Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród przydomowy - Hosty 20:52, 02 sty 2013

Do góry
Ogród jest zagospodarowany Pierwsze nasadzenia wykonywane były ok. 20 lat temu. Były to drzewa: świerk srebrny (Picea pungens) , orzech włoski (Junglans regia) i jabłoń owocowa (Malus sp.) W kolejnych latach dosadzano krzewy liściaste takie jak np. tawuły , berberysy , ligustry ; krzewy iglaste jak cisy , żywotniki , cyprysiki i byliny np. trawy , barwinki , hosty , liliowce i inne. W ogrodzie powstało ok. 10 lat temu oczko wodne, które obecnie jest przedmiotem gruntownej modernizacji. W stawie i wokół powstanie nowa roślinność wodna jak i nadwodna.

Działka ma regularny kształt o wymiarach 29,5m x 23m i powierzchnię 678.5m2, położona jest przy mało ruchliwej ulicy . Budynek jest usytuowany w południowej granicy działki tak by gabarytom przylegał do sąsiedniego budynku. Na działce znajduje się budynek gospodarczy o powierzchni 24m2 który aktualnie wykorzystywany jest do przechowywania narzędzi ogrodniczych jak i drewna kominkowego. Z uwagi na nasłonecznienie i kształt działki taras pokoju dziennego zlokalizowany został od zachodu . Również od tej strony jest wejście do domu i wjazd do garażu.
Największą powierzchnię działki zajmują gleby bielicowe, głównie wytworzone z piasków słabo gliniastych, gliniastych oraz z glin zwałowych lekkich i średnich, a także utworów pyłowych pochodzenia wodnego i piasków wydmowych. Przebieg ciągów komunikacyjnych ograniczony jest do minimum składa się z opaski wokół domu i dojścia do budynku i bramy garażowej od strony ulicy , przy której znajduje się furtka i brama wjazdowa.
Roztoczańskie klimaty 20:50, 02 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zetka a czym się stresujesz, jak przemarzną to wymienisz

Taaak a mąż mnie razem z nimi

Pod Rzeszowem też plantacja bukszpanowa jest Zapytaj Ani asc
A bukszpany mają to do siebie, że są piekne caly rok a tawuły latem są super a zimą nie ten teges... A przecież tę donicę oglądasz codziennie

Tyż prowda
Roztoczańskie klimaty 20:49, 02 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Zetka a czym się stresujesz, jak przemarzną to wymienisz

Taaak a mąż mnie razem z nimi

Pod Rzeszowem też plantacja bukszpanowa jest Zapytaj Ani asc
A bukszpany mają to do siebie, że są piekne caly rok a tawuły latem są super a zimą nie ten teges... A przecież tę donicę oglądasz codziennie
Roztoczańskie klimaty 20:08, 02 sty 2013

Do góry
Tutaj namiętnie tnę tawuły na kulki
Roztoczańskie klimaty 20:06, 02 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A brzoza to nie ma co myśleć tylko tak....
mozna zGAPiać
Mnie się nie pytaj bo ja monotemtyczna jestem tzn bukszpanowa

Taaak bukszpan króluje tylko to przemarzanie hmmmm no niewiem pomysł zaj........y bardzooooooo mis się podoba . Chyba nie bede dziś spała tylko rozmyślała. A może te kulki zamiast bukszpanowych dač tawuły i ostro ciać one napewno nie przemarzną ?? No nieiwem .
Zdjęcia Roku 23:10, 01 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)
Tawuły śliczne w tle I jak tu żyć???? NO jak????

No już Ty to nie masz powodu do narzekania. Kto ma najładniejszy ogród?( odpowiedz kilka stron do tyłu)
Zdjęcia Roku 23:01, 01 sty 2013

Do góry
Tawuły śliczne w tle I jak tu żyć???? NO jak????
Atelier Ogrodowe... 19:23, 29 gru 2012

Do góry
halina_zawitkowska napisał(a)
Witaj Lukaszu!!! to co pokazałeśto zadbane ipiękna trawka i przy okazji mam pytanie ile razy trzeba ciąć tawuły żeby były takie ładne kule bo sa ładne ale jak dużo przy nich roboty to nie wsadzę choć ładnie cięte wyglądają.Pozdrawiam

Witaj ja mam je dopiero pierwszy rok i tnę 2x w roku ale to chyba zamało bo szybko rosną i zasłaniają inne rośliny u mnie carexy ,które są po bokach.
Atelier Ogrodowe... 18:46, 29 gru 2012

Do góry
Witaj Lukaszu!!! to co pokazałeśto zadbane ipiękna trawka i przy okazji mam pytanie ile razy trzeba ciąć tawuły żeby były takie ładne kule bo sa ładne ale jak dużo przy nich roboty to nie wsadzę choć ładnie cięte wyglądają.Pozdrawiam
Ogród na Cedrowej 21:12, 28 gru 2012

Do góry
Ja moje tawuły tnę dwa razy do roku tak żeby nie kwitły
Zmiany u kraanii czyli co w lesie piszczy. 21:03, 28 gru 2012

Do góry
Zeta, ale gotowce mi dajesz dzięki! Te białe to rozchodnki? A te żółto-zielone to tawuły?
Lecę w kulki... 22:56, 07 gru 2012

Do góry
Aniu wianki super. Bardzo fajnie się ogląda taka relację foto.

Chciałam cię zapytać troszkę w innym klimacie niż teraz panuję w ogrodzie.
Bardzo mi się podoba twoja aleja tawułkowa i podglądam ją u ciebie. Próbuje stworzyć sobie projekt i się zastanawiam w jakich odstępach sadzić tawuły, tak żeby się nie zlały w żywopłot.
Powiedz mi w jakich odstępach sadziłaś swoje tawuły?, tak mniej więcej orientacyjnie chciałam wiedzieć
anna_studio napisał(a)

A oto zdjęcia jak powstawała alejka tawułkowa
Początki w Kruklandii 11:33, 07 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Piękna zima.. a na rh nasyp śniegu Uwielbiam takie białe drzewa

No właśnie też tak myślałam Wczoraj przy odśnieżaniu bukszpany i tawuły trochę przysypałam...takim świeżutkim i lekkim śniegiem, a o rh zapomniałam

Drzewa fajowe to fakt...ale Twoich nocnych widoczków nic nie przebije
Bajkowy ogród Weroniki 22:15, 05 gru 2012

Do góry
Monteverde, pozdrawiam!

cd. mojej "retroinspekcji" od strony "różanecznikowej"

Zanim zakwitną różaneczniki, uwagę przykuwa wczesna tawuła, jedna przy samym domu i ta widoczna na zdjęciu. Magnolia (na pierwszym planie) za parę lat będzie wielkim, pięknym drzewem.

Gdy przekwitnie i zazieleni się tawuła nowymi listkami, cieszą floksy szydlaste, żagwiny a w głębi po prawej bielą się duże fiołki. Tulipany jedne przekwitają ale są takie, które kwitną później.

Dom powstał w 2008r. a azalie w 2009r.wygladały tak.

A w 2011r. strona różanecznikowa pokazała obfite kwitnięcie rododendronów, i "płomienie" azalii.

Wiosna 2012r. Zima przymroziła wiele roślin i na kwitnienie rododendronów i azalii też miała wpływ, nie najlepszy. Przybył mi tamaryszek, więc powiększyłam rabatę (potem jeszcze bardziej na dodatkowe piwonie i tawuły japońskie).
Bajkowy ogród Weroniki 23:12, 01 gru 2012

Do góry
Irenko, Kajtek bardzo smutny po ostatnim pogryzieniu, leży godzinami na tarasie, a wiesz jak jest zimno.
Na jego upór rady nie ma, trzeba czekać. Poszedł z panem na spacer do lasu, a wróciwszy wstąpił do oczka swoimi łapkami by napić się wody.
Też mam nadzieję, że zima będzie w sam raz.

Tymczasem nos wsadziłam w zdjęcia by prześledzić, co tu zmienić jeszcze w ogrodzie by było inaczej i by się obeszło bez wielkiej rewolucji...
Moja retroinspekcja z wejścia do ogrodu:

Koniec kwietnia i początek maja. Moje ukochane białe tawuły mają stałe miejsca. po kwitnięciu zostaną przycięte.
Tulipany trzeba wykopać (jak nie ubiegną mnie w tym nornice) i uporządkować kolorami. We floksach drzemią hiacynty, choć ostatnio nie spieszyły się z kwitnieniem.
Balkon czeka na kwitnienie wisterii a tej ostatnia zima nie sprzyjała, kwiaty zmarzły już w pąkach.
Po zimnej zośce wieszamy skrzynki z surfiniami.

Floksy zakwitają najpierw pod ścianą garażu i tam wcześniej przekwitają.
Podpory kratki dostały róże i powojniki, co będzie widać na zdjęciach jesiennych.

Lecę w kulki... 18:07, 25 lis 2012

Do góry
vita napisał(a)
Witaj Aniu,
Poleciałaś 'w kulki' w wielkim stylu! Stworzyłaś ten rodzaj estetyki, który zwykle stawiany mi jest za wzór.
Dla mnie to trochę rygor, przekraczający moje bałaganiarskie skłonności, ale zawsze wobec takiego piękna zatrzymuję się chwilę i...dołuję. Po czym robię swoje, hi hi. Zachwyciłam się tym, z jaką wrażliwością fotografujesz ogród, te kropelki rosy na liściach tawuły (dzięki, właśnie przypomniałam sobie o dwóch wykopanych i leżących samopas na tyłach ogódka!!!) faktury trawnika, te przeróżne gadżety, doniczki, kulki mchu...
A w tym momencie pomyślałam:

jakie dobre miejsce znalazłaś dla tych rzeźb! Dopiero po chwili spostrzegłam i doczytałam, że to gołębie, nie rzeżby! Może to wykorzystasz? Tak, w tym miejscu mogą takie rzeźby stanąć.
Pozdrawiam

Vitam Vitę
Dziękuję Ci za odwiedzinki....i tyle ciepłych słów..... dodają skrzydeł...
A co do rygoru....hi, hi hi...zdjęcia jakoś chyba jednak zamydlają... i to nie mało...

A co do gołąbków....świetny pomysł...mam nawet takowe....ale bardziej wypasione

nie chcę im jednak robić konkurencji....to mili goście...wolę tych realnych od czasu do czasu...

Nie zapominają o mnie... nawet w mroźne poranki....

Lecę w kulki... 11:39, 24 lis 2012

Do góry
Witaj Aniu,
Poleciałaś 'w kulki' w wielkim stylu! Stworzyłaś ten rodzaj estetyki, który zwykle stawiany mi jest za wzór.
Dla mnie to trochę rygor, przekraczający moje bałaganiarskie skłonności, ale zawsze wobec takiego piękna zatrzymuję się chwilę i...dołuję. Po czym robię swoje, hi hi. Zachwyciłam się tym, z jaką wrażliwością fotografujesz ogród, te kropelki rosy na liściach tawuły (dzięki, właśnie przypomniałam sobie o dwóch wykopanych i leżących samopas na tyłach ogódka!!!) faktury trawnika, te przeróżne gadżety, doniczki, kulki mchu...
A w tym momencie pomyślałam:

anna_studio napisał(a)

jakie dobre miejsce znalazłaś dla tych rzeźb! Dopiero po chwili spostrzegłam i doczytałam, że to gołębie, nie rzeżby! Może to wykorzystasz? Tak, w tym miejscu mogą takie rzeźby stanąć.
Pozdrawiam
Ogród na Leśnej Polanie 18:53, 21 lis 2012

Do góry
No tak, lista roślin zrobiona na skarpę i wokół tarasu, dziękuję Oj będzie się działo na wiosnę
Teraz na tapecie mam ten oto bok i przód , nie wiem jak poprowadzić linię ,nie może tak być ?
Marzą mi się jakieś drzewa, może nigra, mariken??

za dużo tu roślinek? są tu 2 hortensje, 3 chude tuje, jodła koreanka,tawuły i 5 rododendronów.

linia fatalna

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:01, 10 lis 2012

Do góry
Można je wykorzystać do zakrzewienia jakiegoś dalszego fragmentu działki, ale ja nie jestem aż tak na bieżąco z Twoim planem nasadzeń, żeby z biegu powiedzieć gdzie. Można posadzić w grupach po trzy albo nieregularnie i podsadzić dużymi i jasnolistnymi tawułami japońskimi w większej ilości, ciąć tawuły w kule, żeby były gęste i kształtne również zimą, jako łyse krzaczki,bo jaśminowiec poza kwitnieniem to taki sobie zwykły krzak ale ma raczej wyprostowane pędy, to by się zimą wychylały do góry miedzy kulami- jeżykami z tawuł. Dorzucić coś nie za dużego czerwonolistnego jako akcent, jak słabsza gleba i kolce nie nie przeszkadzają to berberysy, a jak lepsza i niekwaśna to krzewuszka. Można też między jaśminowce wprowadzić jeszcze wyższe piętro, smukłe drzewa zimozielone typu serby na przykład i potem nie dać im za wysoko urosnąć. Albo miedzy tawułami, ale przed jaśminowcami,dać jakieś kolumnowe cisy i trochę pionowych traw przy nich.
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 13:47, 09 lis 2012

Do góry
Tawuła Anitko, to tawuła, nie tawułka. Na pewno to wiesz. Na forum często tawuły nazywane są pieszczotliwie tawułkami, ale to mylące, bo tawułka to całkiem inna roślina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies