Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Leśne Wzgórze 21:04, 02 cze 2013

Do góry
alinak napisał(a)

może stwórz dolne piętro z krzewów ;derenie , kaliny , tawuły , krzewuszki no i kosodrzewiny pod sosnami .
wprowadź paprocie , hosty , rodgersje , wiązówki , dołem .. na piasku dobrze rosną niezapominajki . macierzanka ,lawenda

To jest to czego potrzebujesz! Kompost, dużo kompostu i gatunki krajowe, które występują w borach sosnowych i okolicach! I pamiętaj, co najmniej 3 sztuki Do gatunków do użycia w ogrodzie możesz dodać śnieguliczki.
Pisałaś, że nie chcą rosnąć u Ciebie funkie. Spróbuj zrobić w tym roku kompost. W przyszłym roku wykop dużą dziurę i wsadź w nią funkię zaprawiając tylko kompostem. Powinno rozwiązać problem.

Tak na marginesie, jaką powierzchnię ma twój ogród? Jakie masz już tam rośliny? Widziałem chyba jakąś skarpę
Leśne Wzgórze 20:52, 02 cze 2013

Do góry
witaj Matyldo na ogrodowisku . wrzosy nie bardzo mogły ci przemarznąć skoro sośnica nie zmarzła . ona 100 razy bardziej kapryśna od wrzosów .to piaszczysta ziemia im nie pasuje .
przede wszystkim w ogrodzie jest ci najpotrzebniejszy kompostownik . produkuj kompost ile wlezie . bo to dla ciebie jedyny ratunek . wszystkie rośliny jak sadzisz zaprawiaj doły kompostem , to znacznie poprawi strukturę ziemi . no i zainwestuj w linie kroplujące , to też ważne .

aha miłorząb nie bardzo mi pasuje do kosodrzewin i wrzosów ????
i błagam cie nie powielaj już utartych wzorców ..szukaj własnych niebanalnych rozwiązań . to piękny teren z sosnami , weź to pod uwagę żeby nie konkurować z przyroda tylko z nią współgrać .
może stwórz dolne piętro z krzewów ;derenie , kaliny , tawuły , krzewuszki no i kosodrzewiny pod sosnami .
wprowadź paprocie , hosty , rodgersje , wiązówki , dołem .. na piasku dobrze rosną niezapominajki . macierzanka ,lawenda
Duży ogród i brak pomysłów 20:31, 02 cze 2013

Do góry
Iza nie wiem dlaczego tak się boisz tej rabaty przy garażu . lepiej rzucać śnieg na rabaty niż na trawę , bo ta po zimie jest fatalna pod zwałami śniegu . ja mam z obu stron drogi rabaty i rośnie na nich wszystko co niskie i wysokie .
śnieg nic nie niszczy jeśli tylko ociupinke zwrócisz uwagę jak rzucasz . jedynie klonik palmowy nie wytrzymał i się złamał po 3 latach , ale cypryciki , małe coniki , wrzosy ,żurawki , róże ...już nawet nie będę wymieniać . idealne są tawuły gold mund i golden princes . małe berberysy admiration . bagatela ......dużo mniejszy kłopot niż wiosenna pielęgnacja trawnika . a tam ci to najlepiej pasuje co przedstawiłaś na pierwszym projekcie . .
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:41, 02 cze 2013

Do góry
Narysuj przynajmniej jak to schematycznie wygląda, 7 półkoli, czyli falująca rabata?

Jeśli słoneczna to polecam różne berberysy niewysokie, wrzosy i wrzośce, trawy.
Na przemian w takiej rabacie będzie nudno, pogrupuj rośliny po kilka sztuk, ale niekoniecznie je powtarzaj rytmicznie, bo rzeczywiście teraz trudno to ogarnąć.

