Niby ogródek pszczółki Majki
08:53, 12 maj 2020
Ooo Danusia, dziękuję bardzo za radę
Basiu, koparka zniszczy strukturę gleby. To raz. Co najwyżej możesz glebogryzarkę wynająć, ale licz się z tym, że ta poszatkuje kłącza i po wierzchu (płytko) przekopie. Ale może dla ciebie będzie to alternatywa i ułatwienie późniejszego kopania widłami i przebrania zielska. Na wiosnę dobrze by było abyś poplon dała. Zdusi chwasty, a te co wzrosną to skosisz przed zawiązaniem nasion. Np. Gryka tłumi perz.
No, jest trochę beznadziejnie, ale da się jeszcze z tego wyjść. Widzę że chwasty mają się doskonale, im nie szkodzi.
Zmierz przede wszystkim pH gleby. Ala już bym to zaczęła ratować:
wertykulacja mocna
chwasty wydłubać, nie tracić czasu na opryski
posypać kompostem, ziemią z worków (ziemia do trawników)
nawóz (w zal od pH gleby)
lanie wody.
Albo najpierw wertykulacja
ziemia
nawóz
lanie wody
po 2 tyg., oprysk na chwasty dwuliścienne (Chwastox, Mniszek, Starane)
Najpierw skoś ten trawnik i potem posyp nawóz, tylko boję się, czy będziesz umiał to zrobić umiejętnie?
Najpierw skoś ten trawnik i potem posyp nawóz, tylko boję się, czy będziesz umiał to zrobić umiejętnie?
Da się coś z tym zrobić oprócz przekopania i zakładania od nowa? Wolałbym tego uniknąć, bo mam siatkę na krety. Niestety położoną niechlujnie (nie przeze mnie), więc miejscami jest bardzo płytko.
![]()
![]()
Dziekuje za zainteresowanie i poradę. Czyli na trawę młodą jeszcze nie koszoną można dać nawóz i nic mu się złego nie stanie tak ? A wręcz przeciwnie odżyje ?
Tu gdzie pasy zielone, były kopane rowy (pewnie pod nawadnianie?) więc ziemia jest wzruszona i trawa lepiej rośnie. Nie załamuj rąk, wystarczy umiejętnie posypać nawóz do trawników (umiejętnie i równomiernie) i podlać celem rozpuszczenia nawozu i będzie zielono. Trawnik jest zagłodzony więc nie czekaj, leć po nawóz i siewnik ręczny.
proszę o poradę co to za szkodniki -który wygryza dziury w liściach jablonki ozdobnej i czym go zwalczać
Ja mam od 20 lat grysy w ogrodzie i nic mi się nie miesza.
Tuje nie znoszą kamieni, lubią korę, wtedy tworzą się właściwe warunki do ich wzrostu (mikoryza , próchnica itd.)
Najpierw przemieszać piasek z gliną, potem nasypać ziemię żyzną i kolejny raz przemieszać.
Tu gdzie pasy zielone, były kopane rowy (pewnie pod nawadnianie?) więc ziemia jest wzruszona i trawa lepiej rośnie. Nie załamuj rąk, wystarczy umiejętnie posypać nawóz do trawników (umiejętnie i równomiernie) i podlać celem rozpuszczenia nawozu i będzie zielono. Trawnik jest zagłodzony więc nie czekaj, leć po nawóz i siewnik ręczny.
Witam
Bardzo proszę o poradę/pomoc
Trawnik 300m2 założony w ubiegłym roku w październiku przez firmę zajmująca się ogrodami (koszt kilku tys zł) nasiona Barenburg green uniwersal .
Po zasianiu trawa zeszła po 2-3 tygodniach ale dość słabo powiedziałbym marnie . Myśle może już
Taka pora i dlatego przyrost jest jaki jest. Czekamy do wiosny . Na dzień dzisiejszy trawa trochę się zagęściła ale szału nie ma a mamy już maj , chwasty coraz większe i chyba coraz więcej , trochę usuwam ręcznie ale mam wrażenie ze to walka z wiatrakami . Trawa ma miejscami 5 cm , miejscami 2-3cm sporadycznie punktowo jest 8cm
Nie była jeszcze ani razu koszona , nie była tez nawożona . Powoli tracę cierpliwość .Prosze o fachowa opinie na temat mojego trawnika i ewentualnie jakieś wskazówki co dalej .
Z góry dziękuje Marcin
Zdjęcia mojego trawnika
![]()
Interesuje mnie czy po ukończeniu ogrodu Danusia planuje tam prowadzić mały sklepik z roślinami lub nasionami? Zwiedzanie i drobne zakupy?
Faktycznie niezły bałaganik ale ogarniesz widzę pomocnikow w oddali.
Danusiu udalo sie kupic w poniedziałek careksy ?