Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Puste pole z wysepką kwiatową 22:12, 13 wrz 2012

Do góry
Też bym te tawuły widziała. Jak wylezą, to przytniesz!
A berberysy to dopiero można ciąć!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:42, 13 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Monitko nie mam bardziej aktualnej fotki. Zobacz na drugim planie zdjęcia, w tyle - bordowe wiśnie, a dołem własnie tawuły goldmound a przed nimi lawenda... Żółty z lawendą - rzecz gustu, mnie się akurat to zestawienie podoba, dodam, że podpatrzone przy jednym z Mcdonaldów. Ale akurat na tej rabacie z umbra nie wyglądało ładnie takie wyraziste połączenie kolorów.

pięknie to wygląda
a co to za drzewo na pierwszym planie?

Jeśli dobrze pamiętam to jest klon crimson sentry.

Asia, dzięki za szybką reakcję i doskonałą pamięć

Kasik pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:34, 12 wrz 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Monitko nie mam bardziej aktualnej fotki. Zobacz na drugim planie zdjęcia, w tyle - bordowe wiśnie, a dołem własnie tawuły goldmound a przed nimi lawenda... Żółty z lawendą - rzecz gustu, mnie się akurat to zestawienie podoba, dodam, że podpatrzone przy jednym z Mcdonaldów. Ale akurat na tej rabacie z umbra nie wyglądało ładnie takie wyraziste połączenie kolorów.

pięknie to wygląda

Jeśli dobrze pamiętam to jest klon crimson sentry.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:34, 12 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

pięknie to wygląda
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:33, 12 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Irenko, zakupy cebulowe fantastyczne!!!
A o tawuły się nie martw - przeżyją zimę na pewno - są bardzo wytrzymałe i naprawdę bezproblemowe! A ten limonkowy kolor - fantastyczny

fajne są, a jeszcze mam zamówione czysto białe klasyczne i takie ciemne wino, z nich zrobię zawijaski; sadzenie chyba w sobotę, chociaż nie wiem czy do rodziców nie pojadę, z tatą źle, jest w szpitalu;

Aguś, twoje są piękne, dlatego jak tak się napatrzyłam u ciebie to i ja kupiłam, ten kolor...bajka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:25, 12 wrz 2012

Do góry
Irenko, zakupy cebulowe fantastyczne!!!
A o tawuły się nie martw - przeżyją zimę na pewno - są bardzo wytrzymałe i naprawdę bezproblemowe! A ten limonkowy kolor - fantastyczny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:11, 12 wrz 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajne nowe odwiedzinki. Ja też czasem do Ciebie kukam. Widziałam zakupy u Finki i szaleństwa u Danusi. Osobiście może poznam Cię na jakimś spotkaniu, szkoda że nie byłaś u Kapiasów.
Fajne Twoje trawki, bukszpany super kuleczki, ja też mam takie małe tawułki-ciekawe jak urosną za rok? Pozdr.

fajnie, ze zaglądasz Ula, a was chociaż zobaczyłam w ogrodzie Kapiasów wiesz, czasami plany legną w gruzach, ale jeszcze wiele spotkań przed nami
no to właściwie są tawuły, Agnieszka pisała aby nie mylić nazw; to co, obie za rok porównamy swoje sadziłam we wrześniu, czy przeżyją? ot zagwozdka na zimę..

pozdrawiam Ula
Początki 15:42, 11 wrz 2012

Do góry
I jestem i też pytam poczytawszy, co zostaje, co dosadzasz, co wywalasz gdzie indziej? pomysł z dereniem fajny, ale trzeba go ciąć, aby był ładny; może tawuły dorzucisz Golden Carpet, będą łądnie odbijać na tle ciemnej zieleni i rosną w kulki
pozdrawiam
Ogródkowy chaos u monitki 09:34, 10 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Moniko, rojniki super, ale ja chciałam jeszcze do tej rabaty przy podjeździe coś dodać, do tej wersji tawuły+bukszpany, rozchodniki i trawy.
Fajnie by tam wyglądała w tej szerszej części przy podjeździe, w rogu od strony bramy grupa z trzech duzych kul, ale naprawdę dużych, większych niż tawuły dookoła, własnie takich "wrzuconych" w tawuły, może by je trzeba samemu przez pare lat podchodować do odpowiedniej wielkości, takie duże ciężko kupić, no i kosztują. Wisnia tak jak planujesz, a akcent z rozchodników i np. rozplenicy na tym wąskim rogu, najdalszym od podjazdu. I wszystko, tak jak Magnolia napisała, takie "przypadkowe", nie w rządkach

Ewcia bardzo się cieszę że do mnie zajrzałaś. Twoje uwagi jak zawsze cenne
O coś takiego ci chodziło? tak mniej więcej...bo ja antytalencie rysunkowe jestem...

Wracając jeszcze do tej rabaty co jest za tą planowaną, pod oknem. Tak mnie w weekend olśniło jakbym pod kulą która jest dała przyklejone kulki bukszpanowe potem do świerków bodziszka jako najniższe piętro a w dziurę pomiędzy rozchodnikiem a świerkiem rozplenicę żeby to jakoś powiązać ze sobę to będzie dobrze czy nie bardzo?
Tam gdzie ELFy zimują 23:06, 08 wrz 2012

Do góry
u mnie praca stanęła w miejscu - choroba córki - wykopki a dzisiaj chrzciny niestety odłożyły na dalszy plan wszystkie prace ogrodowe - ale nie żeby nic .... coś tam trochę pogrzebalam w ziemi, bo inaczej bym chyba umarła. Zerwałam darń jak padał deszcz - to dużo prostsze jak ziemia jest mokra

i posadziłam roślinki ale niestety nie mam jeszcze zdjęć

W czwartek wieczorem przyjechało ogrodzenie

Zrobiłam też kilka wizualizacji i jedną z nich już nawet zrealizowałam ;-0

posadziłam trzmieliny i jako te małe kulki irgę płożącą, którą będę chciał mocno ciąć na taki nizutki żywopłocik

za thujami posadziałam żywopłot z tawuły wierzbolistnej żeby robila za parawan - narazie (rosła u mnie na ogrógku ale tak brzydko bo w jednej kupce i nieciekawym miejscu)
Wykopując tawułę znalazlam ładnego bordowego berberysa - źle mu tam chyba było w gąszczu
te małe zielone kulki to cyprysiki groszkowe a przed nimi trawy międziy innymi kostrzewa sina
Mama uchodowała mi również złotokap ale jest narazie bardzo malutki i zastanawiam się czy go sadzić

a na murek już wszystko kupiłam tylko czasu brak
Ogródkowy chaos u monitki 02:46, 08 wrz 2012

Do góry
Moniko, rojniki super, ale ja chciałam jeszcze do tej rabaty przy podjeździe coś dodać, do tej wersji tawuły+bukszpany, rozchodniki i trawy.
Fajnie by tam wyglądała w tej szerszej części przy podjeździe, w rogu od strony bramy grupa z trzech duzych kul, ale naprawdę dużych, większych niż tawuły dookoła, własnie takich "wrzuconych" w tawuły, może by je trzeba samemu przez pare lat podchodować do odpowiedniej wielkości, takie duże ciężko kupić, no i kosztują. Wisnia tak jak planujesz, a akcent z rozchodników i np. rozplenicy na tym wąskim rogu, najdalszym od podjazdu. I wszystko, tak jak Magnolia napisała, takie "przypadkowe", nie w rządkach
Ogródkowy chaos u monitki 13:18, 07 wrz 2012

Do góry
Magnolio bardzo ci dziękuję W takim razie zrobię wiśnię, tawuły gouldmund i trawy jeszcze nie wiem jakie. Jakoś najbardziej mnie rozplenice kręcą ale zobaczymy co znajdę u siebie Jak dodam rozchodniki do tego to już będzie za dużo? No i powiedz mi czy porozrzucać te kulki nierównomienie czy lepiej to jakoś uporządkować? np trzy kulki z bukszpanu przy pniu wiśni reszta rozrzuconych tawuł i rozplenicy. Czy wszystko razem wymieszać?
Muszę znaleźć czas żeby podjechać po wiśnie do szkółki i mogę sadzić Dziewczyny, Wieloszko, Asiu, Magnolio bardzo dziękuję za burzę mózgów. Jesteście kochane Będę do Was miała jeszcze romans dotyczący innego miejsca ale najpierw muszę zrobić fotki i przedstawić koncepcję
Ogródkowy chaos u monitki 12:33, 07 wrz 2012

Do góry
Myślę że byłoby fajnie zrobić wiśnie, bukszpany, berberys admiration lub tawuły ( wybieramy jeden z tych gat), wypełnienie z czegoś zadarniającego- np irga major a rozplenice hameln czy inne niewysokie lub carexy np. buchanani,brązowy jako dodatek, nieduże kępy.

Jeśli z trawami jako wypełnieniem to też można z Carex morrovi Variegata, ale też tylko bukszpany i tawuły, najlepiej tak, żeby jednego z tych gat było więcej, a drugi tylko jako akcent. Inne trawy- carex The Beatles,
Inne odmiany carex morrovi, cartex comans Frosted Curls choc tu nie mam pewności jak przezimuje.

Ogródkowy chaos u monitki 11:56, 07 wrz 2012

Do góry
A może trawa stipa, jest taka miękka, a w niej werbena patagońska
A jak byś chciała umieścić tawuły bo jakoś one mi nie bardzo pasują w takiej rabacie,
wiem u Agi ślicznie się komponują z lawendą, ale ona ma rabaty proste i nasadzenia "kreski" a takie porozrzucane to mi jakoś nie bardzo .....grają.
Ogródkowy chaos u monitki 11:43, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Monitko, wg mnie 3 wiśnie nie zmieszczą się na tej planowanej rabatce - sadzi się je co 2,5-3m. Ale wokół tej jednej, posadzonej bliżej tego węższego końca mozna fajnie zaaranżować przestrzeń - właśnie tawułami goldmound ciętymi w kulkę + coś - jakies trawki, żurawki, ale wg mnie nic pstrokatego, raczej "zwykła" zieleń.

Masz rację trzy nie wejdą, nie ma szans...
Aga no właśnie się upieram na tawuły bo wysadzę je wiosną z sąsiedniej rabaty tylko o to coś mi chodzi. Jakieś propozycje trawek i żurawek? Tak jak pisałaś u siebie carexy mi się podobają ale jakoś nie grają mi ...może rozplenice? i jakie żurawki do tego? To jest rabata na zachodniej ścianie więc jest tam dosyć słonecznie.
Ogródkowy chaos u monitki 11:38, 07 wrz 2012

Do góry
Asiu dzięki bardzo za pomoc propozycja do rozważenia tyle że z jednym drzewkiem bo więcej nie wejdzie ...

Może napiszę co jest na rabacie pod oknem albo co ma być bo chcę to uporządkować trochę:
na śroku kula Danica po bokach róże i liatry, dalej świerki conica, w rogu rozchodnik. Przed różami pas lawendy. najniższe piętro to obwódka z bodziszka. Nie wiem co posadzić między rozchodnikiem a świerkiem bo jest tam dziura, może rozplenicę?

Teraz rabata przed tą istniejącą.
1. wiśnia Umbraculifera rozszypane kule z bukszpanu, tawuły gouldmound, rozplenica, rozchodnik
2. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, lawendy, trawy
3. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, i berberysa bordowego admiration

Jak wam się to widzi? która wersja lepsza?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:39, 07 wrz 2012

Do góry

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:17, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszko przepraszam że u Ciebie ale tu więcej osób zagląda. Co by pasowało do tawuły gouldound? Wymyśliłam sobie wisienkę i właśnie tawuły dla kontrastu a tu Magnolia pisze że lawenda wyklucza żółtolistne...
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 15:24, 06 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Sonny, witaj. Masz duży teren i potrzebujesz sporo rośli,n żeby go zagospodarować. Bardzo ładna działka w ciekawym kształcie.
Pomysł z zagajnikiem na końcu klina i miejscem na ognisko jest bardzo dobry. Ale hosty to są rośliny najniższego piętra. To co posadzisz na końcu działki to Twój przyszły widok z okien i tarasu - średnie piętro mogą stworzyć krzewy. Hosty z tak daleka nawet nie będa widoczne, zobaczysz je dopiero jak podejdziesz blisko A byłoby fajnie, gdyby tam rosło oprócz drzew jeszcze coś pośredniej wysokości 1,5-2 m, co będziesz widziała z daleka.

Ewalm - plan jest taki, by miejsce z wybrukowanym placykiem otaczały brzozy i sosny, a wokół pni tych drzew mają rosnąć hosty. Niższe piętro dla oka ma stanowić rabata centralna, na której teraz rosną:
- 3 Smaragdy
- 1 azalia wielkokwiatowa /Sarina
- 2 azalie japońskie/Melina i Eisprinzessin
- 2 rhododendrony/Cherry i Catawbiense Grandiflorum
- wrzosy 15 szt.
- 5 host/ Green Gold
- wierzba Hakuro Nishiki
- hortensja Annabelle
- miskant Zebrinus
- 2 tawuły Little Princess
- 2 świerki białe/ Alberta Globe i Conica
- 2 żywotniki Danica
- 2 żywotniki Miriami
- dereń biały
- jałowiec płożący/ Holger
- modrzew na pniu/Puli

Proszę o sugestie w kwestii tej rabaty. Na rabacie po lewej stronie mam jeszcze: rh. Blutopia, azalie wielkokwiatowe: Channel i Silver Slipper i hortensje: Vanille Fraise i Grandiflorum oraz ogrodową Renate. Może powinnam je przesadzić do kwasolubów?
Muszę to jakoś uporządkować póki rośliny są jeszcze młode.
Lecę w kulki... 20:21, 05 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
ten 3...;lepiej lubię i twoje tawuły jak juz po cięciu urosły Aniu

.....nadają się znowu do cięcia..., ale mi się nie chce.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies