Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 22:35, 11 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Na tej rabacie wzrok przyciąga teraz gównie werbena, cleome i liatra , węch natomiast rozkoszuje się zapachem tytoniu.

Ło w morde jeża a może jeżowki zajezbioza NO CUDEŃKO kopiuje w całości PRZEPIĘKNIE
A ta rabatami to długo kwitnie?
Leśne Wzgórze 22:33, 11 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Też tak myślałam, może dlatego, że na liściastych zimą, kiedy jej trzeba, ją widać, a na iglastych nie.

Pewnie masz rację

surfinie słabiutkie w tym roku, kiepskie sadzonki kupiłam...
Na Łowieckiej 22:32, 11 sie 2015

Do góry
Nie mogłam się oprzeć
W Kruklandii 22:30, 11 sie 2015

Do góry

Moja bajka 22:28, 11 sie 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Wreszcie mam wymarzonego jeszcze w lutym świerka Iseli Fastigiata, który jest mi potrzebny (a najlepiej 2) do mieszanego żywopłotu . Śliczny, niebieski i chudziutki - dokładnie takie drzewko jakiego potrzebowałam .

Śliczny ten świerk. Pierwszy raz o nim słyszę.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:26, 11 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Oprócz patrzenia w dal patrzyłam też blisko
Żeby nie było, że mam tylko "ryneczek lidla" troszkę spokojnych hortensjowo-trawowych klimatów

Wspaniała ta rabata Ile sztuk hortek tam masz?
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:25, 11 sie 2015

Do góry

Mój ogród pod górkę... 22:25, 11 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dzięki Dźwig raczej trudny do przesunięcia

Ogrodowisko już nie takie cuda widziało
Zakochana w ogrodach 22:25, 11 sie 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)

A to chyba te wspominane
Ja również pozdrawiam!
Kosolkowa Pasja 22:20, 11 sie 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Vanilki

Ale niektóre wyglądają też tak:

I nie wiem od czego to zależy...

Moim zdaniem to choroba grzybowa kwiatostanów. Nie widzisz nic podejrzanego na liściach? U mnie też tak jest
Jest o tym w wątku o chorobach hortensji.

Piękne ujęcia

Ciekawe czemu trawnik pod rynną ładniejszy, jak deszczu mało
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:18, 11 sie 2015

Do góry
Niektóre lilie kwitną później, i za to je lubię

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:15, 11 sie 2015

Do góry
Ewik napisał(a)

Przepiękne.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:15, 11 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Jeżówki, werbena i co jeszcze?
Fotki zapinowane i widziałam, że poszły już dalej
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:13, 11 sie 2015

Do góry
Czarna Madonna kwitnie drugi raz w tym roku

i różyczka na pniu po obfitym kwitnieniu w lipcu, i radykalnym cięciu, znów ma jeden kwiatek

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:13, 11 sie 2015

Do góry
Teraz troszkę sobie ponarzekam w sumie to najlepiej mi wychodzi.
Wybaczcie nieskoszony trawnik... nie chce mi się

Decyzja podjęta, że z tą rabatą trzeba coś zrobić bo jest na niej niesamowity 15 metrowy roślinny burdel, który mi się nie podoba.

Zaczynamy od początku, tutaj wszystkiego mi szkoda bo wycięte własnym ręcami od małych sadzonek poza trzmieliną oczywiście. Jedyne co bym chyba zrobił to zmienił na jedną odmianę limonkowej żurawki.

Idziemy dalej. To co w maju jest wesołym jarmarkiem później bardzo drażni na dodatek doprawiłem to sobie dosadzając trawy jak popadnie, żurawki wymiana na jedną pomarańczową odmianę. Trawy chyba wywalę, w miejsce Variegatusa wylądują chyba tylko białe lilie.

Fragment bylinowy... matko nawet na zdjęciach widać wielkie chwasty
ehh w sumie to nie wiem co mam z tym zrobić. Myśl jest taka by posadzić tutaj trzy hortensje z red baronem rozchodnikiem pomarańczową jeżówką i dwoma odmianami żurawek w grupach po 5. Byliny w większości powędrują na różową powiększaną bylinową.

Tutaj nawet nie komentuję, ale zamieniłbym na dalsze dwie hortensje, 3 miskanty, 3 berberysy i plama hosty.

Problem w tym taki, że znowu zmienię i będzie kolejna klapa, tak to jest gdy rabatę tworzy roślinny zlepek z innych części ogrodu plus dosadzone jakieś dodatki. Najlepiej to wywaliłbym wszystko i zaplanował całość od nowa, ale ja nie mam sumienia wyrzucać tylu roślin a na dodatek nie dla mnie takie luksusy

Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub porady. Bardzo by się przydały.
W Gąszczu u Tess 22:08, 11 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Było:

Obecnie:

było:

Jest:

no ja tam nie wiem czy mam piać z zachwytu nad metamorfozą spowodowaną lenistwem - no jak można było zlikwidować palisadki? Sie Panią pytam? Co? nie chciało siem butwiejących wymieniać na nowe? nie chciało siem rowków pod nie kopać? nie chciało siem przylegających do nich trawiastych bród wycinać nożyczkami po każdym koszeniu (tak ze 2 razy w tygodniu)? No ja siem Panią pytam!
I jeszcze te nowe rabatki wylewające się na trawnik... i te kanty...i te szpanerskie nóżki drzew...no, proszem Panią, jak tak można?

edit

teraz mnie olśniło co można z murem zrobić nie mogąc zrobić z murem nic... trzeba go wyeksponować, podkreślić... reflektorkiem. Przynajmniej w nocy będzie szpanersko
Malutki pod lasem 22:05, 11 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

A tu turkuć podjadek na jeżynach Wyjadł prawie wszystkie

Na szczęście ten gatunek nie jest aż tak groźny. Nie składa jaj i nie żeruje na korzeniach i liściach
Malutki pod lasem 22:05, 11 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Nawet coś dzisiaj porobiłam Wypieliłam truskawki i położyłam jednak włókninę, bo już nie mam siły do nich i tych puszczających wąsów, a te to są te zwykłe, nie owocujące wielokrotnie, nie zależy mi na ich rozmnażaniu i ukorzenianiu sadzonek.

Udało mi się też wypielić rabatkę wiosenną i podcięłam ostro wierzbę, denerwowała mnie, bo zamiatała mi korę z rabatki jak szczotka
Sorki za jakość zdjęć, ale było już ciemno i robione komórką.

A tu turkuć podjadek na jeżynach Wyjadł prawie wszystkie

O proszę jak się ładnie zrobiło.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:59, 11 sie 2015

Do góry
Jestem w polu 21:59, 11 sie 2015

Do góry
Momoko napisał(a)
Ale się rozpędziłam i od pierwszej strony do końca wszyściutko obejrzałam.
Pragnę się przywitać i dołączyć do miłego grona,a skoro mam też na imię Hania to chyba pasuję do tej ogrodowej rodzinki.Mam też kotkę i piecholka,pozdrawiam wszystkich tu zaglądających .

Witam u siebie bardzo gorąco Masz kotkę, która wygląda dokładnie jak moja. Mój M jak zobaczył zdjęcie, to zapytał gdzie zrobiłam to zdjęcie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies