Ciekawa jestem czy masz też problemy z dzikami i sarnami jak ja?
Widoki piękne masz Ale coś za coś... Odłonięte działki bardziej narażone są na wiatry.
Pozdrawiam
Dziś pierwszy dzień urlopu- i zaczęło się od leniuchowania Zaraz muszę się "ukarać" Pójdę w największe chwasty.
Ale to chyba efekt wczorajszych wrażeń. Byliśmy zaproszeni do Ogrodu Irenki i Zygmunta - do Miłkowa
Nie muszę nikomu pisać co to za frajda. Jeszcze dziś żyję tym spotkaniem. Było nas osiem osób- i to jakich- U Irenki relacja.
Zdjęć jak zwykle mam co kot napłakał- ja się w takich chwilach zatracam i zapominam o przyziemnych obowiązkach. Szkoda bo miałabym pamiątkę. Liczę na Małgonię i Kasię- One maja ich więcej.
Dziękuję bardzo za te chwile wspaniałym Gospodarzom i równie wspaniałym Gościom.
Kilka ujęć ogrodu i zabieg ukojenia ukąszeń- profesjonalny- a jakże.
tak, dziś mym oczom objawił się niewesoły stan trzech szmaragdów rosnących wśród miskantów. Niby wyglądają ok, ale od środka tragedia. Schną garściami. Oczyściłam, opryskałam na grzyba, ale na mój nos mają tam chyba zbyt ciężką glinę i może się duszą. (Przy zbieraniu uschniętych gałązek sypały sie też te wyglądające na zdrowe.) Chyba muszę je przesadzić i teraz rodzi sie pytanie - co tam dać? Czy może jednego serba? Tylko chyba azalie nie będą miały miejsca a może magnolie???? Wiosną , kiedy nie ma traw i hortensji rosną tam białe tulipany... dosadziłabym cebul hmmm tylko, że tam dość mocno wieje - zrobił się taki korytarz powietrzny.
Marzenko,
Goście byli, remont pokoju zaliczony, a ścianka w sierpniu - jeszcze ma czas. Jeszcze nie mam pompki
Madżen, to moja rabata kwadratowa Ciągle mi coś na niej nie leży. Nie wiem, co poprawić.
A taka byłą propozycja Danusi:
1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2 zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima
Może jesienią zrobić dokładną koncepcję Danusi?
Cleo, trawniczki dywaniczki doprowadziłam do wyglądu i rzeczywiście teraz śniadanie na trawie to czysta rozkosz Ewalinka, buziaków moc dla Ciebie, trawnik po nawałnicach jest super nawodniony i wygląda naprawdę rewelacyjnie i to mnie cieszy najbardziej, a w ogrodzie mam chwilowy przestój od prac ogrodowych ponieważ wszystko mam zrobione i to też jest fajne bo mam czas na takie wędrówki
Wyprawa na Krywań, narodową górę Słowaków. Kasia,trawnik spędzał mi sen z powiek, teraz jestem z niego dumna żadnych chwaściorów nie zauważyłam, spacer po rosie o poranku to czysta przyjemność. Ewa,Piilu jak się zadomowi to da czadu , mój był kilkakrotnie przesadzany i powoli się zbierał i dopiero teraz pokazał obfitość kwiatów.
Zawilec od Ewuni zakwitnie , a mój kupiony w zeszłym sezonie nie ma ochoty...
Ewa, to malowanie, to jakaś masakra. Najpierw córcia zdarła tapetę z jednej ściany - narobiła dziur, tynk zszedł plackami, więc musiałam nakładać gipsar. Potem szlifowanie. Potem farba nie chciała kryć, potem zabrakło pierwszej, druga wyszła mdła, w końcu pokój żółto-szary wyszedł nawet fajnie, ale sobota nam się skończyła, firanki przy niedzieli wieszaliśmy
A ogrodowo - deszcz podlał ogródek, więc chociaż jedna rzecz była zrobiona mimo ...
Przy okazji zalał nam ściany w domu wzdłuż kominów
No i goście byli, i w ogródku posiedzieliśmy, a półtoraroczna Hania uparcie obrywała listki clematisa , który i tak jeszcze nie zakwitł (wiosenny nabytek z Janiny - ciekawe, czy komuś kwitnie? )
Dzień dobry. Jak wszyscy tutaj proszę Państwa o pomoc.
W tym roku kupiłam i posadziłam (ok 2 letnią) magnolię Susan. Stanowisko południowe, dużo słońca, osłonięta od wiatru, dobra ziemia utrzymująca wodę, pH ok 6, podlewania regularnie. Zgodnie z sugestia sprzedającego po ok 2 m-ach od posadzenia nawoziłam (1 raz) nawozem w kulkach (taki sam jak do iglaków).
Od pewnego czasu zauważyłam ze brązowieją jej liście ale nie opadają. Nowe wyrastają zielone i póki co nic się z nimi nie dzieje, ale nie wiem jak będzie dalej. Nadmieniam, iż mieszkam w centrum Polski (woj. łódzkie).
Poniżej zdjęcia chorego liścia. Na roślinie jest ok 25-30% brązowiejących liści.
PROSZĘ o pomoc!!!! Co to? Czym zwalczyć?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Moja hortensja choruje.Mam ich 10 sztuk i tylko tej jednej coś dolega. Boję się żeby choroba nie przeniosła się na pozostałe.Potraktowałam wszystkie roztworem Karate, ale wygląda mi to na grzyba.Bardzo proszę o poradę.
Ja kupiłem w zeszłym roku. Z 16 przyjęło się tylko 8, ogólnie była strasznie marna. Ale w tym roku ładnie się rozrosła, zakwitła i żadne choroby się jej nie tykają. W tym roku już niestety Ci nie zakwitnie.