Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój ogród pod górkę... 18:42, 29 maj 2016

Do góry
Ensata napisał(a)
skad ty masz taka stipie???????? moje siewki maja z 5 cm a MW oblepiona mszycami

Stipa zeszłoroczna, w większości przezimowała.
Ja też walczę z mszycami i mrówkami.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:43, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Toszka napisał(a)

Wszystko zależy od tego jaki chcesz efekt uzyskać - albo z juki zrobisz dominantę i podsadzisz ją np na niebiesko - np. artemisią, szałwią officinalis, lawendą lub kocimiętką, a dodatkowo czosnki i trawy(stipa, carex Frosted Curle).

Może być kombinacja z kwitnącą szałwią i do tego carex Bronze Form.

Można też potraktować jukkę jako uzupełnienie kompozycji i połączyć z kulami bukszpanowymi na zasadzie kontrastu form.

Możesz pobawić się z kontrastem liści, czyli podsadzić roślinami o liściach dużych, okrągłych.
Baw się, eksperymentuj. Zawsze możesz zmienić aranżację

to się nazywa kompleksowa porada.
pierwotnie myślałam o jucce (nie wiem jak to odmienić ) w kompozycji z kulami bukszpanowymi i chyba tak zostanie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:43, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Hortensja napisał(a)
czu ktoś może podpowiedzieć jakąś ciekawą kompozycję z juką?

Wszystko zależy od tego jaki chcesz efekt uzyskać - albo z juki zrobisz dominantę i podsadzisz ją np na niebiesko - np. artemisią, szałwią officinalis, lawendą lub kocimiętką, a dodatkowo czosnki i trawy(stipa, carex Frosted Curle).

Może być kombinacja z kwitnącą szałwią i do tego carex Bronze Form.

Można też potraktować jukkę jako uzupełnienie kompozycji i połączyć z kulami bukszpanowymi na zasadzie kontrastu form.

Możesz pobawić się z kontrastem liści, czyli podsadzić roślinami o liściach dużych, okrągłych.
Baw się, eksperymentuj. Zawsze możesz zmienić aranżację
Czasem słońce czasem deszcz 15:49, 29 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Mi też trawa w rowie się podoba Prawie jak stipa wygląda

hehe, to nie spieszę się z usuwaniem
Czasem słońce czasem deszcz 15:45, 29 maj 2016

Do góry
Mi też trawa w rowie się podoba Prawie jak stipa wygląda
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:52, 29 maj 2016

Do góry
Ensata napisał(a)
A jak mowilam o werbenie, ze ohydny ogrodowy potwor, to krzyczałyscie. Ja 2 rok z nia walcze, a i teraz siewki znajduje stipa padła, a ta jest w doskonalej kondycji. Rzeka genislna!!!!!
Oj tam zaraz krzyczałyście
Mój ogród pod górkę... 10:41, 29 maj 2016

Do góry
Stipa kwitnie

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 09:17, 29 maj 2016

Do góry
A jak mowilam o werbenie, ze ohydny ogrodowy potwor, to krzyczałyscie. Ja 2 rok z nia walcze, a i teraz siewki znajduje stipa padła, a ta jest w doskonalej kondycji. Rzeka genislna!!!!!
Ogród Mirelli 10:58, 28 maj 2016

Do góry
alis napisał(a)
Mirelko, co to za trawka za szałwią?

Alicja to jest stipa taką dorodną kupiłam
Ogródek w którym klon osłupiał:) 08:15, 28 maj 2016

Do góry
Wykopałam przekwitnięte tulipany i pojawiło się miejsce na posadzenie czegoś. Plan był na stipę i jarzmianki ale jak pojechałam wczoraj na zakupy to ceny traw mnie poraziły carexy 25 zł stipa maleńka 12 zł więc w desperacji kupiłam begonie, może w przyszłym roku ceny wrócą do normy to kupię trawy

Ogród Mirelli 08:04, 28 maj 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Biedna stipa -rośnie pod presją

Hi hi to dobre, ale zobacz jak się wzięła
Ogród Mirelli 07:44, 28 maj 2016

Do góry
Biedna stipa -rośnie pod presją
Czasem słońce czasem deszcz 07:36, 28 maj 2016

Do góry
Babka- Olu- spójrz jak bluszcz od Ciebie pięknie wygląda

trochę zapożyczonego krajobrazu, pień tulipanowca

uspokojone wrzosowisko

stipa po deszczu

Ogród Mirelli 07:34, 28 maj 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Hej! Ale masz wypasioną stipę! A co z Twoją produkcją?

Też mam szałwię, o dziwo nawet bardziej kwitnie niż ta Twoja..a u mnie zimniej przeciez... tadam...choć raz coś kwitnie u mnie wcześniej Ona u mnie pod domem grzała się długo w słońcu zanim ją do gruntu wysadziłam, to się podpędziła widocznie

Jak dam rade to zrobię focię... goście do mnie jutro jadą z Poznania

Karolka moja stipa nawet nieźle wygląda po tym jak się na nią zdenerwowałam i zagroziłam wywaleniem do worka. Przestałam się nią przejmować i doglądać, a wczoraj zerknęłam, a ona całkiem przyzwoicie wygląda. Muszę ją wkońcu do gruntu posadzić.

Koniecznie psyryknij zdjęcie szałwii, oczywiście jak goście pojadą Jestem ciekawa jaka Twoja duża i czy ma taki kolor jak moja. Ona jednak bardziej fioletowa niż niebieska.
Ogród Mirelli 00:31, 28 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Szałwia jest tegoroczna, posadzona do ziemi ładnie ruszyła
Stipa też tegoroczna - kupna
Berberysy to Rocket Orange

Hej to naprawdę szałwia ci poszła pamiętam jakie maleństwa ku[iłaś a teraz takie krzaczory już. Na Orange Rocket poluję. Jak ci się wybarwia? Zadowolona jesteś? Gdybym go dała na półcienistą rabatę ???
Mirkowy ogród (początki) 23:44, 27 maj 2016

Do góry
Moje trzy patyczki włożone do wody ot tak sobie też wypuściły korzonki dopiero niedawno. Nie poddawaj się i trzymaj je nadal w wodzie. Może coś z tego będzie
Twoja-moja stipa zaczyna wyglądać. Ostatnio podrosło się jej A sadzonki rozplenicy (3 sztuki) posadziłam wczoraj na ich właściwe miejsce. Reszta powędrowała do ogrodu koleżanki bo tak mi o nie mędziła że się poddałam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 23:06, 27 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
pokazywałaś projekt wykuszowej? umknęło mi, dziwne bo znam Twoj wątek na wylot

Yyyy chyba gdzieś rykoszetem poszedł? Będzie lawenda, stipa, szałwia -a wizkę to nie wiem czy mam, muszę poszperać.
Ogród Mirelli 08:40, 27 maj 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Mirello pięknie. Szałwia jaka dorodna . To tegoroczna tak ci urosła? Świetnie wygląda ze stipa. I powiedz mi jakie masz berberyski na tej rabacie czy to bagatelle?

Szałwia jest tegoroczna, posadzona do ziemi ładnie ruszyła
Stipa też tegoroczna - kupna
Berberysy to Rocket Orange
Od nowa ... na przekór wszystkim 23:14, 26 maj 2016

Do góry
Lucy w takim razie trzeba uważać a może je w doniczkach większych sadzić i dołować w ziemi?

Alis jak większość sprzedawców by je miało to może cena i mniejsza by była a tak, niestety trzeba płacić

Mad moje sadzone w ubiegłym roku takie małe zakwitły częściowo i trochę nasionek nazbierałam może i Twoje zakwitną

Aniu posadziłam, ale nie bardzo mam jak pokazać, naciapane w kupie, tam gdzie wolne miejsce [

Asia oby rosły

Edytko posadzone gdzie indziej, wybiłyście mi skutecznie ten pomysł

Marga dziękuję

Paulina masz rację, zarobić w tym roku można

Ewelina posadzone może jutro ogarnę całość to coś cyknę

Michał dzięki

Katiaxx ja nie wiem jak dziewczyny robią, ze taka stipa u nich, tak jak mówisz moja to chyba 1/15 tej co dostałam

Karol dzięki
W Kruklandii 23:01, 26 maj 2016

Do góry
Też mam to coś i nie wiem skąd

To nie wiem co, ale marne jakieś...

To chyba stipa brachytricha

Czy to śmiałek??? Przyznać się kto mi go wysłał!!! , bo ja sklerotyczka a sobie nie zapisałam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies