Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Projekt mojego ogrodu 23:47, 25 lip 2014

Do góry
czy może lepszy ten projekt czy ten już za bardzo wycudowany?
Projekt mojego ogrodu 23:34, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Liliowce są krótko ładne, potem są śmieciowate, odradzam jako główny punkt rabaty.

Azalia (japońska czy pontyjska? to ważne, bo japońska jest półzimozielona, a pontyjska gubi liście na zimę i zapada na chorobę grzybową zwaną mączniakiem - odradzam) Lepiej różaneczniki posadź.

Rozchodnik okazały lubi mocne słońce, w przeciwieństwie do w/w wymienionych oprócz pontyjskiej.

Mięta - nie sadź
Komarzyca - raczej Plectranthus - nie sadź w ogrodzie, to roślina do donic na balkony, mocno zwisająca nie na rabaty do ogrodu

Pozostałę zioła, bazylia, melisa - nie do ogrodu, zrób zielnik w donicach,

Wrzosy odradzam a poza tym sadzi się je w duzych grupach po kilkanaście co najmniej szt. Pojedynczo - szkoda zachodu

Nagietki? nieee, to do warzywnika pasuje, nie do ogrodu, poza tym są jednoroczne, mają mączniaka na bank pod koniec sezonu.

Oznacz które rabaty są na słońcu a które w cieniu, bo to istotne jest.

Najlepszy zestaw:

Różaneczniki, hortensje bukietowe, coś na pniu ale mała korona (miłorząb Mariken) żurawki po kilka szt. w trzech odmianach, miskant Variegatus, choina kanadyjska Jeddeloh, byliny Astilbe, Pachysandra terminalis "Green Carpet", Carex Evergold. Żadne tam mięty i melisy, to nie jest do ozdobnego ogrodu roślina

bardzo serdecznie dziękuje za pomoc, przerobiłam swój projekt trochę inaczej, ale nie jestem pewna swojego pomysłu. Jeśli chodzi o wrzosy to doczytałam. Teraz wiem, że trzeba je sadzić 10-15 na m2 i tak zrobię. Co do nagietków one już są, więc narazie nie chcę zmieniać, bo ładnie kwitną... ale pewnie tak jak piszesz będę musiała je usunąć. Proszę o opinie zmienionego projektu. Pozdrawiam Justyna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:40, 24 lip 2014

Do góry
Gosiu to co cały projekt mam gotowy... jeżeli pierwszy pomysł najlepszy chociaż nie... nadal nie mam pojęcia co zrobić z frontem, drugą tarasową donicą oraz największą zmorą... skarpami z tarasu.

Gabrysiu dziękuje bardzo za opinie. Mam nadzieję, że będzie ciekawa

Ewelino za głoś dziękuje
Siostrze co się podoba?? ... a co ona ma do gadania przecież to tylko jej ogród
Nie wywiązała sie z umowy to ja rządze... oczywiście żartuje, ale tylko troszeczke.
Jestem na prawde bardzo uciążliwą zarazą jeżeli chodzi o ogród i wnętrza.

Dziękuje wszystkim bardzo, że tak chętnie i licznie pomagacie w wyborze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:21, 24 lip 2014

Do góry
Mnie też podoba się 1 projekt
Fajna rabata się zapowiada.
Początkujący ogród Magdy 12:39, 24 lip 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Witaj widzę że mamy podobną kolorystykę domu a kostkę którą masz przed wejściem zamierzamy też położyć u siebie masz może jakieś fotki z szerszej perspektywy bo ciągle nie jestem do niej do końca przekonana.
A co do ogrodu to wcale nie jesttaki początkujący myślę fajnie kombinujesz, bardzo ładnie jest. Zaznaczam wątek będę kibicować

Postaram się dzisiaj, jak tylko przestanie padać zrobić kilka zdjęć A kostka bardzo fajna ( nasza firmy Kaczmarek). Jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, więc mogę polecić śmiało.
A z ogrodem, no cóż... Ciągle jakoś niem jestem zadowolona i nie wiem sama, co robić, czy jednak projekt, czy dalej własna twórczość Zobaczymy
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 08:33, 24 lip 2014

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

Jula u mnie robota non stop głównie w działkowym domku ale idzie do przodu.W ogrodzie wiele się nie dzieje,coś dosadzam,obmyślam,planuję.Z roślin obok iglaków mam póki co tylko hosty,paprocie i żurawki,żuraweczki.Fajnie ze sobą wygladają i najważniejsze,że czują się u mnie dobrze.
Czekam na Twoje fotki bo u mnie nie ma się czym chwalić..jeszcze

kochana u mnie też projekt w realizacji Nie mniej kolorystycznie jak Twój bo kredkami Jak dokończę to pokażę bo narazie nic nie sadzę tylko czekam aż dokonczę plan i nazbieram pieniążków bo sama wiesz... pasja i zaangażowanie to nie wszystko
buziaczek
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 08:16, 24 lip 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Ewo matko rodzaju ludzkiego! Punktualna jak nie powiem co!
Powiedzmy, że dziś odbiór stanu ,,surowego" niech będzie Prace się trochę przsunęły, ale mam nadzieję, że jutro powywozimy już wszystkie zbędne graty i zrobi się luźniej. W piątek zaś czekam na dostawę róż no i wtedy już będzie całkiem blisko...

Choć w sumie, zaczęłam myśleć czy by jeszcze czegoś w ramach ogrodzenia nie zmądzić, ale to już następny projekt

Proszę mi wybaczyć jakość zdjęć, ale już było późnawo.
Całość i jego plackowatość - trawnik Muszę trochę jeszcze ,,stopić" część ,,szaloną" na wprost z fragmentem przyszłościowo ,,cienistym" po lewej.

I widok... bajzlu proszę nie widzieć...

Wszystko nabiera kształtu. Gratulacje
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:18, 23 lip 2014

Do góry
Gosiu, ja rzadko zaglądam a jeszcze rzadziej piszę - ale teraz no to trzeba - pieknie jest Cofnełam się do zdjęć i warto było
Super!I brawo za wykonawstwo własnoręczne.

(Marta - piękny projekt )
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 22:46, 23 lip 2014

Do góry
Jolu własnie przemyślany plan to podstawa.Nie trzeba potem "latać" z roslinami albo zaczynac od nowa.Trzymam kciuki za udany projekt
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 21:32, 23 lip 2014

Do góry
Zrobiłam dzisiaj projekt działki,zapowiada się następujaco:

mam nadzieję,że kiedyś pochwalę się realizacją ale najwazniejsze to mieć plan i konsekwentnie go realizować
W sumie większość nasadzeń jest,dorysowałam taras,kostkę,bujawkę i ściankę z poukładanych,pociętych konarów przy warzywniku i drugą kończącą boczny tarasik,ta większa ma służyć jako zasłona warzywnika i jak to napisałam na projekcie być "rezydencją "dla owadow
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 22:28, 22 lip 2014

Do góry
Ewo matko rodzaju ludzkiego! Punktualna jak nie powiem co!
Powiedzmy, że dziś odbiór stanu ,,surowego" niech będzie Prace się trochę przsunęły, ale mam nadzieję, że jutro powywozimy już wszystkie zbędne graty i zrobi się luźniej. W piątek zaś czekam na dostawę róż no i wtedy już będzie całkiem blisko...

Choć w sumie, zaczęłam myśleć czy by jeszcze czegoś w ramach ogrodzenia nie zmądzić, ale to już następny projekt

Proszę mi wybaczyć jakość zdjęć, ale już było późnawo.
Całość i jego plackowatość - trawnik Muszę trochę jeszcze ,,stopić" część ,,szaloną" na wprost z fragmentem przyszłościowo ,,cienistym" po lewej.

I widok... bajzlu proszę nie widzieć...
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:04, 22 lip 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Sylwuś,
Southern Belle cudna zaróweczka! Gdybys chciała do niej niższe, w bardziej 'zgaszonym' odcieniu to polecam Butterfly Kisses.
Projekt rabaty z puzzli baaaaaardzo mi się podoba

A zamiast tego stożka pomiędzy miskantami przy wejściu...moze wiąz Wredei? Fajnie by pasował to trzmielinki...tak sobie głośno myślę, że kolejna Umbra tam nie bardzo, a coś strzelistego, kolumnowego w jasnej zieleni...
Ale jesli mowa o Umbrach to się pochwalę - mam i ja
Miłego dnia kochana!

Jeżówka Butterfly Kisses ... piękna .... Masz rację ... może u mnie zagościć nawet już ....masz na nią jakieś namiary ???

Robaczku czy masz na myśli rabatę frontową z wiązem ? tam nie mam trzmieliny ... Umbraculifery tam nie dosadzę bo resztę towarzystwa mam posadzone co 3m i w tym miejscu będzie za blisko sąsiadki (kolejnej umbry) ...

Skłaniam się do wymiany stożka na bonsaj z graba .... ale widziałam u siebie tylko z buka pospolitego i się waham ... dorać proszę , czy warto myśleć o buku pospolitym (czeka na mnie taki już formowany ) ?

Odwiedzę Cię bo koniecznie muszę zobaczyć gdzie je umieściłaś

Kosolkowa Pasja 09:29, 22 lip 2014

Do góry
Olu, powiedz mnie kobieto jak Ty to narysowałaś, nie biegła jestem w rysowaniu w kom. a sama chętnie zrobiłabym taki profesjonalny projekt rabaty bo jedyne na co mnie stać to mazać ołówkiem na a-4 a potem skanować, a ponieważ rysunki z jaskini w cro magnon przy moich to zaawansowane dzieła malarskie wiec nawet ich tu nie wrzucam...
Czy to w wordzie czy jakiś program do obróbki zdjęć ?
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:19, 22 lip 2014

Do góry
Sylwuś,
Southern Belle cudna zaróweczka! Gdybys chciała do niej niższe, w bardziej 'zgaszonym' odcieniu to polecam Butterfly Kisses.
Projekt rabaty z puzzli baaaaaardzo mi się podoba

A zamiast tego stożka pomiędzy miskantami przy wejściu...moze wiąz Wredei? Fajnie by pasował to trzmielinki...tak sobie głośno myślę, że kolejna Umbra tam nie bardzo, a coś strzelistego, kolumnowego w jasnej zieleni...
Ale jesli mowa o Umbrach to się pochwalę - mam i ja
Miłego dnia kochana!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:40, 21 lip 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Witam ogród znam,po tylu latach na ogrodowisku z taką wiedzą i doświadczeniem jak Twoje już nóżkami przebieram na tą rewolucję. Projekt już pewnie gotowy czeka.
Pozdrawiam i kibicuję od dzisiaj już oficjalnie.

Anetko, fajnie, że się poznałyśmy z tą wiedzą i doświadczeniem to bez przesady, zaledwie 3 latka.... wszystko przede mną ale prawdą jest, że dzięki Ogrodowisku moja wiedza i doświadczenie są o wiele większe niż na początku
Projekt powstaje w głowie pewne miejsca już mam zaplanowane, ale muszę popracować nad wersją papierową )
Pozdrawiam
Daleka droga do pięknego ogrodu... 16:33, 21 lip 2014

Do góry
KasiaG napisał(a)
Kolejny projekt to zrobienie rabaty w tym miejscu, wzdłuż muru, na szerokość max. 50 cm. To strona południowa, ziemia tam to praktycznie sam szary piach. Nie wiem jakie dobrać tu rośliny które przetrwają słońce przez prawie cały dzień.

Witaj Kasia. Nieźle się napracowałaś, pokażę Ci południową rabatę u mnie:
lawendy, rozplenice japońskie, miskanty zebrinus, jakaś tujka, berberys. Wszystkie rośliny doskonale radzą sobie tu ze słońcem od rana do nocy.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=120
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:49, 20 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Ledwo nasyciłam sie fotami z ostatniej wyprawy, ciekawej relacji, a tu juz motyl zapowiada, że nowy projekt bedzie odlotowy .....narcyzm raczej Ci nie grozi
..Danusiu czy myślisz, ze skoro ciepłe beda zimy, to werbena na stałe będzie zimowac w gruncie? Znam Twój artykuł o niej, ale jakos mi umknęło do minus ile może przetrwac, bo ostatnia zime dała radę i ta jest zupełnie inna, taka mocna...
Buziaki, czekam na nowinki, moze bedą podpowiedzi dla mnie, co zamiast przypalanych żurawek

Tak Irenko, w takie zimy będzie ok, i wreszcie doczekamy się takich łanów jak w Anglii czy Holandii.
Lecę w kulki... 23:14, 19 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...Aniu......jak opowiadłas o tym ogrodzie to nawet nie mogłam sobie wyobrazic tego co pokazałas na zdjęciach...cudnie... jak nie kochac tych miejsc?.. no nie da się...wpisuję je sobie na listę...
...dzięki za wizytę u Ciebie i u mnie... mam nadzieję że nie miałas koszmarów nocnych z powodu mojego ogrodu bo ja po wizycie w Twoim mam kompleksy i ogrodowego doła...

Agnieszko...jak możesz...koszmary ?!
Twój ogród w trakcie realizacji, a wygląda już pięknie.
Altana...ma swój bajkowy klimat,a do tego perfekcyjnie wykonana,
gratulacje dla Krzysztofa, no i dzielnej ogrodniczki na wysokościach
Mój ogród zastałaś także w fazie tworzenia...więc również mogłabym mieć obawy
o Twój spokojny sen...
Zobaczyłaś cały mój bajzel na tyłach i masz doła ?!
Jakie kompleksy ??? Aguś...Projekt przecież masz od Szefowej...
Buziole...
System automatycznego nawadniania 16:03, 19 lip 2014

Do góry
witam
a jednak robimy nawadnianie ogrodu, mąż uważa, ze sam je wykona,ale potrzebny jest projekt czy moglibyście mi polecić kogoś tutaj, kto zrobi prawdziwy projekt i dobierze w miarę tanie komponenty? ,,, zleciłam to pewnemu panu, ale to co otrzymałam, było tyle samo warte co nasz zrobiony na jakims darmowym programie w necie,,,, tylko pieniądze stracone
bardzo licze tutaj na pomoc dziękuję i pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 05:45, 19 lip 2014

Do góry
Ledwo nasyciłam sie fotami z ostatniej wyprawy, ciekawej relacji, a tu juz motyl zapowiada, że nowy projekt bedzie odlotowy .....narcyzm raczej Ci nie grozi
..Danusiu czy myślisz, ze skoro ciepłe beda zimy, to werbena na stałe będzie zimowac w gruncie? Znam Twój artykuł o niej, ale jakos mi umknęło do minus ile może przetrwac, bo ostatnia zime dała radę i ta jest zupełnie inna, taka mocna...
Buziaki, czekam na nowinki, moze bedą podpowiedzi dla mnie, co zamiast przypalanych żurawek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies