Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Pszczelarnia 12:55, 16 lip 2015

Mariusz napisał(a)

Zapomniałem nazwę tej trawy, sprawdzę i wstawię.

To zdjęcie natchnęło mnie na kompozycję u mnie: choina, obiedka i granatowe hosty. Muszę sobie zapisać. W Troi nie byłam. Ale się wybiorę lada moment.

I poproszę o nazwę trawy, bo nie rozpoznaję.
Pszczelarnia 12:58, 16 lip 2015

Sylwio, Ty może myślisz o liliowcu żółtym - hemerocallis lilio-asphodelus, on zawsze pierwszy startuje, potem pomarańczowe a potem cała reszta.
Mala_Mi 17:13, 16 lip 2015

U mnie może info uciec ..róża Lawender Flawer Circus. Jak na razie sprawuje się dobrze, a nawet rewelacyjnie.. ale to jej pierwszy rok... . I do tej pory kwiaty trzyma .. jeszcze nie przekwitły. Widzę, że ta seria róż FLOWER CIRCUS faktycznie jest tak by kwitły długo i nie były za wielkie
Teraz tylko jak będzie z zimowaniem..
Pszczelarnia 10:25, 17 lip 2015

Trzeba okopczykować porządnie. Ale to małe krzaki, więc nie ma zachodu wiele.
To są jednak niemieckie róże i je trzeba kopczykować.
Bogdzia 10:35, 17 lip 2015

Jak zwykle pięknie. Pozdrówka.
Mariusz 07:21, 18 lip 2015

Ania, niezbyt dużo miejsca mam pod róże, z czasem ogród będzie jeszcze bardziej cienisty, tak więc chcę dobrać tylko kilka odmian, które kolorystycznie będą pasowały do niebieskiego, studiuję prezentowany u Ciebie Lawender Flawer Circus.

Bogdziu, dzięki, staram się

Sylwia, mam liliowce żółte, które zakwitają w maju, tak jak pisze Ewa.
Pozostałe to plątanina barw w kupie, którą miałem ochotę uporządkować, ale jednak tak zostaną. Zrobię jeszcze jedną rabatę, będzie przedłużeniem już istniejącej, ale dopiero po przeniesieniu namiotu foliowego.

Ewa, nazwę prezentowanej w poprzednim poście trawy ciągle nie znam, już chyba trzeci raz ją wstawiam na forum i za każdym razem jako nierozpoznaną. W notatkach niestety jej nie znalazłem, tak więc pozostaje inna droga oznaczenia, wstawię do odpowiedniego tematu.
Ogród w Troi warto zobaczyć, dokładnie oznaczony, prezentuje różne style ogrodowe na dużej przestrzeni, miedzy innymi ogród japoński, palmiarnia, winnica.
Kilka kadrów, w wolnym czasie wstawię do tematu.

Ogród botaniczny Praga - Troja

anka_ 11:39, 20 lip 2015

Mariusz napisał(a)
Ogród botaniczny Praga - Troja

Fantastyczne.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mateuszmichn 09:46, 21 lip 2015

Witaj Mariuszu. Trzeba w końcu coś napisać Masz super duży ogród więc możesz poszaleć ale za to musisz więcej pracować. Podobają mi się takie duże założenia zwłaszcza kiedy są takie zadbane jak u ciebie.
Pozdrawiam
Karol99 10:02, 21 lip 2015

Mariusz napisał(a)
Kilka kadrów, z miejsc już znanych.

Liliowce jakie piękne.
Mariusz 08:50, 23 lip 2015

mateuszmichn napisał(a)
Witaj Mariuszu. Trzeba w końcu coś napisać Masz super duży ogród więc możesz poszaleć ale za to musisz więcej pracować. Podobają mi się takie duże założenia zwłaszcza kiedy są takie zadbane jak u ciebie.
Pozdrawiam

Zadbane rośliny to znaczy zdrowe, mam kłopoty z dostarczaniem im wody, jak rozwiążę w przyszłości ten problem (studnia głębinowa), to będę mógł mówić o zdrowym ogrodzie.
Część działki przeznaczona pod rośliny, to 25 arów, czyli wcale nie taki duży .