Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje małe wielkie marzenie 17:31, 25 sie 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo ładnie wyglądają Twoje rabaty. Szałwia cud Begoniowa zachwyca. Kurczę, w przyszłym roku begonię mus kupić A co to za trawka przy nich rośnie?

Dziękuję Ewciu Trawka to carex Frosted Curls, mam nadzieję, że przezimuje bo bardzo mi się podoba.
Moje małe wielkie marzenie 16:16, 25 sie 2016

Do góry
Bardzo ładnie wyglądają Twoje rabaty. Szałwia cud Begoniowa zachwyca. Kurczę, w przyszłym roku begonię mus kupić A co to za trawka przy nich rośnie?
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:24, 24 sie 2016

Do góry
Limki zachwycają, szałwia co chwilę nowa...

Ogród z pergolą 13:38, 24 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Co kupiłaś? Widzę bylicę taką jak ja sobie nabyłam.

tak i do tego szałwia biała, kolominta biała (mega pachnie!), jezówka Honeydawn, mikołajek i kocimietke alba
Z Pszenicznej ... 09:05, 24 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Nie ogarniam połowy nawet nie zrobiłam z tego, co chciałam, bo wyskakiwały mi tematy konieczne do zrobienia
Po pracy, popołudniami, to już nie to samo, co w ciągu dnia

Luśka nie stresuj się u mnie jest to samo, śliwki lecą, już przejrzałe. Kłębowisko pszczół i os, czekam aż to minie by wszystko zakopać, a śliwkę przyciąć, bo jest za duża. Warzywnik porasta już chwast, więc przy jego urządzaniu w wolne miejsca jak najwięcej kwiatów, by nie było wolnych pól.
Szałwia już czeka, reszta roślin też, nie mówię już ile oprócz tego mam do przesadzania i posadzenia.
Trawa nie skoszona, deski czekają na szlifowanie, dzieciaki na obiad, a dom w rozkładzie bo wszystko muszę po łebkach oblatywać i nic porządnie nie jest zrobione.
Mąż ma urwanie głowy w pracy, zadaszenie tarasu czeka w salonie, a i u mnie też zaczyna się sezon. Więc nie jesteś sama

Ogródek Iwony II 23:23, 23 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Cudna refleksja. To najważniejsze, co mogło Cię spotkać Iwko. Właśnie takie odczucie. Piękny ogród właścicielki, którą miałam okazję poznać u Ciebie. Pozdrawiam zapracowaną Ewę. Pervoskiej Ci zazdroszczę. Chciałabym na próbę taka u siebie. Jestem ciekawa jej koloru, bo na zdjęciach wychodzi obłędnie. W żadnym sklepie się z nią nie spotkałam. Może kiedyś na nią trafię lub jakaś dobra duszyczka ukorzeni mi kilka.
Pogoda w kratkę. Wczoraj było przyzwoicie, na trochę wyszłam porządkować obejście. Dzisiaj znowu leje.

Pozdrawiam.

Beatko, perovska jest ładna, ale musie mieć odpowiednie tło. Trudno się ją fotografuje, bynajmniej u mnie. Posadziłam dzisiaj ją na niebieską bylinową. Mam nadzieję, ze będzie dobrze wyglądać na tle ciemnego żywopłotu. Ale wcześniej musiałam wywalić połowę innych bylin: galiardię, nachyłki, liliowca de oro, przesadziłam krwawnika. Wczoraj zaczęłam to wysadzanie, przesadzanie, wyciepałam margaretki z rabaty i srylion siewek ...Potem padało i wszystko mi ładnie podlało. Zabrakło mi jednej sadzonki szałwii, ale sobie przypomniałam, ze za płotem mi się wysiała, więc poleciałam na pole i ja wykopałam. Niesamowite, jak piękną siewkę znalazłam

Widziałam się dziś też z koleżanką, która ma bzika na punkcie ogrodu, ale ma masę roślinek jednorocznych, skrzętnie zbierane nasionka, wysiewane wiosną. Zaprosiłam ją dziś do mnie, dostała kilka roślinek, które chciałam zastąpić innymi. Ja miałam po kłopocie, ona się cieszyła, że ma nowe byliny. Oddałam galiardię, nachyłki, liliowca stella de oro, a wczoraj siostrzeńcowi oddałam moją sianą kocimiętkę, by móc posadzić kocimiętkę od Ewy Podzieliłam się siewkami jeżówki purpurowej
Oczyściłam sobie rabatę, na której sadziłam niebieskie roślinki

Z przodu wąski pasek przymiotna, potem kocimiętka, która po przekwitnięciu przymiotna powinna je zasłonić. Dalej na przemian szałwia i białe jeżówki, a w plecach werbena, do towarzystwa dzisiaj posadziłam jej dwie plamy perovskiej
Na końcu tej rabaty zostawiłam kompozycję żółtych bylin

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:04, 23 sie 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Uwielbiam Twoje zdjęcia . Przepiękne kompozycje.

Szałwia tak mocno kwitnie? u mnie się nie zanosi. Ścinałeś całkowicie po pierwszym kwitnieniu?

Co to za odmiana zielonej jeżówki? Bardzo dekoracyjna.

Ściąłem do zera w czerwcu. Podlałem Florovitem i dalej szaleje.
Jeżówka to Honeydew.
Pogubiłam się po drodze... 22:02, 23 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Brązowe trawy i szałwia niska
Na wiosnę cebulowe irysy i szafirki
A zamiast szałwi co mogło by być, a może te tawuły japońskie przesadzić?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:56, 23 sie 2016

Do góry
Uwielbiam Twoje zdjęcia . Przepiękne kompozycje.

Szałwia tak mocno kwitnie? u mnie się nie zanosi. Ścinałeś całkowicie po pierwszym kwitnieniu?

Co to za odmiana zielonej jeżówki? Bardzo dekoracyjna.
Pogubiłam się po drodze... 21:22, 23 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Toszko posadziłam cisy, przed nimi tuje kule i tawuły japońskie te żarowiaste. Co mogła bym z traw dosadzić nie zawysokich, na rozplenice nie ma tam miejsca, bylin nie chcę. Przepraszam że tak późno musiałam załogę nakarmić

Brązowe trawy i szałwia niska
Na wiosnę cebulowe irysy i szafirki
Tu ma być ogród :) 23:20, 21 sie 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Pięknie się wszystko rozrosło . Śliczne kompozycje donicowe, biała szałwia i nowa rabatka z darów .

Cebulowe... zapomniałam całkiem. Może dokupię czosnków i tulipany na jedna rabatę, powinnam też krokusy do donicy .

Dziękuję - rośnie wszystko, bo w tym roku pogoda sprzyja, mało co podlewanie załączałam, Ty pewnie też?
Tu ma być ogród :) 21:45, 21 sie 2016

Do góry
Pięknie się wszystko rozrosło . Śliczne kompozycje donicowe, biała szałwia i nowa rabatka z darów .

Cebulowe... zapomniałam całkiem. Może dokupię czosnków i tulipany na jedna rabatę, powinnam też krokusy do donicy .
Mój ogród pod lasem 18:30, 21 sie 2016

Do góry
Witajcie Agata i Aga Cieszę że się Wama u mnie podoba. Takie słowa dodają chęci do pracy. Zapraszam jak najczęściej. Kazde słowa nawet krytyki mile widziane
A szałwia to szałwia omszona Blue field albo Night field . Nie pamiętam dokładnie
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:42, 20 sie 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)

U mnie się wysiała i to dość sporo sadzonek miałam

mocno to zależy od zimy

szałwia wysiewa się też sama

Mój ogród pod lasem 22:14, 19 sie 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Hosty posadzone, zobaczymy czy im nie zaszkodziłam.
Stwór od jamy chyba upolowany...kot przyniósł cos co internet rozpoznał jako karczownika Zobaczymy czy jama pozostanie pusta,hmm...
Miałam wolne wiec i czas na obfotografowanie mojej nowej rabatki szałwiowo-przywrotnikowej z dodatkiem brazowych turzyc i evergold Na razie troche pusta,ale licze ,że swój potencjał pokaże przyszłą wiosną

Witaj, choć z dużym opóżnieniem wracam do ciebie, to mój zachwyt wciąż ogromny, fajnie że się rozkręciłaś z fotkami, jest bosko a zestawienie szałwi, turzycy oraz przywrotnika obłędne , pozdrawiam i wracam. A co to za szałwia tak na marginesie?
Malutki pod lasem 21:59, 19 sie 2016

Do góry
Jaka to szałwia? Deep Bluu?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:46, 19 sie 2016

Do góry
Sierpniowy warzywnik

Zastanawiam się, czy wysiewać koper i rzodkiewkę na jesienny zbiór. Zobaczymy.

Jagodnik ozdabia ponownie szałwia omszona i kostrzewa.

Zaczyna się przebarwiać zwykła imperata cylindryczna.

Tu ma być ogród :) 17:46, 19 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Proszę bardzo.
W pierwszym roku ta biała szałwia była rozczarowaniem na całaj linii - słabo kwitła, nie rosła, a w tym odkupiła swoje winy, te co widać na fotkach kwitną właśnie drugi raz, krzaki mają równie duże jak niebieskie szałwie.
Jednej nie obciełam po kwitnieniu, bo Kasya chciała nasionka, ale jak widać zamiast białej wyrosła fioletowa, więc zbiór nasion można sobie podarować, jedynie podział kępki ma sens i tak właśnie myślę zrobić, żeby sobie powiększyć ilość tych białych szałwii.

no naprawde bardzo ladna i takie ksztaltne te krzaczki
Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:43, 19 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Upchnęłam w nowym miejscu.. Szałwia potrzebuje jasnego miejsca, a z tym u mnie kłopot i rosła byle jak..

Tak samo białe lawendy mi się nie podobają , i może jutro wyciepię wszystkie, mam już kupioną niebieską Chyba że wyciepię małe co nieco na skalniaku i tam ja przeniosę.. zamiast tojeści. Kwitnie byle jak ale ma ładne liście i kształt.. prześpię się z problemem. Na razie dziś po nocy przesadziłam irysy miniaturowe, wyciepałam duże rozwary ze skalniaka.. zostawiłam tylko w jednym miejscu. Podkrzesałam sosnę.... serce się ściskało jak uwalałam takie piękne gałęzie.. Sosna się zemściła i mnie całą w żywicy umalowała.. Pół butli WD poszło na mycie , a włosy dalej się kleją..ciuchy do wyrzucenia.. Zemściła się na mnie w sposób wredny.

Irysy mam nadzieję, że nie posadziłam do góry nogami...bo po totalnej ciemnicy sadziłam..

jezu szkoda ze ty nie wysylasz bo ja bym wszystko co piszesz przygarnęła..
u Ciebie irysy nawet do góry nogami pewnie będą piękne
ja mam też awarie sysytemu, u mnie w tą niedziele były chrzciny i choc nienawidze swojej roboty to chetnie bym juz do niej wrociła...półtora roku w domu to jakas masakra :/ mam wrazenie ze nie mam juz duszy tylko kaszke zamiast mózgu i nerwy...
Mój ogród pod lasem 11:48, 19 sie 2016

Do góry
Witaj Iwonko
Akurat szałwie to mój debiut Mam je od chyba 2 tygodni dopiero i kupiłam sadzonki. Ja jestem trochę w gorącej wodzie kąpana i sianie nie leży w mojej naturze
Szałwia to bylina i ponoć pięknie się rozrasta. Co prawda posadziłam ją w miejscu lekko ocienianym przez drzewa ,ale mam nadzieje, że tez ładnie się zagęści
Pozdrawiam i zapraszam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies