Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Kwiatowy ogródek Monteverde 13:25, 06 gru 2013

Do góry
Wieje od wczoraj wieczora, ale śnieg który spada trochę topnieje, bo jest ciepło. Dzisiaj od 8.00 zawieja i nie przyjemnie
jak troszeczkę przestalo wiać poszlam do ogrodu posypać ptakom słonecznika, pojawiły się gołębie, więc im oddzielnie posypałam płatków jęczniennych, słonecznika i połówek grochu, pojawił się też na gruszy kos, zdjęcia słabe, ale zawszesą.
a na ogrodzie obiecana kalina bodneńska dla Dzidki, niestety śnieg się przykleił
Dwa ogrody 20:46, 05 gru 2013

Do góry
Irenko, jak miło, że chwalisz, dziękuję. Ostatnio staram się ograniczać z detalami. Błękitne doniczki chętnie przyjmują kolor biały, różne odcienie zieleni i takie zestawienia podobają mi się najbardziej, chociaż testowałam różne.
A to zdjęcie zrobione dziś rano, kwitnąca młodziutka kalina. Trochę kiepska jakość, ale już wiało, a poza tym marny ze mnie fotograf.

To właśnie tu 21:54, 04 gru 2013

Do góry
Dzisiaj kopczykując róże zauważyłam, że kalina bodneńska ma chyba z 5 pączków jutro ja sfocę, bo nie miałam dzisiaj aparatu
To właśnie tu 21:23, 03 gru 2013

Do góry
Ależ Ty masz kalin Dzidko po jakim czasie porządnie kwitnie Watanabe, bo moja ma ponad 2 lata i w tym roku wydala jeden kwitnący kwiatostan No i ta Kalina ząbkowana 'Christom' Blue Muffin jest śliczna pozdrawiam
To właśnie tu 21:11, 03 gru 2013

Do góry

Kalina ząbkowana 'Christom' BLUE MUFFIN.
Nigdy jeszcze nie widziałam jej niebieskich owoców. Zawsze jakiś ptasi amator wcześniej je zje.

To właśnie tu 21:09, 03 gru 2013

Do góry

Kalona koralowa. Jej czerwone owoce podjadają w zimie ptaki.

Kalina sieboldii.

Jeszcze nie kwitła.
Zdjęcie kwitnącej zrobiono w Kórniku.

Kalina hordowina. Jej owoce są na pewno smaczne, bo mało ich dojrzewa.

To właśnie tu 21:08, 03 gru 2013

Do góry

Kalina japońska

japońska Lanarth

Od lewej niekwitnąca, to Watanabe i 'Mariesii'. Japońskie.
Watanabe jest niesamowita. Kwitnie aż do mrozów.

To właśnie tu 21:07, 03 gru 2013

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Dzidko, co to za odmiana kaliny kwitnącej tak późną jesienią i potem (?) też?

Kwitnąca o nietypowej porze, to kalina bodnantense 'Dawn'

A potem kalina Burkwooda i angielska, pachnące.

Koralowa 'Roseum'

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:51, 02 gru 2013

Do góry
Mariolu, długo miałam lenia - zimno, wieje, łee, nie chce mi się. Ale teraz chciałam coś zrobić, a pogoda tym bardziej przeciwko mnie Może jutro? Ewentualnie weekend zostaje... w ten nie wyściubiłam nosa, tylko na giełdzie byłam (i tak pod dachem). Trochę jednak jeszcze do zrobienia jest, mam nadzieję przed weekendem nie spadnie śnieg... Kalina Ci kwitnie?? wow
Ja mam mini pięknotkę bodiniera, ma z 15 cm, a obsypana jest fioletowymi owocami Cudna jest, muszę fotkę zrobić

Bożenko, zapraszam, miło mi że zaglądasz!!!

Rybki dla Ciebie (słabe zdjęcia, ale lampa się włącza, a rybki uciekają:

Powyżej te całuski właśnie, ciągle całują wszystko (odżywiają się glonami
To właśnie tu 16:52, 29 lis 2013

Do góry
Bożenko, Basiu, bardzo dziękuję.
Wczorajsze życzenia zdrowia, bardzo się przydały.

Tamaryszek napisał(a)

Cieszę się,że zajrzałaś do mnie , to miła niespodzianka!
Kącik pod Lipą z ceglanym murem planowałam od dawna i nie wierzyłam,że kiedyś pojawi się w ogrodzie, a jakimś cudem się udało. Więc bądź dobrej myśli, co do swoich marzeń.
Kalina teraz rozkwita..? Rozczulające są te pąki, ale to chyba im nie zrobi najlepiej...

Izo, ależ ja od dawna u Ciebie bywam. I wiesz, że uwielbiam nastrój jaki tworzysz w swoim ogrodzie.
Muru i strumyka, choćbym nie wiem jak marzyła nie stworzę. Ale namiastkę ceglanej powierzchni w postaci ścieżki, tak.
A co do tej kalina, to ona teraz rozpoczyna kwitnienie i pachnące kwiaty pojawiają się praktycznie do marca/kwietnia, Wszystko zależy od warunków pogodowych.
Tak wyglądała w kwietniu br.

Rododendronowy ogród II. 20:05, 24 lis 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Ta kalina tak ma, kwitnie wtedy, gdy już nic (no, może poza ogrodami nielicznych szczęściarzy z forum) nie kwitnie. Widywałam taki okaz gdy już żadnych liści na drzewach nie było . Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia .

I nie zmarznie????
Rododendronowy ogród II. 19:58, 24 lis 2013

Do góry
Ta kalina tak ma, kwitnie wtedy, gdy już nic (no, może poza ogrodami nielicznych szczęściarzy z forum) nie kwitnie. Widywałam taki okaz gdy już żadnych liści na drzewach nie było . Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia .
Rododendronowy ogród II. 19:46, 24 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Moja kalina od października daje pojedyncze kwiatki milej niedzieli Bogdziuostatnie zdjęcie z przedwczoraj

Aniu to oznacza ze w gałązkach krązą soki , oby zima przychodziła stopniowo bo moze zmarznac.Wygląda ślicznie . Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 19:26, 24 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bogdziu zaglądam, jestem na bieżąco, spokojnej niedzieli życzę. Od środy ma się znów ocieplić. U mnie rozwija pąki kalina.

Miło ze zajrzałas do mnie Mariolko. Wydaje mi sie ze to niezbyt dobrze jesli kalina szykuje sie do kwitnienia , no chyba ze te przymrozki faktycznie skończą sie w środę , bo szkoda by było gdyby zmarzła.Jeśli mróz bedzie łapał stopniowo to ma szanse spuscic soki do korzeni i normalnie zime przetrwac ale jesli złapia mocne i będą trzymac to moze zmarznąc, a szkoda by było takiego ładnego krzaka.Pozdrówka przesyłam.
Rododendronowy ogród II. 11:46, 24 lis 2013

Do góry
Moja kalina od października daje pojedyncze kwiatki milej niedzieli Bogdziuostatnie zdjęcie z przedwczoraj
Rododendronowy ogród II. 21:06, 23 lis 2013

Do góry
Bogdziu zaglądam, jestem na bieżąco, spokojnej niedzieli życzę. Od środy ma się znów ocieplić. U mnie rozwija pąki kalina.
To właśnie tu 14:48, 23 lis 2013

Do góry
Witaj Dzidko! Uwielbiam oglądać piękne ogrody, więc nic dziwnego,że do Ciebie zaglądam.
O tej porze roku mam więcej czasu, więc mam nadzieję częściej bywać w ogrodowiskowych ogrodach.
Cieszę się,że zajrzałaś do mnie , to miła niespodzianka!
Kącik pod Lipą z ceglanym murem planowałam od dawna i nie wierzyłam,że kiedyś pojawi się w ogrodzie, a jakimś cudem się udało. Więc bądź dobrej myśli, co do swoich marzeń.
Kalina teraz rozkwita..? Rozczulające są te pąki, ale to chyba im nie zrobi najlepiej...
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:11, 20 lis 2013

Do góry
Dziś byłam w ogrodzie i efekt prac ziemnych marny - pograbiłam i nic mi się nie chciało, za to łazić , fotkować i planować to i owszem bo to nie wymaga wysiłku hehe

teraz jest najlepszy czas, żeby zobaczyć ogród a w zasadzie jego ramy, przestrzenie, co do cięcia, gdzie są miejsca do przerobienia albo do polepszenia i jakoś widać, że jeszcze jest miejsce tylko to trzeba zobaczyć no i będzie o czym dumać cały ten zimowy czas

to chyba był ostatni dzień tak ciepły, w prognozie już deszcz, spadek temp. a za tydzień śnieg - przyjdzie się przestawić na myślenie o świątecznych inspiracjach

a tymczasem dzisiejsze ciepełko

kalina ma jeszcze liście

Ogród to moje hobby 07:54, 20 lis 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Witaj FrancoPolo. Obejrzałam twój ogród z zachwytem. Klony rzeczywiście cudne, pięknie u ciebie rosną, a to rośliny nie takie łatwe w uprawie. Mnie bardzo podobała się kalina japońska, azalie i rh. Wiosną u ciebie wygląda bajkowo, ale i jesień piękna. Mam klona jesionolistnego "Flamingo", ale u ciebie jest zdecydowanie ładniejszy. Mój jest jeszcze młody, znowu przytnę go na wiosnę, żeby mu się zagęściła korona. Pięknie u ciebie.
Wytam.Klon flamingo jest uroczy ale potrafi być w pewnych okresach nieatrakcyjny.No cóż taka jego uroda .Ja przycinam go wczesna wiosną dosyć krótko ale i tak bujnie się rozkrzewia.Czasem i latem przytnę mu zbyt długie pędy..Pozdrawiam.
Ogród to moje hobby 23:11, 19 lis 2013

Do góry
Witaj FrancoPolo. Obejrzałam twój ogród z zachwytem. Klony rzeczywiście cudne, pięknie u ciebie rosną, a to rośliny nie takie łatwe w uprawie. Mnie bardzo podobała się kalina japońska, azalie i rh. Wiosną u ciebie wygląda bajkowo, ale i jesień piękna. Mam klona jesionolistnego "Flamingo", ale u ciebie jest zdecydowanie ładniejszy. Mój jest jeszcze młody, znowu przytnę go na wiosnę, żeby mu się zagęściła korona. Pięknie u ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies