Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

LIDKA 16:31, 24 sie 2023

ANGELA
ja mam i krawężnk i kostke jako obrzeże.

Rabata bukowa jest wyżej niż trawnik i kostka. Grabiami zrobiłam spadek rabaty od płota w kierunku kostki i trawnika. mam tam drobną korę. nic nie spływa i jest ok.

jednak najbardziej lubie miejsca gdzie krawężnik oddziela trawnik od kamyków.

Jeśli chodzi o dokaszanie brzegów mój Marito robi to kosą spalinową przy kostce tz w kanty raz w roku a raz w tygodniu jade kosiarką spalinową po kostce i obkaszam brzeg. reszte kosi robot.

Sie zastanów czy nie dowieźć ziemi i zrobić raz a dobrze. poszukaj w okolicy , u mnie weszły 3 wyrotki po 50 zł za tonę a transpotrt 11 km miałam free, mają ziemię w takim punkcie gdzie sprzedają kruszywo.
anuska2507 21:02, 24 sie 2023

Ja mam takie małe nożyce akumulatorowe i od czasu do czasu docinam nimi
to, czego nie skosi kosiarka.
Angelika95 22:36, 25 sie 2023

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-kanty-brzegi-trawnika-oddzielanie-od-rabaty

Przeczytałam powyższy wątek, znalazłam sporo rad i chyba spróbuję z tym kantem, a obrzeża na razie odpuszczam. Zobaczę jak to będzie wyglądać, nic nie tracę, a może zyskam

Mam jedynie nadzieję, że wystarczy to robić 2 razy w roku

Dzięki Dziewczyny
MagdaLenka 16:41, 26 sie 2023

Angelika95 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-kanty-brzegi-trawnika-oddzielanie-od-rabaty

Przeczytałam powyższy wątek, znalazłam sporo rad i chyba spróbuję z tym kantem, a obrzeża na razie odpuszczam. Zobaczę jak to będzie wyglądać, nic nie tracę, a może zyskam

Mam jedynie nadzieję, że wystarczy to robić 2 razy w roku

Dzięki Dziewczyny

Wszystko zależy od Twojego osobistego poziomu pedantyzmu. Można kant robić i co miesiąc, jeśli ktoś ma potrzebę, żeby było jak od linijki. Ale nad obrzeżami też można siedzieć co chwilę i wybierać pensetą źdźbła wyrastające pomiędzy nimi.
Joann 05:48, 27 sie 2023

Ja początkowo nie miałam krawężników, nastawiałam się na kanciki. Niestety nie sprawdzały się u mnie, są wymagające, jeśli chcesz mieć zawsze ładne. Dla mnie była to dodatkowa praca. Teraz mam krawężniki i jestem zadowolona. Obcinam tylko wąsy przy koszeniu i to też nie za każdym razem.
Judith 09:21, 27 sie 2023

Kanciki są świetne i IMO są najlepszym rozwiązaniem ze wszystkich - piękne i bezkosztowe. Wystarczy poprawić je raz w roku. Ale… najlepiej wyglądają i najłatwiej je utrzymać, gdy rabata jest niżej niż trawnik.
Jesli zdecydujesz się na jakiekolwiek rozwiązania betonowe lub kamienne - kładź kostkę bezpośrednio w ziemi - bez podsypki betonowej. W razie zmiany koncepcji łatwo będzie korygować kształt rabaty.
Angelika95 19:19, 31 sie 2023

Nasza działka ma 27 arów, dużo ziemi nawieźliśmy wzdłuż ogrodzenia, żeby nie było pod nim prześwitów. Liczyliśmy ile kosztowałoby nawiezienie ziemi na taką wysokość na całej działce- dosłownie kilkadziesiąt tysięcy, więc odpada. Nawieziemy jak najwięcej ale na pewno nie będzie całość na równo, rabaty będą wyżej i muszę znaleźć rozwiązanie do sytuacji jaką mam
Dorii 20:32, 31 sie 2023

Przy glinie podwyższone rabaty to dobra opcja :⁠-⁠D
Angelika95 07:36, 01 wrz 2023

Comiesięczna aktualizacja rabaty

Angelika95 16:13, 04 wrz 2023

Chciałabym rozmnożyć swoje rozchodniki, ale nie mam pomysłu co zrobić z nimi na zimę