Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 22:40, 01 gru 2014

leon60 napisał(a)
Nienawidzę mrozu wiatru śniegu zimy... bleeee i chyba tylko myśl o wiośnie może nas uratować ! Jakoś przetrwamy
Miejsce problematyczne ale przecież na ogrodowisku nie ma rzeczy nie do przejścia
Ciekawa jestem jak to wygląda od drugiej strony zatem czekam na zdjęcie i będziemy kombinować

Zdecydowanie odżywam wraz ze wzrostem temperatury . Jednak muszę się pochwalić, że w ten weekend zaczęłam biegać (sob i niedz) i zdziwiłam się jakie to przyjemne w mrozie , a jak mi później było ciepło! .

Tak sobie właśnie myślę, że coś wspólnie zrobimy z tym miejscem .
Jagodaa 22:44, 01 gru 2014

Luki napisał(a)
Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M
Oczywiście M-miskant, G-grab Efktu jeszcze nie ma bo nawet nic nie widać

Znam tę Twoją rabatę . Zabierze się szybko, nie masz się co martwić. Mnie się bardzo graby podobają, w różnych formach i bardzo chciałabym je mieć u siebie. Muszę się do wiosny porządnie namyśleć co do tego miejsca. Bardzo chciałabym coś już wiosną z nim zrobić.
Jagodaa 22:51, 01 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)

O graby sie nie martw, mam fastigaty na przedplociu. Bez linek można je utrzymać w ryzach waskim cięciem. Oglądałaś ostatnia Maje w ogrodzie ? - były w odcinku takie świetne kolumny grabowe. Mi wcale nie przeszkadzaja niestrzyżone serby do grabów. Przezcież murki u Ciebie wporwadzają geometrię, dlatego graby lub formowane buki dałyby reprezentacyjny wygląd na froncie nawiązujące do geometri w i nych częsciahc. W nogach grabów np kostki bukszpanowe i carexy ale Robert Brokema a nawet jak sie uprzesz to do tego hortensje - istny styl holenderski

Inspiracji na pinterest chwilowo nie mogę otworzyć....

To byłaby piękna rabata . Muszę poświęcić w końcu trochę czasu na przejrzenie inspiracji, może znajdę jakąś podpowiedz lub wizualizację połączenia, które powstałoby u mnie.
Jedno jeszcze wpadło mi do głowy... U mnie świerki są posadzone wysoko, graby/inne drzewa na nowej rabacie będą na poziomie "zero"... muszę pomyśleć o zachowaniu proporcji... bo kiedyś świerki będą wysokimi drzewami.
Jagodaa 22:52, 01 gru 2014

Juzia_G napisał(a)
A może brzoza wielopniowa?

O nie, powtórki z poszukiwań już nie zdzierżę .
Jagodaa 22:53, 01 gru 2014

Luki napisał(a)

To jeszcze co do drzewa... może klon Drummondii

Muszę poszukać w necie, bo nie wiem jak wygląda .
Jagodaa 22:55, 01 gru 2014

siakowa napisał(a)
A nie namiesza sie dodatkowym drzewem miedzy swierkami i grabami ?

Nie, nie, to taka luźna propozycja z tym kwadratem. Wtedy byłoby tylko jedno większe drzewo, bez grabów. Tylko ono zakryje ułamek płotu, więc raczej odpada .
Jagodaa 22:56, 01 gru 2014

siakowa napisał(a)
jagoda na ostatnim rysunku na dole masz przykladowo połaczenie regularnego kształtu drzewa liściantego ze świerkiem może to troche pomoże
http://www.gardenarium.pl/oferta/projektowanie-ogrodow-przez-internet

Wcale źle to w sumie nie wygląda .
aga_szsz 08:22, 02 gru 2014

Ja bym stawiała na duże drzewo w kwadracie i raczej szmaragdy, są wąskie i ciąć nie trzeba od strony sąsiada i możesz je wysoko wyprowadzić. A drzewo w przyszłości zasłoni widok ciekawskim na ogród. Jak posadzisz fastigiaty, to będziesz miała niski żywopłot, bo przecież nie wyprowadzisz pnia drzewa na 2 metry ponad zywopłot, a masz tam za mało miejsca, zeby posadzić graby przed zywopłotem...
Jagodaa 09:20, 02 gru 2014

aga_szsz napisał(a)
Ja bym stawiała na duże drzewo w kwadracie i raczej szmaragdy, są wąskie i ciąć nie trzeba od strony sąsiada i możesz je wysoko wyprowadzić. A drzewo w przyszłości zasłoni widok ciekawskim na ogród. Jak posadzisz fastigiaty, to będziesz miała niski żywopłot, bo przecież nie wyprowadzisz pnia drzewa na 2 metry ponad zywopłot, a masz tam za mało miejsca, zeby posadzić graby przed zywopłotem...

Szmaragdów na chwilę obecną nie chcę nie mogę też wyprowadzić wysokiego żywopłotu, bo za furtką musi się on kończyć i będzie to głupio wyglądać. Żywopłot może być max na wysokość siatki wg mnie, a szmaragdów nie utrzymam na takiej wysokości, poza tym, są mimo wszystko za szerokie. Raczej będzie cis, jak już.
Zielona 11:08, 02 gru 2014

Jagodaa napisał(a)

O nie, powtórki z poszukiwań już nie zdzierżę .

Wstawię Tobie fotkę porównawczą, którą mam od dawna i... tak jak berberysy, kojarzy mi się z Tobą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies