Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chwasty w trawniku 22:51, 23 cze 2020

Do góry
Nie tak, najpierw opryskaj chwasty, jak znikną dopiero syp nawóz.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:47, 23 cze 2020

Do góry
chriss napisał(a)

Dziękuję Danusiu, tak myślałem, że to to Czy z doświadczenia polecasz z tym walczyć fungicydami, czy wymianą trawnika w miejscach chorych? W necie na ten temat opinie właśnie całkiem rozbieżne...

Ja też mam tę chorobę w ogrodzie pokazowym i nic nie robię z tym.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:36, 23 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To choroba grzybowa czerwona nitkowatość traw. Sprzyja jej wilgotna pogoda, a ponieważ leje non stop to nic dziwnego. Także zachwianie równowagi pomiędzy azotem a fosforem i potasem prowadzi do tej choroby. Poczytaj w necie o tej chorobie. Najlepiej na stronach producentów trawników z rolki.

Dziękuję Danusiu, tak myślałem, że to to Czy z doświadczenia polecasz z tym walczyć fungicydami, czy wymianą trawnika w miejscach chorych? W necie na ten temat opinie właśnie całkiem rozbieżne...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:01, 23 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kotki dziś.

O Mamuńciu! Jakie robaczki słodkie. "My w ogóle nic nie broimy..." - prześliczności!
A Budynia rudego pojadem i zjem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:47, 23 cze 2020

Do góry
Waldemar napisał(a)
Cześć wszystkim,
Od jakiegoś czasu śledzę ten temat.
Założyłem trawnik w malutkim ogródku obok mieszkania tak gdzieś na początku kwietnia 2020. Najpierw odkorzenianie, przekopanie, wyrównanie itd. Jakiś tydzień-dwa przed siewem sypałem polifoske.
Trawka wzeszła, początkowo wszystko ok, ale teraz jest jakoś nijako.

Mam wrażenie, że te źdźbła które wzeszly wiosną rosną dość cienkie, a całość jest strasznie rzadka. Trawnik mimo wilgoci nie zagęszcza się.
Nasiona które wykorzystywałem to mieszanka z leroy Merlin "do cienia", bo słońce dochodzi tu tylko rano, tak do 11 a później jest już niestety cień.

Gleba moim zdaniem jest dość zbita, po posianiu nie przykrywalem nasion dodatkową ziemia, tylko przegrabilem.

Jakieś porady, czy po prostu mało słońca i tak już musi być?

W cieniu trawnik słabo rośnie, rzednie i tak musi być, inaczej nie będzie, wzloty i upadki, po nawożeniu nieco lepiej, ale generalnie ciągle coś trzeba z nim robić. Nie ma czegoś takiego jak trawa do cienia. Mam też ten problem w bukszpanowym, spory cień, lepiej rośnie na kawałkach, gdzie dociera więcej słońca. Posyp nawozem wieloskładnikowym do trawnika.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:42, 23 cze 2020

Do góry
chriss napisał(a)
Szanowni ,

Proszę o pomoc w identyfikacji mojego problemu. Trawnik 4-letni, na bieżąco nawożony równomiernie, niemożliwe, żeby w tym miejscu dostał więcej azotu.
Trawa koszona regularnie 2x w tygodniu, odmiana Barenbrug Green Universal.

Dodam, że nie mam zwierząt, które mogłyby obsikiwać ogród. Czasem bezpańskie koty się tu kręcą, ale raczej interesują je donice z kwiatami niż trawa.
Trawnik jest również regularnie podlewany przez system nawadniania automatycznego. Nigdy wcześniej takich plam nie miałem.

To choroba grzybowa czerwona nitkowatość traw. Sprzyja jej wilgotna pogoda, a ponieważ leje non stop to nic dziwnego. Także zachwianie równowagi pomiędzy azotem a fosforem i potasem prowadzi do tej choroby. Poczytaj w necie o tej chorobie. Najlepiej na stronach producentów trawników z rolki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:01, 23 cze 2020

Do góry
Ja nie tnę, mają zbyt świeże przyrosty, jeszcze jest za wcześnie. Tym bardziej odpowiedź na nie, że jest mega wilgotna pogoda, leje non stop a to nie jest dobra pogoda na cięcie. Wzmaga przenoszenie zarodników grzybów podczas cięcia na inne egzemplarze.
kuleczki na żdźbłach trawy zamkn. 20:30, 22 cze 2020

Do góry
Odp tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=32#post_4
Choroby trawnika 20:29, 22 cze 2020

Do góry
waniczek napisał(a)
Na moim trawniku pokazały się takie cuda. Fioletowawe kuleczki które po po zduszeniu pylą na brązowo. Podejrzewam jakiegoś grzyba. W necie nic nie znalazłam. Proszę o identyfikację i pomysł na zwalczanie.

Tutaj występuje podobny problem - może to śluzowce.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=31
Skarpa w ogrodzie 18:31, 22 cze 2020

Do góry
Czy to się sprawdzi? Nie wiem, jak masz to ukształtowane czy są murki oporowe czy woda spływa. Róże na skarpę - okrywowe.

Dosyć stroma skarpa, jakie nachylenie ile stopni, jaki kąt? Jaka szeroka skarpa, jaka ziemia, czym wyściółkowane.
Mata przeciw chwastom 18:29, 22 cze 2020

Do góry
Kamienie też nie są odpowiednie dla tui a jeszcze na szmacie to już za dużo tego złego. Kora dla tui nie kamienie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:28, 22 cze 2020

Do góry
Z laniem to nie masz wpływu, bo leje w nadmiarze z nieba, u mnie trawnik prawie pływa. Czekam na suchsze dni.

Nawóz wieloskładnikowy a nie azot. Nie samym azotem trawnik żyje
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:26, 22 cze 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:26, 22 cze 2020

Do góry
Kotki dziś.

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 18:07, 22 cze 2020

Do góry
Już odpowiedziałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4455-plamy-na-trawniku?page=20#post_1

Nie zamieszczaj tego samego postu wszędzie gdzie możliwe.
Trawy niepożądane w trawniku 18:06, 22 cze 2020

Do góry
dkstudio napisał(a)
Witam, proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów. Od jakiegoś czasu na trawniku pojawiły mi się takie rośliny (na zdjęciu) Bardzo szybko się rozprzestrzenia po całej powierzchni. Aktualnie znajduje nie na 70 % trawnika. Trawnik jest starannie pielęgnowany. Wertykulacja, areacja, nawożenie. Systematyczne koszenie i podlewanie.
Czy jest to jakiś chwast ? Czy może rodzaj "przerośniętej" trawy ?

Z góry dziękuje.

Myślę, że to wiechlina roczna.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:04, 22 cze 2020

Do góry
Trawnik zagłodzony i być może zgnił od nadmiaru wody. Nie ma siły rosnąć. Zaaplikuj nawóz do trawników. Tylko równomiernie, bo będą łaty/plamy. Albo spalony z kolei będzie. Trawnik łatwo można zniszczyć nieodpowiedzialnymi zabiegami niedoświadczonego ogrodnika, a naprawić potem długo trzeba czekać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies