Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:36, 27 maj 2018

Do góry
Do trzcinników nie doszłam ale też juz kwitną Najbardziej jestem wściekla na brzozy które padły i musze wymienić . A te wcześniejsze zakupione w innym miejscu okazały się nie być Doorenbosami. Nie są takie strzeliste i mają większe liscie i nie mają takich bielutkich pni . Teraz tak bardzo tego nie widać ale za parę lat będzie różnica.
Tu ma być ogród :) 12:45, 27 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Edyto mam prośbę - wejdź proszę do mnie i zerknij na moje brzozy. Widziałam na tematycznym, że też miałaś przejścia że swoimi, więc może podpowiesz mi co jest moim i jak im pomóc? Z góry dzięki!

Już widziałam fotki, ja bym na pewno coś na grzyba zapodała.
Dwa dni temu odkryłam, że moje kiwi zaczęło więdnąć i zasychać , w sumie podobnie jak Twoje brzozy, pryskałam Gwarantem i jakby się choroba zatrzymała.

A muszę Ci powiedzieć, że jedna moja brzoza kupiona w zeszłym roku też na kilku gałęziach liści nie wypuściła podobnie jak u Ciebie, choć może nie wygląda aż tak źle jak Twoje.
Tu ma być ogród :) 08:55, 27 maj 2018

Do góry
Edyto mam prośbę - wejdź proszę do mnie i zerknij na moje brzozy. Widziałam na tematycznym, że też miałaś przejścia że swoimi, więc może podpowiesz mi co jest moim i jak im pomóc? Z góry dzięki!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:50, 26 maj 2018

Do góry
Brzozy dorenbos posadzone jesienią. Słabo wystartowały, a teraz liście im brązowieją, można je rozkruszyc w palcach-są suche. Czy to jakiś grzyb?

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 10:17, 25 maj 2018

Do góry
A to brzozy rosnące niedaleko. Brzozy bardzo długo nie rozwijały liści, a jak się w końcu te liści pokazały wyglądały jak po gradobiciu.

Będę wdzięczna za pomoc.

Wizytówka - Moja bajka 06:56, 22 maj 2018

Do góry
Snuję moją bajkę dalej
Jesień to chyba moja ukochana pora roku. Cudowna, kolorowa, tajemnicza, ale i bardzo nostalgiczna.
Na pierwszy plan wychodzą trawy, złociste magnolie, rumiane winobluszcze, ambrowiec, buki, oczar, wyzłocone brzozy... Jednym słowem dzieje się
Pod bosymi stopami 15:36, 21 maj 2018

Do góry
Uff. Przeczytałam wątek Brzozy mam też w głowie i derenie, już się nie mogę doczekać Twoich. Pozdrawiam
Pod bosymi stopami 11:55, 21 maj 2018

Do góry
Aniu, koniecznie zrób więcej zdjęć tej rabaty - z tarasu, z góry, z różnych punktów, w jak najszerszej perspektywie.
Mnie się ona wydaje ok (trzeba pamiętać, że zrobienie pozostałych rabat, trawnika, nasadzeń dużo zmieni w odbiorze) ale zdjęcia wiadomo - bardzo przekłamują.

Brzozy bym nieco inaczej rozsadziła:

Może ciut mniej regularnie
Nie wiem, jakie tam są odległości pomiędzy nimi. Wydaje mi się, że optymalnie byłoby tak pomiędzy 2 a 3 metry.

