Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Moja "przyziemna" :) pasja 13:05, 15 lis 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Obiecane Ewce z Konewką zdjęcia Bure...

Witaj Jagoda, przyleciałam do ciebie rabatkę podziwiać, ale wyjaśnij mi, jakiego miskanta masz posadzonego i jak długo u ciebie rośnie (który sezon), jak wysoko?
Zapisuję u siebie link do tej strony, abym mogła to później znaleźć : miskant i perovski
Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:38, 15 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Wpadnij wiosna ukopiemy

Dzięki twoje wyjątkowo cudne

a u mnie Fire Works puszcza dołem nowe
a obok juz siewki maku

miskant Flamingo tez fajny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:10, 14 lis 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jakie trawy! A hakone jakie wielki i jak się ładnie przebarwiła! Moja jakby uschła brzydka jest, w każdym razie.

pozdrawiam, Irenko!!

Karola, hakone bardzo szybko tu rośnie, ma wilgotno; miskant ML też i cały czas zielony, tu ma rok, a te co kupiłam ostatnio, już mi zbrązowiały
tak brązowa też fajna
tu jej nie widać....kulki wyleciały, padły i wycięłam, a jak twoje bukszpany te pstre? pozdrawiam
przed zmianami

aktualnie 10/14 i 11/14

tu tegoroczne ALL GOLD, porównam za rok
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:54, 13 lis 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
tak dla relaksu kilka widoczków (pamiętamy o znakach zapytania ) ...

miskant mój najulubieńszy ... malapantus ... malepantus ... jakoś tak ... upierdutany w sierpniu (prawda jak prawidłowo dla trawek ??? ) ostrą i dużą łopatą Małej ...

wiosną przejdzie podział by mnie osłonić od Wiernych ... tło za pierwszą od furtki brzozą ... z niego będzie

szalejąca pod nim The Fairy ...

i Phantomy z ML w tle ... ML będzie eksmitowany za dobre sparawowanie ... pieknie rośnie w cieniu ... nie narzekam ale dam go na słoneczko a tu poszukam czegoś cieniolubnego ... są cieniolubne trawki ??? ... wysokie cieniolubne trawki ...

Te oto cudne obrazki na oczy mi się rzuciły i stwierdziłam, że tu zostaję Tak tu ciepło i kolorowo, ach
Masz posadzoną lawendę przed różyczką The Fairy i widzę, że to śliczne połączenie. Podobne planowałam (za radą znawczyń ) ale dopiero tu mogę zobaczyć jak pięknie się komponują i postanowione, będę miała róże
Malepartusa też mam ale nie wygląda tak imponująco jak Twój. Może na efekt muszę poczekać do przyszłego roku
Pozdrawiam i zaznaczam sobie Ciebie
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:27, 12 lis 2014

Do góry
dubelek ... to nadmienię z kronikarskiego obowiązku, że fuzję malapantusa (czy jakoś tak ) z jeżówkami to ja nie wymyśliłam tylko natknęłam na takiż obrazek w jakimś angielskim ogrodzie ... a że obie roślinki posiadałam (mimo woli jak wiemy ) to się ucieszyłam i obrazek zapamiętałam ... fuzja jest piekna a swoje trzy kupki miskanta wiosną dzielę każdą na 3 ... ten miskant jest niesamowity ... pięknie przyrasta ... pieknie wybrwiony a pióropusze to już majstersztyk matki natury
Ogród na glinie 21:11, 10 lis 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Ale fajne fotki Gosiu , ambrowiec , berberys i miskant super bardzo super

dzięki
Ogród na glinie 20:44, 10 lis 2014

Do góry
Ale fajne fotki Gosiu , ambrowiec , berberys i miskant super bardzo super
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:53, 10 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Basiu, ona mnie właśnie w tej chwili zachwyca, te czarne kłosy podkreślają urodęz ciekawością obserwuję też rozplenicę Vertigo, wnioskami przy okazji się podzielę

Nie zdążyłam dziś wszystkich odwiedzić, nadrobię w wolnej chwili, teraz muszę zmykać
pozdrawiam
udanego świętowania
miskant cukrowy
i największy pracuś

Piękne te kłosy kwitnące jak i cały ogrod pozdrawiam najserdeczniejszą dziewczynę na O., pozdrówka ślę również Waligórze
Ogród na glinie 18:10, 10 lis 2014

Do góry
miskant żółknie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:06, 10 lis 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Już sama nie wiem co podziwiać!
Ale koło tej Moudry przejść obojętnie nie sposób!

Basiu, ona mnie właśnie w tej chwili zachwyca, te czarne kłosy podkreślają urodęz ciekawością obserwuję też rozplenicę Vertigo, wnioskami przy okazji się podzielę

Nie zdążyłam dziś wszystkich odwiedzić, nadrobię w wolnej chwili, teraz muszę zmykać
pozdrawiam
udanego świętowania
miskant cukrowy
i największy pracuś
Miskant - Miscanthus 00:03, 08 lis 2014

Do góry
florama napisał:
Jeden z piękniejszych miscantów Miscant Early Hybr.
Proszę ocenić.

Żeby móc ocenić trzeba posiadać wzorzec tego jednego najpiękniejszego dla porównania.
Oczywiście takiego wzorca nie ma i nie będzie. Każdy miskant, czy też trawa ozdobna wygląda świetnie jak pasuje nam do całości kompozycji. Do pewnych grup roślin będą pasowały miskanty wyniosłe z dużymi jasnymi pióropuszami tak jak jest to w przypadku miscanthus sinensis ,,Ballerina" czy ,,Posejdon".
W innym miejscu ogrodu gdy nie chcemy zbytnio zasłonić tła roślin z drugiej strefy, podkreślając na przykład linię brzegową oczka wodnego, mogą nam pasować i tym samym być jednymi z najpiękniejszych trawy które nie są obdarzone pięknymi kwiatostanami lecz zachwycą nas swoim fantazyjnym pokrojem fontannowym. Mam tu na myśli spartynę grzebieniastą (Spartina pectinata Aureomarginata), bądź też miskanta chińskiego ,,Gracillimus".
Przykładów mógłbym mnożyć, dlatego poza soliterami nie należy oceniać roślin jednostkowo.
Trzeba także uwzględnić charakter ogrodu oraz to jakie efekty wizualne chcemy osiągnąć.
florama napisał:
Kompozycja z trawami w roli głównej

Patrząc na rząd miskantów jednej odmiany posadzonych pod metalową siatką nie odważyłbym się podpisać zdjęcia, że jest to kompozycja. Dla mnie jest to tylko jakaś wystawka.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:03, 08 lis 2014

Do góry
Werbenę i perovskie rozpoznaję,
miskant - jaki to, gracek ? ?
na przedzie stipa pewnie albo turzyca ?
a to siwe obok to co to ?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:05, 07 lis 2014

Do góry
Jeszcze moja róża pastella przypomina o sobie.......ale pewnie już nie zdąży...a tak była mizerota, ostatnia doniczka kupiona w LM, długo nie ruszała, gdzyby nie dziewczyny to bym ją wyciepała...a taka okazuje sie żywotna...

I takie tam....jesienne trawki.....rozplenice, czerwony miskant....

Miskant - Miscanthus 21:14, 06 lis 2014

Do góry
1. Mozna i tak i tak, Masz dla porównania, robiłam obydwa zestawienia.

Tutaj dodatkowo z hortensją Annabelle plus miskant Gracillimus

Morning Light

Variegatus

Znowu Gracillumus albo Silberspinne, mam fotki na każdą "okazję"

Hakuro nie polecam jest tania , ale krótkowieczna.
Miskanty i rozplenice nie lubią stagnującej wody, można sadzić na podwyższeniu z drenażem.

Szerokość może być nawet ponad metr.

Ogródek Janiny 08:07, 06 lis 2014

Do góry
Kasiu to miskant Variegatus a za nim świerki i tulipanowiec. Nie wiem czy o to ci chodzi
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:35, 05 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

no to mam - dzięki i muszę przyznać że teraz wyglądają znacznie lepiej niz na tych fotkach - nazwy już zapisałam
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:17, 05 lis 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Przepiękny ! Napisz proszę jaka to odmiana
I miskant cudny

No niestety muszę poszukać nazwy - malutki kupiłam i był tani to pamiętam mial być bonsaj a idzie w górę ostro i boję się, że to wielkie drzewo - tnę go mocno i chyba z metr z wysokości był ściety - fakt że zachwyca mnie w calym sezonie bo kilka razy się zmienia, jest tylko taki moment jak mszyce na bialo od spodu się pojawiają to się złoszczę

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:12, 05 lis 2014

Do góry
Nimfa błotna to czy wodnik szuwarek ? W takie zimne bajorko w życiu bym nie wlazła! Szacun
Miskant z rozplenicą przy ławce - MIODZIO !
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:51, 05 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)

Bogdziu dzięki i oby

u mnie taka pogoda że wariacji można w domu dostać, więc trochę się wyłoniłam bo kolory w ogrodzie się zmieniają i moj buk teraz rudzieje no cudo w słońcu ale Ty to znasz, zobacz jak ja się cieszę 1 sztuką

Przepiękny ! Napisz proszę jaka to odmiana
I miskant cudny
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:48, 05 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)
Aniu pewnie już 100 razy pisałaś ale ja pewnie nie ałam takiej uwagi dla traw - napisz mi proszę co to za trawy te obok ławki, miskant jakiś a ten wysoki to cukrowy ? a to niższe?

pozdrawiam

Tutaj jest dokładny opis
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2092
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies