Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warmińskie dylematy

Warmińskie dylematy

Welka 10:06, 11 lip 2013

Macham i pozdrawiam, bez czajenia się
Joaska 11:51, 11 lip 2013

Megi z ogrodowymi to jest problem o tyle że są nieprzewidywalne w kwitnieniu, natomiast zawsze możesz liczyć na bujność liści a może podsadzić je zimozielonymi begrniami??? na wiosnę kwitną, potem są ładnie zielone .... jesiena się przebarwią jak horti stracą liści ei zostana tylko kwiaty o ile zostaną
Urszulla 14:15, 11 lip 2013

pokaż gdzie przesadzić chcesz horti ogrodowemasz rację, wszystkie w jednym ciągu będą się nieźle prezentowały, choć takie kępy porozrzucane po ogrodzie i kwitnące też są fajne
Megi 22:34, 11 lip 2013

Joasiu, mam ogrodowe hortki już 3 rok, kwitły rokrocznie i to obficie, choć może nie wszytskie równo - najładniej biała i jedna ciemnoróżowa, ale o ile moja biała już rozkwita i ma piękne kwiaty, to na różowych w tym roku prawie nie ma pąków, dlatego chcę je przesadzić w inne miejsce.
Dodatkowo 3 hortki przywiozłam jeszcze od Ani i tym bardziej chciałabym je wszystkie wsadzić w jednym miejscu - jak nie będzie kwiatów, to będę podsadzała jednorocznymi, ale Madżen podsunęła mi pomysł z miskanatmi do hortek i tak właśnie zrobię, bo mnie olśniło, że jak posadzę paskowane Variegatusy na tle ciepłego drewa wiaty - tam mam pustą rabatę, podsadzę je zielonymi hortkami, przed nimi wysoka szałwia Blaukonigin i może coś niskiego - albo obwódka z bukszpanu to mam gotową rabatę - bez wielkich wydatków szałwia tania - a 6 sztuk już mam swojej do przesadzenia, miskanty musiałabym dokupić i zabrać od mamy buksiki i z głowy - TADAM !!! jestem genialna

A tak poza tym, wywaliłam dzisiaj tawułę Golden Princess na śmieci, przycięłam pozostałe w obwódkę prostokątną, choć były kulkami, są łyse teraz i brzydkie i w ogóle jestem zła, bo przestały mi się podobać w miejscu, gdzie rosną, a jak dołożę pozostałe z ogrodu to mam tego od groma i jeszcze trochę i chyba muszę je wykorzystać do rozjaśnienia jednego z rogów na tyłach, bo nie podobają mi się obecne nasadzenia. '

Ale w sumie co mi się ostatnio podoba ? hmmm, u mnie to raczej niewiele

Ula, nie mam fotki tego zdjęcia, ale zrobię, bo muszę sobie trochę na nim porysować, zanim zacznę wsadzać.
Bogdzia 23:10, 11 lip 2013

Poczytałam o kwiatkach które uciekają z doniczek , o wizycie u Ani i zdobyczach z tej wizyty i o szykujacej sie rewolucji. Przywódcy rewolucji życzę osiągniecia celu. Pozdrówka zostawiam.
monteverde 23:19, 11 lip 2013

Padało dzisiaj? pozdrawiam
Megi 00:10, 12 lip 2013

Bogdzia napisał(a)
Poczytałam o kwiatkach które uciekają z doniczek , o wizycie u Ani i zdobyczach z tej wizyty i o szykujacej sie rewolucji. Przywódcy rewolucji życzę osiągniecia celu. Pozdrówka zostawiam.

Bogdziu, dziękuję za odwiedziny, a życzenia się przydadzą, bo kombinuję jak mąża do tych rewolucji przekonać, tylko oczywiście w wersji dla niego - " Kochanie, byś mi może pomógł przesadzić ze dwie roślinki" jak już się zbierze do pomocy, to zawsze mu dokładam i dokładam. Ale na wstępie lepiej nie drażnić Lwa

monteverde napisał(a)
Padało dzisiaj? pozdrawiam

Aniu, dupa, a nie deszcz tzn. padało trochę w nocy, rano nawet było chmurno i chłodnawo, więc się wybrałam do roboty, a tutaj ZONK - cały dzień ciepły i słoneczny - temp. 24-27 , więc się wnerwiłam i zepsułam tawuły po powrocie, a deszczu jak nie było, tak nie ma, może choć w nocy pokropi, bo nie podlewałam wieczorem - siły już nie miałam

monteverde 01:10, 12 lip 2013

A co im zrobiłaś? też czekam na nocny deszcz, nie za bardzo chcę podlewać kranówą dobranoc
Margarete 02:05, 12 lip 2013

agata_chroscicka napisał(a)
jeżówki bajka! Ale bym zakosiła chętnie. A Tobie jeszcze mało i zakupy zrobiłaś dodatkowe! Pazerne te ludzie na roślinność okrutnie

I znów sie smieję... z tej "pazerności" na rosliny... ale my wszyscy tu na Ogrodowisku tacy sami "pazerni" nie tylko ty Megi....
Pozdrawiam i wracam do czytania twojego wątku
Margarete 02:26, 12 lip 2013

Na spokojnie przeczytała nowe wpisy i tak :
- rosliny od Ani - super i ile tego ..... dobrze że pomagasz jej ocalić choć cząstke jej wspaniałego zbioru
- pomysły na hortki bukietowe z trawami fajne, ja mam nieduże doświadczenie i tylko 3 hortensje bukietowe rózową, czerwona i niebieską ale rózowa w donicy kwitnie i zdobi schody na taras, czerwona obcięłam (czarna masa ze mnie..) na wiosne wiec na pewno nie zakwitnie a niebieska kupiona dopiero w tym roku i wsadzona wiec nie wiadomo czy zakwitnie. Na razie nie bede ich sadzic razem ale wyobrażam sobie że z trawami + ew. jednoroczne kwitnace + buksiki to bedzie ok
- na rewolucje czekam, z ciekawościa wielką
- szkoda tawuł że ich juz nie lubisz....ja mam 3 sztuki z czego 2 kupiłam dopiero w tym roku, tne je w kulki i rosna na tle żwirku i póki co fajnie wyglądaja a ich jasny kolor daje taki świetny efekt na tle innych bardziej zielonych lisci

Za informacje o trawkach dziekuje, zapisałam do listy chciejstw