Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wśród brzóz i dębów 21:49, 04 lip 2018

Do góry
Siedzisko na odpoczynek- super a do tego brzozy przekazują pozytywną energię, więc korzystaj z siedziska ile się da.
Ja u siebie najbardziej lubię przebywac wśród moich brzóz.
Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród pod lasem 09:32, 04 lip 2018

Do góry
Piękne kady ogrodowe zaczynam coraz mocniej przekonywac się do tych anabelek, chcoć do tej pory bałam się ich przez podatnośc na uginanie...brzozy w ogrodzie jednak robia robotę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:33, 04 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Narożnica zbrojówka

dostałas w gratisie z brzozami)) pozbierasz je i już

może tu coś wiecej sie dowiesz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2070-brzoza-choroby-i-szkodniki

To nie te brzozy, ale dzięki.
Już je pozbierałam. Ohyda....

Czy mam czymś brzozy popryskać, żeby nie wróciły?
Ogród pod akacjami 15:28, 03 lip 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Bogactwo roślin, kwiaty, warzywa, owoce, dekoracje i brzozy, o których marzę - tak jak lubię! Pozdrawiam serdecznie

Fajnie, że wpadłaś. Pozdrawiam

Pozdrawiam

Maria J.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:35, 03 lip 2018

Do góry

brzozy purpurea

Ogród w stylu leśnym - prośba o poradę 13:35, 03 lip 2018

Do góry
witam,
mam działkę rekreacyjną z domkiem letniskowym na skraju lasu na Kaszubach. Moi sąsiedzi mają piękne ogrody z trawnikami, iglakami itp. Powycinali większość drzew w swoich ogrodach, a tymczasem u mnie zachowały się świerki, brzozy, modrzewie. Chciałbym stworzyć ogród w stylu leśnym o nieregularnych kształtach. Jakie krzewy powinienem dosadzić, aby uzyskać piękny ogród o nieregularnych kształtach, kolorach. Chciałbym, aby te krzewy wypełniły puste przestrzenie między drzewami. Jakie drzewa mógłbym jeszcze dosadzić, by się ładnie komponowały z dotychczasową florą?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:30, 03 lip 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie

Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)

Dziękuję Andżela. Właśnie tak posadziłam. 2,5-2,7
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:18, 03 lip 2018

Do góry
Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie

Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:03, 02 lip 2018
Do góry
Z tym rozmierzaniem trudno trafić, ale też tak będę sadzić jak zakupię brzozy.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:24, 02 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=1197

nawet znalazłam zdjęcia ...i teraz juz sie pogubiłam bo to wychodzi na to ze ma brzozy zaraz za płotem u sasiada ...ale jak tam byłam to zapietałam ze to jej brzozy

moze jeszcze ci zrobi jakies inne lepsze zdjecia warto to przemyslec bo za kilka lat juz nic nie zrobisz.

Justyna, ja nie sadziłam zwykłych brzóz, tylko Doorenboosy. Popatrz u Angeli. Myślę że efekt będzie podobny. Zaplanowałam je jako ozdobniki na plecach rabaty.

www.ogrodowisko.pl/watek/7843-wizytowka-na-zielonej-trawce

Myślę że ten metr od tui im wystarczy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:18, 02 lip 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Coraz przyjemniej się robi z tym czarnym złotem, nowymi roślinami. Będzie pięknie!

Mam nadzieję, bo na razie przy wjeździe nieciekawie było, teraz zaczynają jakoś wyglądać. Muszę jeszcze ziemi dosypać bo pośrodku rabaty dołek jest, wsadzić brzozy, byliny kolorowe, trawy i te cisy fastigiata.
Jak skończę to się pochwalę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:43, 02 lip 2018
Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=1197

nawet znalazłam zdjęcia ...i teraz juz sie pogubiłam bo to wychodzi na to ze ma brzozy zaraz za płotem u sasiada ...ale jak tam byłam to zapietałam ze to jej brzozy

moze jeszcze ci zrobi jakies inne lepsze zdjecia warto to przemyslec bo za kilka lat juz nic nie zrobisz.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:35, 02 lip 2018
Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jasne, przesunę je na taras

Nie widzę problemu. W przeciwieństwie do Ciebie, u mnie tuje będą cięte na max 2m. Może trzy.
A jak widzis korona tych drzew jest powyżej tuj i tak zostanie.

Może Ty masz większy ogród, ale u.mnie cała rabata ma.3 m szerokości. A z trawnika liści granic nie planuje.

))

ja nie mam brzózek ..znaczy mam cały lasek zwany brzeziną(10-15m za tujami) i widze jakie one wielkie są

idz do wątku Agani https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=1740
ona ma juz duze dorodne brzozy pospolite posadzone blisko płotu moze metr od płotu cały szpaler ....ona ci predzej doradzi bo juz jest dświadczona

PS. od tarasu do granicy mam 15m a po bokach z jednej strony tez 13 m a z drugiej 10m.

liscie brzóz i tak bedziesz miec na trawniku ....bo do mnie przyfruwaja ....zbieram kosiarką ...na liscie brzóz nie narzekam ...najgorsze sa debowe ...a tych tez mam dośc duzo ....dlagteo te tuje chce miec wyzsze zeby ograniczyć wiater i przyloty

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:42, 02 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Dzisiejszy dzień był trudny. Co chwilę padało i jakoś sil nie miałam.
Ale udało się wsadzić chociaż trzy brzozy i hortki. Zostały jeszcze trzy Doorenboosy. Jeden z nich będzie tam, gdzie kończy się mozga. Dwa ostatnie natomiast za pergolą.

Rabata jakby skończona, choć ma nadprogramowl brzozę Youngii i gracka. Ale nie będę ich wysadzać, póki nie przedłużymy rabaty aż do górki. W sumie to się komponują

Brawo, Asia, ładny kawałek roboty za Tobą . Jak to wszystko urośnie będzie tak romantycznie i zacisznie koło tej huśtawki .
Karczowania mozgi nie zazdroszczę, dobrze że ja jej nie mam.
Wczoraj był jakiś dziwny dzień, wcale dużo nie zrobiłam a padłam wieczorem i dziś ledwo żyję.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:35, 02 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
kurcze te brzozy za blisko tuj posadziłaś

jakie one szerokie urosną...sprawidziłaś? internet podaje ze 7 do 10m szerokości moga osiągnąć...... wiec juz wiadomo ze pasuje je od tuj odsunac conajmniej 3m ...albo nawet i z 5m bo za kilka lat nie ruszysz ich...pomysl o tym

Jasne, przesunę je na taras

Nie widzę problemu. W przeciwieństwie do Ciebie, u mnie tuje będą cięte na max 2m. Może trzy.
A jak widzis korona tych drzew jest powyżej tuj i tak zostanie.

Może Ty masz większy ogród, ale u.mnie cała rabata ma.3 m szerokości. A z trawnika liści granic nie planuje.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:10, 02 lip 2018
Do góry
kurcze te brzozy za blisko tuj posadziłaś

jakie one szerokie urosną...sprawidziłaś? internet podaje ze 7 do 10m szerokości moga osiągnąć...... wiec juz wiadomo ze pasuje je od tuj odsunac conajmniej 3m ...albo nawet i z 5m bo za kilka lat nie ruszysz ich...pomysl o tym

Wśród brzóz i dębów 23:35, 01 lip 2018

Do góry
Brzozy pięknie ujęte.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:11, 01 lip 2018

Do góry
MonikA napisał(a)
Ja brzozy youngi nie zostawiałabym tu na zawsze

Ale ja tak nie napisałam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:57, 01 lip 2018

Do góry
Dzisiaj od rana działałam na wjazdowej. Wsadziłam sosenki pumilo, liliowce bo musiałam je gdzieś wcisnąć, naparstnice i na tylnej części rabaty sosny czarne. Muszę kupić małe sadzonki buksów na opaskę, jakieś kulki niskie na pniu dla podwyższenia optycznego rabaty. Coś muszę pokombinować.
Jutro będę wsadzić brzozy i palikować drzewka, bo sporo mam niezapalikowanych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies