Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 09:48, 31 maj 2016

babka napisał(a)
Zdjęcia mi się nie otwierają ale w sumie dobrze bo oglądać Twoje fotki w telefonie to profanacja. Wrócę wieczorem . Miłego dnia

ostatnio się mało staram przy zdjęciach, ale czasami wychodzą

Konieczki napisał(a)
No takie fotki na początek dnia - już mi nawet kawa nie potrzebna

no widzisz... ciesze się, że mnie zmobilizowałaś

kerii napisał(a)
Rene czy te opuncje zimowały już u Ciebie w ogrodzie? muszą mieć jakieś specjalne warunki? ja mam jedną taką wielką ale trzymam ją w donicy i na zimę chowam do piwnicy a eM ostatnio jak się po kłuł to powiedział że w cholerę wywaliObroniłam sierotkę

Opuncję miałam przez całą zimę na piwniczce. Przeżyła, ale zmarniała. Wiosna przesadziłam ją pod południową ścianę, praktycznie pod dach i się zabrała.
Aliniak z ogródu u stóp klasztoru od lat z powodzeniem hoduje opuncje w gruncie, ale w miejscu osłoniętym, suchym zimą - to podstawa i słonecznym.
07_Rene 09:54, 31 maj 2016

Kasya napisał(a)

slicznie w wiekszek kępce

ja mam pojedyncze, jak myslisz kiedy moge liczyc na taki efekt ?

kerii napisał(a)
Kasya ja też mam pojedyncze takie w kępce to chyba zależy od gatunku

One były posadzone pojedynczo, ale się rozrosły.

Kasiu, wszystko w większej kępie lepiej wygląda Muszę poprzesadzać te wymieszane z liliowcami, żeby większe plamy tworzyły.

Z irysami to widzę, że kwitną lepiej w drugim roku po posadzeniu. Ta kępa ze zdjęcia była sadzona w sumie dwa lata temu, ale w ubiegłym roku może jeden kwiatek kwitnął.
Za to w innych miejscach, w których przesadzałam, tylko pojedyncze kwiaty zakwitły.

Można je przesadzać właśnie teraz po kwitnieniu, przycinając liście do połowy. Stare bulwy co kilka lat trzeba wyrzucić, tylko młode kwitną.
sylwia_slomc... 09:57, 31 maj 2016

Moje irysy liście w plamy mają co rok po kwitnieniu obrywam te najgorsze i pryskam czymś na grzyba, ale nie widzę efektu i co rok tak jest od nowa...teraz też się już zaczyna
07_Rene 10:09, 31 maj 2016

margaretka3 napisał(a)
Reniu, nasionka tej stipy zamawiam
Prześlicznie u Ciebie, jesienne zmiany zdecydowanie wyszły na plus (znaczy się w moim odczuciu). A pokażesz różankę? Przywrotnik i kocimiętka już tam się chyba fajnie rozrosły.

Jak tylko zawiąże nasiona to nie ma sprawy, sama chce jeszcze raz wysiać. Widze, że ona też nie lubi mokro mieć zimą, bo tam gdzie deszcz ją dosięgał marnie rośnie. Zimująca stipa to coś też dla mnie
Cieszę się, że mówisz, że jest lepiej, ale już wiem co przydałoby się zmienić, ulepszyć... A takie ciągłe przesadzanie źle wpływają na rośliny niestety... Zdjęć różanki nie mam w całości, róże marniutkie na razie. Jakieś pojedyncze pączki.
Organizuje podpórkę dla ostróżek, bo patyki się nie nadają... patrz na moje wczorajsze próby...

Jak piwonie zakwitną może całościowe zdjęcia zrobię... Pastella nawet ma kilka pączków

Przywrotniki dzieliłam i skromnie wyglądają, a liczyłam, że fajnie "nogi"piwoniom zasłonią...

Większość szałwii też zmarnowana, dopiero się zbiera wszystko, ale przez to przesadzanie efektu nie będzie w tym roku... To jedna z lepszych kępek...

A wiesz, opowiem Ci jak to sobie ukorzeniłam mnóstwo hortensji. Rok temu jakoś nie zakwitły. W tym roku wiosną ładnie przycięłam, patyczków w ziemię zawsadzałam, pięknie się ukorzeniły Normalnie pikuś takie ukorzenianie hortensji. Żaden problem przecież
Tylko że hortensje zakwitły teraz i są krzewuszkami Wiesz, ile ja mam sadzonek krzewuszek???

No widzisz... Mi najlepiej anabelki wychodzą. Miałam mnóstwo patyków, a może kilka sztuk się ostało, a miałam takie hortensjowe plany....
paniprzyroda 11:39, 31 maj 2016

Piekne irysy. Dziki i u mnie wykonały robotę, szkoda tylko, że w ziemniakach Byliny rozrosną się szybko, nawet te mizerne, tylko troszkę czasu im daj. Pozdrawiam.
Kawa 11:43, 31 maj 2016

Reniu a przy piwoniach czym łączyłąś patyki?
jakim drutem czy sznurkiem?
07_Rene 08:24, 01 cze 2016

Kawa napisał(a)
Reniu a przy piwoniach czym łączyłąś patyki?
jakim drutem czy sznurkiem?

Sznurkiem, ale denerwuje mnie to i zmienię na niewidoczny drut. Ogólnie to eMma muszę pogonić, żeby mi podpórki porządne zrobił

paniprzyroda napisał(a)
Piekne irysy. Dziki i u mnie wykonały robotę, szkoda tylko, że w ziemniakach Byliny rozrosną się szybko, nawet te mizerne, tylko troszkę czasu im daj. Pozdrawiam.

Oj, szkoda ziemniaków..
Taką mam nadzieję
babka 08:44, 01 cze 2016

Cześć Miałam fotki wczoraj tu przyjść oglądać ale padłam, chyba urlop by mi sie przydał. Dziś u mnie znów deszczowo więc mam nadzieję nadrobić w wątkach
Milka 13:13, 01 cze 2016

Śliczne foty i podobne połączenie, piwonie i przywrotnik, ja dzieliłam na jesień, w końcu się zebrał
babka 23:45, 01 cze 2016

No wreszcie udało mi się wpaść na projekcję, Pięknie te iryski się prezentują i liliowce fajnie skomponowane masz, na moje nie miałam pomysłu i gnieżdżą się w przechowalniku.
Ciekawa jestem tej stipy, czy nabierze masy ? Jeśli ona rzeczywiście zimuje to warto o niej pomyśleć. U Ciebie w kazdym razie idealnie się wkomponowała, pasuje do naturalistycznych ogródów