Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 16:30, 27 paź 2016

Czy nie za duzo tych obwódek?jak wypełnić ten fragment aby ciekawie było?na tle płotu będą Amanogawy
sylwik69 16:32, 27 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Bordowe buki i bordowe berberysy - zleją się. Może zamiast bordowych buków można Dawyck Gold dać?

Już zamówione!ale mam berberys zielony kolumnowy,też do wykorzystania
sylwik69 16:35, 27 paź 2016

Nett napisał(a)

Jak już masz kupione te buki, to ja bym je dała przed żywopłotem, a po drugiej stronie coś wielopniowego lub nieduże drzewko, np magnolia.

Niestety tak nie może być,bo tam jest oczyszczalnia rozsączająca.Tylko rośliny o płytkim systemie korzeniowym,żadnych drzew
makadamia 18:26, 27 paź 2016

Zgubiłam się. Czy w tych kwadratach nie miały być jakieś nigry czy podobne kuliste drzewka? Mnie się podobała ta wersja, zwłaszcza że obok mają iść te amanogawy. Tu kolumnowe i tu kolumnowe, w dodatku takie wysokie - moim zdaniem za dużo grzybów w tym barszczu.

Boisz się, że zbyt dużo żywopłotów da Ci efekt pudełka?
Z pewnością nadadzą bardziej formalny charakter, ale wydaje mi się, że między tymi budynkami będą dobrze się wpasowywać. Na rabacie zrobisz gęste nasadzenia bylinowe i sądzę że będzie dobrze.
Słowem kluczem jest tutaj "wydaje mi się".
sylwik69 18:44, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)
Zgubiłam się. Czy w tych kwadratach nie miały być jakieś nigry czy podobne kuliste drzewka? Mnie się podobała ta wersja, zwłaszcza że obok mają iść te amanogawy. Tu kolumnowe i tu kolumnowe, w dodatku takie wysokie - moim zdaniem za dużo grzybów w tym barszczu.

Boisz się, że zbyt dużo żywopłotów da Ci efekt pudełka?
Z pewnością nadadzą bardziej formalny charakter, ale wydaje mi się, że między tymi budynkami będą dobrze się wpasowywać. Na rabacie zrobisz gęste nasadzenia bylinowe i sądzę że będzie dobrze.
Słowem kluczem jest tutaj "wydaje mi się".

O kulistych nie było mowy,zawsze chciałam kolumnowe
No właśnie tego efektu się obawiam...to naprawdę trudne miejsce
Makusia 09:16, 28 paź 2016

Przycupnełam z boczku i czekam, co tam wykoncypujecie
Nett 09:35, 28 paź 2016

Sylwia na całej tej rabacie chcesz dać żywopłot a w środku roslinki?
sylwik69 15:22, 28 paź 2016

Nett napisał(a)
Sylwia na całej tej rabacie chcesz dać żywopłot a w środku roslinki?

Dziewczyny tak sugerują,narazie niska obwódka będzie na granicy z trawnikiem/już jest posadzona/ a reszta obwódek przy krawężniku i wjeżdzie tylko na papierze
sylwik69 18:48, 28 paź 2016

Rabata na oczyszczalni kształt trapezu,najdłuzszy bok 11m obsadzony bukszpanem,reszta czeka na zaprojektowanie.Słońce przez cały dzień!Z roślin które tu widzę to sosny Winter Gold,lawenda,kostrzewa sina,perowskia Little Spirit,werbena,szałwia,trzmielina do zakrycia włazu/już posadzona/,wrzosy,inne trawy zimozielone.Przy krawężniku,gdzie wjazd do garażu-żywopłot bukszpanowy?a na jego tle 3 trzmieliny szczepione na pniu?
Doradżcie!jak to widzicie?
Sadzić plamami,rzędami,regularnie czy nieregularnie?
Zapomniałam dodać,że tak widzę siedząc na tarasie który jest dość wysoko
makadamia 21:15, 28 paź 2016

Ja bym posadziła same byliny i trawy, niezbyt niskie.
Łubiny, kosaćce, goździki na wiosnę.
Liatry, jeżówki, perowskie, werbeny, kłosowce, lawendy, bylice, mikołajki, przegorzany na później.
Trawy też, ale nie wiem, które dadzą radę w takiej płytkiej ziemi. Rozplenice? Trzcinniki?

Wrzosy i sosny nie