I ja też jestem pod wrażeniem tych zdjęć tym bardziej, że kilka kaktusików u siebie też mam i też je lubię jedyne czego napewno nie widuję u nas to łosie, raz tylko na trasie, jeden przechodził przez ulicę udało się go szybko zauważyć i bezpiecznie poszedł sobie w las a poskrzypki u mnie też mniej w tym roku, nawet zbytnio nie pilnowałam lili przed nimi
Taką stipową rabatkę poczyniłam niedawno jako przedłużenie anabelkowej. Posadziłam tam siewkę hibiskusa (ketmii) od mamy. Po posadzeniu liście uschły, ale zostawiłam gołe badyle. Ostatnio stwierdziłam, że chyba trzeba go wyrzucić, ale kilka dni temu zauważyłam, że jednak wypuszcza nowe liście
A dalej robi się nowa rabata, na którą pójdzie większość wczorajszych zakupów i trochę roślin z przechowalnika. Wczoraj usuwałam widoczną na zdjęciu kępę perzu. Wygląda niepozornie, a wybrałam całą taczkę tego zielska.
I po oczyszczeniu z chwastów dodałam trochę obornika, swojego kompostu i mączki bazaltowej i czekam aż mąż przemiesza mi to glebogryzarką. Kształt rabaty zostanie "wyprostowany" - w tym trójkącie zrobię przeszczep trawnika z innego miejsca.
U mnie też wczoraj było fajnie. 23st i lekki wiaterek. Raz tylko wichura się zerwała na 5 minut i biegałam łapałam poduchy i kocem z tarasu ale deszczu nie było. Tak pokropywał jak ksiądz kadzidłem co nie wyganiało mnie z ogrodu.
Iza tego buczka pendulę masz w cieniu. Nie zielenieje Ci przez brak słońca?
Wczoraj posadziłam prawie wszystko co miałam do wysadzenia. Została mi jedna katalpa Aurea na środku ogrodu
A najfajniejsze było to że mogłam wymieszać glinę, piasek, kompost i obornik do sadzenia
Łatwiej opanować nawadnianie w duzych donicach z dobrym podłożem
Houttuynia lubi słońce ? Hmm
Mam jakaś dziwna, to nie jest chameleon który znałam
Ta ma zielone liście i do tego urosła wysoko
Edit: juz wiem, prawdopodobnie ta moja rosła w cieniu dlatego jest wysoka i ciemnozielona… no zobaczymy
Co jeszcze mam do wyboru z większych cieniolubnych ?