Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Pokaż wątki Pokaż posty

Zieleń, drewno i antracyt

sylwia_slomc... 21:51, 31 sie 2023

Uwielbiam daliowe widoki, cudna kolekcja u Ciebie i kwiatów masa, U nas w tym sezonie kiepsko bo raz sadzonki młodziutkie, dwa wiosna się temperaturowo zaczęła końcem czerwca dopieroJuż nie nadgonią straconego czasu bo niedługo przymrozki zetną
Makao 07:15, 01 wrz 2023

antracyt napisał(a)

Patent dla hortensji fajny, niestety myślę że przy daliach nie zda egzaminu. One mają inny rodzaj łodygi, potrafią złamać się na całej długości, nawet przy samym kwiecie. Zresztą, w przeciwieństwie do hortensji, nowe kwiaty (na nowych gałązkach) pojawiają się cały czas i dużo częściej trzeba je wycinać. Taką gumkę na każdym krzaczku musiałabym co kilka dni dostosowywać do nowych odrostów. To dla mnie nie do ogarnięcia przy większej ilości.
Ja mam sposób podpatrzony od dziewczyn uprawiających dalie (inne kwiaty zresztą też) na bukiety. Tworzy się taką kratownicę(u mnie dodatkowo na skosy) z czegoś sztywnego, na odpowiedniej wysokości. Na wiatr, nawet silny sprawdza się idealnie. Na mocny, długotrwały deszcz sposobu na razie nie mam. Na szczęście nowych pąków jest cała masa

Aaa czyli jakieś podpory masz. Myślałam że nic nie masz.
Wczoraj w książce Danusi wyczytałam że też tyczki wbija przy daliach. Czasem te tyczki są wyższe od dali i owiązuje sznurkiem.
Basieksp 09:18, 01 wrz 2023

Ja mam niewiele dali, te mniejsze w buszu roślin dają radę, ale te duże nie dały rady przy deszczach, za ciężkie kwiaty się zrobiły, miały podpórki przy łodygach ale same kwiaty połamały się
antracyt 14:31, 01 wrz 2023

mrokasia napisał(a)
Kolorowy bałaganik .

Idealny opis Kasiu
antracyt 14:32, 01 wrz 2023

Basieksp napisał(a)
Ja mam niewiele dali, te mniejsze w buszu roślin dają radę, ale te duże nie dały rady przy deszczach, za ciężkie kwiaty się zrobiły, miały podpórki przy łodygach ale same kwiaty połamały się

No właśnie, ale pewnie nowych pąków tez masz sporo - trzeba szukać pozytywów.
antracyt 14:38, 01 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Uwielbiam daliowe widoki, cudna kolekcja u Ciebie i kwiatów masa, U nas w tym sezonie kiepsko bo raz sadzonki młodziutkie, dwa wiosna się temperaturowo zaczęła końcem czerwca dopieroJuż nie nadgonią straconego czasu bo niedługo przymrozki zetną

Sylwia, mam wrażenie, że to często nie wielkość karpy a odmiana ma większe znaczenie w budowaniu krzaczka. W tym roku mam sporo młodziaków i cześć kwitnie bardzo intensywnie, przegoniły nawet stare dorodne karpy z lat poprzednich.
Rzeczywiście, sezon rozpoczął się dość późno i jak ktoś nie pędził dalii wcześniej, to kwiaty też mu się nie spieszą. Trzymam kciuki za jak najpóźniejsze przymrozki, żebyś się mogła jednak swoimi nacieszyć.
Napia 22:02, 01 wrz 2023

Zachwycam się Twoimi daliami. Ja mam kilka, ale one jakieś skromniejsze są, delikatne i łatwo się łamia. W przyszłym oku muszę o nie bardziej zadbać. Czy czymś je dokarmiasz ?
antracyt 08:06, 02 wrz 2023

Aga, moim zdaniem najważniejsze jest, żeby im dobrze podłoże przygotować przed sadzeniem (dużo kompostu i obornika). W tym sezonie podlałam je jeszcze tylko chyba z 2x gnojówkami dla pomidorów.
Anda 08:39, 02 wrz 2023

Dalie przepiękne, ale już się z nimi nie bawię. Nie mam czasu. Wolę jednak inne rośliny, np. lwie paszcze. Bezproblemowe i doskonale znoszą suszę. Choć ostatnio w pracy jedna dalia bardzo mnie kusiła, ale się nie dałam Dalie podziwiam u Ciebie i innych dziewczyn

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 13:12, 02 wrz 2023

Ja też podziwiam. Z przyjemnością oglądam zdjęcia i śliczne bukiety daliowe.