Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku emerytki 21:57, 06 paź 2021

Do góry
Szczawik skąd on się wziął u mnie przecież go nie wysialam.
W tym roku pedzlowalam randapem na drugi dzień było widać że reaguje i został zniszczony. Za tydzień znowu pełno szczawika. Trzeba by było co tydzień gobsmarowac może bym wystroiła, ale jak jest wszędzie to 1 dzień z głowy na smarowanie.
Szczawika nie da się wypielic ma rozłogi w ziemi i wyrasta. Moim zdaniem jest gorszy od perzu i rozgwiazdnicy. Szczawik się wysiewa perz nie ma tyle nasion.

Jerzyki piękne niech się rodzą wszędzie. U nas ich jest bardzo dużo jest nawet oznaczenie przy drodze "uwaga jeze". Przy klatce rośnie duży jałowiec i pod nim mieszkaja dwie rodziny jeży. Biegają po chodnikach szczególnie wieczorem. Sąsiadka im mleko do spodków leje.
Wszystkiego po trochu 17:10, 06 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Rutewke mam w 3 miejscach i każda inaczej rośnie. Najladniej się krzewi wbziemi mieszanej kompost glina piasek na podwyższeniu. U mnie mokro więc wszystkie rabaty na podwyższeniu. Jak nie pada to też sucho. U nas we wrześniu nie było tygodnia aby nie lało. Miałam basen na działce dopiero go sprzetnelismy w sobotę bo myślałam, że będzie tak jak w zeszłym roku musiałam podlewać tuje przed zimą. A tu masz tuje mają bardzo mokro i trzeba było wodę z basenu wylać do studzienek i rowu.

Byłam nad morzem blisko Kołobrzegu jechaliśmy przez Stargard... Widziałam wysuszone miejsca.

Patrzyłam czy to nie orliki, ale chyba nie bo orliki mają bardziej masywne liście. Rutewka bardziej delikatne.
Pamiętam w zeszłym roku jesienią przycinalam rutewke i rzuciłam nia przy chodniku aby ją później zgarnąć. Zapomniałam i dopiero wiosną zgarnelam i pewnie to ona się tam wysiala. Jestem bardzo ciekawa czy to rutewka,może zrobię fotkę.
Jeżeli to ona to będę się cieszyć bo jest jej dużo dosyć spora Kępa.

Ta rudbekia bardzo ładna bardzo długo kwitnie. Ja tez kupiłam jedna roślinę kilka lat temu i dopiero w tym roku rozsadzilam do kilku miejsc i ładnie się rozrosły.
Jednak rośliny trzeba rozsadzać.

Spróbuj ściąć rutewke i rzuc przycięte badyle blisko niej może są tam jakieś nasiona i się wysieja. Trzeba próbować.

Elu u mnie kwiaty wszystkie już opadły, chyba przez suszę, nie podlałam na czas.
Ale i tak zrobię jak mówisz Może coś zakiełkuje.
No zrób zdjęcie, ciekawa jestem tych siewek
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:47, 06 paź 2021

Do góry
Dzwonię do ciebie ale ty piszesz i piszesz nie odbierasz.

Matko nic nie dzwoni telefon!!!
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:46, 06 paź 2021

Do góry
Dzwonię do ciebie ale ty piszesz i piszesz nie odbierasz.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:20, 06 paź 2021

Do góry
Milus Wrocław równie przepiękny jak Twój ogród.

Pozdrawiam z Wrocławia

Elu, aleś ty kochana, dziękuję.
Szkoda, że nie dałaś znać, bym dołączyła, albo do siebie na chwilkę wyciągnęła
Ogród pod pliszką 12:55, 06 paź 2021

Do góry
U mnie też duże kolosy tylko okrągłe. Część już rozdysponowana robimy dżemy i mrożony później będą zimowe kremo-zupku.
Ja wolę te większe do obróbki..
Drzewa powinny z powodzeniem się przyjąć zresztą sądzi i przesadza się drzewa w październiku po opadnięciu liści aby nie musiały drzewko skierowało swoje siły na koemrzen a nie do liści. Lub wczesną wiosną.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:57, 06 paź 2021

Do góry
U mnie rozplenice miały tyle wody ile chciały i nawet więcej i też nie kwitną specjalnie. Więc to nie zależy od wody taki rok. Niektóre rośliny nie specjalnie po tej zimie rosły, kwitły. Za to hortensje nie ma ogrodu aby zawiodły. U mnie limelingi mają kwiaty jak wiadra. Pod wpływem deszczów powyginane na wszystkie strony, ale trudno coś za coś.

Irus tak u ciebie zielono jak by jesień o twoim ogrodzie zapomniała. Marcinki - przepiękny kolor. Zresztą masz dużo roślin bardzo ładnych nie będę wymienia.

Dzisiaj u nas ładna pogoda była, przesadzalam rosliny i porzadkowalam.
Już zjechałam do Wawy w poniedziałek jadę na wycieczkę z Mają więc trzeba się przygotować.

Miłej niedzieli pozdrawiam

O, to ciekawe Elu.
U mnie nieśmiało Moudry zaczyna, a już żółknie. Hortensje też nie wszystkie mi zakwitły, taki dziwny rok. U mnie na bank brak wody i nawozu.
Już powoli złoto wkracza, a marcinki fajny akcent dają. Muszę kilka przesadzić.
O, fajnie że tak działasz i jeszcze wycieczka, ja coś w tym roku siadłam na zadzie, może za rok coś się ruszę. Dzięki Elu
Ptasi gaj 21:42, 05 paź 2021

Do góry
Jestem już w domu. Wycieczka - przepiękna pogoda. We Wrocławiu byłam 30 lat temu. Jestem tym miastem oszołomiona takiego pięknego miasta w Polsce oprócz Wawy nie widziałam. WAWA jako stolica piękna (wieżowce, drapacze chmur,pałac kultury, Nowy Świat.... Wrocław to zupełnie inne miasto. Każdy budynek odnowiony z misternymi ozdobami. Miedzy niektóre wbudowane nowoczesne dopasowane architektonicznie budynki. Dom Muzyki, opera, stare Miasto, kościoły, sąd, 4,5 km fos, Afrykanarium, i tak dalej i tak dalej.
Nie potrafię tego ująć w słowach musicie tam pojechać, aby to miasto zobaczyć zachęcam wszystkich kto może pojechać.

Wszędobylskie pajace

Za drzwiami do ogrodu... 11:28, 05 paź 2021

Do góry
Aniu dziękuję za sprawozdanie. Jeszcze się dokładnie wam nie przyjrzałam wieczorem. Jestem na wsi i afotki nim się otworzą to czasu trzeba sporo. widzę ostatnia stronę piękne trawy one są piękne. Jednąknten rok nie odsląnia ich piękna jak zeszły.
Też bym chciała taka wycieczkę zaliczyć. Trawy to moje królestwo. Fantastyczna fotka ostatnia z tymi marcinkami. Trawy sterczą nie przewracają się.
Bardzo ładnie

Wycieczkę planuj. My byłyśmy tam już trzy razy
W moim przybywa trawiastych akcentów, nie wiem jak się pomieszczą jak się rozrosną
Teraz jeszcze cieszą ostatnie różyczki:

Ogród w Klein Kottorz 08:11, 05 paź 2021

Do góry

Jaki on cudowny.
Grzesiek jak się dowie, że ma kopać trawe i dla mnie to zrezygnuje. Musisz go dobrze podlać i wtedy korzeń namiękna.
Wiosna jak dzieliłam swoje to syn wykopał i później dzieliliśmy piła szablasta na skumulator. Danusiu dobre narzędzie zobacz sobie może ci się przyda.

A jaki masz miskant przy schodach.
Klonik bardzo ładny nie ważne, że drzewo podrożało ważne, że rosnie. jeszcze jakaś róże kupiłaś?

Jak tylko znajdę trochę czasu to przyjadę i spróbuję go wykopać, dla Ciebie Elu tez
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:22, 04 paź 2021

Do góry
Milus Wrocław równie przepiękny jak Twój ogród.

Pozdrawiam z Wrocławia
Ptasi gaj 21:12, 04 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Tez tak sucho u ciebie?U mnie od wiekow nie padalo.A na rabatach tak sucho, ze nawet krzewy zwieszaja liscie.

Nie Kasiu u nas ziemia bardzo namoczoną. Cały wrzesień co drugi dzień lało. Musiałam pompować wodę za studzienek aby nie przebierały

Ale jestem dzisiaj na południu Polski we Wrocławiu cudowna pogoda. Tutaj bardzo sucho trawniki wyschnięte liści zołtych na drzewach tez więcej.
Wrocław cudowny byłam tutaj 30 lat temu wcześniej tylko przejazdem. Zwiedziliśmy dzisiaj Afrykanarium i Katedrę, Hale tysiąclecia obok fontanny.
Jestem zachwycona Wrocławiem jutro Starówka.

Widziałam dzisiaj przepięknego platana ok 200 lat mam foty w aparacie.

Milusia przepiękne miasto masz po sąsiedzku.

Miniatura katedry wrocławskiej

Zacisze Alicji 20:00, 04 paź 2021

Do góry
Alicja wszyscy czekamy na piękne jesienne przebarwienia.
Dzisiaj u nas mocno wiało znowu będzie liści od groma wszędzie.
Gdzie nie zajrzę wszędzie mają rozchódniki nie mogę się do nich przekonać. Może w przyszłym roku zrobię zakup.

Alicja chciałam się jeszcze zapytać, czy ty czyścić swój staw?

Elu! U mnie też mnóstwo liści do grabienia, a czasu brak i tak sobie leżą.
Rozchodniki polecam.
Stawu nie czyściliśmy, ale w końcu będzie trzeba, bo bardzo się spłycił i jest w nim dużo mułu, ale nie wiem kiedy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:59, 04 paź 2021

Do góry
Jeszcze kilka lat wstecz opuchlaki miały okres, że żerowały teraz cholerniki całą dobę grasują po roślinach. Mam róże zagryzione nawet do klona się dorwały. A czym pryskssz Dorotka. Miałam taki dobry środek i go wycofali.

Piękne półmiski. Półmiski chyba zimują.
Oglądała ta róże różowa Ma... Jest bardzo ładna i jak piszą dosyć zdrowa a to dla mnie najwazniejsza cechą. Dorotka a jak kwiat czy nie obwisa czy jest sztywna.

Co to się dzieje u ciebie z tym adresem
Mam zatrzęsienie opuchlaków, komarów i innego robactwa. Komarów mam tak dużo, że nie ma szans na jakąkolwiek aktywność na podwórku. Wygrabiłam liście z pod orzecha, bo miałam wrażenie, że jest ich tam najwięcej. Pogryzły mnie okropnie, wszędzie i na dodatek kilka wniosłam na ubraniu do domu. Masakra.
Ja pryskam Dursbanem,bo mam taki. To jest litrowa butelka, więc na długo mi wystarcza.
Myriam ma piękny, duży kwiat, wzniesiony do góry, nie obwisa. Ja mówię, że to taki kwiaciarniany kwiat. Długa, prosta, sztywna łodyga i tylko 1 kwiat na niej.
Łódkowate misy z rojnikami zimują pod okapem przy ścianie domu, albo na zewnętrznym parapecie.
Odnośnie adresu napisałam do ronina już 2 wiadomości i nie ma odzewu. Czekam.

Róża Myriam

Ptasi gaj 21:22, 03 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Chciałam coś zacytować ale nie mogę się zdecydować Bardzo różnorodny masz ogród i to jest ciekawe, bo coś się dzieje
Obłędne przebarwienia dębów i klonów Brendy.

To nie jest jeszcze apogeum kolorków jeżeli będzie ładna pogoda to za 2 tygodnie będą amarantowe.
Asiu już chyba pisałam. Masz teren mokry to możesz posadzić dęby błotne.
Ptasi gaj 21:17, 03 paź 2021

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Elżbieto z Ptasiego Gaju--zdradz proszę gdzie kupiłaś swoje błotne dęby.

Małgosiu napisałam na priv.

Patrzyłam teraz w szkółkach internetowych popatrz można kupić dosyć ładne.
Dębowe zakątki 21:06, 03 paź 2021

Do góry
W tym roku zasiałam wiosna w marcu szałwię omaczona. Ledwo wzeszła i długo stała w miejscu już chciałam machnąć ręką i nie sądzić jej do gruntu takie mizeroty.
Jednak posadziłam wyrosły piękne ok 1 metra rozkrzewily się kwitną przepięknie. Kolor niebieski w różnych odcieniach na jednym kwiatku wstrzymuje ODDECH Z ZAchwytu.
Wiatr mi pokiereszował trochę te szałwię przycięłam. I dałam do wazonu z wodą od 2 tygodni Kwitną w wazonie nie zmieniając się.

Następna wiosnę zasieje dużo więcej aby obsadzić więcej rabat. Zachęcam wszystkich.

Aniu zawsze masz duże zbiory gdyby były mniejsze byłoby zdziwienie

Wyprawa super

Pozdrawiam.

Elu to w sumie dobra wiadomość z tymi szałwiami.Tylko mus odpowiednie nasiona kupić. A ty swoje gdzie kupowałaś ?
Może i ja je spróbuje wysiać.
Kolor mają obładny i kwitną cały czas. I krzaczki ładnie się rozrastają. To może warto spróbować.
Dyniek ozdobnych troszkę mam.
Jadalnych nie miałam.
Ale dostałam 3 od koleżanek

Ptasi gaj 19:26, 03 paź 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
Aż trudno mi uwierzyć jaka jesień już, pięknie masz Elu, szczególnie zachwyca rabata z trawami Jakoś tak za szybko mi ta jesień nadeszła, mam niedosyt lata, znów trzeba czekać do kwietnia.
U mnie w zeszłym roku hortki tak nierówno kwitły, miały w pełni rozwinięte kwiaty jak i dopiero startujące. Ja myślę że to może dlatego że nie za dużo je wtedy nawoziłam, w tym roku zwiększyłam nawożenie i kwitną zadowalająco
Diamant Rouge to moja pierwsza hortensja bukietowa którą kupiłam, niestety rosła beznadziejnie, wiotkie gałązki, słabe i małe kwiatostany i liście zawsze w jakieś plamy. Przesadziłam ją w cień i teraz wcale nie kwitnie Trudno jej dogodzić,
powinnam przesadzić jeszcze raz

Tak to prawda w tym roku wcześniej jesień wkracza. Nie tęsknię za tym latem lało i wiało.

U mnie nawożone i tak różnie się rozwijają ale nie jest źle.
A ja sobie Diamant Rouge bardzo chwałę. Plamy na liściach to przebarwienia jesienne moja też plamy bordowe.
Przesadź w słoneczne,polcienidte daj obornika pod nią. Wiosna sypni nawozem do hortek i się wzmocni. No i oczywiście podlewać trzeba bo to pijuski.
Wszystkiego po trochu 19:19, 03 paź 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

To rudbekia goldstrum, rozmnożyłam ją sobie z jednej sadzonki, rośnie u mnie w półcieniu, ma tam bardzo sucho, muszę podlewać bo mdleję, a myślałam że sobie da tam radę bez podlewania. U nas cały czas susza, w Polsce leje a u mnie sucho. Jak spadnie trochę deszczu to tylko parę cm a w lasku pod drzewami nadal sucho.
Rutewka u mnie się jeszcze nigdy nie wysiała, w tym roku straciła już wszystkie kwiaty, nie wiem dlaczego, pewnie znów za sucho
Te Twoje flance to mogą być też orliki jeśli masz w pobliżu, ale jeśli to rutewka to ogromnie Ci gratuluję
Też bym tak chciała.
Elu w jakiej ziemi rośnie u Ciebie rutewka?

Rutewke mam w 3 miejscach i każda inaczej rośnie. Najladniej się krzewi wbziemi mieszanej kompost glina piasek na podwyższeniu. U mnie mokro więc wszystkie rabaty na podwyższeniu. Jak nie pada to też sucho. U nas we wrześniu nie było tygodnia aby nie lało. Miałam basen na działce dopiero go sprzetnelismy w sobotę bo myślałam, że będzie tak jak w zeszłym roku musiałam podlewać tuje przed zimą. A tu masz tuje mają bardzo mokro i trzeba było wodę z basenu wylać do studzienek i rowu.

Byłam nad morzem blisko Kołobrzegu jechaliśmy przez Stargard... Widziałam wysuszone miejsca.

Patrzyłam czy to nie orliki, ale chyba nie bo orliki mają bardziej masywne liście. Rutewka bardziej delikatne.
Pamiętam w zeszłym roku jesienią przycinalam rutewke i rzuciłam nia przy chodniku aby ją później zgarnąć. Zapomniałam i dopiero wiosną zgarnelam i pewnie to ona się tam wysiala. Jestem bardzo ciekawa czy to rutewka,może zrobię fotkę.
Jeżeli to ona to będę się cieszyć bo jest jej dużo dosyć spora Kępa.

Ta rudbekia bardzo ładna bardzo długo kwitnie. Ja tez kupiłam jedna roślinę kilka lat temu i dopiero w tym roku rozsadzilam do kilku miejsc i ładnie się rozrosły.
Jednak rośliny trzeba rozsadzać.

Spróbuj ściąć rutewke i rzuc przycięte badyle blisko niej może są tam jakieś nasiona i się wysieja. Trzeba próbować.
Ptasi gaj 13:54, 03 paź 2021

Do góry
CD

Skopiowałam podwójnie i trzeba było wstawić fotę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies