Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warmińskie dylematy

Warmińskie dylematy

monteverde 11:51, 12 lip 2013

U mnie od nocy pada idę dalej do roboty
Joaska 12:06, 12 lip 2013

Megi napisał(a)
Joasiu, mam ogrodowe hortki już 3 rok, kwitły rokrocznie i to obficie, choć może nie wszytskie równo - najładniej biała i jedna ciemnoróżowa, ale o ile moja biała już rozkwita i ma piękne kwiaty, to na różowych w tym roku prawie nie ma pąków, dlatego chcę je przesadzić w inne miejsce.
Dodatkowo 3 hortki przywiozłam jeszcze od Ani i tym bardziej chciałabym je wszystkie wsadzić w jednym miejscu - jak nie będzie kwiatów, to będę podsadzała jednorocznymi, ale Madżen podsunęła mi pomysł z miskanatmi do hortek i tak właśnie zrobię, bo mnie olśniło, że jak posadzę paskowane Variegatusy na tle ciepłego drewa wiaty - tam mam pustą rabatę, podsadzę je zielonymi hortkami, przed nimi wysoka szałwia Blaukonigin i może coś niskiego - albo obwódka z bukszpanu to mam gotową rabatę - bez wielkich wydatków szałwia tania - a 6 sztuk już mam swojej do przesadzenia, miskanty musiałabym dokupić i zabrać od mamy buksiki i z głowy - TADAM !!! jestem genialna

Pomysł genialny ... tani ... i szybki w realizacji

A tak poza tym, wywaliłam dzisiaj tawułę Golden Princess na śmieci, przycięłam pozostałe w obwódkę prostokątną, choć były kulkami, są łyse teraz i brzydkie i w ogóle jestem zła, bo przestały mi się podobać w miejscu, gdzie rosną, a jak dołożę pozostałe z ogrodu to mam tego od groma i jeszcze trochę i chyba muszę je wykorzystać do rozjaśnienia jednego z rogów na tyłach, bo nie podobają mi się obecne nasadzenia. '

Niewiele zrozumiałam, ale jak mogłaś na śmieci!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja chętnie przygarnę!!!!!!zobacz czy jeszcze dycha biedaczka!!!

Ale w sumie co mi się ostatnio podoba ? hmmm, u mnie to raczej niewiele

Ula, nie mam fotki tego zdjęcia, ale zrobię, bo muszę sobie trochę na nim porysować, zanim zacznę wsadzać.

Oj kobieto nie grzesz...pieknie jest u Ciebie !!!! ale tawuł nie moge przeżyć!
Welka 12:51, 12 lip 2013

Jak przyjadę w przyszłym tygodniu na kawkę, to zobaczę co za zbrodnię na tawułach popełniłaś i tez nie mogę przeżyć, że Princesskę na śmieci wyrzuciłaś, to nie miejsce dla księżniczek
Pozdrawiam
Megi 12:51, 12 lip 2013

Małgosiu, tawuły lubię, strzygłam wszystkie (sztuk ze 25 ?) w kulki, ale wczoraj mi się nie chciało, a kwiaty przekwitły i brzydko wyglądały, zrobiłam w jednym miejscu zamiast kulekt płotek - a widok z okna mnie dobił, bo okazało się, że krzywo jeszcze ostatnie wyciachałam i odstają od reszty

Wiem, że na wiosnę odbiją i będą piękne, ale teraz patrzeć nie mogę

Jak w nocy zaczęło padać, tak leje bez ustanku, do ogrodu nie wyjdę, ciśnienie mi poleciało w dół, 2 kawy nic nie pomogły, siedzimy z psicą w domu, rysuję w zeszycie rabaty i piekę ciasto z czarną porzeczką. Jak się uda, to Was poczęstuję
Megi 12:58, 12 lip 2013

Joasiu, tawuła pewnie dycha, bo korzeń miała jak wiadro, ale gałązek kilka i to zdrewniałych do granic, nie wiem, co jej się stało, bo pozostałe ładniejsze .

W kwestii genialności - jesteście świadkami narodzin Einsteina wymyśliłam dzisiaj drugą rabatę, rozrysowałam i chyba nareszcie to jest TO

Ewelino, jak przyjedziesz, to Ci przedstawię koncepcję. TO była księżniczka dla ubogich, a nie Princessa

Milka 12:59, 12 lip 2013

Zaraz odbiją, nie przejmuj się tez mi wyszło krzywo, ale już za tydzień były nowe przyrosty
odpuść i odpocznij, bo czasami to pomaga, taki mały dystans
i podziwiam, ze ci te ogrodowe tak kwitna, u mnie 1 raz, zawsze wymarzają!
Megi 13:04, 12 lip 2013

Irenko, dzięki za słowa otuchy
trzeba było widzieć kwitnące szpalery Ani monte, u niej to KWITNĄ na potęgę, przecudnie wygląda podjazd pod dom skąpany w kwiatach i liściach - marzenie
13:18, 12 lip 2013
Witaj, dziękuję za odpowiedź w wątki Ani.

W kwestii naszego Toga to nie musisz się obawiać, to nasz pupilek i oczko w głowie. Krzywda się mu nie dzieje a przeciwnie nawet jest rozpieszczany i kochany. Oczywiście że socjalizujemy jegomościa ale nie wszystko do się od razu. Ponieważ jeszcze nie ma ogrodu, jest zmuszony siedzieć w mieszkaniu i może stąd się tak boi wielu rzeczy - zwłaszcza małych dzieci - to panicznie od małego. Sama nie mam już małych dziatek ale są na podwórku i Togo jest spanikowany gdy ma wyjść. Ale akurat tych dzieci ja też nie lubię bo straszą i nic moje uwagi nie pomagają.
Co do reszty to nasz Toguś ma wszystko, wycieczki codzienne, zabawy, jedzonko specjalnie dla niego kupowane, gotowane etc... Jak z dzieckiem mamy, gdy był mały to śmiałam się z moim R że przypomniało nam się jak nasz syn był mały - prawie to samo
Teraz Togo ma już 1,5 roku więc już jest ustawiony pod nas ale i my pod tego łobuza też....
OK ale chyba nie o pieskach tutaj miałam...

Dziękuję za informację zostawioną u Agi, czytam, uczę się i pytam bo z Wszych odpowiedzi czerpię najwięcej
Pozdrawiam.
Urszulla 19:37, 12 lip 2013

Megi, czytam i wiesz co mi przyszło do głowy??
będziesz zła chyba na mnie
..........
ale źle obstawiłaś horti
zamiast ogrodowych powinnaś bukietowe sadzić rzędem
one co roku będą kwitły bez względu na zimę bo kwitną na tegorocznych pędach

ja przynajmniej ogrodowe na wzór Danusi sadzę do donic i na przechowanie do garażu.
monteverde 20:08, 12 lip 2013

trzeba mieć garaż na przechowywanie