Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 22:41, 05 lip 2018

Grażynko, też mam mnóstwo mrówek. Walczę z nimi za pomocą proszku z trucizną, tym preparatem mrówki karmią też młode i w ten sposób ginie cała kolonia. Jest dość skuteczny, polecam.

Powojniki Stolwijk Gold, zaczęły drugie kwitnienie:

I takie tam:

gogo 23:59, 05 lip 2018

Witaj, piękny ten powojnik, bardzo lubię rośliny o żółtych liściach. Wyczytałam jednak, że go się nie tnie, a takie u mnie nie przeżyły, mimo zapewnień, że są wytrzymałe na mróz. Nie lubię zabijać mrówek, sypię cynamon i się wynoszą, nie zawsze na stałe, tylko w inne miejsce. Ale jeśli dalej będą szkodzić to je ukatrupię.Pozdrawiam.
zawitka 08:16, 07 lip 2018

Sliczny kolor ma mikołajek czy to przekłamanie aparatu?????OOOOOO masz okupantów leżaczka!!! Pozdrawiam i dziękuję za wizytę
martuha 23:10, 07 lip 2018

Basiu, piękne zdjęcia, również te wykonane przez "fotoreporterki" . Pokazują ogród zupełnie inaczej, pięknie! Podziwiam, bo widzę ogrom pracy!
Dla mnie i tak najpiękniejsze są brzozy
marba 23:41, 07 lip 2018

gogo napisał(a)
Witaj, piękny ten powojnik, bardzo lubię rośliny o żółtych liściach. Wyczytałam jednak, że go się nie tnie, a takie u mnie nie przeżyły, mimo zapewnień, że są wytrzymałe na mróz. Nie lubię zabijać mrówek, sypię cynamon i się wynoszą, nie zawsze na stałe, tylko w inne miejsce. Ale jeśli dalej będą szkodzić to je ukatrupię.Pozdrawiam.

Rzeczywiście, tego powojnika się nie tnie, ale dla mnie jest to zaletą. Jeśli nie będzie przemarzał, to szybciej oplecie altankę.
Dla mrówek w ogrodzie nie mam litości. Tępię, ale to trochę taka syzyfowa praca.
Pozdrawiam.
marba 23:45, 07 lip 2018

zawitka napisał(a)
Sliczny kolor ma mikołajek czy to przekłamanie aparatu?????OOOOOO masz okupantów leżaczka!!! Pozdrawiam i dziękuję za wizytę

Mikołajek w tym roku rzeczywiście intensywnie wybarwiony. Może dlatego, że rośnie w pełnym słońcu i bardzo ubogiej glebie. Niektóre rośliny nie lubią zbyt żyznej gleby.
marba 23:56, 07 lip 2018

martuha napisał(a)
Basiu, piękne zdjęcia, również te wykonane przez "fotoreporterki" . Pokazują ogród zupełnie inaczej, pięknie! Podziwiam, bo widzę ogrom pracy!
Dla mnie i tak najpiękniejsze są brzozy

Dziękuję, za wizytę i pochwały. Też kocham brzozy. Dla Ciebie jeszcze parę ujęć. Zaraz zajrzę do Ciebie.

Adela 00:12, 08 lip 2018

Ciekawe, kiedy moja brzoza Youngii będzie miała białą korę. To wlaśnie kora nadaje jej tyle uroku
Pozdrawiam i życzę milego odpoczynku
marba 10:02, 08 lip 2018

Elu, nie mam brzozy Youngi, więc i pewności nie mam, ale młode brzozy nie od razu mają białą korę, ona bieleje z czasem. Nie wiem jak to jest z odmianami szczepionymi na pniu.

Bergenia zbiera się do ponownego kwitnienia.

Dwie odmiany krwawnicy w różnych kolorach i wysokościach.

Niska, zadarniająca odmiana krwawnika:

I kolejny ptaszor w ogrodzie:
Gosialuk 11:01, 08 lip 2018

Basiu śliczne krwawnice. Bardzo je lubię.