Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:28, 22 cze 2020

Do góry
Z laniem to nie masz wpływu, bo leje w nadmiarze z nieba, u mnie trawnik prawie pływa. Czekam na suchsze dni.

Nawóz wieloskładnikowy a nie azot. Nie samym azotem trawnik żyje
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:26, 22 cze 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:26, 22 cze 2020

Do góry
Kotki dziś.

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 18:07, 22 cze 2020

Do góry
Już odpowiedziałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4455-plamy-na-trawniku?page=20#post_1

Nie zamieszczaj tego samego postu wszędzie gdzie możliwe.
Trawy niepożądane w trawniku 18:06, 22 cze 2020

Do góry
dkstudio napisał(a)
Witam, proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów. Od jakiegoś czasu na trawniku pojawiły mi się takie rośliny (na zdjęciu) Bardzo szybko się rozprzestrzenia po całej powierzchni. Aktualnie znajduje nie na 70 % trawnika. Trawnik jest starannie pielęgnowany. Wertykulacja, areacja, nawożenie. Systematyczne koszenie i podlewanie.
Czy jest to jakiś chwast ? Czy może rodzaj "przerośniętej" trawy ?

Z góry dziękuje.

Myślę, że to wiechlina roczna.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:04, 22 cze 2020

Do góry
Trawnik zagłodzony i być może zgnił od nadmiaru wody. Nie ma siły rosnąć. Zaaplikuj nawóz do trawników. Tylko równomiernie, bo będą łaty/plamy. Albo spalony z kolei będzie. Trawnik łatwo można zniszczyć nieodpowiedzialnymi zabiegami niedoświadczonego ogrodnika, a naprawić potem długo trzeba czekać.
Plamy na trawniku spowodowane przez suczkę 17:54, 22 cze 2020

Do góry
Kosi00 napisał(a)
Witam. W tamtym roku sialem trawa i byla poprostu super. W zime zauwazylem kłopoty do tego stopnia ze chciałem w tym roku już ja zrywać i siać nową. 3 tygodnie temu byla werykulowana i nałożona nawozem Substral dlugodzialajacym. Po dzisiejszym noszeniu rozliczylem ręce. Trawa ma nawodnienie i podlewa sie w nocy. Proszę o pomoc co zrobic. Ostatnie 3 zdjęcia z tamtego roku.

Typowe plamy spowodowane przez suczkę. Trawa wypalona w tych miejscach (stężenie moczu zbyt duże).
Co robić? wyprowadzać suczkę 3 razy w ciągu dnia i niech się załątwi na spacerze.
Żółte plamy na trawniku po nawozie / ratunku zamkn. 17:52, 22 cze 2020

Do góry
Przeniosłam do wątku który już istnieje, proszę o nie dublowanie wątków.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4455-plamy-na-trawniku?page=19
Plamy na trawniku 17:50, 22 cze 2020

Do góry
Tomi napisał(a)
Witam
W kwietniu został posiany nowy trawnik. Ziemia była nawożona + górna warstwa czarnoziem
Po pierwszym koszeniu wg wskazówek w sklepie ogrodniczym posypałem nawozem Agrecol. Trawa po paru dniach zrobiła się grubsza i cały trawnik wyglądał jednolicie jak na zdjęciu (te ciemniejsze pasy trawy) jednak po tygodniu zrobiły się żółte plamy, trawnik podlewany jest codziennie wieczorkiem.
Poradźcie co zrobić lub kupić by ratować?

Problem tkwi w tym, że nie nawoziłeś równomiernie, tu gdzie żółto nie było nawozu, a tu gdzie mocno zielona tego nawozu jest nawet bym powiedziała za dużo. O krok od spalenia trawnika. No i jaka rada? wyłacznie taka, że musisz ale to musisz przystopować z tym nawożeniem i poćwiczyć sypanie. Jak mniemam sypałeś siewnikiem z wózka i stąd takie pasy. Dla mnie to masakra trawnika niestety z twojej winy. Dokładnie widać, gdzie ominięte. Zabierz kule srebrne z trawnika, zupełnie nie pasują
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:22, 22 cze 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Faktycznie nad stawem bajecznie, a jak tam kocięta?

Kocięta biegają niemrawo i biją się w zabawie. Misia przyniosła myszkę im do zabawy.
Wchodzą do kuwety. Delikatnie i z obawą wychodzą na taras. Dzisiaj piły mleczko z miseczki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:21, 22 cze 2020

Do góry
kasia_c napisał(a)
Pięknie wszystko rośnie. Cóż to za delikatna roślinak w tle maku. Piękna różowa chmurka

Kwiatki żurawek.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:20, 22 cze 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, myślisz, że ten mak wschodni z nasion powtórzyłby cechy rośliny matecznej?

Mam nieco innego i już drugi rok zastanawiam się, jak go pomnożyć. A może trzeba po prostu wysiać (kiedy?)?

Myslę, że nie, rozmnażaj przez sadzonki korzeniowe, utnij kawałek korzenia, podziel na kawałeczki 2,5 cm i wtykaj w lekką ziemię do sadzonkowania.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:00, 21 cze 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Doradźcie proszę, jaką trawę podsadzić jako tło do klona 'Red Flamingo', który tak się wybarwia?

Gardenarium napisał(a)
Albo Imperata Red Baron, albo słomkowa turzyca Frosted Curls, albo brązowo-miedziana
Carex buchannanii.

Efekt wyszedł genialny, podsadziłam klony turzycą 'Frosted Curls' Pięknie pasuje do nietypowego pnia tych drzewek. Dołożyłam od siebie jeszcze gaurę A jesienią posadzę w tych turzycach jakieś cebulowe, ale jeszcze nie mam pojęcia co

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:50, 19 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tortuga i malypg - skoro lanie wody było nadmierne, z trawnika wypłukały się skłądniki pokarmowe.

Nawieźć (żadne tam 100 dni, takich nawozów nie stosować, nie ma czegoś takiego żeby działało 100 dni następnie rozpuścić nawóz podlewaniem i kosić normalnie, o jeden stopień wyżej, bo upały są i trawniki w upały zostawia się wyższe.

Nie w lipcu nawiozę, tylko zaraz. Równomiernie, nie w pasy albo łaty

Czy jest może jakiś sposób na "obniżenie" rżyska

Sposób jest taki, skosić bardzo nisko, jak do wertykulacji, prawie po ziemi, nawóz i lanie wody. Nie zalanie.
Przez tydzień dwa będzie wyglądał okropnie, ale przebolejesz to, potem rżysko się obniży do tego poziomu koszenia. Obumarłe trawki muszą być, bo to trawnik, nie plastik.

Pani Danusiu
A co Pani poleca do nawożenia ? Jakiś sprawdzony preparat-zestaw preparatów?
U zająca Poziomki 15:10, 19 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
a w tajemnicy dodam, że ogród Oli Leon60 to także mój projekt

Haaaaa wiedziałam no wiedziałam (znaczy domyślałam się ),od razu widać tam rękę mistrza Danusiu jesteś Najlepsza
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:41, 19 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zakwitł mi taki mak

Danusiu, myślisz, że ten mak wschodni z nasion powtórzyłby cechy rośliny matecznej?

Mam nieco innego i już drugi rok zastanawiam się, jak go pomnożyć. A może trzeba po prostu wysiać (kiedy?)?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:57, 19 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zakwitł mi taki mak

Bajeczny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies