Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród pod lasem 13:38, 24 lip 2018

Do góry
masz piekny ogrod, brzozy moje marzenie, swoje dopiero w trojpakach i dwupakach posadzilam u mnie tez dzialka pod lasem ale zdecydowanie malo lesna i brakuje tego cienia. moze kiedys jak moje drzewka urosna to bedzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:36, 24 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Agatko ona w tamto miejsce za wysoka i wymaga corocznego cięcia ja muszę dać coś co szybko przykryje brzeg, nie zasłoni clematisów na siatce, nie wypije dużo wody, bo tam już brzozy, jabłonki czereśnie i wiśnie rosną i nie trzeba nic robić z tym cały sezon bo jak rów z woda, a takie lata tez się zdarzały do tej pory, wcześniej dość często to do niego nie wejdę by przycinać drugi brzeg
Miejsce trudne bo jak woda w rowie bardzo wilgotne, czasem mokre, a jak susza jak teraz to ziemia proch

Wcześniej pisałaś o problemie w czasie nawałnic, że Ci wodę z rowu wylewa i masz dramat....w takim razie, nie o to ci chodziło...pokaż zdjęcia tego fragmentu do obsadzenia?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:53, 24 lip 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Fajnie, że niedziela się udała i goście w końcu dotarli

Kwiatów masz jeszcze dużo, ale jesień czuje się w każdym ogrodzie

Słyszałaś o wierzbie Salix purpurea 'Nana' ('Gracilis')
https://www.ogrodowisko.pl/watek/582-arboretum-bolestraszyce?page=4, ta rośnie w Bolestraszycach przy zbiornikach wodnych, rowach melioracyjnych na Wasz rów idealna, tojeść nie zatrzyma wody, a taki żywopłot tak?

Agatko ona w tamto miejsce za wysoka i wymaga corocznego cięcia ja muszę dać coś co szybko przykryje brzeg, nie zasłoni clematisów na siatce, nie wypije dużo wody, bo tam już brzozy, jabłonki czereśnie i wiśnie rosną i nie trzeba nic robić z tym cały sezon bo jak rów z woda, a takie lata tez się zdarzały do tej pory, wcześniej dość często to do niego nie wejdę by przycinać drugi brzeg
Miejsce trudne bo jak woda w rowie bardzo wilgotne, czasem mokre, a jak susza jak teraz to ziemia proch
Podmiejski ogródek 07:37, 24 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dobrze prawisz Kasiu. Najstarszy egzemplarz sięga do kolan (przy standardowej łydce
Asiu, piękne masz floksy!

Hmmm, w takim razie te choiny niech zostaną na froncie rabaty, a pod hortensją zaryzykowałabym z laurowiśnią.
Jeszcze mnie wcześniej te brzozy karłowate kusiły, ale jeśli mają być zielone, to mi niepotrzebne

Floks na tej mikro-rabatce faktycznie dał czadu - widać, że mu przypasowała miejscówka i przygotowana ziemia
Dla odmiany, floksy które wsadziłam pod wiatę, są bardzo marne. Ledwie po dwie łodygi puściły. I tawuły, które tam rosną, też w tym roku bardzo marnie kwitły. Cholerny świerk się kłania:/.
Martwię się w związku z tym o hortensję, którą tam wsadziłam.
Trzeba będzie co roku tonę obornika tam wsadzać...
Wśród brzóz i dębów 22:37, 23 lip 2018

Do góry

Basieńko pospacerowałam po Twoim ogrodzie, jest bardzo, bardzo piękny. Ta skarpa oryginalna, nie spotkałam nigdzie takiej. Oczywiście brzozy cudne.
Ta twoja hortensja ( zdjęcie zacytowałam powyżej) to chyba hortensja piłkowana Bluebird. Przynajmniej ja mam taką u siebie . A ona jest bardzo ale to bardzo do mojej podobna. Można powiedzieć identyczna. Jak byś zechciała zajrzeć do mnie to niedawno robiłam jej zdjęcia i wstawiałam. A może spróbuję moją za chwilę skopiować? Na razie pozdrawiam. Za chwilę się odezwę.
Ogród Małej Mi 2017 17:31, 23 lip 2018

Do góry
Aniu bardzo sie ciesze, ze jestes zadowolona to Mercedes wsrod odkurzaczy wodnych.
Tak jak pisalam mam 2 ale ten jest lepszy bo nie trzeba czekac az woda odplynie. Moja woda oczyszczona odplywa na rabaty dodalam weza niebieskiego lub pod sasiednie brzozy to dobry nawoz.

Potem dolewam wody do oczka mam studnie.

Mam nawodnienie kropelkowe pod wszystkimi tujami, ale nigdy nie jestem pewna czy dobrze podlane wszystko. Wiec chodze z wezem i podlewam na rabatach.

Zawsze chetnie komus pomagam jak w potrzebie.

Pozdrawiam
Ogród z uśmiechem 16:11, 23 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
zajrzałam na widoki buszowe i brzozy pod lasem

masz całkiem juz fajnie ten las jest super

a najwazniejsze to jest to zeby zakończyc etap zakładania ....bo z etapem przesadzania przy bylinach i trawach to raczej rozstanie nam nie grozi

Powoli ogarniam rabaty dookoła domu. Jeszcze trochę mi zostało aby ten pierwszy etap dokończyć. Sama wiesz jak to wygląda kiedy się zaczyna i wszystko robi samemu. Tym bardziej, że wiąże się to z wymianą ziemi: piaseczek na drogę ziemia na działkę
Las jest z jednej strony super ale liście, liście, liście, chwasty, chwasty, chwasty Może ktoś chce?
Zielona przestrzeń 14:13, 23 lip 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witam.
Przyszłam z wizytą i zostaję.
Będę monotematyczna, bo tylko ochy przychodzą mi do głowy. Jest pięknie, czysto, estetycznie i w ogóle... słów mi brakuje.
Zauważyłam wspólne mianowniki:
- duuuuża działka
- koła, koła, koła

Mam też pytanie. Jak pozbywasz się liści brzozy (wiadomo, że to śmieciuchy). Sama kilka (naście) planuję. Z trawy, wiadomo - grabeczki, ale z rabat? Paluszkami?, Dmuchawą? Zaganiasz dzieciaki?
Pozdrawiam i z pewnością zawitam jeszcze nie raz.

Witaj
Dziękuję, że zajrzałaś i zapraszam oczywiście częściej

Jeżeli chodzi o temat brzóz i ich liści, to u mnie wygląda to mniej więcej tak:
- z trawnika to tak jak pisałaś - grabeczki, kosiarka i ewentualnie wiatr, który
sobie u mnie niekiedy nieźle poczyna
- co do rabat, to sprawa wygląda następująco - u mnie na rabatach "króluje" kora,
więc sprawa liści jest prosta Zostawiam je tam, gdzie spadną, a resztę robi
wiatr, który ładnie "zamiata" je pod krzaczki i zostają one sobie tam na zimę Co się rozłoży, to się rozłoży, a nadmiar wybieram na wiosnę i na kompost

Ot cała filozofia

P.S. Rabaty z kamieniem to jednak trzeba odkurzaczem do liści sprzątać Wydłubywanie ich to by była chyba masakra
Ogród z uśmiechem 06:59, 23 lip 2018
Do góry
zajrzałam na widoki buszowe i brzozy pod lasem

masz całkiem juz fajnie ten las jest super

a najwazniejsze to jest to zeby zakończyc etap zakładania ....bo z etapem przesadzania przy bylinach i trawach to raczej rozstanie nam nie grozi
Ogród z uśmiechem 21:27, 22 lip 2018

Do góry
popcorn napisał(a)
pokaz te brzozy i siatke cieniujaca. Faaaaajnie!

Ogród kwiatowy 12:16, 22 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Elu, to zdjęcie jest 13 czerwca, a ślaz kupiłam w tym roku i właśnie nie wiem, co z nim dalej zrobić. Myślałam, że będzie kwitł cały czas, na miejsce starych kwiatków będą nowe. A teraz nie wygląda dobrze.
Mój ogród jest mały tzn. działka ma niecałe 2500 m, ale po odliczeniu miejsca na dom i ogromnego trawnika, miejsca na rabaty jest mało. Mi już brakuje i powoli zabieram emowi trawnik i coś sadzę.

Wiolu sialam w polowie maja mieszanke trawnika ozdobnego i widocznie nasiona ślazu tez byly. Na łaczce po wschodzilo wiele innych ozdobnych o ktorych nie mam pojecia za wyjatkiem maku, habra no i rymianku nie rozrozniam innych.
Nawet nie wiem czy ten slaz sie sam rozsiewa musze przeczytac a o nasionach nie mowiac. Jest to roslina bardzo ladna i godna uwagi. Przede wszystkim ma piekny wyrazisty kolor.

Odnosnie dzialki. 2500 m2 i tyle roslin sie miesci. Tez boje o trawnik tocze z emem, ale co zrobic musi juz tak zostac ta połac przed domem, zna kazde zdzblo trawy wiec nie ma mowy o jego zmnienszeniu.
Jedynie pozwolił mi posadzic 2 drzewa blisko trawnika w zwirze aby troche cienia daly. Bo u mnie caly dzien patelnia od rana do wieczora po 16 dopiero brzozy troche cienia daja trawnikowi.

Jest znowu bardzo cieplo zaraz ide jeszcze roze podciac ta duza przy altanie od kwitnienia raz taka urosla puszcza pedy po 3 m. Stare powycinam. Jest ladna, ale tylko raz kwitnie, ale prawie 2 mce.

Jeszcze wladne, nie o wszystkim jeszcze napisałam.
Ogród z uśmiechem 23:12, 21 lip 2018

Do góry
pokaz te brzozy i siatke cieniujaca. Faaaaajnie!
Malutki pod lasem 22:16, 21 lip 2018

Do góry
Aniu, u mnie nie byłoby wielkiego problemu, gdyby ten dom był parterowy. Największym problemem jest to piętro, w związku z tym muszę posadzić wysokie drzewa. Wczoraj ustawialiśmy basen, miałam dosyć, do 22 na budowie obok zalewali to piętro. I tak patrzyłam na to i stwierdziłam, że brzozy na prawo od himalajki będą ok, a zimą nie potrzebuję tam szczelnej przesłony, bo nie siedzę na ogrodzie

Toszko, bardzo jasno Dziękuję Coś czuję, że w przyszłym tygodniu będę już miała te serby
Co z odległościami, jak myślisz? Chciałam metr od siatki i co 1,5 metra. Zmierzyłam i wychodzi mi 5 sztuk do posadzenia, żeby przesłonić ten najgorszy fragment.
A czy cisy przesadzić we wrześniu dopiero? Chyba tak, teraz strasznie gorąco.

Dziś kolega przyjechał znowu, bo stwierdził, że ładne słońce jest
Dzisiejsze, świeże. Do rysowania gotowe

P.S. Na wyschnięty trawnik nie patrzeć
Podmiejski ogródek 13:46, 20 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak po całości

Aooo, wielkie dziękuję!
Czyli te wielkie w środku to tardivy?

One kwitną razem z limkami? To trochę kiepsko, bo późne kwitnienie to dla mnie jedyna wada limek i powód, dla którego kupiłam tardivę a nie kolejną limkę

Ale zasadniczo ciągle wydaje mi się, że ta hortka to dobry pomysł i jak taka wielka, to jedna wystarczy aż nadto.
Pytanie tylko: co pod nią?
choiny jeddeloh? brzozy karłowate? inny krzew (żartowałam z tą mahonią)
czy jednak byliny?
Zielona przestrzeń 11:14, 20 lip 2018

Do góry
Witam.
Przyszłam z wizytą i zostaję.
Będę monotematyczna, bo tylko ochy przychodzą mi do głowy. Jest pięknie, czysto, estetycznie i w ogóle... słów mi brakuje.
Zauważyłam wspólne mianowniki:
- duuuuża działka
- koła, koła, koła

Mam też pytanie. Jak pozbywasz się liści brzozy (wiadomo, że to śmieciuchy). Sama kilka (naście) planuję. Z trawy, wiadomo - grabeczki, ale z rabat? Paluszkami?, Dmuchawą? Zaganiasz dzieciaki?
Pozdrawiam i z pewnością zawitam jeszcze nie raz.
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:07, 17 lip 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
I domyślam się, że nie ma dużo wody?
w tym miejscu tyle co z nieba, a wiadomo ile padało

ale ...

w drugim miejscu, tam gdzie rosną brzozy które mi uschły lałam dużo wody i śmiałek który jest najbliżej brzóz pierwszy zakwitł i jest bardziej zielony i większy. Różnicę widać w porównaniu do innych na brzozowej.
Między polem, a lasem. 00:02, 17 lip 2018

Do góry
Kasiu, podaj wymiary całego tego fragmentu na dole koła. Całego. Jak byś mogła zrobić rysunek tylko tej częsci i podać wymiary.
Całą tą część trzeba potraktować jako jedną rabatę, a rosliny rozplanować i policzyć ile sztuk potrzeba i jakie odległości.
Dla przykładu
Limnki wystarczy posadzić co 1,50m

Brzozy co 3-4m rozsypane na rabacie

Derenie także co 3-4m.

chodzi mniej więcej o taki zimowy efekt

albo taki

Podkreslam, że nie sa to przykłady przyszłej rabaty, a tylko pomysły jak kolorystycznie będzie można to zaaranżować.
Niezaprzeczalnie starnny plan trzeba będzie zrobić, tak by rabata była interesująca całutki rok.
Malutki pod lasem 22:25, 16 lip 2018

Do góry
Kasiu, działki jeszcze trochę jest, oni mają dużą, aż do lasu, tylko wąska jak wszystkie u nas. Te duże brzozy na końcu, to jeszcze ich

Zoja
, też mi się podoba Taki inny jest Dziękuję
Między polem, a lasem. 17:34, 16 lip 2018

Do góry
Czy dobrze zrozumiałam?
Zielone - żywopłot
Niebieskie - Hortensja bukietowa 'Limelight"
Szare- Brzozy
Czerwone - Dereń świdwa 'Winter Beauty"
Fioletowe - Molinia caerulea 'Moorhexe'

Między polem, a lasem. 13:38, 16 lip 2018

Do góry
Marto, ale w okolicach Ełku Ambrowiec ma marne szanse na zimowanie bez szwanku. Nie ta strefa i za cienka kora
Tu trzeba starannie dobrać odpowiednie drzewa i hamować pokusy Kasiu do posadzenia sobie lasu

kawa8002 napisał(a)

Kasiu,
pierwsze pytanie jakie brzozy?
Jeśli zwykłe to nie szalej, bo one będa szaleć - rosnąć błyskawicznie, panoszyć swoje korzenie i spijać całą wodę.

A jeśli lasek brzozowy to sugeruję tylko z Brzozy pożytecznej 'Doorenbos', która wolniej rośnie i jej cudownie białe pnie są ozdobą samą w sobie. Fakt, one są droższe, ale cenę rekompensuje walor estetyczny.

I nie przez przypadek ponownie dałam mapkę dla zobrazowania
Gdyby posadzić lasek od lewego dolnego rogu , wzdłuż wjazdu do pierścienia koła.

Pod żywopłotem ze szmaragdów puścić pomiędzy brzozami( i tu mamy dwie opcje)
wariant 1 - pas hortensji jednej odmiany albo cały czas białe Hortensja bukietowa 'Magical Moonlight, albo przebarwiające się na różowo Hortensja bukietowa 'Limelight', bo te są stosunkowo sztywne i dość wysokie. potem pomiędzy brzozy wpleść kilka dereni albo Dereń świdwa 'Winter Beauty" (Ok. 2m) albo dereń świdwa 'Midwinter Fire (do 2m) dosłownie posadzić 3 albo 5.
Przed nimi dać molinię Molinia caerulea 'Heidebrau' lub Molinia caerulea 'Moorhexe'.
Przed nimi mozna uzupełnić np. pasem hakonechloa.

Wariant 2
Szmaragdy, potem Dereń świdwa Anny's Winter Orange |(do 2-3m) 3 do 5 szt.
potem pas hortensji bukietowej 'Vanille Fraise', a przed nimi mozna dać trawy niewysokie.
Jest tylko jeden myk - żwir by trzeba było zabrać i wzbogacić ziemię w próchnicę.

Po obwodzie całego pierścienia/koła z trawy dać pas rozplenicy lub hakonechloa.
A w małym kółku mozna dać cos kwitnacego. Bez żadnej obwódki. Moga to być jezówki lub inne kwiaty.

Metasekwoje bym dała po prawej stronie od wjazdu - to będa wielkie drzewa i ładnie w przyszłości wypełnia narożną przestrzeń.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies