Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mój 4 arowy azyl... 20:44, 24 cze 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Wspaniały szpaler tawuły japońskiej. Chyba Little Princess?

A jakie berberysy za nią!
Mój 4 arowy azyl... 20:42, 24 cze 2013

Do góry
Wspaniały szpaler tawuły japońskiej. Chyba Little Princess?
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:06, 24 cze 2013

Do góry
edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
Witam serdecznie Agusiu bardzo miłą masz buźkę ja jestem od niedawna i tak sobie biegam wpadły mi w oczy u ciebie czosnki super i widzę że masz moje ulubione tawułki slicznie zielono pięknie doceniam pracujące ogrodniczki buźiole lecą

dziękuję za odwiedziny
Tawułek nie mam na razie, ale są w planach zakupowych. Mam tylko tawuły, ale to minimalna ilość. Czosnków też, jednak myślę, że na jesień się to zmieni
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:19, 23 cze 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Świetnie ten Wasz taras wyszedł. Pięknie komponuje się z domem

Będę sadziła do doniczek siewki tawuły 'Gold Flame' ( tak która u mnie rośnie przy schodach). Na razie są malusie, ale do jesieni podrosną. Ponieważ masz duże potrzeby, sprawdź czy masz je w projekcie, to Ci je przekażę.

Pozdrawiam

Nie mam w projekcie oj potrzeby mam ogromne,
chętnie bym przygarnęła bodziszka czerwonego lub runiankę japońską
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:48, 21 cze 2013

Do góry
Świetnie ten Wasz taras wyszedł. Pięknie komponuje się z domem

Będę sadziła do doniczek siewki tawuły 'Gold Flame' ( tak która u mnie rośnie przy schodach). Na razie są malusie, ale do jesieni podrosną. Ponieważ masz duże potrzeby, sprawdź czy masz je w projekcie, to Ci je przekażę.

Pozdrawiam
Ranczo Edy 10:54, 21 cze 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tawuły już pięknie kwitną, moje dopiero zaczynają. Z takim pomocnikiem Synkiem, to wiele prac Ciebie omija chyba? Ale czy na pewno?
Buziaczki przyleciały , ale odsyłam do Lenusi! Urocza!
Witaj Hanus u mnie tawuły kwitną ale też jeszcze nie wszystkie czekam na pięciorniki a synek to za bardzo nie pali się do ogrodu za to koszenie już pojoł ha ha i lata Lenusia sle buźiaki już jeździ z dziadkie na rowerku miłego dnia Hanus życzymy
Ranczo Edy 20:02, 20 cze 2013

Do góry
Tawuły już pięknie kwitną, moje dopiero zaczynają. Z takim pomocnikiem Synkiem, to wiele prac Ciebie omija chyba? Ale czy na pewno?
Buziaczki przyleciały , ale odsyłam do Lenusi! Urocza!
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 15:30, 20 cze 2013

Do góry
szczypiorek napisał(a)
Witam,
wpadłam tu przez przypadek i chyba bedę zaglądac częściej. Twój ogród Anitko bedzie dla mnie inspiacją.Ogród jest piekny, ktoś juz napisał, ze jak z katalogu. To szczera prawda. Perfekcja w każdym calu! Pięknie! Gratuluję, na pewno kosztowało Was to wiele wysiłku! Brawo!!!
Bardzo podoba mi sie skarpa i schody u Ciebie. Oj marzą mi się takie, ale oczywiście w wersji dużo mniejszej. Zapraszam do mnie, właśnie planuje moją skarpe przed domem i skorzystam chętnie z konsultacji. Kamień - to chyba granit, ale kolor chyba nie szary tylko z domieszką? Taki mi się podoba Jakiej wielkości masz te kostki?
Pozdrawiam
PS. Będzie mi miło, jak zostawisz u mnie jakieś foto twojego ogrodu

Miłe są takie przypadki
Granit jest kupiony z odzysku, jest bardzo stary, ma swoją historię. Ma gładką strukturę. Szarość z domieszkami żółtego i rdzy. To są duże kostki, 18-20 cm na obrzeżach, natomiast na tarasie jest ta mniejsza kostka.

Byłam tak szybciutko u Ciebie i zastanowię się,co tam u Ciebie wymyśleć. Ja mam na skarpie głównie jałowce, ale też irgę,kostrzewy i kilka bylin,które chyba jednak trafią gdzie indziej. Przy schodach tawuły.

Bardzo ładnie wyglądają skarpy z barwinka, róży okrywowej, bodziszka lub runianki japońskiej. Tylko trzeba sadzić rośliny w dużej masie, takimi barwnymi plamami.
Jednak z uwagi, że jest to przedogródek, posadziłabym coś zimozielonego i tutaj stawiałabym na runiankę .
Może pokażę przykład Z Legolandu w Danii akurat

Pozdrawiam serdecznie
Szczypiorkowy ogródek 13:30, 20 cze 2013

Do góry
Też tak pomyślałam , ale róże okrywowe chyba dadzą sobie radę.
Na skarpie myśłałam o murku z kamieni, do tego schodki i obrzeża z kamienia w dole mojego przedogródka.
Na skarpie:
róże okrywowe
tawuły
jakieś pionowe iglaki i płożące iglaki wypełniające przestrzeń

A przy płocie ?
Ogród w lesie 10:33, 20 cze 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Co można posadzić w towarzystwie hortensji Anabell? Zakątek rano zacieniony, po południu słoneczny.
Jedna hortensja jest biała a druga różowa.

Nie wiem jak dużo masz miejsca, ale ja u siebie w towarzystwie Anabellek mam liliowce, trawy (śmiałka ), lilak "palibin", jałowce, tawuły, świerki i parę innych roślin. Popatrz na ostatnie zdjęcia u mnie.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:21, 20 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
A dlaczego mnie od razu do ostów wysyłasz Paskudo? .. ja mogę przebierać kamyczki w żwirku tarasowym z wiadereczkiem
To co? przyjeżdżać?

W kamyczkach w żwirku tarasowym też coś się znajdzie

gusiarz napisał(a)
Aguś prześledziłam zakupy trawkowo-tarasowe... cudnosci. Carexy wypasione, surfinki fioletowe piękne - ja też baaardzo lubię fiolecik A zdjęcia ogrodu... marzenie - lawenda taka duża jak tawuły!!! Pozazdrościć Pozdrówka

Ja uwielbiam fiolecik Właśnie planuję zakupy na rabatę bylinową i znajduję zaskakująco dużo kffiatków w tym kolorze Muszę szukać odpowiedników białych i pink, bo co za dużo (fioletu) to niezdrowo

kaisog1 napisał(a)
Matko aż wstyd, że tak długo do Ciebie nie zaglądałam
Czytam, że jesteś szczęśliwą posiadaczką koniczyny w trawie..... to witaj w klubie - u mnie stan na dzisiaj: trawnik składa się z 80% z koniczyny, 18% z trawnika i reszty innego dziadostwa.

Gdyby były same czterolistne koniczyny, to mogłabym mówić, że jestem szczęśliwą posiadaczką A tak pozostaję po prostu posiadaczką
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:35, 19 cze 2013

Do góry
Aguś prześledziłam zakupy trawkowo-tarasowe... cudnosci. Carexy wypasione, surfinki fioletowe piękne - ja też baaardzo lubię fiolecik A zdjęcia ogrodu... marzenie - lawenda taka duża jak tawuły!!! Pozazdrościć Pozdrówka
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 20:28, 19 cze 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Witaj Marta!
Zawsze z dużą przyjemnością oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu. Niebagatelną rolę spełnia w nim winobluszcz, który dodaje mu charakteru tajemniczości.
Przyroda strasznie u Ciebie przyspieszyła: kwitnące tawuły, firletki i parzydło - ja na to muszę jeszcze chwilkę poczekać.
Pozdrawiam serdecznie!

Marysiu ten winnobluszcz panoszy się wszędzie ale lubię go,wkrótce przyjedzie mój M i nie będzie już tak tajemniczo bo będzie równiutko przycięty-ale nie martwię się zbytnio tym bo zaraz odrasta i jest tak jak ja lubię-tajemniczo i romantycznie
Rzeczywiście trochę szybciej wszystko zakwitało a to dlatego że byla ku temu sprzyjająca pogoda
Pozdrawiam równie serdecznie
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 14:08, 18 cze 2013

Do góry
Witaj Marta!
Zawsze z dużą przyjemnością oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu. Niebagatelną rolę spełnia w nim winobluszcz, który dodaje mu charakteru tajemniczości.
Przyroda strasznie u Ciebie przyspieszyła: kwitnące tawuły, firletki i parzydło - ja na to muszę jeszcze chwilkę poczekać.
Pozdrawiam serdecznie!
Działeczka koło Muzeum 23:50, 17 cze 2013

Do góry
Niekoniecznie tawuły Może być coś innego. U moich rodziców rośnie Anthony i ładnie się miewa. Jest niewysoki, kulisty, rzeczywiście przycinany ładnie się formuje. Berberysy również musiałabym przycinać, bo zależy mi na ładnym zestawieniu kolorów, niekoniecznie bardzo wysokimi roślinami.
Jak najbardziej może być coś o srebrzystych liściach.

Co do irysów, to biorę pod uwagę ich przeprowadzkę, ponieważ za kilka lat trzeba będzie odmłodzić sporą już karpę.

Założeniem tej rabaty (może nie do końca słusznym - mam małe doświadczenie) jest:

częściowa zimozieloność
niewiele zabiegów pielęgnacyjnych
kolorystyka biały - fiolet/róż i pochodne

Zastanawiam się czy nie za mało miejsca przeznaczyłam na te rośliny, które widać na zdjęciach.

Jakimi roślinami mniejszymi można uzyskać podobny efekt kolorystyczny, ale tak, aby zajmowało to mniej miejsca?
Działeczka koło Muzeum 23:34, 17 cze 2013

Do góry
Koniecznie chcesz mieć tawuły? Je trzeba systematycznie ciąć, bo szybko rosną. Chyba, że zależy Ci na wypełnieniu tego narożnika. Ale irysy w końcu zostaną zagłuszone.
Zamiast roślin niższych, biało kwitnących może dla coś o srebrzystych lisciach?
Działeczka koło Muzeum 18:19, 17 cze 2013

Do góry
Tak sobie planuję i jednocześnie PS przypominam, więc wstawię com sobie umyśliła:

To jest taka reprezentacyjna część działki, widoczna od strony innych działek. Chciałabym, by była choć w części zimozielona stąd szmaragdy. Ogólna kolorystyka tej części działki ma być różowo-fioletowo-biała (tak, wiem Debro co myślisz o różu - ja go jednak bardzo lubię ).

Mam już w tej części piwonie (róż) i kosaćce syberyjskie (niebieski/fiolet). Te w środku to berberysy Harlequin (mogą być inne niezbyt wysokie i różowe/fioletowe). Do tego tawuły japońskie też róż/fiolet. Bliżej altanki posadzę róże, które mam w kolorach fiolet i róż. Dokupię białe (może Chopin). Przy różach kocimiętka. Na tle altany na kratce ma się piąć biała róża lub powojnik (to ten akcent bieli). Czy to ma ręce i nogi?

U "stóp" tawuł dać coś białego? tylko co? Coś później kwitnącego niż piwonie i niskiego.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:33, 16 cze 2013

Do góry
Inne ,też zaczynają

tawuły ładnie się,rozrosły przez rok.
Ogród Bogusława 14:36, 14 cze 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
Bogusiu, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Miło mi, że też zajrzałeś na moje grządki - niedużo ich, a paręnaście wiader "plewstwa" dziś wyniosłam. Co do Twojej "tawuły", to też się nabrałam, podobny, na biało kwitnący wał tawuły jest u Bogdzi. Pięknie to wygląda, chyba sobie za płotem sprawię takie cudo.
Masz Bogusiu , należy Ci się

O i tak poproszę częściej, tak mi się podoba. Buziole.
Ogród w Tarnowie 00:19, 14 cze 2013

Do góry
Twoje wpływy sięgają już mojego ogrodu - już trochę cięć formujących na liściastych wykonałam, ale tawuły nie ma mowy nie ścinam i niech pięknie kwitnie, za to trochę porządków w ogrodzie poczyniłam wywalając to i tamto nad czym się litowałam do tej pory - z dobrych wzorców warto kopiować

jak będziesz bluszcz ciąć i wywalać to daj mi znać - ale za tydzień najwcześniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies