Zupełnie niepotrzebnie!!! Taki urok Twojego ogrodu!!! Jest szalony i nieokiełznany jak właścicielka I na pewno nie jest nudny A zobacz ile masz dzięki temu więcej czasu i mniej bólu kregosłupa
U mnie prawie tak samo Na jednej jedynej kulce pojawiły się nowe przyrosty - na tej, którą wsadziłam do zwykłej ziemi z ogrodu, a nie do takiej z worka... Jedną kulkę wywaliłam całkiem, reszta walczy o życie
Nieustannie zachwycam się Twoim ogrodem!!! A tymi żurawkami tak mnie "zatchnęło" że dziś kupiłam pierwsze w życiu, m.in. Lime Marmelade i będę czekać aż urosną takie wypasione jak Twoje
Aga zakupy wypasione ... gdzie Lime kupiłaśi po ile ? ... w tamtym roku kupiłam taką paletkę lawendy i tak się rozrosły w jeden sezon
Na giełdzie bida dzisiaj - ale jedna pani mnie uprzejmie poinstruowała, że najwięcej sprzedających jest w poniedziałki, czwartki i soboty... A ja się w piatek wybrałam Paletkę lawendy i czerwonej żurawki kupiłam na giełdzie, i jeszcze malutką hortensję do doniczki na stół tarasowy. A żurawki u Kulasa na Brucknera po 10zł - taniej nigdzie nie ma W tym sklepie na Buforowej polecanym przez Irenkę takie same po 12zł - chyba tylko Irenka ma tam jakieś specjalne rabaty Ze mną nie chcieli negocjować
Jutro jeszcze raz jadę na giełdę, bo trawek wciąż nie mam
Ale buka udało się kupić i posadzić !
Agniecha bo to zboczenie jest, żeby normalna, zdrowa na ciele i umyśle kobieta zamiast szmatkę kupić to na rośliny każdy grosz przeznacza Bogda lawendy malutkie ale tanie (2,5zł), a u mnie szybko się rozrastają Krysiu, Sebek ja też już od prawie roku "chorowałam" na takiego buka . Ma 2,5m wys. Już został posadzony w kole żwirkowym a'la Danusiowe z Ogrodu przy rezydencji. Jutro obfocę, bo sadzenie nie skończone.
Boćku, ale masz super trawki ! Pooglądałam wszystkie i tak na wygląd najbardziej mi pasi carex ice dance, ale ona woli cień, więc to nie u mnie...Ale ice fountain też niezła. I znów mam nad czym myśleć, ale tak się dziś narobiłam jak koń za pługiem, że już nawet myśleć nie mam siły...
Aga, w wiekszosci kupuje wlasnie w necie Chyba, ze akurat mi sie trafi cos w ogrodniczym, ale to rzadko sie zdarza... W necie ryzyko, ale jak nie ma na zywo to trzeba sobie jakos radzic
Coś czuję, że jeśli chodzi o trawki nie będę miała wyjścia - będzie internet... Chyba że..... jednak zdecyduję się na tę carex morrowi Variegata... ładne sadzonki po 6zł, dostępne 12szt..... Tylko kurczę wciąż się waham, czy ona nie będzie za niska...?
Boćku, ale masz super trawki ! Pooglądałam wszystkie i tak na wygląd najbardziej mi pasi carex ice dance, ale ona woli cień, więc to nie u mnie...Ale ice fountain też niezła. I znów mam nad czym myśleć, ale tak się dziś narobiłam jak koń za pługiem, że już nawet myśleć nie mam siły...
Jesli chcesz zolte sugeruje Ci Hakonechloa All Gold - jest intensywnie zolta, wrecz swieci (fotki sa u mnie) i daje u nas rade. Jesli biala kup klosowke (holcus), ale ona nie jest jakas specjalnie wysoka no i rozlazi sie - malo inwazyjnie, ale jednak. Mozesz tez pokusic sie o kremowo-zielona turzyce palmowa Ice Fountains. A jesli kulki to rozplenice, sa roznej wielkosci duze i mniejsze... Albo mozesz dac np. obwodke z barona podsadzona konwalnikiem - takie piekielko
A moze turzyce nowozelandzkie, sa bardzo ladne...
To teraz juz w ogole Ci pewnie namotalam...
Boćku, mam totalny mętlik w głowie, bo nawet jak coś sobie wymyślę, to tego nie ma w sklepach, a chciałabym bardzo obsadzić całą rabatkę na raz, bo tak jest łatwiej sadzić i efekt też widać od razu...
Hakone podoba mi się bardzo - ale wszyscy radzili, żeby nie dawać tam nic złoto-żółtego, poza tym nie do zdobycia (poza netem). Turzyca Ice fountains - obejrzałam - ładna, na słońce i do 60cm! Idealna! Pewnie poza netem jej nie kupię A Ty gdzie kupujesz swoje trawki?
Moje dzisiejsze zakupy, oczywiście brakło czasu na zrobienie zdjęć za widnego, a po ciemku średnio widać, więc będę podpowiadać Buk Rohan Obelisk
Żurawki Lime Marmelade
Lawenda w malusich doniczkach i czerwone żurawki (nazwy nie pamiętam, ale do uprawy na słońcu )
Nie udało się kupić żadnych trawek na rabatę bukszpanowo-lawendową Holcus mollis było całe 2 szt., dużo carex evergold i silver sceptre (ale one mi nie pasują)... Spodobała mi się carex morrowi Variegata - nie tak żółta jak evergold (bardziej kremowo białe paski na liściach) - tylko czy będzie pasowała??? I czy trawki wys.max. 30cm nie będą za niskie do tych dużych kul bukszpanowych? Może jednak rozplenice?
Podpowiedzcie plissss, bo jutro może jeszcze uda się coś kupić...
Aga, jeżeli chodzi o strefę bukszpanową, głosuję za lawendą
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi w sprawie nożyc do bukszpanów. Dziś zamawiam Boscha
Moniko, ja też skorzystałam z tej rekomendacji i dzisiaj kupiłam Boscha Od jutra w wolnych chwilach WIELKIE CIĘCIE! Dzięki Dziewczyny za zmobilizowanie mnie do tego zakupu.
Na pewno ułatwisz sobie pracę i zaoszczędzisz czas - ummm, brzmi jak reklama
Moniko, nie mam boscha, tylko Gardenę Dziś z pewnością kupiłabym boscha - najnowszy model jaki jest, bo za chwilę i tak wymyślą cos lepszego Ale jak chcesz wiedzieć konkretny model - spytaj Marzenkę2007 - ona ma boscha
Ja podcinam tym trawnik w miescach gdzie kosiarka nie bierze.... tak, że od kąd mam nożyce, to żyłki M już ani razu nie użył w ogrodzie..... oczywiscie palce też juz 3 razy przycięłam....nalezy uważą, botną solidnie. Poza tym polecam od razy dokupienie zapasowych noży..bo z tym jest problem.
Dobre nożyce .... oznacza, że są dobre ostrza.. ostrza które szybko się nie tępią, można je ostrzyć jak noże czy nożyczki.... Po prostu są ze stali narzędiowej, a nie z blachy.... Ja swoje mam już od początku ogrodu I naprawdę dużo ich używam Przy czym częściej korzystam z tych ostrzy do trawy...
Mój Bosch służy do tych samych celów już od 5 lat. Ani razu nie ostrzyłam. Dobrze tnie. Polecam!