Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

leon60 21:44, 01 gru 2014

Nienawidzę mrozu wiatru śniegu zimy... bleeee i chyba tylko myśl o wiośnie może nas uratować ! Jakoś przetrwamy
Miejsce problematyczne ale przecież na ogrodowisku nie ma rzeczy nie do przejścia
Ciekawa jestem jak to wygląda od drugiej strony zatem czekam na zdjęcie i będziemy kombinować
Jagodaa 21:45, 01 gru 2014

bleebla napisał(a)
To ja jeszcze poproszę o zdjęcie z góry jeśli da się zrobić

O dobry pomysł da się .
Luki 21:54, 01 gru 2014

Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M
Oczywiście M-miskant, G-grab Efktu jeszcze nie ma bo nawet nic nie widać
Madzenka 21:56, 01 gru 2014

O graby sie nie martw, mam fastigaty na przedplociu. Bez linek można je utrzymać w ryzach waskim cięciem. Oglądałaś ostatnia Maje w ogrodzie ? - były w odcinku takie świetne kolumny grabowe. Mi wcale nie przeszkadzaja niestrzyżone serby do grabów. Przezcież murki u Ciebie wporwadzają geometrię, dlatego graby lub formowane buki dałyby reprezentacyjny wygląd na froncie nawiązujące do geometri w i nych częsciahc. W nogach grabów np kostki bukszpanowe i carexy ale Robert Brokema a nawet jak sie uprzesz to do tego hortensje - istny styl holenderski

Inspiracji na pinterest chwilowo nie mogę otworzyć....
Madzenka 21:58, 01 gru 2014

Luki napisał(a)
Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M
Oczywiście M-miskant, G-grab Efktu jeszcze nie ma bo nawet nic nie widać

Hi hi tak mam na przedpłociu Tylko zamiast gracków zebrinusy, ktore kiedyś pójdą out i bedą ML
Jagodaa 22:02, 01 gru 2014

Przybliżony szkic tego miejsca.

Na różowo zaznaczyłam szybki pomysł poprowadzenia rabaty, jakiś inny zupełnie, niż omawiany od rana. Może właśnie w tym kwadracie bardziej rozłożyste drzewo?

Juzia 22:09, 01 gru 2014

A może brzoza wielopniowa?
Luki 22:14, 01 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)

Hi hi tak mam na przedpłociu Tylko zamiast gracków zebrinusy, ktore kiedyś pójdą out i bedą ML

Marzenko, a myślisz gdzie podłapałem inspiracje ale już o tym, że masz taki układ to nie wiedziałem... ups wyszło niezamierzone kopiuj wklej, ale moja wersja nie może się równać z oryginałem

To jeszcze co do drzewa... może klon Drummondii
siakowa 22:16, 01 gru 2014

A nie namiesza sie dodatkowym drzewem miedzy swierkami i grabami ?
siakowa 22:31, 01 gru 2014

jagoda na ostatnim rysunku na dole masz przykladowo połaczenie regularnego kształtu drzewa liściantego ze świerkiem może to troche pomoże
http://www.gardenarium.pl/oferta/projektowanie-ogrodow-przez-internet