Te rośliny będą pasowały

Sosna o pokroju kolumnowym, kosodrzewiny, brzozy himalajskie, miskanty, rozplenice, tawuły japońskie, lawenda, żurawki, berberysy czerwone i zólte,

To właśnie tu 19:05, 02 cze 2013

Do góry
Rzadko zaglądam, ale oglądam wszytko... i nie mów więcej, że nas czymś katujesz... fotek uważam zdecydowanie za mało jak na tak ciekawy ogród z taką imponującą ilością roślin. A Twoje kaliny to stworzone do fotek..... kaliny, brzozy, tawuły....... ślicznie to wygląda
Ogród... reni 11:07, 02 cze 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Wszystko kwitnie!!!tylko jeszcze więcej słońca dla róż szczególnie by się przydało, więc ci je posyłam

Anito słonko by się przydało..znowukropi ech
Wczoraj zamówiłam sobie na allegro tawuły GOLDMOUND i GOLDFLAME jestem ciekawa czy zrobiłam dobry wybór
Ogródkowy zawrót glowy 21:52, 31 maj 2013

Do góry
Witam wszystkich cieplutko :* to dalsza metamorfoza skalniaka tworzę coś sama nie wiem co w trakcie pracy jakieś pomysły mi do głowy przychodzą.. Ostatnio pozbyłam sie ze skalniaka krzaka tawuły zrobiło sie jakos pusto i płasko tym bardziej ze mam tam studnie wiec i z bardzo nie ma jak obsadzić, postanowiłam zrobić mini placyk żwirkowy posadze tam jakies trawki moze , karmnik , kiedys dodam moze kule ozdobne póki co wygląda to tak oczywiscie jeszcze w trakcie pracy nieskończone... Na zdjeciach widac tez murek poniewaz nie mam juz podkładów zrobiłam z drugiej strony skalniaka na razie bz zaprawy zeby zobaczyc jak to bedze wygladać

jestem otwarta jak zawsze na wszelkie pomysły, sugestie jak i słowa krytyki
To właśnie tu 20:35, 31 maj 2013

Do góry
Tawuły, kaliny, funkie... Nie wiem, które piękniejsze - chyba wszystkie równocześnie walczą o palmę pierwszeństwa. Serdecznie pozdrawiam
To właśnie tu 18:54, 31 maj 2013

Do góry
Ciekawe, która z Was ma tych bodziszków więcej?
Serduszka Alba ogromna!
Wszystkie biało kwitnące są bardzo dekoracyjne, tawuły chyba najbardziej ze swoimi girlandami
Ogród Karoli 11:14, 31 maj 2013

Do góry
Cześć Karola. Wpadłem z rewizytą. Ładna ta nowa rabata. Pomyśl o zrobieniu kolorowych plam. Jedna plama to te żółte tawuły. Zrób też plamę z czerwonych żurawek i jeszcze innych roślin w koło tych hortensji. Nie jestem ekspertem ale tak sobie to wyobrażam
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 23:10, 30 maj 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Tydzień temu posadziłam rośliny w ogrodzie-hortensja, lawenda, trawy, wrzosy, tawuły, żurawki. Kiedy podlać pierwszy raz nawozami?

PO dwóch tygodniach od posadzenia uważając aby nie dać za dużo, albo za dużego stężenia.
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 11:26, 30 maj 2013

Do góry
Marysiu pozdrawiam, też lubię tawuły cudne kwitnienie, można dowolnie ciąć a na jesieni piękne kolory

a magnolia śliczna
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 09:39, 30 maj 2013

Do góry
Tydzień temu posadziłam rośliny w ogrodzie-hortensja, lawenda, trawy, wrzosy, tawuły, żurawki. Kiedy podlać pierwszy raz nawozami?
Ogród Janiny 16:08, 29 maj 2013

Do góry
Dzisiaj słonecznie ale mokro ,tyle wody to do niedzieli się nie obsuszy ,zielsko rośnie szybko ale i kwiaty ładnie podrosły a trawnik w wodzie pewnie trzeba go będzie kosa skosić ..
Bogusiu tak wyglądają moje żywopłoty ..

przycina trzmielina ładnie się zagęściła

Tawuły w stronę lasu też już stanowią pewną zaporę dla saren

młoda trzmielina z mahonią ..

i berberys w którym zadomowiła się malina z pysznymi owocami ..

Muszę tylko pilnować aby nie przełaziła do sąsiada i na trawnik dlatego na wiosnę opryskuję wokół nich aby zniszczyć młode narosty bo wszystkie roślinki z żywopłotu lubią wędrować coraz szerzej ..
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:05, 29 maj 2013

Do góry
rabata przy tarasie, zasadniczo różowa ze sporą ilością kwiecia

tego świerka przesadzaliśmy w kwietniu, super wyszło zrobił kilkanaście kroków na wprost przez ogród i ma nowe odrosty może będzie dobrze

a to rabata zasadniczo niebieska moje plecy ogrodu- choć zywopłat z tawuły wczesnej biały

a tym perukowcem się cieszę bo w ub roku mi nie kwitł
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:19, 29 maj 2013

Do góry
przeczytałam u mnie ..ok to może do tego czasu moje przyjdą ....

(kupiłam te tawuły na brzeg,mają drobniejsze listki niż te złykłe...posadzę 5 zobaczymy jak sie rozrosną,najwyżej po cięciu powtykam gałązki i urosną)
Ogródkowy chaos u monitki 23:28, 28 maj 2013

Do góry
Madżenko nasadzenia dopiero w formie rozważań sama jeszcze do końca nie wiem co tam będzie

Pierwotnie według planu Gosi przed szpalerem tujek mają być trzy choiny kanadyjskie a przed nimi pieć RH. Ostatnio dumałam żeby je na horti zamienić. Przed nimi jakieś karłowe iglaki mają być i do tego obwódki z tawuły i lawendy bodajże. No a mi się klonik zamarzył ...tak sobie komplikuję

Gosia podumam zobaczymy co z tego wyjdzie

Widze że plan ambitny ale i wypoczynek zaplanowany pewnie wielkie skakanie bedzie
Sosnowo 20:05, 28 maj 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Piękny ogród, macie już takie dojrzałe ogrody , żywopłocik z tawuły van Houtte'a? myślę o takim.

Witaj Mariuszu, miło Cie gościć Tak , to namiastka zywopłotu z tawuły - szkoda, że tak krótko zachwyca swoją bielą.
Zielony chaos u Dawida 10:15, 28 maj 2013

Do góry
Wczoraj przyszło mi też do głowy przytargać 3 tawuły 'Goldflame'. Teraz rozmyslam gdzie je posadzić. Niby mam pomysł, ale jak to bywa, będzie bieganie i dopasowywanie.

Z dnia dzisiejszego - w kroplach różanecznik 'Hachmann's Charmant'

Rozkwitł kolejny irys.

Kropelki na jagodzie kamczackiej.

W cieniu - zacieniona 22:50, 27 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
kalina japońska Mariesii już duża u Ciebie??, a co kwitnie przy tawułce , czy to lilie niskie? a to ostatnie zdjęcie to? pozdrawiam, u mnie zaczęło lać znowu po nocy ok,16,00, akurat kosiłam trawnik, ale skończyłam, a potem znowu ok. 21.00 jak wsadzałam "myszki" do doniczek
Aniu...tyle pytań...a ja nieprzygotowana...
Kalinę Maresii kupiłam dzisiaj,bardzo mi się podobała,ma kwiaty podobne kształtem do hortensjii i delikatnie pachnie.Jest rozłożysta...myślę,ż e dosyć duża.
Obok tawuły jest różanecznik...Bad Baden {przynajmniej taki miał być}.
...ostatnie zdjęcie to różowe martagony.
...a tak wyglądają złote...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies