Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Iwony 11:41, 17 sie 2015

Do góry
W sobotę przycięłam przekwitłe kwiatki na bylinowej. Rudbekie i pysznogłówkę. Czy po przekwitnięciu rudbekii trzeba ściąć całe rudbekie do ziemi, czy tylko częściowo? Był u mnie ładny łan, teraz musiałam je podciąć i wyglądają nieciekawie. Zastanawiam się, czy ich nie podciąć niżej ... Liliowce takie miniaturowe żółte będą kwitły po raz drugi
Teraz dalie są nr 1 na rabacie.

Nie podobają mi się puste miejsca na rabacie. Muszę inaczej zaplanować tę rabatę. Jeszcze nie wiem jak. Wysiały mi się turki, prawdopodobnie nasionka zawędrowały tu z kompostem, teraz dają nawet ciekawe połączenie pomarańczowego, żółtego i czerwonego. A miałam ich nie mieć. W te upały jednak te babcine kwiatki z wiejskiego ogrodu dobrze sobie radzą

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:40, 17 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Teoretycznie, ale z zimowaniem kiepsko.. Raz przezimowała, w tym roku wypadła.. to kupiłam 5 nowych po 6 zl. Nie mam jednorocznych to kupiłam sobie trawkę

I coś ogrodowo.. właśnie wróciłam z obchodu i polowania na opuchlaki.. nawet w środku kwiatu dalii łajzę znalazłam... w biały dzień... ileś w warzywniku..też w biały dzień..
Zaorać ogrodu nie zaoram, bo trawnik to też same biedy ..... jak nie koziółki to choroby grzybowe.. to chwasty... też ponarzekam, nie ma tak lekko.

Deszcz poszedł bokiem i tyle go widziałam

Mnie się też bardzo podoba, a sama na pewno nie wpadłabym na pomysł, żeby sadzić dalie czy georginie przy hortensjach, a jeszcze z jeżówkami trawkami i peonią do towarzystwa- piękny efekt. Ania pokarz jak wyglądało to miejsce gdy kwitły peonie pleeees
Lecę w kulki... 11:39, 17 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Gratki na 500

Oooo...nie zauważyłam
ale fajnie okrągłutka
Dziękuję
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:37, 17 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A po deszczu

Te kostki z laurowiśni idą wyraźnie po skosie i na przekór wszystkim liniom (trendom) w Twoim ogrodzie?

Są w poprzek - a to szuka czasami być "pod prąd". Ściskam.
Lecę w kulki... 11:30, 17 sie 2015

Do góry
Gratki na 500

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:22, 17 sie 2015

Do góry
Bardzo podoba mi się ten zestaw roślin i kolorów. Aż musiałam dziś wrócić

Mala_Mi napisał(a)

Prawie - jak ogród 11:21, 17 sie 2015

Do góry
Jakieś pół roku temu zakupiłam 3 sadzonki Green Barona z przekonaniem, ze kupuję Red Barona. Wiedzialam już wtedy, ze istnieje zielona odmiana, ale że moja trawka nie była wybarwiona zrzuciłam na to, że wiosna, ze jeszcze ma czas... Jakiś czas temu na moim wątku już odbyła się dyskusja, czy to czasami nie green baron, ale łudziłam się jeszcze, że nie... Wydawało mi się, że zaczynają czerwienieć czubki - a one po prostu troche podeschły!
Teraz na 100% wiem, ze to Green Baron. Różnice? Zdecydowanie wyższy od czerwonej odmiany, ma sztywne, wyprostowane źdźbła, po środku biały pasek. I rozłazi się... Strasznie się rozłazi... Posadzony wiosną miał już półmetrowe rozłogi! Musiałam sąsiednie rośliny wykopać, coby tego chwasta usunąć!

Teraz stacjonuje w doniczkach. Jak mu się nie spodoba, to trudno, płakac nie będę...

I jeszcze jeden jegomość do usunięcia...
Dziś się nim zajmę.

A to już czerwoni bracia. Mam nadzieję, ze sobie poradzą, bo sadzenie w czasie ostatnich upałów.

Pogubiłam się po drodze... 11:16, 17 sie 2015

Do góry
Mini hostwisko) i liście z orzechów laskowych.

Na hortensje ciągle czekam

I moje pierwsze dwie LimeLight, i będą kolejne dwie a nawet trzy jak uda mi się kupić

Przesądzę hortensje ogrodowe a w ich miejsce posadzę limki i tak mi jedna pada
Prawie - jak ogród 11:03, 17 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Beatko, wpadłam prosić Cię o raport stipowy, bo bardzo jestem ciekawa, jak odrastają. Pozdrawiam i mam nadzieję, że znalazłaś miejsce w basenie

Miejsce w basenie znalazłam Moje dzieci trochę młodsze, więc pod pozorem pilnowania towarzystwa i ja się wymoczyłam U Ciebie mus postawić kolejny basen

Stipy odrastają, tzn młode, zielone źdźbła rosną, a te stare, które miały kwiatostany są suche i oczywiście są na długości przycięcia. Wszystkie egzemplarze żyją Ogólnie efekt baaardoz zadowalający.
Dokumentacja...

I jedna przycięta na wysokości 5 cm. Też żyje i ma się dobrze
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 10:47, 17 sie 2015

Do góry
Jak tam u Was, u mnie pada deszczyk, więc wybrałem się na codzienne zakupy a przy okazji kupiłem...

Jestem w polu 10:30, 17 sie 2015

Do góry
Wczesną wiosną zakupiłam w Lidlu dwie mini różyczki na pniu. Wszystko było ok. do pewnego momentu. Ładnie rosły i kwitły. Potem zaczęły mocno chorować i właściwie miały już wyrok. Wróciłam z wakacji, a one oto proszę, taka mała niespodzianka

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 10:08, 17 sie 2015

Do góry
Trochę foto i lecę do ogrodu

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:06, 17 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Dla Ciebie moja ulubiona pelargonia różyczkowa.

Gosiu, a tą pelargonie w domu zimujesz, czy musi miec niższą temperaturę, ale powyżej zero jak nr. fukcje?
Bardzo mi sie spodobała nie wiem czemu jej troche listki podsychają (jakies pojedyncze), ale ładnie kwitnie. Jedna teściowej sprezentowałam bo jej serce też skradła.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:52, 17 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)

Pomyślałam, że w powstałym pustym trójkącie mogłabym posadzić rozplenicę (niebieskie kółko) a w narożniku od strony stołu może coś zwisającego np powojnik bylinowy ?

Ja nie dawałabym tam rozplenicy, jak masz tam już stipy, to zostaw stipy.

Pomysł z powojnikiem fajny, ale nie wiem czy bylinowy sie nasadje do wspinania.

Szykuję wysyłkę.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:40, 17 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Witaj Rene, przejrzałam Twój wątek i jestem pod wrażeniem ogromu pracy jaki wkładasz w zagospodarowanie tak dużej działki. Bardzo mi się podoba, że masz tak sielsko i naturalnie.
Wiele pożytecznych informacji można znaleźć u Ciebie
Podczytywałam po cichu Waszą dyskusję na temat wrotyczu...zmobilizowałyście mnie do odbycia wycieczki i juz pokaźna wiecha zielska czeka na balkonie. Relacja o motylkach żyjących na pokrzywach była bardzo pouczająca Fajnie, że swoją wiedzą o przyrodzie dzielisz się z innymi.
Pozdrawiam i będę zaglądać jeśli pozwolisz

Witaj
Zapraszam zawsze jak przyjdzie Ci ochota Cieszę się, że znajdujesz tu przydatne informacje.
Kwiatuch dla Ciebie.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:28, 17 sie 2015

Do góry

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajny ten wilczomlecz też się zastanawiałam co to

Milka napisał(a)
Fajny ten wilczomlecz, kwitnie jakoś? U mniechyba bedzie burza

Wilkomlecz to roślina dwuletnia. Kwitnie takimi jakby kielichami w delikatnym żółtym kolorze w drugim roku, ale kwitnienie nie przyciąga uwagi.

W pierwszym roku wilkomlecze wygladają ładnie i bardzo szybko rosną.

Tutaj zdjęcie z początku czerwca

Te same wilkomlecze wyglądają teraz tak jak wyżej pokazałam, ale powielę, żeby było wszystko w jednym miejscu.

W drugim roku, podczas kwitnienia, roslina zaczyna zrzucać liście od dołu i lepiej ja czymś podsadzić. Tu widac o czym mówie

Po kwitnieniu zawiazują się nasiona w kształcie kulek

Po kwitnieniu ja wycinam stare i przesadzam nowe siewki tam gdzie chce
Co z tym ogródeczkiem począć 09:04, 17 sie 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Na Kopciuszkowej rozchodniku szaleją.
Wczoraj moja córcia mówi ze ten barszcz Sosnowskiego to muszę koniecznie wywalić

I troszkę jeszcze Kopciuszkowej
wdech wydwch wdech wydech ..
pozdrawiam
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:27, 17 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Uff ostatni goście odjechali, teraz tylko ogarnąć bajzel
zostawiam dla Was trochę słodkości, smacznego

nie umiem sie zdecydować
ja jak ten koń co nie wiedział z którego żłoba zacząć jeść i zdechł z głodu
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:22, 17 sie 2015

Do góry
Owocowo cd

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:21, 17 sie 2015

Do góry
Na froncie

Artemis i Pastella

NN i owocowo

Połamała nam się grusza pod ciężarem owoców
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies