Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 13:25, 10 lip 2018

Do góry
Przyszły moje roślinki, brzozy malutkie ale na szczęście szybko rosną! Jeśli nie będzie lało to po pracy wszystkie dostaną duże doniczki, niech mają dobry start

W ogrodzie Rodziców:

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:36, 09 lip 2018

Do góry
Róże wsadzone uff, zdążyłam jeszcze hakonki posadzić. Jutro wrzucę fotki
Jutro planuję wsadzić miskanty gracki na wrzosowisko, żurawki, trzcinniki KF, sosny i brzozy. Pewnie wszystkiego nie zdążę i zostanie robota na środę.

Niestety są też złe newsy.... znów mam ćmę bukszpanową (gąsienice), a jeszcze dzisiaj zamówiłam nowe boksy na opaskę, chyba z nich jednak zrezygnuję. Kolorowa piaskownica pisała żebym nie ryzykowała i chyba jednak nie zaryzykuję... coś muszę w zastępstwie wymyślić...
Stary buks i wszystkie inne opryskałam decisem,
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:52, 08 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ładna ta melancholia

Wiosną stałam nad glediczją. I tak sobie teraz myślę będąc u Ciebie,że u mnie ze 3 glediczje przydałyby się. Miały być brzozy dobrze że wszystko w planach a plany można zmieniać

No sama widzisz ile ja zmieniłam To jest fajne w ogrodzie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:41, 08 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Pytanie forumowe.

Zastanawiam się, co dać na plecki tej rabaty pomiędzy te brzozy. Takie ponad metrowe place tam mam. A hortensja to Little Lime, raczej dużo miejsca nie zajmie.
Myślałam o miskantach ML albo o grackach.

Dopowiem, że rabata będzie poszerzona aż do górki.

Polecam proso rózgowate lub trzcinnik Overdam.Fajnie rośnie na naszych piaskach
Skarpa faktycznie petarda a raczej bomba!!!
Ogród pod lasem 12:27, 08 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ale fajne migawki, piękny ten swiatlocien uchwycilas Masz ten dryg do łączenia roślin...

Dzięki Kaśka Muszę się w końcu z aparatem przeprosić, bo z komórki to jednak nie to samo.

nicol21 napisał(a)
Iza - świetnie! nadrobiłam zaległości trochę, zobaczyłam ekipę wspomagającą, usłyszałam szum traw, popodziwiałam kolorki. Jest extra!

Dzięki! Niedługo znów jakiś filmik wrzucę, mam nadzieję, że będzie lepszy

malgol napisał(a)

A jatez internetowe próbowałam zrobić zakupy, ale niczego nie ma co bym chciala...a chce białe jarzmianki( jakiekolwiek) I jezowki Vintyge vine nie ma...

Tak na szybko znalazłam Sunningdale Variegated.

kwartet napisał(a)
dzięki , trzeba zatem wytoczyć ziarenka

Hahahaah dobre

martuha napisał(a)
Pięknie Twoje zdjęcia pokazują jak ważny w ogrodzie jest trawnik i jak pięknie wyglądają przy nim brzozy
Szum traw też mi się marzy więc będę nad tym pracować. Dużo u Ciebie inspiracji!

Oj tak, to prawda z tym trawnikiem. Nawet jeśli rabaty skromne, a trawnik ładny, to ogród się dobrze prezentuje. Widzę to teraz u siebie, trawa rośnie jak szalona i jak tylko sobie koszenie odpuszczę, to od razu bajzel.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:56, 08 lip 2018

Do góry
Pytanie forumowe.

Zastanawiam się, co dać na plecki tej rabaty pomiędzy te brzozy. Takie ponad metrowe place tam mam. A hortensja to Little Lime, raczej dużo miejsca nie zajmie.
Myślałam o miskantach ML albo o grackach.

Dopowiem, że rabata będzie poszerzona aż do górki.
Wśród brzóz i dębów 10:02, 08 lip 2018

Do góry
Elu, nie mam brzozy Youngi, więc i pewności nie mam, ale młode brzozy nie od razu mają białą korę, ona bieleje z czasem. Nie wiem jak to jest z odmianami szczepionymi na pniu.

Bergenia zbiera się do ponownego kwitnienia.

Dwie odmiany krwawnicy w różnych kolorach i wysokościach.

Niska, zadarniająca odmiana krwawnika:

I kolejny ptaszor w ogrodzie:
Wśród brzóz i dębów 23:56, 07 lip 2018

Do góry
martuha napisał(a)
Basiu, piękne zdjęcia, również te wykonane przez "fotoreporterki" . Pokazują ogród zupełnie inaczej, pięknie! Podziwiam, bo widzę ogrom pracy!
Dla mnie i tak najpiękniejsze są brzozy

Dziękuję, za wizytę i pochwały. Też kocham brzozy. Dla Ciebie jeszcze parę ujęć. Zaraz zajrzę do Ciebie.

Ogród pod lasem 23:32, 07 lip 2018

Do góry
Pięknie Twoje zdjęcia pokazują jak ważny w ogrodzie jest trawnik i jak pięknie wyglądają przy nim brzozy
Szum traw też mi się marzy więc będę nad tym pracować. Dużo u Ciebie inspiracji!
Wśród brzóz i dębów 23:10, 07 lip 2018

Do góry
Basiu, piękne zdjęcia, również te wykonane przez "fotoreporterki" . Pokazują ogród zupełnie inaczej, pięknie! Podziwiam, bo widzę ogrom pracy!
Dla mnie i tak najpiękniejsze są brzozy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:26, 07 lip 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Czuje harmonie... niewiele juz zmieniam... Unormowałam wyniki, zrobiłam najważniejsze rzeczy... Czasem łapie mnie tylko melancholia widząc zderzenie młodości ze starością...

Tak chyba jednak musi byc... Ciesze się że mam to miejsce...

Ładna ta melancholia

Wiosną stałam nad glediczją. I tak sobie teraz myślę będąc u Ciebie,że u mnie ze 3 glediczje przydałyby się. Miały być brzozy dobrze że wszystko w planach a plany można zmieniać
Ogród w remoncie 21:49, 06 lip 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Z wieści ogrodowych to jakieś zielone gąsiennice zżerają młode listki na moich doorenboskach-wrrr,jutro muszę się z nimi rozprawić. Posiana trawka zaczyna wschodzić,dziś przez lupę dojrzałam . Wiecie może czy w Zielonych Progach można zamawiać wysyłkowo? Bardzo dużo roślinek sobie upatrzyłam w ich ofercie. Wysłałam dziś do nich maila ale na razie nie mam odpowiedzi.

Zielone gąsienice to i ja mam, liście róż mi zjadły, liście wiąza też zjedzone, ostatnio dobierały mi się do brzozy, ale tym razem jakieś czarno - żółte, wybierałam co się dało i prysknęłam mospilanem, ale nie wiem czy on zadziała na te dziadostwo.
Ptasi gaj 00:05, 06 lip 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu trawnik masz idealny ja to tylko w dwóch miejscach staram się utrzymać zielony - podlewam, nawożę i chodzę z nożem chwasty wycinam a reszta to chwastowisko, a teraz to żółta słoma !!!
Nawet i dlatego trochę mniej zdjęć wklejam, bo na takim żółtym tle to nic dobrze nie wygląda ....
Łączkę 3 lata temu spróbowałam wysiać, u mnie malusia taka i niestety, ale jak się nie dosiewa niektórych nasion samemu, to teraz mi same maki skiełkowały w tym roku, reszta znikła
Trawiasta już u Ciebie robi wrażenie a co dopiero potem będzie

Aurelia moj trawnik tez tylko przy domu zielony od tui z brzozami do swierkow, tj ok 1500 m2 trawnika. Druga czesc to bialy. Tam nie ma nawodnienia pod koniec kwietnia woda tam stala i zrobilismy melioracje aby odbarczyc ziemie.
Trawa wyschnieta raz w tygodniu drzewa podlewam oprocz sosen bo boje sie, ze mi padną. Brzozy maja plytki system korzeniowy i tez zaczne podlewac tylko naprawie pompe. Bo zaczynaja zolknac i sieja liscmi.

Popatrz zrobilismy melioracje i prawie 2 mce nie padalo. W studzienkach 1,5 m nie ma wody.
Mam studzienke ze glownego zbieracza melioracyjnego ktory zbiera wode z pol i wody nie ma w nim.
Musi padac z 2 tygodnie aby cos poplyneło.
Sama widzisz rzeka Jeziorka ledwo plynie. Numer bo w Konstancinie przy Jeziorce kajaki nazwozone a wody do kostek.

W oczku codziennie ubywa 2 cm wody takie parowanie jest.

Dzisiaj co z tego, ze podlewam jak trawa schnie jak siano takie ostre slonce.
Posadzilam nowe roze np grafin diana piekna, pachnaca bordowa roza paki rano rozwinela w dzien slonce przysmazylo i po róży w sloncu 45 stopni, toz to jajko sie scina a co dopiero delikatny platek.
Niestety musze ja przesadzic w inne miejsce do polcienia.

Jutro bede zagladala do was.

Roza grafin diana koncowki platkow po zwijane i suche. Musze parawan jej zrobic.

Perukowiec tez ledwo zipie od tych upalow.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:31, 05 lip 2018

Do góry
MonikA napisał(a)

Mi też się podoba twoja brzozowa. Tez masz tu doorenbosy? Będzie szałowo.

Nie. Chyba nie.
Dostałam sadzonki brzóz od mojego Pana trawiarza. Zakładam, że to raczej zwykłe brzozy. Ale i takie lubię
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 22:08, 05 lip 2018

Do góry
Danusia z rozrzewnieniem przypomniałem sobie kolejne metamorfozy altany i brzozy ( ta się nacierpiała), aktualnie altana wygląda tak, brzoza Youngii jest ciut skromniejsza odrobinę jej widać za kolejną brzozą tym razem pożyteczną Long Tunk która prowadzę po szczupłości z metrowego patyczka kupionego za 7zł(przecena i reanimacja)
właśnie dostała wyższy patyk leszczynowy, oczywiście w kolejnych sezonach(lipiec/sierpień) była formowana- wycinka grubszych bocznych gałązek
po prawej stronie drzwi posadziłem świerk Inversa - może doczekam żeby wyskoczył ponad dach

Moja bajka 21:46, 05 lip 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Brzozy rewelkaWcale nie upchane

Buziol Ciotuniu.
Moja bajka 20:32, 05 lip 2018

Do góry
Brzozy rewelkaWcale nie upchane
Wśród brzóz i dębów 22:19, 04 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Nigdy nie planowałam u siebie brzozy, z wygodnictwa (żeby nie było zbyt wiele liści do grabienia) Twoja alejka przekazuje energię nawet przez ekran komputera
Uległam pokusie i kupiłam youngii w ubiegłym roku. Rośnie solo i cieszy oko

Youngi też piękna. Tworzy fajny parasol. Lubię takie drzewka.
Wśród brzóz i dębów 22:13, 04 lip 2018

Do góry
Nigdy nie planowałam u siebie brzozy, z wygodnictwa (żeby nie było zbyt wiele liści do grabienia) Twoja alejka przekazuje energię nawet przez ekran komputera
Uległam pokusie i kupiłam youngii w ubiegłym roku. Rośnie solo i cieszy oko
Wśród brzóz i dębów 22:09, 04 lip 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Siedzisko na odpoczynek- super a do tego brzozy przekazują pozytywną energię, więc korzystaj z siedziska ile się da.
Ja u siebie najbardziej lubię przebywac wśród moich brzóz.
Pozdrawiam serdecznie

Ja też kocham brzozy, cieszę się, że są na mojej działce i to w takiej ilości.W upalny dzień lubię sobie przysiąść na ławeczce pod moją "staruszką".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies