Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:17, 15 mar 2013

Do góry
Obiecałam swego czasu, że pokażę Wam jak powstawał mój ogród. Znalazłam wolną chwilkę i wybrałam trochę zdjęć dokumentujących powstawanie naszego miejsca na tej Ziemii. Wybaczcie tylko proszę, że to są zdjęcia stricte dokumentacyjne Nie umiem "obrabiać" artystycznie" takich fot
W takim razie zapraszam do mojej opowieści:

1. Zakupiona działka została ogrodzona, teren wstępnie oczyściliśmy i w narożniku stworzyliśmy ogrodowy przetrwalnik - czyli przenieśliśmy część naszych roślin z poprzedniego ogrodu - te które udało się uratować - piwonie, róże, azalie, paprocie, tulipany i żonkile, forsycje, derenie i młodą glicynię, powojniki, pigwowce, tawuły itp...
Wodę przywoziliśmy do podlewania w butlach.

2. Nasz "przetrwalnik" w zbliżeniu

3. Trwa budowa, czyli - dewastacja terenu wokół przyszłego domu. Staramy się trzymać budowlańców zdala od naszego przetrwalnika.

4. Powoli zbliżamy się do końca budowy. Teren wokół domu wygląda jak po kataklizmie.

5. Tak to wyglądało od strony przyszłego tarasu.

6. Góra ziemii do rozwiezienia i usypania górek i dolinek, których celem ma być też ochrona przed spływającą z pól za ogrodem wody.

7. Mąż zaczyna budować taras. Asystuje mu malutka Maya - owczarek belgijski groenendael.

8. Czasami trzeba się mocno puknąć w głowę, żeby dobrze zrobić taras

9. Pierwsze prace są już za nami. Pierwsza partia trawników została wysiana, Pierwsze rośliny zostały przesadzone z przetrwalnika na miejsca stałe. Pierwsze chodniczki zostały położone. Maya wypala siuśkami pierwsze placki w trawie

10. Widok częściowo od frontu - fachowo nazywanym przedogródkiem oraz od strony bramy wjazdowej. Pod domem widać uratowany milin (długo nie chciał dać oznak życia) oraz zakupioną różę pnącą climber "That's jazz" jak też czerwoną ozdobną śliwę. Kolejna część ogrodu została wyrównana i obsiana trawą. Tam gdzie stoi samochód będzie w przyszłości wiata, więc w tym miejscu poza koszeniem chwastów nic nie robimy A po płocie wije się fasola ozdobna i groszek pachnący.

11. A tutaj widok od strony tarasu, który został prawie ukończony. Na zboczu górki zaczyna powstawać skalniak. W oddali widać miejsce po przetrwalniku, na którym powstawać będą rabaty z ziołami i najpotrzebniejszymi warzywkami, obok kompostowniki (każda ilość kompostu jest nam potrzebna). No i widać zarastające komosą miejsca pod przyszłą drewutnię oraz dalsze części tarasu.

Tak wyglądały początki. W zeszłym sezonie dużo w ogrodzie się zmieniło ale jakoś zabrakło czasu na fotograficzną dokumentację. Wolałam "wsadzić ręce w ziemię" niż biegać z aparatem w ręku Powstał skalniak, dalsza część tarasu, drewutnia wiata na samochód, rabaty kwiatowe, oczko wodne z malutkim podestem. Została częściowo obsadzona górka nad skalniakiem. Przy ogrodzeniu zostały posadzone sadzonki ogników szkarłatnych a z drugiej strony maliny, jeżyny i czarna porzeczka. Powstała też pergola przy tarasie.
Jak tylko wiosna do nas zawita na dobre i będzie można wyjść do ogrodu - postaram się zrobić kilka fotek pokazujących stan obecny ogrodu. No i oczywiście dalsze efekty pracy nad nim
Same wątpliwości 12:46, 15 mar 2013

Do góry
Gosia a na środku to co to za drzewo będzie? I gdzie ten twój bonsai się podział, czy on był gdzie indziej?
Opisz rośliny, które użyłaś, bo coś mi się zdaje, że proporcje troszkę zgubiłaś- chodzi mi o wielkość roślin, jeśli przy cisach są różaneczniki to na pewno w stosunku do tych pierwszych będą znacznie większe a nie takie mikro, zupełne inaczej będzie to wyglądało.
Ja bym bukszpany pociągnęła troszkę dalej i robiła zawijasek przy tej "palmnie"- tam gdzie masz te żółte berberysy chyba, czy tawuły. I po drugiej stronie też tak bardziej na półokrągło.
Ładnie ci to wyszło naprawdę
Biało-Fiolet 12:32, 14 mar 2013

Do góry
No niestety ale ,może wiosną założę ,mam mało zdjęć z początków ,bo nawet zdjęć mi się nie chciało robić ,bo był jeden wielki syf ,humus z wykopu ,góra gruzu z odpadów z cegieł ,dachówki itp,trawa po pas ech .

Teraz jak kukniemy z M na zdjęcia z tamtego czasu to wierzyć się nie chce ,że to rok temu.
Co masz posadzone na skarpie bo ja byliny na jednej i 2 wierzby,na 2 lawendę ,róże ,a na 3 róże ,tawuły i szałwię omszoną ,tulipany i krokusy ,wiosną jeszcze wsadzę trzmieliny na pniu.
Zielona przystań 17:50, 13 mar 2013

Do góry
Witaj Alicjo u mnie, rabata na świerki na 8 m długości, a szerokość? trudno powiedzieć, tak akurat na te serby właśnie i coś przed nimi, byle się tylko za bardzo nie rozrosło, bo tam stoi plac zabaw dla dziecka i nie chce żeby to z sobą kolidowało. A jak myślicie tawuły lepsze od żurawek?
A odnośnie tego miejsca gdzie chcę posadzić szmaragdy, znalazłam dzisiaj fajną inspirację na ogrodowisku, zdjęcie gdzie jest podwójny ekran z cisów, jak znajdę to zamieszczę za chwilę i tak sobie pomyślałam że takie coś zrobię tylko zamiast tych cisów z tyłu będą szmaragdy.
Zaraz wstawię tą inspirację.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 16:48, 13 mar 2013

Do góry
Ja nie polecam tawuły wierzbolistnej, daje niesamowicie dużo odrostów korzeniowych, a poza tym nie jest zbyt atrakcyjna, bo lubi kwitnąć krótkimi okresami.
Zielona przystań 12:11, 13 mar 2013

Do góry
O dzięki Ewuś Jesli chodzi o tawuły to śliczne są też golden scarlet, można by je tam posadzić na zasadzie kontrastu do świerków.
Jurajski Ogród 22:30, 08 mar 2013

Do góry
Joku/Jolu, murki budowaliśmy, by urozmaicić i wzmocnić teren. Rośliny są w większości tolerujące gleby zasadowe, np drzewa to: świerk serbski, modrzew, jodła kalifornijska, sosna czarna, cis, świerk srebrny, świerk biały, kosodrzewina, śliwy wiśniowe, buki, perukowce, derenie, lilaki, tawuły, pięciorniki, berberysy itp. jest też wiele bylin uwielbiających gleby zasadowe: kocimiętka, szalwia omszona, floksy niskie, żagwiny, goździki skalne, kropkowane, sine, juki, lawendy, perowskia, sasanki, przetaczniki, lilie, ubiorek wiecznie zielony, skalnice, bodziszki, santolina, róże! (przynajmniej u mnie), macierzanki, gipsówki, jeżówki i wiele innych. Mam też hortensje bukietowe i wrzosy, ale dla nich musiałam przygotowac specjalne "kwaśne"miejsca. Generalnie glebę mieszam przed sadzeniem z piaskiem, aby ją rozluźnić , bo inaczej nic by nie urosło.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:14, 07 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Już wymieniam; róże, powojniki, tawuły, krzewuszki, derenie, magnolie w pąkach, żurawki, wszystkie tulipany i krokusy, brunery, irysy, winogrona, hortensje, pigwowce, no i czy nieokryte rh w pąkach nie przemarzną?

Jestem w szoku, u mnie wszystko jeszcze śpi. Irysów nie widać, róże pączków nie mają, krzewuszki, tawuły nic a nic... tylko pigwowiec ma pąki, ale ten puści z uśpionych pączków jak te przemarzną.
Krokusom i tulipanom też nic nie będzie, róże odbiją, myślę, że najbardziej może ucierpieć magnolia, tę byś musiała okryć.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:53, 07 mar 2013

Do góry
Już wymieniam; róże, powojniki, tawuły, krzewuszki, derenie, magnolie w pąkach, żurawki, wszystkie tulipany i krokusy, brunery, irysy, winogrona, hortensje, pigwowce, no i czy nieokryte rh w pąkach nie przemarzną?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:26, 07 mar 2013

Do góry
Ojej, sporo tego!
Stawiam na tawuły, są tanie i szybko rosną i może trawa wydmurzyca piaskowa?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:44, 07 mar 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Dzisiaj u nas była przepiekna pogoda w samym sweterku przy biurze wycinałam trawy i przyciełam jedną strone wjazdu 160 szmaragdów

Oj masz co robić kobieto!!! Toż to wszystko przy biurze to jak drugi - znacznie większy - ogród!!! Ale jak przytniesz te szmaragdy i zagęszczą się dołem - będzie super!
A jeśli chodzi o tą rabatę do obsadzenia niechodliwym towarem, to polecam berberysy - są tanie, szybko rosną i kłują (!) więc może nikt się na nie nie połasi. A jest takie bogactwo ich odmian, kolorów, pokrojów - można stworzyć ładną kompozycję. Tawuły też są ładne - jak radziły dziewczyny, tylko trzeba je częściej ciąć (ja moje tnę 3 razy w sezonie).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:49, 07 mar 2013

Do góry
Ana, a może tawuły japońskie - one szybko rosną i są w miarę tanie i ładne. Pęcherznice też dobra myśl, ale to z wyższego piętra.
Liliowo i kolorowo:) 21:19, 06 mar 2013

Do góry
Grazynko mam dwie takie tawuly i kazda taka duza i tne ja mocno 2-3 razy latem i to z drabiny bo tak rosnie a wiesz, ze ją zmierze)) a w nocy jak kwitnie to aż blask jest od bieli no i nie pamietam ile ma lat ale chyba ponad 10, tawuły szybko rosną
Liliowo i kolorowo:) 18:46, 06 mar 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu, wspaniałe fotki z wnusią
i rząd podciętych sosen super wyszedł. Rzeczywiście masz tam pole do popisu.

Ja mam taką wizję żeby cisy posadzić ale nie prostą linią tylko falistą i ciąć na żywopłot ( a drzewa wyrastałyby z przodu i z tyłu na przemian)....albo posadzić cisy baccata i tawuły japońskie Golden Princess i docinać na poduchy półkoliste. I dołem można właśnie azalie i inne roślinki dać.

Dzieki Ula za podpowiedz bo naprawde mam problem i dylemat jak to zagospodarowac tam za sosnami jest zaraz ogrodzenie i nic nie posadze a z przodu to musi wygladac i pasowac....
Hirutkowy raj:)) 20:49, 05 mar 2013

Do góry
I ja dzisiaj rozpoczęłam sezon w ogrodzie tuje uwolnione ze sznurka i troszę podcięte to co Hiro posikał łobuziak,podcięłam hakuro,berberysy,tawuły i nie wiem czy nie za wcześnie trawy ,ale tak z rozmachu ,tulipanki już wychodzą i u mnie ,zdjęć brak jutro zrobię
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:20, 05 mar 2013

Do góry
większość szaleje już z sekatorami, piłami....

więc ja swoje też przewietrzyłam....

tawuły, wierzby, clematisy, pęcherznice.....

Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 11:35, 04 mar 2013

Do góry
W Auchanie całe mnóstwo róż.... nie pamietam ceny Jednak trzeba uważać bo w zeszłym roku zakupiłam dwie sztuki i okazał sie całkiem różny kolor. Nie wywaliłam jednak bo płatki maja cudne i zapach obłędny
Oprócz tego, śliwy, czereśnie, morele, wiśnie i jabłonie oraz krzewy takiej jak pięciorniki, tawuły, itp..
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:56, 03 mar 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Dizajnerska fryzura dla tawuły Ci wyszła..aaa ... Jutro moją też wyślę do glacoka

Teraz sobie Twoje fotki oblukałam , to wiem jak ciachać

Dzięki Ela - po cichu się przyznam, że robiłam to pierwszy raz... i chyba dlatego tak mi wyszło że wczoraj taka radosna byłam i ucieszona ze słoneczka Jak mi wyszlo to już każdemu chyba. Dzisiaj sie pół godziny przyglądałam rajskiej jabłonce jakby tu ją przyciąć i wyciąć Kurcze, stara baba (ze mnie) a ciągle się nowego uczyć jej zachciewa... A potem aż głowa boli
Liliowo i kolorowo:) 21:30, 03 mar 2013

Do góry
Danusiu, wspaniałe fotki z wnusią
i rząd podciętych sosen super wyszedł. Rzeczywiście masz tam pole do popisu.

Ja mam taką wizję żeby cisy posadzić ale nie prostą linią tylko falistą i ciąć na żywopłot ( a drzewa wyrastałyby z przodu i z tyłu na przemian)....albo posadzić cisy baccata i tawuły japońskie Golden Princess i docinać na poduchy półkoliste. I dołem można właśnie azalie i inne roślinki dać.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:47, 03 mar 2013

Do góry
Dizajnerska fryzura dla tawuły Ci wyszła..aaa ... Jutro moją też wyślę do glacoka

Teraz sobie Twoje fotki oblukałam , to wiem jak ciachać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies