Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:50, 01 paź 2021

Do góry
Znam ból. Jak kotka musiała być uśpiona myslalam, że odjadę za nią.
Bardzo przeżywam zgony zwierząt nawet chomików, które są pochowane na działce. Nie chcę już więcej zwierząt bardzo źle przechodzę rozstania to nie na moje nerwy.
Mialam w domu świnkę morska która ze mną co dziennie rozmawiala. Syn ja zabrał jak się wyprowadził. Kiedy przychodze do niego to świnka z radości podskakuje jak słyszy mój głos. Nadal rozmawiamy trwa to 3 lata jak tylko idę w odwiedziny.

Tacy to nasi mniejsi bracia.

Pozdrawiam i trzymaj sie
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:33, 01 paź 2021

Do góry
zawitka napisał(a)

O widzisz dzięki tak zrobię tylko muszę drugiej poszukać dobrego miejsca.

Gościek ma rację to zupełnie inne rośliny gatunkowo.

Tej białej daj więcej miejsca bo wypuszcza dosyć długie pędy i ładnie wygląda jak ma luz. Posadz ja gdzieś przy niższych trawach i na podwyższeniu bo nie może mieć zalewanych korzeni woda musi szybko odpłynąć bo inaczej korzenie zgniją.

Wytrzymuje niski mróz,ale miej zawsze coś w pogotowiu do przykrycia. Ja gaure na zimę ok końca listopada przycinam 10 cm od ziemi. W pogotowiu mam liście suche np z klonów lub brzozy przysypuje i odkrywam igliwiem aby wiatr nie rozdmuchał.
Jedna i druga na podwyższeniu posadz. Tej różowej miałam 5 krzaków zeszłej jesieni po zimie ostała się tylko jedna i nie specjalnie kwitnie ale dosyć dobry ma wygląd.

Trawy mają się dobrze. Jak będziesz chciała przyjechać po nie daj cynk. Wg mnie bardzo ładnie wyglądają. Gaura by pasowała do nich. Podsuwam pomysł.
Ptasi gaj 22:53, 01 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Zawitka ja jej nie kupuję ja ja mam już z niej zrobiłam 2 krzaki przez odkłady.
Moja Dismond jest bardzo ładna lubię ją nie jest taka wiotka. Ma ażurowe kwiaty i deszcz jej specjalnie krzywdy nie robi.

Elu, byłam ciekawa co odpowiesz na spostrzeżenia Zawitki, czy te Diamant Rouge rzeczywiście takie wiotkie i pokładające się? U Ciebie wyglądają pięknie i sztywno stoją. Pinki Winki też ładne , ale jednak nie przebarwiają się na taki bardzo mocny bordowy kolor.
Byłabym ciekawa porównania Melba Fraise. Może ktoś , coś podpowie?

Ptasi gaj 21:12, 01 paź 2021

Do góry

Danusiu koniecznie trzeba nabyć już widzę je u ciebie. Nie przeszkodzą w całej koncepcji ogrodowej mogą rosnąć wszędzie nawet na różance. A najlepiej w jakimś szpalerze lub przy alejce.

Zreszta czy klony Brendy wine czy inne szczepione i dęby błotne są piękne.

Mam dwie sztuki Green Pyramid - teraz kolej na inne.
Ogród w dolinie 20:45, 01 paź 2021

Do góry
Asiu co ty wyprawiasz na tej rabacie tyle tego masz. Sadź wszystko najwyżej przesadzisz jak nie będzie pasowało. Też latem z roślinami i przesadzam takie to życie ogrodnika.

A co z tą irga czy ostała się?
Wszystkiego po trochu 20:32, 01 paź 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
w lasku

Mirka przepiękne widoki. Mam też te żółte byliny gdzieś mam zapisana nazwę, ale nie mam takiego lanu jak u ciebie. Piszesz w Łasku to one u ciebie w cieniu rosną? Chętnie też bym ich posadziła do półcienia aby rozjaslyvrabate też w lasku.

Rutewka gęsta ładnie wygląda. A u mnie się chyba wysialam mam małe flance obok ok 10-15 cm, aż jestem ciekawa w przyszłym roku co to będzie.
Masz bardzo ładnie podoba mi się.
Moje miejsce na ziemi -początek 20:13, 01 paź 2021

Do góry
To lato wyjątkowe wody wszędzie w nadmiarze. Nie ma tygodnia aby deszcz nie padał. Chociaż Gorny Śląsk narzekał że nie pada.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:07, 01 paź 2021

Do góry
Czytałam artykułów z "Zwierciadła". Gratuluję Danusiu że znalazłaś się w 100-e najładniejszych ogrodów Emmy Rauss. Coś mówiłaś kiedyś ale, że już jesteś to gratuluję.

Czytając artykuł przypomniałam sobie swoje zachcianki z dzieciństwa a nie mogłam ich realizowac. Odwieczne marzenie siać astry a sklep nasienny bardzo daleko.
Te koszmarne czasy, sierp i kosa do trawy nic nie było. U ciebie nożyczki czy nóż do trawy. Od dziecinstwa ciągoty do zieleni i roślin.
Pamietam sklep róg Kruczej i Alei Jerozolimskich też stałam przy witrynie i patrzylam. Później woda płynęła po szybach i nie bylo nic widać mus wejść do sklepu.
Masz to szczęście że znalazłaś czy ona Ciebie bratnia duszę i dzielicie się swoja pasję to pełnia szczęścia.

Pozdrowiam
Ptasi gaj 19:47, 01 paź 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Ela, ten koniec to z przytupem, pięknie. No a trawnik marzenie, pochwal męża, bo jest za co

Milus jaki tam przytup. Pokazuje to co mam i co mi się podoba.
Pochwalę. Wiesz, że on się sam cieszy jak dziecko jak wszystko równo wykosi.
I te swoje zawijasy kosiarkowe na trawie podziwia

Marcinki mnie w tym roku zawiodły. U każdego kwitną a moje ledwo w paczkach większość, widocznie za zimno dla nich u mnie.
Ptasi gaj 19:37, 01 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też to samo pomyślałam o trawniakch i dęby oczywiście te kolumnowe boskie, takich jeszcze nie mam. Czas nabyć, bo polubiłam dęby.

Danusiu koniecznie trzeba nabyć już widzę je u ciebie. Nie przeszkodzą w całej koncepcji ogrodowej mogą rosnąć wszędzie nawet na różance. A najlepiej w jakimś szpalerze lub przy alejce.

Zreszta czy klony Brendy wine czy inne szczepione i dęby błotne są piękne.
Ptasi gaj 19:27, 01 paź 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Ela nie kupuj diamond Rouge na ma wiotkie gałązki pokłada się bardzo teraz jest duzo fajnych odmian o twardych gałązkach i nie trzeba ich wiązac np Unige,Pinky Vinky.

Zawitka ja jej nie kupuję ja ja mam już z niej zrobiłam 2 krzaki przez odkłady.
Moja Dismond jest bardzo ładna lubię ją nie jest taka wiotka. Ma ażurowe kwiaty i deszcz jej specjalnie krzywdy nie robi.

Zobacz jaka ładna początek września

To 23 września piękna hortka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:43, 01 paź 2021

Do góry
Polecam bardzo dęby błotne nawet na szpalery,aleje nie będą przeszkadzały innym roślinom. Danusiu kupione w Melonie ale w innych szkółkach też są. Stamtąd przywieźli na miejsce.
Nie długo posadzę klony Oktober Glory zamówiłam 2 szt
Wzgórze chaosu 11:57, 01 paź 2021

Do góry

Czytając o jezowkach nie mogę tego zrozumieć. Przecież jeżówki się rozrastają mają młode odnózki można je rozsadzać jak każda inna roślinę. Moje od zeszłego roku zrobiły się duże kępy. Mam jeżówki odmianowe. Dlaczego miały by zanikać. Coś Kondzio pisze nie tak. Zresztą jeżówka jeżowce nie równa.
Skoro tak jak twierdzi że tylko 4 lata to młode sadzonki są co roku i znowu rosna następne 4 lata i tak co rok. To zaprzecza temu co Kondzio pisze.

Elu Ja tam nie wiem, moje na razie rosną, mam odmianę Magnus.
Za to czytałam o przetacznikach długolistnych, że co 3-4 lata wymagają świeżej ziemi i powinno się je wykopać, podsypać świeżą ziemią lub przesadzić, inaczej słabo kwitną. Jak będzie to się okaże w praniu. Może z tymi odmianowymi jeżówkami jest podobnie.

Ptasi gaj 08:07, 01 paź 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Pięknie
Widzę, że z igłami u ciebie to samo. Fajnie juz pod sosnami, a na ostatniej fotce super, taka tajemnica za zakrętem

Milus też lubię ten zakątek na ostatniej focie to chodnik trawiasty do lasku. Tam nie ma kancikow bo i po co niech sobie wszystko rośnie jak chce.
Wywalam wiosna hortensje zielona bo ciągle marznie i nie kwitnie.
Ptasi gaj 07:46, 01 paź 2021

Do góry
Jeszcze zaległe fotki

Pięknie
Widzę, że z igłami u ciebie to samo. Fajnie juz pod sosnami, a na ostatniej fotce super, taka tajemnica za zakrętem
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:40, 01 paź 2021

Do góry

Na tych łukach wiosna powojnik Górski teraz znowu inny też go mam ale u mnie nie widoczny trzeba go przesadzić.
Hakomy jak zwykle podziwiam robią dużo w ogrodzie. Kalina zimozielona u mnie też kwitła ładnie ale owoców jak na lekarstwo. Może jeszcze za młoda.
Alejka robi wrażenie.
U nas wietrznie liście i igły oblatują masakra.

Pozdrawiam Milus

Ela, te powojniki to jednak trzeba jakoś ujarzmiać, bo inaczej robi się chaos, a tego nie lubię.

Stare hakonki ok, nowe z tego sezonu sadzonki, na razie słabiutko. Pod domkiem letnim też dałam i uwiąd jest mimo podlewania, jednak muszę chyba do wiosny czekać z ich dalszym dzieleniem i przesadzaniem.
Tych kalin mam 4 z tyłu domu, jak sadziłam, totalne patyki , mizeroty, a już w tym roku drastycznie cięłam, tak mi rosną. W tej chwili po cięciu mają 3m i wystarczy.
Pogoda podobna, liści i igieł pełno, dziś mam gościa, a ogród normalny, bez dopieszczenia, no cóż taka pora.
Wymarzony sielankowy ogród..... 00:02, 01 paź 2021

Do góry
Monia ty tak nie pokazujesz swojego ogrodu jak to zrobiła Sylwia.
Tyle piękna Sylwia pokazała. Każdy ma inne oko.
Uwielbiam tą rabatę że seslerismi.
Sezon 2017 u Hanusi 00:01, 01 paź 2021

Do góry
Haniu widzę, że już jesteś prawie po uporządkowaniu i po zbiorach.

Tak, Elu,najważniejszezbiory już w domu, zęść roxzdam, częśćjeszcze sama zrobię w weekend. Porządki jesienne już zaczęłam dzisiaj. Ścięłam piwoniowe "natki"-Na razie leżą na rabacie, ale pójdą do kompostownika, razem z liśćmi. Stopniowo będę dokładać i dosypywać.

Oczywiście zachwycam się borówką w kolorze -innych kolorowych roślin o takim ubarwieniu nie mam. Chyba?

Sezon 2017 u Hanusi 23:49, 30 wrz 2021

Do góry
Haniu widzę, że już jesteś prawie po uporządkowaniu i po zbiorach.
Ten amarantowy krzaczek to borówka pewnie. Nikt specjalnie się nimi nie zachwyca jesienią a one takie piękne cała talia barw na krzaku

Moje też się przebarwiają może w przyszłym będę miała urodzaj borówkowy.

Dalie ładne, ale u nas ten rok bardzo mokry i się bardzo łamia.
Haniu też u mnie nie te lata co kiedyś jak w mig wszystko robiłam, teraz stoję i się zastanawiam jak się za robotę zabrać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:31, 30 wrz 2021

Do góry
Danusiu dziękuję za zaproszenie postaram się. Teraz też muszę trochę uporządkować swoje włości, ale jak będzie ładna pogoda to kto wie może przyjedziemy popatrzeć w realu.

Te bishop też miałam różne kolory żółty, amarantowy, różowy jeszcze mam, ale one coś słabo u mnie rosną w dobrej ziemi z obornikiem i takie słabe. Myślę, że potrzebują więcej czasu na wegetację a u mnie późno wiosna i to wszystko słabe. Nim rusza to znowu jesień i chłodno.

Ale posiałam w tym roku kołnierzykowe o ciemnych liściach te to kwitną dobrze. Tylko znowu je upchałam nie mają miejsca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies