Siedzisko na odpoczynek- super a do tego brzozy przekazują pozytywną energię, więc korzystaj z siedziska ile się da.
Ja u siebie najbardziej lubię przebywac wśród moich brzóz.
Pozdrawiam serdecznie
Piękne kady ogrodowe zaczynam coraz mocniej przekonywac się do tych anabelek, chcoć do tej pory bałam się ich przez podatnośc na uginanie...brzozy w ogrodzie jednak robia robotę
witam,
mam działkę rekreacyjną z domkiem letniskowym na skraju lasu na Kaszubach. Moi sąsiedzi mają piękne ogrody z trawnikami, iglakami itp. Powycinali większość drzew w swoich ogrodach, a tymczasem u mnie zachowały się świerki, brzozy, modrzewie. Chciałbym stworzyć ogród w stylu leśnym o nieregularnych kształtach. Jakie krzewy powinienem dosadzić, aby uzyskać piękny ogród o nieregularnych kształtach, kolorach. Chciałbym, aby te krzewy wypełniły puste przestrzenie między drzewami. Jakie drzewa mógłbym jeszcze dosadzić, by się ładnie komponowały z dotychczasową florą?
Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie
Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)
Justyna, ja nie sadziłam zwykłych brzóz, tylko Doorenboosy. Popatrz u Angeli. Myślę że efekt będzie podobny. Zaplanowałam je jako ozdobniki na plecach rabaty.
Mam nadzieję, bo na razie przy wjeździe nieciekawie było, teraz zaczynają jakoś wyglądać. Muszę jeszcze ziemi dosypać bo pośrodku rabaty dołek jest, wsadzić brzozy, byliny kolorowe, trawy i te cisy fastigiata.
Jak skończę to się pochwalę
nawet znalazłam zdjęcia ...i teraz juz sie pogubiłam bo to wychodzi na to ze ma brzozy zaraz za płotem u sasiada ...ale jak tam byłam to zapietałam ze to jej brzozy
moze jeszcze ci zrobi jakies inne lepsze zdjecia warto to przemyslec bo za kilka lat juz nic nie zrobisz.
PS. od tarasu do granicy mam 15m a po bokach z jednej strony tez 13 m a z drugiej 10m.
liscie brzóz i tak bedziesz miec na trawniku ....bo do mnie przyfruwaja ....zbieram kosiarką ...na liscie brzóz nie narzekam ...najgorsze sa debowe ...a tych tez mam dośc duzo ....dlagteo te tuje chce miec wyzsze zeby ograniczyć wiater i przyloty
Brawo, Asia, ładny kawałek roboty za Tobą . Jak to wszystko urośnie będzie tak romantycznie i zacisznie koło tej huśtawki .
Karczowania mozgi nie zazdroszczę, dobrze że ja jej nie mam.
Wczoraj był jakiś dziwny dzień, wcale dużo nie zrobiłam a padłam wieczorem i dziś ledwo żyję.
Nie widzę problemu. W przeciwieństwie do Ciebie, u mnie tuje będą cięte na max 2m. Może trzy.
A jak widzis korona tych drzew jest powyżej tuj i tak zostanie.
Może Ty masz większy ogród, ale u.mnie cała rabata ma.3 m szerokości. A z trawnika liści granic nie planuje.
jakie one szerokie urosną...sprawidziłaś? internet podaje ze 7 do 10m szerokości moga osiągnąć...... wiec juz wiadomo ze pasuje je od tuj odsunac conajmniej 3m ...albo nawet i z 5m bo za kilka lat nie ruszysz ich...pomysl o tym
Dzisiaj od rana działałam na wjazdowej. Wsadziłam sosenki pumilo, liliowce bo musiałam je gdzieś wcisnąć, naparstnice i na tylnej części rabaty sosny czarne. Muszę kupić małe sadzonki buksów na opaskę, jakieś kulki niskie na pniu dla podwyższenia optycznego rabaty. Coś muszę pokombinować.
Jutro będę wsadzić brzozy i palikować drzewka, bo sporo mam niezapalikowanych.