Z żywopłotem (zwłaszcza bukszpanowym) jeszcze bym się wstrzymała. Może się okazać, że derenie stworzą wystarczającą przesłonę. Ewentualnie - być może wystarczy rozrzucić kilka "ołówkowych" cisów (fastigiata robusta)?
Tak naprawdę, to dopiero druga zima po posadzeniu dereni pokaże, czy żywopłot jest potrzebny czy nie. Zalecam więc cierpliwość
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 21:09, 18 maj 2018

Do góry
Witam, dziś po kilkudniowych opadach deszczu zostałam taki widok

Co się stało? W poniedziałek brzozy wyglądały jeszcze ok...
Poza tym na innych są pilarzowate (płast brzozowy)
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:47, 18 maj 2018

Do góry
Krakus napisał(a)

ale truskawki będa gnic...deszcz zamawiamy tylko w nocy

|EDIT: to juz na 100% do Glediczi przekonany jestem jak bezkolcowe jest tylko odmianowe jak pisałaś sosna sosnie nie równa...brzoza brzozie tez...ja mam zwykłe i je lubię ale potwory juz sa a dopiero 8 lat maja...

eM ma w pracy kolegę, którego rodzice i on mają plantację truskawek i powiedział wczoraj, że ten deszcze bardzo teraz jest dobry dla truskawek, bo tworzą owoce i jak jest sucho to są drobne. Ale masz rację, jak będzie za długo padać to będą gniły.
Jak deszcz na wionę był potrzeby to go nie było, ale tak w przyrodzie często bywa, nie zawsze po naszej myśli.

Ja też mam zwykłe brzozy, bo 10 lat temu takiego wyboru jak teraz nie było. Kupowało się co było a nie co się wymyśliło. Bardzo duży jest teraz wybór roslin w szkółkach.
Komendówka 23:40, 17 maj 2018

Do góry
Toszko kochana, ja mam tam taki zapierdziel i kołowrotek jak przyjadę, że te pałeczki w pośpiechu zdążę sama poprzestawiać i zdeptać. I na kogo zwalę ? Ciągle doskwiera mi najbardziej ten brak czasu. Stąd te moje nerwowe poczynania. Nigdy, jak tak sobie myślę, nie zdarzyło mi się zrobić tego co zaplanowałam jadąc na działkę. Tyle miejsc woła, że ciągle się miotam. Tu chwaściory, tu brzozy pożerane przez to coś co zwija im listki, jakiś pierniczony tutkarz, czy coś, tu nornice, tu karczownik, tu jak się okazuje opuchlaki wpierniczają łubin, tu grab do tej pory śliczny zaczyna mieć zrudziałe listki...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:51, 17 maj 2018

Do góry
Jak tam pannice brzozy - nadal kapryśne?
Czy już się może pozbierały te trzy arystokratki i zaprzestały fochów?
Ratowanie drzewa przed mrówkami / próchnicą. 18:07, 17 maj 2018

Do góry
tatanka26 napisał(a)
Witam,
Jesienią kupiliśmy domek pod lasem.
Chcę uratować brzozę.
Blisko brzozy o średnicy ok 30 cm, leżała sterta cegieł, ściętego drzewa, z jednej strony, do wysokości ok.1,20
Od tej strony drzewo zaczęło próchnieć, chorować i teraz dzieło kończą mrówki, które zrobiły korytarze. Mrówkom nasypałam proszku, ale się odradzają. W niedługim czasie pewnie uda mi się dobrze nakarmić mrówki ( małe, zwykłe) , ale...
Co mam zrobić brzózce?
Wyskrobać spróchniałość? I czym zamalować?
Spróchniałość jest do max 1,5m, tylko z jednej strony.
Poza tym drzewo żyje.
Czy macie sprawdzone środki?

Wyskrob dokładnie dotnmij nawet szerzej ciut po zdrowej tkance i całą ranę posmaruj grubo maścią ogrodniczą. Może się udać
Ratowanie drzewa przed mrówkami / próchnicą. 17:14, 17 maj 2018

Do góry
Witam,
Jesienią kupiliśmy domek pod lasem.
Chcę uratować brzozę.
Blisko brzozy o średnicy ok 30 cm, leżała sterta cegieł, ściętego drzewa, z jednej strony, do wysokości ok.1,20
Od tej strony drzewo zaczęło próchnieć, chorować i teraz dzieło kończą mrówki, które zrobiły korytarze. Mrówkom nasypałam proszku, ale się odradzają. W niedługim czasie pewnie uda mi się dobrze nakarmić mrówki ( małe, zwykłe) , ale...
Co mam zrobić brzózce?
Wyskrobać spróchniałość? I czym zamalować?
Spróchniałość jest do max 1,5m, tylko z jednej strony.
Poza tym drzewo żyje.
Czy macie sprawdzone środki?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:59, 17 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
fotki pooglądane ta rabata wjazdowa wielka jest ale tam roślinek wejdzie
jak to wszystko się rozrośnie ,to będzie cudownie
ślicznie wokół tarasu idziesz jak burza i jeszcze czytam ,że koszmarek dostanie tynk i drzwi -będzie ozdobą na pewno mówiłam ,że potencjał jest w nim
buziaki wieczorne

Dziękuję kochana

Rabata wjazdowa ma potencjał tylko trzeba go wykorzystać. Jakby ująć ją jako całość, to roślin wejdzie mega dużo, dlatego chcę ja podzielić na trzy pasy.
Patrząc od tyłu, czyli:
- rząd sosen czarnych, dosadze do tych dwóch jeszcze kolejne dwie (wiem że rosną wielkie, o to mi chodzi bo je kochaaaaam), pod nimi rodki i azalie,
- kolejny pas to luźno posadzone brzozy dorenboos i miskanty,
- frontowy pas to typowa rabata z różami, buksami, karłowymi sosnami, coś szczepione na pniu, niskie trawki
może coś takiego:

Wersja 1:
wiosna:

lato:

Wersja 2: opaska z buksów (w puzzlach były tylko małe kulki ale ma to byc klasyczna opaska buksowa)
wiosna:

lato:

Garaż mam nadzieję, że będzie w miare wyjściowy. Elewacji nie zamierzam robić typowej, tylko zaszpachlujemy ubytki i pomalujemy. Szkoda mi kasy na robienie pełnego tynku i malowanie.

Kasia_CS napisał(a)
Ale rabacisko przy garażu z jednej strony widzę wylewające się lawendy w szpalerze, ale wiosną będzie pusto chyba, ze z lawendami coś zimozielonego polaczysz

Właśnie, słuszna uwaga, zrobiłam dwa warianty zerknij powyżej. W jednym opaska z lawendy a w drugim z buksów. Jak myślisz?
Lecę do Ciebie poczytac jak tam wakacje w szpitalu (żart oczywiście)

SlonecznyOgrod napisał(a)
Tuje dobrze jest podciąć o tyle , żeby jeszcze zielone na gałęziach było, nie za krótko, nie za blisko pnia bo długo się nie odbuduje i będzie dramat.
Podetnij końce i zetnij czuby.
Rabatę konkretną szykujesz, całkiem spora. Co tam planujesz ?

Tak, własnie postaram się nie za dużo, bo zostana tylko suche gałęzie... łatwo nie będzie bo one zielone są na końcach tylko a w środku łyso ja się wkurzę i nie wyjdzie nic sensownego wytne w pień!
Rabata wjazdowa rzeczywiście szeroka, dlatego dzielę ją na trzy części, trzy strefy Plany sa ambitne a jak wyjdzie (finanse stoją głównie na przeszkodzie) to zobaczymy...

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:49, 16 maj 2018

Do góry
Rabata wjazdowa, na której zostają tylko sosny i trzy stare krzaki róż, liliowce do przesadzenia na inna rabatę (w tle "boski" garaż, lada dzień będzie tynkowany i malowany na grafit, drzwi dostanie tez nowe ))
Już nie mogę się doczekać obsadzanie jej hihihh. Najpierw kompost+obornik, a potem buksy, kulki na pniu, róże, sosny i brzozy. Zastanawiam się, czy nzamiast opaski z buksów nie dać lawendy? Pod sosnami będa rosły rodki i trochę mi zgrzyta... wprawdzie odległośc między przyszłymi rodkami a opaską to dobre kilka metrów ale jednak...

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:38, 16 maj 2018

Do góry
Sosnowo-brzozowa:

Brzozy takie cieniutkie, że je nie widać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies