w sumie nie jest to daleko, ode mnie jakieś 20 km. Trzeba się kierować na Czarny Potok. Pan nam kazał zatrzymać się koło kościoła w Czarnym Potoku i po nas przyjechał. Jak sam powiedział, ciężko za pierwszym razem do niego trafić

A gdzie jest Czarny Potok?
jolka 15:10, 25 kwi 2015

paulina_ns napisał(a)

A gdzie jest Czarny Potok?

Paula, nie ma innej opcji - musisz M. zabrać za przewodnika bo zginiesz marnie

"Czarny Potok – wieś w Polsce położona w województwie małopolskim,
w powiecie nowosądeckim, w gminie Łącko."

jolka 15:21, 25 kwi 2015

A ja dziś posadziłam zakupioną wczoraj puchatą kuleczkę Jestem w niej zakochana na zabój, oby się przyjęła!!
Znalazła swoje miejsce przy bramie wjazdowej, do towarzystwa dostała 5 cisów.
W dole za cisami widać zieleniejące grabiki