Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:08, 04 maj 2018

Do góry
Na urlopie czasu aż nadto, to robię listę drzewek, które planuję zakupić:
Wiązy wredei
Graby fastigiata
Cisy hicksii
Brzozy doorenbos
Coś liściastego kulistego na pniu, tylko co?
Sosny bośniackie lub czarne

Sukcesywnie będę je kupować, bo to jednak spory wydatek.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:07, 03 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Brzoza deremboz szybko rosnie, podlewaj ja to sie odwdzieczy pieknym kolorem jesienia. Deby pospolite tez szybko rosna, ale liscie łapia maczniaka.
Jeszcze sa drzewa zapomnialam nazwy ale sobie przypomne maja kore w plamy bardzo szybko rosna. Jak mozesz to nasadz duzo sosen tych naszych najwyzej bedziesz ciela jak bedzie gesto.
Chociaz pol dnia aby te rosliny mialy cien.
Cos trzeba zrobic bo dzialka piekna ale jak na patelni.

Elu na całej działce już przeszło 300 dużych( ogromne urosną)nasadziłam, obawiam się , że więcej nie wlezie. Są buki, graby , brzozy, sosny, świerki , dęby, klony, wierzby, modrzewie, jarzębiny i cała gama innych. Rosną, ale na razie same podlewania wymagają.

A mam obawę, że jak urosną to podlewanie bylin nie odpadnie bo drzewa wodę wypijają. No ale wtedy tylko byliny trzeba będzie podlewać, a teraz latamy do wszystkiego. Do drzew, do krzewów i do bylin. Cięzka ta walka o ten kawałek planety, tylko jeden rok był pod tym względem świetny bo było ładnie, słonecznie, a raz w tygodniu z nieba podlewało i rośliny wtedy mocno podrosły to był sezon 2016. Suszy nie mieliśmy, tylko trawa w oczach rosła
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:34, 02 maj 2018

Do góry
Sylwia jeszcze jest rozwiazanie posadz drzewa ktore szybko rosna i daja duzo cienia. Widze, ze juz tam posadzilas, ale np. Platany, brzozy derembosy od strony slonecznej.
Radze, bo mi ciebie szkoda, ze tak musicie latac z tymi konewkami.
Wiem co to znaczy jak nie mialam studni, ani wodociagu, a sasiedzi zakrecili wode. Wynanelam z kolka rolniczego i podlewałam wiadrami.

Pozdrawiam, zycze deszczu.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 22:08, 02 maj 2018

Do góry
Może się mało znam.ale raczej nie przesadzać brzozy, nie lubią tego.ciężko to znoszą .a jak trzeba , można próbować na jesieni.a Pani Danusiąść jedna stronę wcześnie odpowiedziała na podobne pytanie.życzę powodzenia.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:55, 02 maj 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Ja to chyba nigdy nie będę mała tak czysto w ogrodzie Kiedy to robisz? Ogrom pracy włożyłaś ale efekt wspaniały.
Mam jednego świerka nidiformis ale takch długich przyrostów to on nie ma.

Jolu ja mam mały ogród ....cała działka ma 10 ar ....przy większym areale na pewno nie miałabym czasu wszystkiego mieć na cacy ....a i tak w moim są jeszcze miejsca nie pokończone
choćby tu
stara fotka ,bo brzozy mają listki ,a trawka troche jest lepsza ....tam dam tylko rozplenice i rozchodniki (bo mi zostały po przeróbkach
Ogród wśród pól i wiatrów 21:40, 02 maj 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Albo ew. od razu kupić drewnianą. Ta huśtawka ma jeszcze taki baldachim na górze, ale go ściągnęłam, bo na wietrze zamienia się w żagiel, hehe I mi huśtawkę na brzozy wywala. Tak więc zakładany jest okazyjnie Ogólnie huśtawka w ogrodzie fajna rzecz - lubię ją

Drewniana ok, ale wolę metalową
U mnie będzie w zaciszu i na patelni, więc chcę kupić z daszkiem

Też uważam ,ze huśtawka fajna rzecz w ogrodzie
Ogród wśród pól i wiatrów 20:42, 02 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Właśnie one mają te siedziska z materiału...twoja po renowacji będzie trwała...też tak myślałam, ze potem można by deski zamontować Dzięki za pomoc

Albo ew. od razu kupić drewnianą. Ta huśtawka ma jeszcze taki baldachim na górze, ale go ściągnęłam, bo na wietrze zamienia się w żagiel, hehe I mi huśtawkę na brzozy wywala. Tak więc zakładany jest okazyjnie Ogólnie huśtawka w ogrodzie fajna rzecz - lubię ją
Ogród w remoncie 20:01, 02 maj 2018

Do góry
Brzozy wsadzone,fotki będa w późniejszym terminie bo jeszcze mam tam do ogarnięcia ale M Tak się już rwał do sadzenia ,że nie mogłam odmówić mu tej przyjemności.Mam nadzieję,że w tym tygodniu uda nam się skończyć część brzozową. Padam dziś na twarz.
Ogród w remoncie 19:51, 02 maj 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

brzozy dobrze widzę?
gdzie kupowałaś?

No ,dobrze zauważyłaś. Kupowałam w Rogowie. Trochę cieniutkie ale nic to,zmężnieją
Ogród w remoncie 12:11, 02 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Ciemiernik

Małgoś ostatnie dni pochłania mi pielenie tego co juz mam i doba jest za krótka żeby to wszystko ogarnąć. Coś tam robię w kierunku nowych rabat ale nic co by było godne pokazania. Dziś chcemy posadzić nowe nabytki

brzozy dobrze widzę?
gdzie kupowałaś?
Rododendronowy ogród II. 22:00, 01 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Bożenko wpadnę do Ciebie w piątek z zakupami i już się wpraszam na obejrzenie na żywo Twoich niebieskości,to azalie? Cudne są . Byłam dziś w R. ,kupiłam dla dziewczyn tylko epimedium bo groszki niestety już się skończyły. Będą dopiero w przyszłym roku ,jak coś będę mogła zamówić wcześniej.Tam dziś były takie tłumy ,że oddychać nie było czym ale udało mi się kupić brzozy i klona

Dobrze Asiu tylko rano bedę chyba na zakupach ale to nie jest pewne.To niebieskie to rh Blue Tit.
Rododendronowy ogród II. 21:41, 01 maj 2018

Do góry
Bożenko wpadnę do Ciebie w piątek z zakupami i już się wpraszam na obejrzenie na żywo Twoich niebieskości,to azalie? Cudne są . Byłam dziś w R. ,kupiłam dla dziewczyn tylko epimedium bo groszki niestety już się skończyły. Będą dopiero w przyszłym roku ,jak coś będę mogła zamówić wcześniej.Tam dziś były takie tłumy ,że oddychać nie było czym ale udało mi się kupić brzozy i klona
Ogród z rzeźbą 09:58, 01 maj 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Kilka dni mnie nie było a tu tyle wpisów. Miałam trudny tydzień w pracy, trochę wyjazdowy, ale pewne kroki ogrodowe zostały poczynione. Wczoraj zakupiliśmy kilka drzewek, zdjęć nie ma, bo tylko zawieźliśmy na działkę i musieliśmy wracać do W-wy. Sadzić będziemy w tym tygodniu.
Kupione:
- jarząb Autumn Spire Flanrock 3 sztuki
- Prunus serrula 1 sztuka
- klon palmowy Trompenburg 1 sztuka
- zamiast planowanej parasolowatej brzozy eM wybrał wiśnię Kiku Shidare Zakura
- świerki serbskie 3 sztuki, ale małe, tak ok. 130 cm i trochę żałuję, że je wzięłam. Długo trzeba będzie czekać aż urosną. Chciałam takie w okolicach 180 cm, ale nie było. A wiecie jak się w takich miejscach zakupowych tzw. zdrowy rozsądek potrafi wyłączyć

No i będzie zmiana na ruderowej, wylecą nieszczęsne tujki, które co prawda podrosły ładnie, ale są paskudnawe z wyglądu i niestety nie pałam do nich miłością a one to chyba czują. Na ich miejsce będzie zielona ściana z ostrokrzewu Meservy Heckenpracht. Oczywiście określenie "zielonej ściany" dotyczy też jakiejś raczej dalszej niż bliższej przyszłości.

Anulko szał zakupowy i rewolucja się szykuję Czekam na foteczki :*
Ogród z rzeźbą 16:00, 30 kwi 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Kilka dni mnie nie było a tu tyle wpisów. Miałam trudny tydzień w pracy, trochę wyjazdowy, ale pewne kroki ogrodowe zostały poczynione. Wczoraj zakupiliśmy kilka drzewek, zdjęć nie ma, bo tylko zawieźliśmy na działkę i musieliśmy wracać do W-wy. Sadzić będziemy w tym tygodniu.
Kupione:
- świerki serbskie 3 sztuki, ale małe, tak ok. 130 cm i trochę żałuję, że je wzięłam. Długo trzeba będzie czekać aż urosną. Chciałam takie w okolicach 180 cm, ale nie było. A wiecie jak się w takich miejscach zakupowych tzw. zdrowy rozsądek potrafi wyłączyć

No i będzie zmiana na ruderowej, wylecą nieszczęsne tujki, które co prawda podrosły ładnie, ale są paskudnawe z wyglądu i niestety nie pałam do nich miłością a one to chyba czują. Na ich miejsce będzie zielona ściana z ostrokrzewu Meservy Heckenpracht. Oczywiście określenie "zielonej ściany" dotyczy też jakiejś raczej dalszej niż bliższej przyszłości.

No to są konkretne zakupy
Teraz czekamy na sadzenie, jak to porośnie, będzie świetnie
Skarbonkowy ogródek 12:08, 30 kwi 2018

Do góry
Dziękuję dziewczynki. Polowałam na nie i polowałam i w końcu upolowałam

Zeszły tydzień bardzo pracowity ogrodowo. Dzięki pomocy i ciężkiej pracy mojej mamy udało się usunąć bez i zrobić miejsce na żywoplot.

Posadziłam 7 choin i dwie tuje (na razie )
Choiny sadziłam co 120 cm bo tak mi pasowało żeby się miedzy krzewy wpasować.

Od brzozy zostawione jest 150 cm. Na razie dziura ale liczę ze i to gałązki choin i cisa wypełnią.

Jeszcze nie ma zamierzonego efektu ale i tak mi się podoba. Zrobiło się zdecydowanie czyściej. Teraz tylko czekać aż księżniczki podrosną i utworzą zwarty żywoplot.

Ręce mam do kostek

I trochę beforów-afterów

Ogród z rzeźbą 09:52, 30 kwi 2018

Do góry
Witaj Piękne zakupy. Podasz mi na priv namiar gdzie je robiłaś. Jestem zainteresowana jarząbem.
Zana napisał(a)
Kupione:

Ogród z rzeźbą 18:59, 29 kwi 2018

Do góry
Kupione:

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:21, 29 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Śliwy wiśniowe tnie się po kwitnieniu, a brzozy w lutym (przed ruszeniem soków) lub w czerwcu.

O dziękuję bardzo. Czyli zaraz nigry mogę ciąć
Brzozy za niecały rok dopiero.
...uDany ogród 21:48, 28 kwi 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Danuś...a spróbowałabyś może kiedyś ukorzenić gałązkę od tej brzozy?

Mam ją od dwóch lat i jeszcze nie próbowałam, ale mogę coś podziałać, jak się uda jest Twoja
Brzóz mam sporo, ostatni nabytek to Fastigiata.
Kocham te drzewa

Kolejne fiołeczki kwitną Priceana
...uDany ogród 21:43, 28 kwi 2018

Do góry
Danuś...a spróbowałabyś może kiedyś ukorzenić gałązkę od tej brzozy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies