Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mam marzenie

Mam marzenie

11stokrotka 17:49, 06 sty 2015

Ściągnęłąm pomysł Jambosany z wątku o zestawieniach roslin.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=4

Hortensje, a w ich nogach ułudka wiosenna, zdobi wiosną, gdy hortensji nie widać, a potem jej nie widać, bo hortensja zdobi, no i na przodzie żurawki

11stokrotka 18:46, 06 sty 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=2

Perovskia i Stipa tenuissima dodajemy cebulowe na wiosnę.(już mam, trzeba dosadzić cebulowe)
Rozchodnik okazały, Verbena bonarinsis i trawy, może być Stipa, mogą być turzyce (Carex).
Berberys, jeżówki różowe (Echinacea), miskant 'Morning Light' albo inna delikatna, cieniutka trawa.
Żółte, wysokie hosty i bordowa żurawka albo Jeżówki, bordowe żurawki i berberys.
Imperata cylindrica 'Red Baron' i Carex buchananii, do tego na wiosnę białe krokusy.
popcorn 19:14, 06 sty 2015

Ułudkę kupiłam na próbę, jedną, w Leroy, jakoś za 5 zł spora doniczka. Zobaczymy jak będzie wyglądała wiosną Ja pod hortkami mam żwir, to nie potrzebuję wypełniacza. Ale wygląda to super.

Mnie powaliło to zestawienie:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/68/680854/original.jpg

11stokrotka 20:35, 06 sty 2015

No to czas powoli zabierać się do projektowania

Jedna z rabat która jest całkiem niezagospodarowana - pas pod siatką boczną około 7 metrów długości, ponad 3 metry szerokości

Tu, na w miarę świeżym zdjeciu widać sadzonki choiny, reszta jest uprzątnięta.

Rabata jest na końcu ścieżki zaczynającej się przy wejściu do domu, a więc będzie widoczna z wejścia, jest częścią przedogródka. Dlatego planuję część roślin zimozielonych.
popcorn 21:25, 06 sty 2015

Wow, ale bym chciała mieć tyyyle wolnego miejsca!!
11stokrotka 21:45, 06 sty 2015

Cień rzucany przez brzozy. Raczej sucho, szczególnie przy brzozach, ale ponieważ posadziłam żywopłot z choiny planuję nawodnienie.
Plan nasadzeń przed żywopłotem kolejno hortensja limelight, trzmielina emerald n'gold, żurawki z nutą wrzosu, fioletu i jako wypełnienie ułudka.
Gdzieś po lewej stronie (więcej słońca) planuję dosadzić miskanta Variegatus na wysokości hortensji.
11stokrotka 21:45, 06 sty 2015

popcorn 08:05, 07 sty 2015

No i fajnie. Ale ta ułudka miała być POD hoirtensjami - nie z żurawką. Chodzi o to żeby chwasty nie rosły póki hortki małe... ale Ty tam masz włókninę - zdejmiesz??
11stokrotka 17:23, 08 sty 2015

Jak mi się ułudka spodoba to zdejmę, bardzo chętnie. Wiesz przecież ze u mnie się je łyżeczką, nie chochlą... Wprawdzie planuję ułudkę zasiać, ale i tak potrzeba jej mnóstwo. Chyba nie wierzę że mi się uda coś z siania, to mój pierwszy raz w takiej skali.
popcorn 17:26, 08 sty 2015

A masz nasiona ułudki? Da się je w ogóle kupić? Może coś co prędzej jest do dostania - cień i suszę przetrwa i podagrycznik variegata, kopytnik (jeśli wilgotno), runianka japońska. Te dwie ostatnie mają przewagę nad ułudką i podagrycznikiem, bo są zimozielone. I dość szybko rosną. Trochę runianki mogę Ci dać, na początek