Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Lecę w kulki... 22:37, 10 maj 2013

Do góry
Aniu- zauroczona twoim ogrodem, już w ubiegłym roku wprowadziłam do siebie tawuły.
Rosną obłędnie i w mega tempie.
Jak często przycinasz swoje by zachować półkule ?
Czy z odciętych gałązek robiłaś może sadzonki ?
Ja swoje przycinałam tydzień temu a dziś mają po kilka niesfornych odstających pędów....
Ogród... reni 20:40, 10 maj 2013

Do góry
reni napisał(a)
Dziewczyny doradzcie co tu posadzić.. za słupem jest rząd tui szmaragd i wyrównałam ten kawałek aby był jeden pas bo kosić między kamieniami i słupem nie mam siły
Nad kamieniami rosną marcinki wysokie,piwonia... myślałam o bodziszku, szałwii omszonej , pasowałoby? A co przed kamieniami? Musiałoby być coś niskiego

A może tawuły golden princes?? Dałoby żywą jasną zieleń, kwitną na różowo, można formować w kulki i strzyc do woli więc za wysokie nie będą poza tym od wiosny do jesieni masz zagospodarowaną rabatę. A między nimi szałwia omszona też wyglądałaby ok a jesienią przebarwiają się na pomarańcz ... No i są tanie- po kilka złoty zależy jak duże. I wieloletnie
Ogród... reni 20:40, 10 maj 2013

Do góry
reni napisał(a)
Dziewczyny doradzcie co tu posadzić.. za słupem jest rząd tui szmaragd i wyrównałam ten kawałek aby był jeden pas bo kosić między kamieniami i słupem nie mam siły
Nad kamieniami rosną marcinki wysokie,piwonia... myślałam o bodziszku, szałwii omszonej , pasowałoby? A co przed kamieniami? Musiałoby być coś niskiego

A może tawuły golden princes?? Dałoby żywą jasną zieleń, kwitną na różowo, można formować w kulki i strzyc do woli więc za wysokie nie będą poza tym od wiosny do jesieni masz zagospodarowaną rabatę. A między nimi szałwia omszona też wyglądałaby ok a jesienią przebarwiają się na pomarańcz ... No i są tanie- po kilka złoty zależy jak duże. I wieloletnie
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 16:29, 10 maj 2013

Do góry
Witam Cię Dajano. Na wątku Zbyszka wyczytałam, że nie wiesz czy ten Twój krzew obsypany białym kwieciem to tawuła. To jest w 100 % tawuła wczesna. Jest kilka odmian tych uroczych krzewów. Jak będziesz miała chwilę, to wejdz na mój wątek i oglądnij moje tawuły. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę szybkiego ukończenia prac.
Nasz przydomowy ogródek 14:36, 10 maj 2013

Do góry
Dziekuje Zbyszku za odwiedziny było mi naprawdę bardzo miło .Widzę nowe nasadzenia na rabacie .Na temat roslin to wiele nie podyskutuje bo laikiem jestem w tej dziedzinie, ale patrząc na twoje tawuły juz wiem że nie znalazłam u siebie przez przypadek krzaczka który tak nazwałam.Ciekawe co ja zatem znalazłam, musze to w domu wyjasnić Wiem tylko ze jest ładny i cały obsypany białym drobnym kwieciem .Listki ma inne niz twoje wiec nie jest to tawuła .Piekny masz ogród i taki zadbany .Miłego dnia Zbyszku
Nasz przydomowy ogródek 18:54, 09 maj 2013

Do góry
Marysiu tawuły będą cięte i nie będą dopuszczane do kwitnienia.
Nasz przydomowy ogródek 17:12, 09 maj 2013

Do góry
Zbyszku, przepraszam, że się wtrącę, ale moim zdaniem za blisko siebie posadziłeś te tawuły. One są bardzo ekspansywne i zasłonią Ci żurawki. Chyba, że wymyśliłeś dla nich jakiś specjalny pokrój. Moja 3 - letnia już wygląda tak. Może Twoja to inna odmiana, ale po liściach sądzę, że taka sama.

Nasz przydomowy ogródek 16:09, 09 maj 2013

Do góry
Aniu, Aniu, Irenko, Urszulo, Julito. Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy. Wiosna na całego a właściwie lato jest. Teraz 26 stopni w cieniu. Zgroza.

Ewo tawuły śliczne są i już dawno myślałem gdzie ich dać. Znowu ominęłaś naszą chałupę. Jak Ci kiedyś pisałem?

Karolinko do tego imienia czuję wielki sentyment bo tak na imię ma nasza wnusia.

Nasz przydomowy ogródek 16:04, 09 maj 2013

Do góry
Tawuły, kanciki, żurawki tu i ówdzie. O lalala! Do kancikowania to trzeba mieć zmysł techniczny i oko. Ja z długą deską po ogrodzie biegam a jak mam krzywizny do zrobienia - to wychodzą fale Dunaju.
Jurajski Ogród 13:37, 09 maj 2013

Do góry
Piękny poranek a kotki zaglądają aby dostać coś dobrego ,mam cztery i pilnują ogrodu a jeden też lubi leżeć na parapecie i zaglądać do kuchni .. Moje tawuły też są całe białe . mam ich kilka
Ogród Janiny 06:30, 09 maj 2013

Do góry
Siedzę całe dnie w ogrodzie bo po tych deszczach ziemia zbita i muszę ją poruszyć , .Posadziłam już mieczyki , krokosomię i część dali ,dzisiaj dokończę ich sadzenie ,bardzo ich lubię bo kwitną do samej zimy więc mam ich chyba z 50 .. Trochę pracy przy nich jest ale później sama przyjemność patrzeć jak kwitną .. zaczynają kwitnąć białe tawuły ..

Piękny biały krzew

magnolia cała w kwiatach

a moje prymulki coraz ładniej kwitną

i moje tulipany rozrzucone po całym ogrodzie ..

Bajkowy ogród Weroniki 22:18, 08 maj 2013

Do góry
Zuzo i Aniu, kolorowych snów życzę dodając fotki mojej ulubionej tawuły. Jutro będzie jeszcze piękniejsza.

Bajkowy ogród Weroniki 21:27, 08 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
bosko u Ciebie wszystko kwitnie! pozdrawiam!

Karolino, nie zakwitły jeszcze wszystkie tulipany. Migdałek, takie duże drzewko, pokazał w tym roku 10 kwiatków, chyba więcej nie pokaże. Ale tawuły nadrobiły te braki i kwitną pięknie. Za chwile jednak biel tawuł i magnolii zniknie.

Dzisiejsze spojrzenie na pigwowca.

Kwitną niezapominajki,

kwitnące grupami żagwiny w zbliżeniu,

kończą kwitnienie fiołki fiołkowe, a zaczynają białe,

i zbliżenie kwiatuszka migdałka, jednego z dziesięciu niezawodnych.

Nasz przydomowy ogródek 17:06, 08 maj 2013

Do góry
Zbyszku, dawno mnie nie było, a tu tyle kolorów!
Tawuły też takie mam - i te żółte, i te pomarańczowe - bardzo wdzięczne roślinki, niekłopotliwe, a takie ładne, dają piękne plamy barw, można ciąć do woli i jeszcze łatwo je rozmnożyć.

Moja wiosenka dopiero powoli Twoją goni. Wczoraj rozkwitły wreszcie floksy. A oleander jeszcze w domu, zastanawiam się czy już wystawić, czy dopiero po zimnej Zośce.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 10:40, 08 maj 2013

Do góry
Proszę o pomoc.
Założyłam rabatę, na której znajdują się tawuły japońskie, tawuła szara, budleja Dawida, brzoza brodawkowata. Chciałabym ją wysypać drobnymi jasnymi kamyczkami. Czy kamyki są odpowiednią ściółką dla tych roślin, czy lepsza byłaby kora?
Bajkowy ogród Weroniki 22:38, 07 maj 2013

Do góry
Aniu z Kamiennego Kręgu dla Ciebie dzisiejsza odsłona z białymi tawułami i parę tulipanków, z moimi pozdrowieniami.

Fioletowe tulipanki na tle tawuły japońskiej i kosodrzewiny.

Różowy delikatny, pełny tulipan.

Bajkowy ogród Weroniki 22:07, 07 maj 2013

Do góry
Polu, jeszcze nie jest bajkowo, ale już blisko. Do bajki brakuje pełnego kwitnienia floksów szydlastych. Z przyjemnością spełniam Twoją prośbę i pokazuję dzisiejszą bajkę, z pozdrowieniami.

Kwitną bratki, tulipany, białe tawuły, żagwiny i zaczynają floksy szydlaste.

Na tle białej tawuły pokażę jeszcze kwitnące wciąż szafirki.
Tawuły wczesne kwitną pięknie tysiącami białych kwiatuszków.

Jeszcze raz tawuła w towarzystwie magnolii i tulipanów.

Tawuła wczesna w zbliżeniu.

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 21:34, 07 maj 2013

Do góry
W ogrodnictwie nic żółtego.... tawuły podobno jutro dojadą.
Ale za to sprawiłam sobie pelargonie angielskie na schody.
Na razie przymiarka bez donic ozdobnych :

Te ciemniejsze pelaśki pod schodami postawione na minutkę.
Powędrują do gruntu na kwietnik- tylko który ?
Ogród z platanem. 21:17, 07 maj 2013

Do góry
Tawuły aż świecą kolorkiem

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:43, 07 maj 2013

Do góry
Przetacznik napisał(a)
Tawuły z tulipanami - piękne zestawienie!

Bardzo się cieszę że Ci się podoba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies