Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:53, 11 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu gdzie pasy zielone, były kopane rowy (pewnie pod nawadnianie?) więc ziemia jest wzruszona i trawa lepiej rośnie. Nie załamuj rąk, wystarczy umiejętnie posypać nawóz do trawników (umiejętnie i równomiernie) i podlać celem rozpuszczenia nawozu i będzie zielono. Trawnik jest zagłodzony więc nie czekaj, leć po nawóz i siewnik ręczny.

Dziekuje za zainteresowanie i poradę. Czyli na trawę młodą jeszcze nie koszoną można dać nawóz i nic mu się złego nie stanie tak ? A wręcz przeciwnie odżyje ?
dziury w lisciach jabłonki ozdobnej przeniesiony 12:11, 11 maj 2020

Do góry
odp tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1770-malus-jablon-ozdobna?page=4#post_7
Malus - jabłoń ozdobna 12:10, 11 maj 2020

Do góry
elzbietaszermanowicz napisał(a)
proszę o poradę co to za szkodniki -który wygryza dziury w liściach jablonki ozdobnej i czym go zwalczać

To mogły być jakieś gąsienice, wyżarły dziury i już ich nie ma.
Mata przeciw chwastom 04:59, 11 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam od 20 lat grysy w ogrodzie i nic mi się nie miesza.
Tuje nie znoszą kamieni, lubią korę, wtedy tworzą się właściwe warunki do ich wzrostu (mikoryza , próchnica itd.)

Planuję zerwać te szmaty spod Smaragdów. Mam jeszcze włókninę na rabatach z hortensjami, ale rok temu wyciąłem dziury o średnicy pół metra pod krzewami - mniej więcej na szerokość korony całego krzaka. Czy tak może pozostać, czy wywalać jeszcze większe płaty szmaty?
Jeszcze wymyśliłem taki patent, aby zamiast szmaty rozłożyć siatkę na krety. Chwastów to nie powstrzyma, ale już ewidentnie powinno zahamować mieszanie się kamieni z glebą (zwłaszcza że kamyki z chęcią użytkują dzieciaki).
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 04:47, 11 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najpierw przemieszać piasek z gliną, potem nasypać ziemię żyzną i kolejny raz przemieszać.

Też mam trawnik założony, a raczej spartaczony przez firmę ogrodniczą na glinie i o ile w ubiegłym roku udało mi się dużo z niego wycisnąć dzięki Ogrodowisku, o tyle teraz po roku jest coraz gorzej. PH mierzone płynem Helliga ok. 8, może i więcej, trawnik w wielu miejscach jakby nie chciał przyjmować pokarmu (nawóz rozsypany bardzo równomiernie ręcznym siewnikiem), w miejscach gdzie ruszył po zimie rośnie kępkami, zupełnie jakby punktowo posypać nawóz, są też miejsca gdzie ewidentnie silniejszy gatunek trawy wyparł całkowicie pozostałe i tam o dziwo ten jeden gatunek rośnie bujnie.
Proces założenia wyglądał tak: 1.Roundup 2.Glebogryzarka + nawodnienie 3. siatka na krety 4.nawiezienie tylko powierzchniowo 5-8cm czarnej ziemi.
Czekam na analizę gleby z nadzieją, że obniżenie pH okaże się zbawienne, choć powoli godzę się z myślą zakładania trawnika od nowa.
Tymczasem chciałbym poprawić co się da + zrobić dosiewki i tu moje pytania:

1. wielokrotnie czytam, aby rozsypać czarną ziemię z worków po całym trawniku i przy okazji zrobić dosiewki. Ziemia w workach ze sklepu wychodzi dość drogo. Czy coś takiego jak substrat torfowy Hartman nadaje się? Ile dać tego na m2? 20 litrów?
2. przy zakładaniu trawnika od nowa, oprócz zmieszania gliny z piachem co najlepiej dodać? Czy właśnie taki substrat torfowy zamiast torfu? Często czytam o kompoście, tylko gdzie taki kompost kupić?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:44, 08 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu gdzie pasy zielone, były kopane rowy (pewnie pod nawadnianie?) więc ziemia jest wzruszona i trawa lepiej rośnie. Nie załamuj rąk, wystarczy umiejętnie posypać nawóz do trawników (umiejętnie i równomiernie) i podlać celem rozpuszczenia nawozu i będzie zielono. Trawnik jest zagłodzony więc nie czekaj, leć po nawóz i siewnik ręczny.

Jesli tam gdzie ziemia jest wzruszona lepiej rosnie to swiadczy o tym ze trawnik nie ma wystarczajaco wody. Pierwsze co to widły albo najlepiej podkładni z kolcami i dziurkujesz glebe raz za razem a potem lejesz wode ile sie da. Oczywiscie sypnąłby jakims nawozem co ma wszystkiego duzo ale przede wszsytkim wodaaa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:17, 08 maj 2020

Do góry
Witek założył permakulturę ... wczoraj skosiliśmy trawnik...prawie żyleta, ale jeszcze jedno koszenie i będzie 100% satysfakcji.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:14, 08 maj 2020

Do góry
Marcinmarek napisał(a)
Witam
Bardzo proszę o poradę/pomoc
Trawnik 300m2 założony w ubiegłym roku w październiku przez firmę zajmująca się ogrodami (koszt kilku tys zł) nasiona Barenburg green uniwersal .
Po zasianiu trawa zeszła po 2-3 tygodniach ale dość słabo powiedziałbym marnie . Myśle może już
Taka pora i dlatego przyrost jest jaki jest. Czekamy do wiosny . Na dzień dzisiejszy trawa trochę się zagęściła ale szału nie ma a mamy już maj , chwasty coraz większe i chyba coraz więcej , trochę usuwam ręcznie ale mam wrażenie ze to walka z wiatrakami . Trawa ma miejscami 5 cm , miejscami 2-3cm sporadycznie punktowo jest 8cm
Nie była jeszcze ani razu koszona , nie była tez nawożona . Powoli tracę cierpliwość .Prosze o fachowa opinie na temat mojego trawnika i ewentualnie jakieś wskazówki co dalej .
Z góry dziękuje Marcin
Zdjęcia mojego trawnika

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:50, 08 maj 2020

Do góry
nyna76 napisał(a)

Interesuje mnie czy po ukończeniu ogrodu Danusia planuje tam prowadzić mały sklepik z roślinami lub nasionami? Zwiedzanie i drobne zakupy?

Tak, rośliny sprzedawaliśmy już w zeszłym sezonie. Obecnie z powodu epidemii nie otwieramy i wzięliśmy się za duże roboty ziemno-jakieś tam... Bo nie wiemy co będzie i kiedy będzie normalny czas. Wiecie kiedy?

Sebku, dziękuję za dobre słowo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:46, 08 maj 2020

Do góry
Bog napisał(a)
Faktycznie niezły bałaganik ale ogarniesz widzę pomocnikow w oddali.
Danusiu udalo sie kupic w poniedziałek careksy ?

tak, udało się i dosadziliśmy 3 rząd. Miło było Cię zobaczyć Bogusiu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 06 maj 2020

Do góry
Niezły sajgon, szybko wywożę wszystko po ogrodzie

A tutaj nieźle nawet, bez bałaganu udało się

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 06 maj 2020

Do góry
Też tak robiłam, n.p. przy cukiniach...ale nie miałam odpowiedniej sesji zdjęciowej...aż zrobiłam Witkowi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:08, 06 maj 2020

Do góry
Dziękuję Wam za dobre słowo
Melduję, że namiotów foliowych nie ma...były tymczasowo..blisko... a teraz otworzył się super widok na jeziorko A ja oczywiście dosadzam, aby mieć ładne widoki. Zamierzam ustawić leżaki, mam ich kilka w zapasie.
Pszczelarnia 22:05, 06 maj 2020

Do góry
Dziękuję za prezent Wicio też usypał grządkę z tekturą i starym kompostem, liście żywokostu się znajdą Będzie dynia albo arbuzy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:28, 06 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

mam maczki kremowe! Nasiona angielskie do gazety doklejone.

Za chwilę namiotów już przy jeziorku nie będzie i odsłoni się widok na wodę. Lecem zobaczyć, przestało padać.

To nie śpiesz się Danusiu do domu, bo u nas cały czas pada.
Czekamy na fotki pięknego stawu z bardzo ciekawymi rozwiązaniami naturalnych filtrów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:08, 06 maj 2020

Do góry
waldek727 napisał(a)

I do tego maczki kalifornijskie albo kosmos siarkowy.

mam maczki kremowe! Nasiona angielskie do gazety doklejone.

Za chwilę namiotów już przy jeziorku nie będzie i odsłoni się widok na wodę. Lecem zobaczyć, przestało padać.
Ogrodzenie na działce ROD 15:06, 06 maj 2020

Do góry
Sąsiad ewentualnie złośliwie opryska tuje randapem i po robocie. Pójdziesz do sądu i odczekasz 20 lat na wyrok w tej sprawie. Lepiej kup sobie normalną działkę. Tutaj z takim sąsiadem nie wygrasz. Zrobi co zechce.'

Lub wywal płot i nie patrz na prześwity. Nie bój się sąsiada i jak on tak, to ty jeszcze lepiej. Widzi że się boisz.
Ogrodzenie na działce ROD 15:02, 06 maj 2020

Do góry
Jejku, no co tu można doradzić, no nie jesteśmy adwokatami ani sędziami żeby się na tym znać i na wyrokach sądowych w tych sprawach zapadłych. Kto zna twój regulamin ogródków? Ja nie znam.

Posadź od strony sąsiada co metr świerki serbskie i będzie z głowy zasłona, żaden płot nie da takiej zasłony jak rośliny.Duże od razu, żeby gościa nie widzieć.

Albo 2 metrowe od razu tuje Smaragd co pół metra jedna od drugiej i po sprawie, kupowanie i wieszanie płotów nie ma sensu i szkoda kasy.

Rośliny urosną i zasłonią i będą piękne, a płot się rozleci za kilka lat.

Albo najtańsze ale byle jakie tuje, aby duże. I po sprawie będzie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:04, 06 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj udało się kupić Caradonnę, 25 szt, sukces

I do tego maczki kalifornijskie albo kosmos siarkowy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies